![]() |
Niech znajoma odpali tego CADa z największym projektem, albo dwa na raz do tego przeglądarke i inne pierdołki - takie normalne użytkowanie - i zobaczcie ile pamięci bierze.
Przykładowo ja mam 4GB RAM z czego zazwyczaj używam 500MB-1,5GB. W porywach do 3GB, a żeby zapchać wszystko muszę się postarać. W moim przypadku dokładanie RAMu to strata pieniędzy, choć nie powiem fajnie by było mieć 32GB :szczerb: |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Załącznik 62857 |
Fajne :) Moim 4GB świecą w ciemności oczy (GeIL Black Dragon :) ).
Czasem tak dla zabawy chciałoby mi się wsadzić w kompa 16 rdzeni i 32gb ram oraz SSD w RAID, ale o ile taki procek by się jeszcze przydał to reszta totalnie zbędna :D |
Ilość załączników: 1
Cytat:
a ram przy 2 monitorach wqhd 27 potrafi szybko się skończyć k***a tyle tam wchodzi Załącznik 62858 |
Mam 4 pulpity FHD, ale nawet gdybym miał osiem to chyba miałbym problem.
Właśnie sprawdziłem ile mam zapchanegro ramu... jakieś 580MB.... W praktyce wyglada to tak: na jedyum pulpicie przeglądarka, na drugim jakieś programy, na trzecim World of Warcraft (lub inna gra), czwarty zostaje jakby co i wciąż połowa RAMu wolna :D SSD też mam oczywiście, ale w RAID to byłby totalny overkill. edit: zrobiłem test. firefox 6 kart (w tym YT, akceleracja opengl itd), world of warcraft, libreoffice, gimp, thunderbird (3 konta), przeglądarka pdf, rawtherapee, audacity, wypasiony player muzyki (biblioteka 6000 utworów, okładki itd)- zapchałem 1,3GB. Zajętość proca 3%. Żaby zapchać całe 4GB obawiam się zabrakłoby mi programów do uruchamiania. A 32GB... :hmm:.... mógłbym odpalić 16 wirtualnych windowsów vista dla każdego dać po 2GB :w00t: :rotfl: |
wirtualnemu win server 2012 z sql i sharepointem musisz dac troche wiecej ramu... ;)
|
Patrix, można wiedzieć jakie timingi mają te pamięci ?
|
|
różnica w szybkości działania bardzo znacząca,szkoda że konfigurowanie wszystkiego pod siebie tyle trwa
bo już bym obczaił jakąś giere ;) mam jeszcze jedno nie zainstalowane nieidentyfikowane urządzenie i muszę dojść co to jest, od momentu przesiadki mój dysk hdd 1TB szajsunga , z którym mam same problemy [problemy z rozruchem, cykanie głowic - zacinanie systemu] chodzi jak w zegarku ale za to 'chrobocze' że go w kuchni słychać teraz śmiało mogę stwierdzić że ten hdd samsung to najgłośniejszy element zestawu :taktak: |
Cytat:
|
@rcobex, ale roznica chociaz odczuwalna? Czy tylko cyferki?
|
Tak, o 0,0001 sekundy szybciej Word startuje. :mruga:
|
nie widziałem jeszcze DDR 3 1600mhz z CL 6 a tym bardziej 8gb w jednej kości
dziś / jutro zrobię test na H77 + G2120 i 1x4gb GoodRam 1600mhz CL 11 i wyjmę z swojego kompa 2szt. 2x2gb 1600mhz CL8 Patriot LLK |
Cytat:
To jest wg mnie nieodczuwalne, chyba, że ktoś ciągle robi wykresy. |
Wykresów raczej nie robię, czy tam oglądam. Po prostu mnie to jakoś przeraża. Podkręcają zegary a istotne sprawy na bok. :P
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:06. |