![]() |
Różnica jest większa niż myślałem. Zapewne to nie tylko zasługa czterech jajek, ale tez większego cache, FSB 1760Mhz i przepustowości pamieci (5-5-5-12@1066).
Komputer znacznie lepiej radzi sobie z multitaskingiem. Prawie jak Amiga :szczerb:. Wczoraj grałem w Counter Strike Source i kodowałem film do x264 częściowo z wykorzystaniem GPU (odszumianie FFT3DGPU, pożera ~20% radeona). I Counter Strike pomykał jakby nigdy nic, choć żeby uniknąć sporadycznych zaciachów musiałem mu wygospodarować wolny rdzeń. Niestety windows jest głupi i nie potrafi dobrze gospodarować zasobami. Zamiast przydzielić CSS na jedno jajo rozbija go na wszystkie cztery po 25% każde :( Tym niemniej w programach nie wymagających stałych 60fps jest to niewyczuwalne i pracuje się bardzo przyjemnie. Ciekawe jak to jest z i7 które ma sześć rdzeni i jeszcze HT i przerabia dwanaście wątków na raz :szczerb:. edit: troche sie zagalopowałem, póki co jest albo 6 rdzeni albo cztery+HT. edit2: Kris, faktycznie budżetowy jakby nie patrzeć Q8400 kosztuje tyle co nowe i5 Sandy Bridge (z wyższym zegarem i większym cache!). Także chyba lepiej kupić nowe, pamieci DDR3 też są tańsze niż DDR2 1066 CL5. Gdybym nie kupował używanych części to wziąłbym i5 2400 :taktak:. |
Cytat:
Photoshop i NX2 wymaga maksymalnej mocy procesora i duuużo pamięci. Każdy MHz przyspiesza pracę z NEFami Nikona a na tym mi zależy, nie wspominając o obróbkach wsadowych. Niestety ceny tych procesorów bardziej skłaniają mnie ku wymianie całej płyty, procesora i pamięci... niestety. |
Będzie tak samo, ale masz rację dwurdzeniówka ok 3Ghz w zupełności wystarcza.
Ja zmieniłem bo jak obrabiałem film z DV do H264 z maksymalną jakoscią miałem 5fps i jedna kasetka robiła się całą noc. Teraz mam prawie 15 :szczerb:. H264 pożre każdy procesor na śniadanie. Nawet nie chce myśleć co by było w HD. A poza tym chciałem troche odnowić komp bo leciwy i dawno nic nie dostał. 2GB RAMu czasem było mało, bo ćwierć tego zjada Vista, to jeszcze procek za 370zł dorzuciłem i teraz znowu mam spokój na parę lat :taktak:. Quad nie jest dla wszystkich, ale to się zmienia w miare jak aplikacje są pisane wielowątkowo. Do większości zastosowań jednak lepiej się sprawdza dwurdzeniówka z szybszym zegarem. E8400 ma 3.0Ghz i aż 6MB cache więc śmiga. |
Cytat:
Tylko system XP. Pytanie jak będzie, jak się przerzucę na 7.. |
Prawda, AMD ma taniej.
Dlatego wybrałem Q8300. Bo może to kastrat L2, ale możliwościami to pełny Penryn - do moich zastosowań 4MB wystarczy. Początkowo myślałem nawet o Q8200 za 299zł ale ostatecznie dopłaciłem do najnowszej rewizji Q8300, głównie dla VTx i wyższego mnożnika. Intel mnie wkurzył bo znowu zmnienił podstawkę. O jednego pina. Powaliło ich. To już trzecia podstawka po S775 :sciana:. Q8300@3.3 jeszcze ich dwie podstawki wytrzyma :P a potem zobaczymy. Może laptopa sobie kupie a stacjonarkę wywale :D |
Nosz k..a, żeby te Quady jeszcze tańsze były... mam teraz E8200 i chętnie bym kupił Q9550 czy Q9650, ale te ceny są na poziomie i5 2500K. :(
Myślę nad OC mojego E8200 do 3.2 GHz, ale jakoś mi się nie spieszy. |
Z tego co poczytalem szybko na googlach w X3 445 czasem można odblokować czwarty rdzeń albo cache L3 albo jedno i drugie. Chyba płyta musi mieć taką możliwość w BIOS.
No mam nadzieję że u mnie BSODów nie będzie, pamiątki są używane i były w dobrej cenie :szczerb:. Póki co raczej OK, zwłaszcza że działają na 1.85V zamiast 2.2. Dodałem 0.05 dla stabilności :szczerb:. Natomiast apacerki dałem do budżetowej płyty Gigabyte na P31 i o dziwo od razu wstały na 840Mhz. Przez prawie 4 lata działały na 7xxMhz na lepszej płycie, a tu taka niespodzianka :szczerb:. Kombinowałem z napięciami od 1.6 do 2.3V, timingi CL5 i CL6. I nic. Zawsze kończyły się ok 780Mhz. Także nie są najgorsze, ale nie lubią sie z Foxconnem. Poza tym dobrze że nie podkręciłem proca bardziej, bo moja płyta (i nie tylko moja jak sie okazało na google) coś nie lubi się też z Freezerem 7:( I daje max jego obrotów na zaledwie 1600 zamiast 2500 :(. Teraz nie ma problemu ale nie wiem jak to będzie w upały, bo tak jak napisałem nie mam (i nie chce) żadnego dodatkowego wyjącego wentylatora. |
Cytat:
A teraz zastanawiam się jeszcze czy da rade jakoś odblokować Athlona x3 445 3,1GHz? |
Udało się :) upgrejdowałem swojego dziadka z 2007 roku
Dotychczas był to: Foxconn P35A + E2180@2.8Ghz + 2GB Apacer@775Mhz W "nowej odsłonie" ma: Tenże Foxconn+ Q8300@3.3Ghz + 4GB GeIL Black Dragon@1056 5-5-5-15 @1.8V Całości dopełnia energooszczędny HD5670 (naturalnie też podkręcony) z zeszłego roku. Nie obyło się bez problemów, stary bios (z 2007 roku) nie zobaczył procesora 45nm i przez to musiałem go montować dwa razy. Troche jestem zawiedziony, że "tylko" 3.3Ghz. Foxconn słynie z FSB rzędu 530, a mi sie udało jedynie 440 zrobić :( i to na NB 1.375. Z tego co jednak dziś wyczytałem dla P35 to bardzo dobry wynik z Quadem. Wyższe FSB raczej tylko z dwurdzeniówkami. Także troche mi sie humor poprawił, bo myślałem że trafiłem na zły egzemparz płyty. Wybitny w każdym razie też nie jest. Procesor nawet się nie spocił - jest na fabrycznym napięciu. Natomiast pamieci GeILa mimo różnych negatywnych opinii sprawują się rewelacyjnie. Apacerki nic chciały nawet deklarownych 800Mhz osiagnąć mimo dowoltowania i obniżenia timingów. Natomiast GeILe (nominalne napiecie 2.2-2.4V) bez problemu chodza na 1.8V i 1056Mhz. Rewelacja. Może jeszcze coś uda się tu poprawić z timingami (są 5-5-5-15) albo prędkością - ale nie wiem czy warto dodać 0.5V i zmniejszać żywotność kości dla paru marnych mhz. DDR3 z tego nie ukręcę ;) Zakupiłem też lepsze chłodzenie, bo myślałem że być może 3.5Ghz będzie albo i więcej :) Arctic Cooling Freezer 7 Pro rev 2. W porównaniu do firmowego od E2180 nie ma porównania. E2180@2.8 do słabych procesorów nie należał, ale mimo wszystko odczuwam różnicę. Cache jest 4 razy więcej, VirtualBox działa niesamowicie szybko, wcześniej bardzo mulił (VT-x?). X264 przyspieszył prawie trzykrotnie. SSE4 też sie przydadzą. Poza tymi przypadkami stary procesor jeszcze sobie doskonale radził. Jeżeli ktoś ma dobrą płytę na S775 i chce przedłużyć jej żywot, to całkiem niezłe wyjście. Podejrzewam że taki zestaw nie ustąpuje znacznie nowym Phenomom - i do tego mniej prądu bierze. Procesor dość chłodny, wiatrak skręcony na minimum i 34-37st w idle. W stresie nie przekracza 65st (byłoby mniej ale wazniejsza jest dla mnie cisza niż chłodzenie na max). Aha mam 8 letnią obudowę made in china bez żadnego dodatkowego wiatraka i przepotężny zasilacz ModeCom Feel 400W :P Koszt mniej wiecej bez przesyłek. Q8300 SLGUR (SSE4, VTx) ~ 370zł (używka) 4GB Black Dragon 1066Mhz CL5 ~ 199zł (używka) Chłodzidełko ~80zł |
W granicach 600 PLN będzie mnie to kosztować
|
Cytat:
|
Zintegrowana grafika nie poradzi sobie z HD, a w każdym razie miałbym co do tego bardzo duże obawy. 9600GT już bez najmniejszych problemów.
|
Do wszystkiego oprócz grania :)
Ja się uda coś przerobić z 50G na 25G to byłoby fajnie. |
Do czego chcesz ten komputer wykorzystywać? Do oglądania filmów?
|
Czyli jak rozumiem nada się :) A co z grafiką?
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:30. |