![]() |
pamieci nic tu nie maja - triple-channel nie pojdzie ci na tej plycie ...
|
no to dual czy tripple? czy to to samo? W obecnym kompie mam duala czyli 2X 2GB, myslalem ze jak wezme 2X 2X2GB to rownie bedzie dzialac to na tej samej zasadzie.
Zerknijcie na te pamieci z linka. |
Tak.
Pamiętaj, że oczywiście w dual channel. |
Dla wydajności lepiej by Ci było 3x2GB niż 2x 2x2GB - to o 2 GB mniej pamięci, ale pamiętaj, że one działają w tripple channel.
|
Cytat:
Tylko które Patrioty wybrać... http://www.komputronik.pl/index.php/.../1600_MHz.html :idea: Muszę wszystko podliczyć. |
Absolutnie nie. 1600 MHz w zupełności wystarczy.
|
zapomnialem jeszcze zapytac sie porade jaka obecnie częstotliwość pracy ram DDR3 warto wybrać w stosunku cena/moc. Czy pchać się w najwyższe częstotliwości?
|
Cytat:
Asus czy GeForce - ważne żeby "dobrze" działało. Cytat:
Co do płyt Gigabyte nie mam przekonania. Nie twierdze, że są gorsze bo maja swoich zwolennikow, ale Asus myślę też się nada :) Cytat:
Jaką z tych płyt wybrałbyś dla siebie? Wszystkie to wyższy level, a zasadnicze róznice? Zasadniczo nie mam zamiaru nic podkręcać itp. modów wykonywać. Komp ma być stabilny, ma działać :) Cytat:
|
260 to mniej więcej odpowiednik 4850, za którą ponad ponad rok temu zapłaciłem niecałe 450 zł. Fakt, że wtedy dolar był tańszy, a potem karty poszły trochę do góry, ale mimo wszystko - to karta sprzed prawie dwóch lat i na pewno nie warta takich pieniędzy.
Nie wiem, może mimo wszystko warto poczekać, bo Nvidia cały czas przebąkuje coś o nowych kartach. A może w końcu pojawi się na rynku więcej nowych ATI, co sprawi, że konkurencja obniży trochę ceny. |
No nie wiem. Jak szukam to nigdzie nie ma. Karty 260 z HDMI oczywiście. Może są jakieś wahania kursów dolara czy euro do góry ? Za 500 zł to możesz dostać GTS 250. Zobacz sobie cenniki A i P ;). Na Allegro to samo. A Radeon odpada. Chcę mieć kartę z CUDA. A do ATI mam awersję z dawnych lat.
|
Nie znam dokładnie obecnych cen, ale 725 to może nie bardzo drogo, ale na pewno bardzo dużo jak za tę kartę. 275 widziałem po ok. 700 (od), a to zdecydowanie mocniejsza karta. Zresztą taniej można dostać karty z nowej serii ATI (oczywiście nie 5850 wzwzyż), które wydajność mają podobną, a mniej się grzeją i zużywają znacznie mniej energii.
Za więcej niż 500 zł 260 już bym dzisiaj nie kupił. |
Nie ma w tej chwili nigdzie w dostępnych mi sklepach karty GTX 260 z HDMI. Jakby była to sam bym kupił i zaniósł im (co się mam męczyć ze składaniem). Ten Gigabyte miał być za 725 a Palit za 675 zł. Radeon odpada. 275 są znacznie droższe i też w sumie z HDMI trudno znaleźć.
System już podobno jest na kompie (coś tam sobie serwisant założył i wrzucił system, potem tylko stery miał wgrać odpowiednie). |
To nie mogą ci złożyć zestawu bez karty? Fakt, że systemu nie zainstalują, ale to sam zrobisz w chwilę, a kartę gdzieś we Wrocławiu znajdziiesz (pewnie w sklepie na P ;) ). Poza tym jeśli 260 cię kosztuje więcej niż 500-600 zł. to może warto wziąć 275, albo jakiegoś Radeona.
|
@Ciapek zestawia drogą maszynę ;). Ja też przerzucam się na INTEL CORE i5 750 - 2.66 GHz . Do niego dysk Samsunga 1 TB i płyta Gigabyte UD4. Już bym go miał, ale... W sumie powiem Wam,ze te sklepy komputerowe funkcjonują jak wszystko w Polsce. Obiecują wiele a potem robi się z tego kupa . Zakupy zrobiłem w znanym w Twierdzy Breslau sklepie (na A... ;) ). Wybrałem odpowiednie podzespoły a panowie obiecali mi złożyć go za darmo i zainstalować System "7" (co to się porobiło, Czarną Banderę szlag trafia). Byłem przygotowany na oczekiwanie z 2-3 dni bo niektóre podzespoły nie były dostępne od razu. Ale panowie stwierdzili,że oni mi go zrobią już 'dziś" (nie dzisiaj tylko wtedy) a na drugi dzień przywiozą za darmo. Dobra, kazałem przywieźć na na następny dzień bo byłem w pracy. Ale okazało się niedługo,ze zamawianej karty Gigabyte GTX 260 nie ma nigdzie. WIęc zamówienie zmieniłem na Palit GTX 260. Taką samą i z HDMI (ciągle chcę karty z HDMI). Dziś czekałem na dowóz, w końcu sam zadzwoniłem i okazało się,że karty grafiki nadal nigdzie nie ma. Panowie "szczerze ubolewają" ale hurtownie wyczyściło z 260tek. No to po co było obiecywać,że na weekend bedę miał komputer ? I dlaczego nie zadzwoniono do mnie na komórkę,że dostayw nie będzie ? Na szczęście nie płaciłem , kasę dam dopiero jak dostanę zestaw.
|
CIAPEK@ wszystko pieknie tylko plyta jakas taka dziwna ... kupil bym juz cos z usb3 i sata3
P7P55D-E, P7P55D-E PRO, P7P55D-E DELUXE lub P7P55D-E PREMIUM |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:31. |