![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1231 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
1920x1080 - Full HD
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#1232 | |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
W rzeczywistości nie testowałem tego na sobie, ale obraz przez D-SUB jest tak dobry, że mogę z powodzeniem je polecać. pozdrawiam
![]() |
![]() |
![]() |
#1233 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Coś mi się nie chce wierzyć. A w podanym wątku nic nie ma o HDMI-HDMI tylko jeden user, żaden guru pisze o HDMI-DVI. Też dla mnie bez sensu - a im kabel dłuższy tym różnica powinna być większa (oczywiście na korzyść HDMI).
Nie wiem też jak z rozdzielczością po D-Sub. Wiele telewizorów, jakie obczajam ma napisane, że fullHD tylko po HDMI.
![]() |
#1234 |
Guru
HDMI powinno dawać lepszy obraz, ale że teoria i praktyka mogą się znacznie różnić wiadomo nie od dzisiaj. Link dałem do tej dyskusji bo akurat ją pamiętałem (jest o moim modelu TV).
Podłączenie PC-ta to w większości przypadków HDMI-DVI, laptopy to inna sprawa - bo te nowsze mają HDMI, w stacjonarnych to nadal rzadkość. Z rozdzielczością po D-SUB nie ma problemów jeśli karta graficzna może tylko taką wyświetlić. Możliwe że problemem jest kabel lub dana karta graficzna, trudno jednoznacznie powiedzieć. Jak się dorwę do odpowiedniego kabelka to sprawdzę na sobie ile w tym wszystkim prawdy. Pozdrawiam
![]() |
![]() |
#1235 | |
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() Ciekawy blog LiTEa <-- Click ![]() ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1236 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
LG Scarlet podpięta po D-SUB - Full-HD - Lapek Tośka z radkiem HD2400
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1237 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
Miałem już jechać, ale ojciec stwierdził, że na razie da swój ze starego komputera, którego nie używa. Tak więc ostatecznie nie kupowałem.
![]() |
#1238 |
Guru
Wracam na chwilę do poruszanej kilka postów wyżej jakości podłączenia komputera do TV LCD za pomocą kabla DVI-HDMI i D-Sub. Mam w końcu kabel DVI-HDMI i mogłem to sprawdzić. Testu dokonałem na identycznym trybie wyświetlania (standardowym) w moim Samsungu LE32B530.
Wnioski po podłączeniu kablem DVI-HDMI: - jakość wyświetlanego obrazu jest znacznie gorsza niż w przypadku D-SUB, kolory są drastycznie przesycone (nie udało mi się tego skorygować do akceptowalnej postaci), obraz jest o wiele mocniej rozmyty, - obraz wyświetla się poza granicami ekranu 16:9 i trzeba to korygować funkcją dopasowania do ekranu z telewizora, - to samo co powyżej uzyskałem z 2 różnych kart graficznych (NVidia i ATI), co ciekawe nasycenie kolorów wracało do normalności po zmianie rozdzielczości na inną niż natywna (np.: 1680x1050), niestety jak można się domyślić jest wtedy nieostro jak diabli. Bezwzględnie podłączenie D-SUB daje lepszą jakość obrazu niż DVI-HDMI. Porównanie na zdjęciach : ![]() Rys.1 -> kabel D-SUB ![]() Rys.2 -> kabel DVI-HDMI pozdrawiam
![]() |
![]() |
#1239 |
Always newbie
Może to kwestia gustu, ale d-sub jest mocno nieostry, rozmyty, zagubiona masa szczegółów (np. faktura skał i piasku) a kolory wyblakłe - na podstawie tych fotek ja wyciągam przeciwny wniosek
![]() Albo poruszyłeś zdjęcie, albo D-SUB daje tragiczną jakość.
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. WAŻNE Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 05.10.2009 o godz. 20:53 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1240 |
Guru
Oj nie nie, wydaje Ci się, popatrz jeszcze raz na wersje w oryginalnej wielkości.
![]() D-SUB ![]() DVI-HDMI Ekran na DVI-HDMI jest jakbyś zrobił kilka razy opcję "wyostrz" w programie graficznym (co może trochę mylić w pierwszym momencie), zauważ że czcionki dostały aż poświaty, a linie je tworzącae nie są jednolite. Kolory też nie do przyjęcia. Tutaj nie ma kto co lubi, ten obraz jest nie do zaakceptowania. Nie można nawet chwili pracować na takim ekranie, bo to katorga. pozdrawiam
![]() |
![]() |
#1241 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
Moim zdaniem obraz na DVI-HDMI jest nieporównywalnie lepszy, ale musiałbym zobaczyć na żywo, bo w takim razie ze zdjęć nie da się obiektywnie ocenić.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1242 |
Guru
dla mnie różnica jest wyraźna, popatrzmy na same czcionki bo tu chyba widać najlepiej (po lewej D-SUB)
![]() nie zrobiłem więcej zdjęć więc lepiej już tego nie pokażę ![]() pozdrawiam
![]() |
![]() |
#1243 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Ale to musi być kwestia jakiś ustawień, czy nie wiem, kabla, bo u mnie przełączenie pomiędzy dsub i dvi daje różnice w obrazie, ale są one subtelne, nie do wyłapania na tego rodzaju fotkach, i z lepszą jakością obrazu dla dvi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1244 |
Guru
Kupiłem pierwszy lepszy kabel ze sklepu, dokładnie taki - 3 metrowy. Podłączenie sprawdziłem we wszystkich trzech wejściach HDMI w TV, a obraz generowałem z Radeona 9200 i GeForce-a 7600 GT, na obu kartach było identycznie. Trudno zrobić coś tu źle, możliwe że wina leży w TV lub kablu, przy kolejnej okazji będę to weryfikował
![]() Pzodrawiam
![]() |
![]() |
#1245 | |
Always newbie
Cytat:
Monitor i telewizor trzeba skalibrować
![]() |
![]() |
|