![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1261 |
Bywalec
Data rejestracji: 11.07.2006
![]() |
Tak czy owak cenowo mieszczę się tylko w opcji matrycy TN. I teraz z potoku zalewu monitorów LCD chciałbym wybrać najlepszy do moich zastosowań. W matrycach TN też można chyba wyróżnić te modele, które lepiej (mimo wszystko) odwzorowują kolory i te, które robią to gorzej...
Jaki jesteście mi w stanie polecić monitor LCD w kategorii cenowej ok 500-600zł dla moich zastosowań? Zastanawiam się nad Samsungiem T190, LG Flatron W1952TQ oraz Iiyama Prolite E1908WS. Chyba, że znajdzie się cos innego, tańszego... Dodam, że moja karta graf to GeForce 4 TI 4800SE-nie wiem czy ma to znaczenie, ale na wszelki wypadek podaję... Jakieś sugestie? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#1262 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
LG Flatron W1952TQ posiadam, jest całkiem nieźle...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1263 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.08.2002
![]() |
Wiekszosc monitorów obecnie sprzedawanych w sklepach jest formatu 16:9 i mają one 1366x768, nieliczne resztki 19" w formacie 16:10 te to mają 1440x900.
@ryto jednak bym tobie radzi dozbierac te 300 zl i kupic cos nie na TNce róznica miedzy tymi panelami jest k o l o s a l n a. Tymbardziej jak chcesz obrabiać zdjecia. Uwierz na slowo, TN-ki nadaja sie jedynie dla " pani Jadzi" co w wordzie czy innym excelu literki pisze czy oneta ogląda no i dla graczy. Przy monitorach zmatryca TN to by musiał sobie głowe w imadło przyśrubować by nie zmianiać kątów pod jakimi patrzysz, lekki ruch głowa i już inne kolory widzisz ![]() W monitorze 24" nawet siedzac nieruchomo widać inne kolory w środku a inne przy brzegach ekranu. Tak więc decyzja nalezy do Ciebie. Najlepiej przejedź sie do mediamarktu i niech sprzedawca pokaze Ci pare monitorów z panelem TN i MVA czy tez IPS z tym samym "obrazkiem" na ekranie. To sobie zobaczysz czy ci wystarczy zwykly monitor czy nie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1264 |
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nie przesadzaj osobiście posiadam 22" w TN i nie widac zadnych różnic kolorystycznych...
![]() |
#1265 |
lołn łulf
Data rejestracji: 15.07.2005
![]() ![]() ![]() |
bajki opowiadasz
To tak jak z audiofilami co sluchaja muzyki ranno bo prad jest lepszy jakosciowo. A jak przychodzi co do czego to kazdy wymieka, czy to zlowty kabelek czy drut z wieszaka na ubrania nie ma roznicy. Byc moze jakies roznice w kolorach jakis % spoleczenstwa zobaczy ale bez jaj. Z katami jest roznie, ale imadlo to znowu przesada kolosalna. Niepotrzebnie straszysz kolege. pozdrawia pani jadzia |
![]() |
![]() |
![]() |
#1266 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.08.2002
![]() |
Nie chodzi o ilość kolorów które moga panele wyświetlic, najnowsze TN z wszytkimi dopalaczmi i ulepszaczami programowymi, to prawie nie ma już różnicy z MVA, natomiast dalej sa tragiczne kąty widzenia, wystarczy drobna zmiania i juz inaczej sa wyswietlane.
Jeszcze mozna przebolec prawo/lewo ale juz góra/dól to wrrrrrr. No moze imadlo to troche przesadzilem ale duzo nie. > od 22" to normalnie mnie skreca jak to widze. Ja juz mam takie skrzywienie zawodowe, bo przez moje rece przeszlo juz pona 10k monitorow poczawszy od pierwszy 15" do teraz. To sie jeszcze troche pochwale ze sobie zrobilem test na rozpoznanie typu panela i na 100 sztuk potrafie poprawnie odgadnac ok 90 tzn Typ/producent/model |
![]() |
![]() |
![]() |
#1267 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Z kątami widzenia raczej problem względny - przecie jak siedzisz przy kompie to przed monitorem a nie z boku
![]() Tak o ogóle wypadłem z obiegu informacyjnego, opłaca się jeszcze kupować PVA do "domu" ? Osobiście ostatnio robala wytrzepałem z matrycy TN i szlag by mnie trafił gdyby ten monitor to nie był tani TN ![]()
![]() |
#1268 |
Guru
Data rejestracji: 13.02.2003
![]() ![]() |
@seoman, Ty? Owszem, ale 90% społeczeństwa już nie - ludziom, którzy się tym nie zajmują na co dzień lub nie jest to ich ogrooomną pasją, nie zrobi większej różnicy z prostej przyczyny: nie zauważą ją.
A żeby zaczęli ją pojmować, to potrzeba czasu i różnego sprzętu, aby można było porównywać, a na to większość nie ma czasu, już nie wspominając o innych zależnościach, które to determinują.
![]() |
![]() |
#1269 |
Bywalec
![]() |
Ok, na pewno podjadę do MM i zobaczę jak to świeci. Chociaż, jak wspomniałem, na matrycę IPS mnie nie stać...
Znalazłem co prawda na allegro aukcję z monitorem NEC 20" 4:3 NEC 2070NX, używany, gwarancję dają, ale... Czas reakcji 16ms to chyba nie jest kompromis ;-) Poza tym to format 4:3, a chyba w tej chwili lepszym wyborem jest 16:9? Mimo wszystko, który z wymienionych monitorów możecie mi polecic? LG, Samsung, Iiyama czy Nec? Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1270 |
Zdezorientowany
Zlotowicz
Data rejestracji: 08.05.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jeśli ktoś przygotowuje grafikę na www lub do druku to TN jest ograniczeniem. Wiem bo mam i od czasu do czasu cośtam w gimpie edytuję. I mnie to drażni. Ostatecznie nie jestem w 100% pewny jaki kolor uzyskuję.
Ale. Porządne monitory do obróbki grafiki są koszmarnie drogie, a te co sprzedają najtaniej z matrycami ips, mva, pva i pochodnymi to też są swego rodzaju kompromisami i tutaj nie ma się co oszukiwać. Mimo wszystko są lepsze niż TN. Co nie zmienia faktu, że 95% społeczeństwa będzie zadowolonych z TN. W MM Saturnach itp porównywanie monitorów to ryzykowny pomysł. Trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że tam jest światło jarzeniowe które wypacza kolory a do tego wszystkie monitory są wyregulowane tak żeby świeciły jak najmocniej, dlatego trzeba je troszkę poprzestawiać. Najlepiej iść z jakimś wzorcem. Np. zdjęcie druknięte i na penie żeby je wyświetlić i porównać z wydrukiem i do wydruku starać się dopasować ustawienia. Ten który będzie najbliżej, here you go !, trafiłeś. Ale idealnie taki sam nie będzie. Nie w tej cenie. Czasem odpowiedzi matrycy nie ma się co przejmować. To tylko parametr nakręcany przez marketingowców, żeby było co podkreślić na czerwono w katalogach. Fakt jest taki, że każdy obecnie produkowany lcd poprawnie wyświetli obraz filmowy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1271 | |
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1272 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#1273 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Do obróbki grafiki nieustannie rządzą CRT - za kilka stówek można kupić używkę kilka lat temu highendowego modelu. I to jest IMO najlepsze wyjście.
Kalibracja - nie musi być profesjonalna. Wystarczy nawet zrobić odbitkę w wybranym labie specjalnego kalibratora i "na oko" potem ustawić, żeby to, co na odbitce z labu miało taki sam kolor na monitorze. Na forach fotograficznych sporo tutoriali do tego się znajdzie.
![]() |
#1274 |
Bywalec
![]() |
Hmm no właśnie, mój crt jest bardzo dobry, ale zajmuje trochę miejsca...
Jeszcze podjadę do MM i zobaczę co tam mają... A jak nic nie wybiorę to zostawię swojego CRT do grafiki a do innych przyjemności dorzucę trochę forsy i kupię jakiegoś taniego laptopa... (ACER 5230) ;-)) Pozdrawiam! |
![]() |
![]() |
![]() |
#1275 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mam LCD 17'' TN - LG L1770H z 2006r. który kosztował 1400zł (przeciętny kosztował wtedy 700-800zł) i ma o wiele lepsze kąty niż większość monitorów stojących w sklepach
![]() Niestety w obecnych monitorach wystarczy nieco odchylić głowę i odcień jest inny. To sie chyba nazywa postęp ![]() Mam też Benq FP93GP 19'' na MVA z 2007r. (z senseye photo+ blabla jakieś sRGB) i oczywiście do wywoływania zdjęć z RAW jest niezastąpiony. Jakby na niego nie patrzeć obraz taki sam ![]() Na taniej TNce wywoływania RAWów bym sie nie podejmował ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 03.01.2010 o godz. 00:35 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|