![]() |
Cytat:
Cytat:
-- P.S. Nowa Operka obsługuje rozszerzenia. |
Tylko nie wiem po co.
|
@Ratutaj jak to po co? Po to aby każdy mógł dostosować pod siebie przeglądarkę.
|
Opera po instalacji ma wszystko co potrzeba na miejscu. Jak ktoś woli inne kolorki, to może sobie zmienić. Nie potrzeba do szczęścia obsługi rozszerzeń, to nie firefox.
|
Cytat:
|
Wtedy może przejść na FF ;)
|
Ale działa także siła przyzwyczajeń, więc rozszerzenia bardzo się w Operze przydadzą. Jak ktoś nie chce - nie instaluje, przeglądarka pozostanie lekka i szybka.
Po zainstalowaniu oczywiście zwolni i może także zmniejszyć się jej bezpieczeństwo, jeśli wtyczki będą niedopracowane i dziurawe, a niektóre pewnie będą. Natomiast ja nie wyobrażam sobie życia bez niektórych rozszerzeń FF, jak ChatZilla (wiem, Opera ma wbudowanego klienta IRC), FireBug (Opera DragonFly), Firesheep, HTTPS-Everywhere, NoScript czy paradoksalnie IE-Tab, dlatego korzystam z powolnego ostatnimi czasy Lisa. |
Tak o sianiu paniki
http://www.dobreprogramy.pl/Mozilla-...osc,21073.html |
jak co ważniejsze wtyczki będą płatne to mozilla sobie w łapę strzeli. ewentualnie jak powstaną darmowe odpowiedniki to może coś z tego zostanie jeszcze. tak IMO
|
Większość obecnych wtyczek jest rozwijanych jako open source i nie spodziewam się, żeby społeczność zdecydowała o pobieraniu opłat za nie. Jeśli Mozilla wprowadzi coś płatnego, to będzie to pewnie przygotowywane przez nich od zera.
Poza tym fundacja musi się z czegoś utrzymywać. Nie wiem, czy to, co biorą od Google'a, za ustawienie ich wyszukiwarki jako domyślnej, równoważy wydatki konieczne do rozwoju Lisa. A Mozilla płaci każdemu, który wyśledzi błąd w Firefoksie. Inna sprawa, duża część tropicieli bugów nie przyjmuje wynagrodzenia. |
Cytat:
Mniej paniki więcej spokoju :) |
Ostatnimi czasy naturalną cechą przeglądarki jest brak ceny. :)
Jeśli któraś zacznie funkcjonować jako adware albo w inny sposób ograniczy funkcjonalność, to konkurencja natychmiast to wykorzysta, a użytkownicy się od niej odwrócą. |
Opera tez miala dawno temu banner reklamowy na gorze.
|
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:49. |