Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Neostrada once again... (https://forum.cdrinfo.pl/f113/neostrada-once-again-53057/)

DejaVu 29.01.2010 19:17

Owszem o limicie wiedziałem :taktak: trochę mało te 3GB-dali by 6GB to by spokojnie na miesiąc starczało :D Wcześniej w komórkowym miałem właśnie 6GB za 120zł.i tam nigdy limitu nie przekroczyłem-gdyż nie miałem cierpliwości do ściągania czegokolwiek w tej oszałamiającej prędkości :rotfl: Generalnie nie przejmuję się limitem-i tak nic nie ściągam , czy oglądam youtube :nie: netu używam do grania :taktak: i nawet po limicie mi to nie przeszkadza :taktak: płacę 49zł. mam w tym 20 zł.na rozmowy i sms do orange i na stacjonarne-tak więc nie muszę zasilać telefonu :nie: a jak potrzebuję ściągnąć duży plik-to brat ma kablówkę.:fiu:

Gadzina18 17.07.2011 20:30

Czy ktos korzysta z nowej neostrady fiber 40mb i 80mb? Mam mozliwosci techniczne wg tp, cena tez mi odpowiada. Widzialem jakis speedtest na youtube ktory dal bdb wynik.. Ostatnio neo mialem ponad 6 lat temu i wtedy dzialalo dobrze, z tego co wiem w miedzyczasie tak dobrze juz nie bylo. Z opcja fiber jest ponic inaczej bo dziala tam gdzie jest doprowadzony swiatlowod poprzez vdsl, wiec jakosc uslugi powinna byc wysoka... w teorii..

andrzejj9 17.07.2011 22:37

Mam Neo 10Mb i generalnie nie mam powodów do narzekania. Prędkość jest, stabilność owszem. Myślę, że jeżeli w danym miejscu jest techniczna możliwość świadczenia usługi i ją podłączają, to potem już działa dobrze. To - na szczęście - już nie to Neo co kiedyś :)

chris996 18.07.2011 12:43

Odnośnie neo powiedzcie mi taką rzecz.
Miałem dłuższy czas 2 Mb/s,więcej się nie dało. Teraz się okazuje, że mogę mieć szybszą i mi podłączyli 6 Mb/s, ale pobieram z taką samą prędkością ~250 kb/s, nawet nie wzrosła chociaż 2 razy. Więc, czy tak już zostanie (zakładam, że linia poprostu za słaba), czy mam szansę na wyższe transfery? Jeśli coś da się z tym zrobić to zadzwonie do TP.

andrzejj9 18.07.2011 13:23

Nie wiem, czy jest to regułą (zakładam, że tak), ale monter przed podłączeniem sprawdza na centrali (i potem w domu/mieszkaniu) czy dana prędkość może być świadczona. Jeśli nie, to żadnej usługi nie podłącza.

Jeśli więc 6mb/s zostało podłączone, to spodziewałbym się, że ktoś sprawdził, czy tyle może być. Może po prostu (jeśli była to kontynuacja usługi) nikt ci nie zdjął ograniczenia do 2. Zadzwonić nie zaszkodzi..

Kris 18.07.2011 13:40

Może być inna przyczyna. Pani na infolinii powiedziała, że może być lepiej i się skusiłeś. Technicy nie sprawdzili, że to bzdury.

U mnie było podobnie. Technik mi powiedział, że przy tej odległości od centrali i jakości łącz, to, co mam to maksimum. Pani na infolinii chciała mi sprzedać 2x wyższą prędkość. Jak jej przekazałem to, co powiedział technik, stwierdziła, żeby zatem zostawić jak jest. :mruga:

Nie zaszkodzi zadzwonić na błękitną czy gdzie tam i się podpytać.

andrzejj9 18.07.2011 14:03

Ma pani może nie z infolinii, ale z okienka nie tylko powiedziała, że mogę mieć dwa razy większą prędkość, ale i ją sprzedała.. Potem się okazało, że nie można. Potem rozmowy z kilkoma osobami, z czego każda mówiła co innego.. Opisywałem to zresztą na forum.

Ostatecznie jedynym kumatym okazał się technik i z nim faktycznie sensownie można było pogadać.

maskotka 18.07.2011 14:12

chris,

w admin panelu swojego modemu masz napisane na jaką prędkość się synchronizuje
ex:
Line Rate Upstream (Kbps):315
Line Rate Downstream (Kbps):2492
(wartości przykładowe dla neo 2 mega, te są wzorcowe, ale mogą się trochę różnić). Opcje ofkors mogą być inaczej ponazywane.

Nie pomyl z Attainable Rate, którą większość modemów wylicza.

Może tak być, że Tepsa billinguje na 6 mega, a twojej karty nie przełączyli. To robi technik na zlecenie, a co on tam zrobi, to długi temat.
Infolinia ma dostęp online do tych parametrów, więc jeśli nie znajdziesz, to dzwoń i tyle.

Gadzina18 19.07.2011 00:17

Niestety neostrady sobie nie zalozylem. Mimo ich obiecanek ze da rade 80 mb, najwieksza stablina predkosc to .... 10 mb.... Coz, wracam do negocjacji z moja kablowka..

Moja niechęć do zaproponowanego Neo 10M i zerwanie umowy z TPSA okazały się zbawienne w skutkach. Dziś dzwonił do mnie technik TPSA z zapytaniem, czy zechcę podpisać z nimi ponownie umowę jeżeli zapewnią mi działającą usługę 80mb (mają przepiąć moją linię na bliższy DSLAM) "bo nie chcą stracić klienta". Zgodziłem się pod warunkiem miesięcznego bezpłatnego testu usługi. Zgodzili się, tak więc jeżeli wszystko pójdzie dobrze to już niedługo będę testował 80mb neostradę fiber ;-) a jeżeli zadziała dobrze to zostanę przy tej usłudze. Będę relacjonować na bieżąco działania TPSA w tej sprawie, bo to zbyt piękne by było prawdziwe.. ale - co by nie mówić - testu usługi nie odmówię;)

- Deckard - 21.07.2011 18:55

Cytat:

Napisany przez Gadzina18 (Post 1171909)
Niestety neostrady sobie nie zalozylem. Mimo ich obiecanek ze da rade 80 mb, najwieksza stablina predkosc to .... 10 mb.... Coz, wracam do negocjacji z moja kablowka..

ale 80megabajtów czy megabitów ? bo 80megbitów to 10 megabajtów

maskotka 21.07.2011 19:02

80 megabitów downloadu
upstream nie wiem

Gadzina18 21.07.2011 22:04

upload 8 megabitów download 80 megabitów

chris996 22.07.2011 00:12

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1171745)
Jeśli więc 6mb/s zostało podłączone, to spodziewałbym się, że ktoś sprawdził, czy tyle może być. Może po prostu (jeśli była to kontynuacja usługi) nikt ci nie zdjął ograniczenia do 2. Zadzwonić nie zaszkodzi..

Już się dowiedziałem z forum.neostrada.info, że mi jeszcze nie ustawili prędkości, także przedzwonie i będę wiedział na czym stoje. A co do tego jaką mogę mieć prędkość to babka z TP mówiła, że zanim dzwonią i proponują wyższą sprawdzają linię. Zresztą wyższy transfer był dla mnie z ojcem drugorzędny, bo wzieliśmy tą 6 z powodu telewizji, którą dają w pakiecie.
Cytat:

Napisany przez maskotka (Post 1171756)
chris,

w admin panelu swojego modemu masz napisane na jaką prędkość się synchronizuje

Wiem o co chodzi i mi pokazuje tą 6 w ruterze, ale transfer jest ledwie 20, 30 kb wyższe. Także jak już pisałem wyżej zadzwonie i zobaczymy.

maskotka 22.07.2011 00:19

To ja mówiłam to samo, co piszesz w pierwszym zdaniu.

W drugim zdaniu farmazony opowiadasz, ale skoro masz gdzieś co ja mówię, to sobie w nie wierz.

Gadzina18 22.07.2011 10:04

Cytat:

Napisany przez chris996 (Post 1172526)
Wiem o co chodzi i mi pokazuje tą 6 w ruterze, ale transfer jest ledwie 20, 30 kb wyższe. Także jak już pisałem wyżej zadzwonie i zobaczymy.

Modem synchronizuje Ci się na 6Mb ale masz ledwo ponad 2Mb dlatego, że te 6Mb synchronizacji to tylko takie "widełki" określające jaki transfer możesz mieć. Widocznie między Tobą a DSLAM jest zbyt wiele kabli o miernej jakości, do tego odległość za duża. Wynikiem tego jest zbyt wiele szumów na kablu, tak więc mimo iż modem synchronizuje Ci się na 6Mb to masz mniej.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:59.