![]() |
Wydaje mi się że wentylator na procku głośniej pracuje... oO Tam jest taki malutki ok 1.5cm wysokości.
|
Brałeś boxa? on jest dość dobry w chłodzeniu, a nie ciszy :)
Poza tym masz tam pewnie tak ciasno, że opcji wiele nie ma. |
@Patrix box. Do tego procka jest bardzo drobny wentylator. W obudowie miejsce jest. W UEFI ustawiłem profil na silent ale chyba zmienię na custom i jeszcze bardziej ograniczę obroty na małym obciążeniu.
W obudowie jest sporo miejsca (jak na miniaka) więc to nie to: https://www.dropbox.com/s/t0vnppe2kd...902_184700.jpg Aha wentylator jest słyszalny dopiero jak przyłożę ucho do kratki na górze - dopiero w okolicach 5cm zaczyna być wiatrak słyszalny :D |
Cytat:
|
@DejaVu no bez przesady :D
Ten wiatrak który mam jest ok: Cytat:
Cytat:
|
''Biednego nie stać na tanie rzeczy'' - dlatego ja jak co kilka lat tuninguję blaszaka , to kupuję podzespoły będące przynajmniej w pierwszej trójce na topie :taktak: zastanawiam się czy nie zmienić już karty (gtx 580) chociaż obecnie i tak prawie w nic nie gram ,a jak już to w jakieś starocia , bo nowości mnie wqurwiają :ysz:
|
Bardzo podoba mi się też opcja wyłączenia podświetlenia przycisku power i tego od pracy dysku :)
//Opcja dostępna w UEFI płyty. |
Najważniejsze żeby kupować podzespoły z głową :)
Mój PC jest z 2007 roku, po upgradach. I nie ma ochoty iść na emeryture. I pewnie niejednego "młodziaka" by zawstydził, chociażby przepustowością I/O (dysk SSD + RAID0 ). Ale już koniec drogi dla niego, bo dokupować np DDR2 się nie opłaca. Planuje całkiem nową maszynę tylko jeszcze nie wiem co to będzie. Ale na pewno będzie to bardzo ambitny projekt (coś a'la 8 rdzeniowy podkręcony i7 z SSD i RAID w małej obudowie i chłodzony pasywnie w idlu|| ). Takie połączenie serwera z desktopem żebym go nigdy nie wyłączał i nie musiał składać i obsługiwać 2 maszyn :idea: Obawiam się że aktualnie nie ma na rynku części które by mi odpowiadały. Może jakieś bardzo zaawansowane APU gdy AMD zaprezentuje nową architekture po bulldozer. Za 2 lata. |
@Sobrus no ja mam coś takiego :-)
|
Tak tylko jak chce żeby to było dużo szybsze od mojego obecnego C2Q @ 3.3Ghz.
Bo nie wydam góry siana żeby mieć troche szybciej. 8 rdzeni, SSD, RAID0.... może nawet RAID z SSD || ... w poborze mocy chce zaoszczędzić na GPU (ale to też niekoniecznie ;) ). Bo praktycznie nie gram a ostatnie wynalazki Intela i AMD są już całkiem akceptowalne i nawet OpenCL mają. Jeżeli uda się zejść w idlu do akceptowalnego poziomu poboru prądu to będzie służyć też jako serwer, czyli będzie miało dodatkowy energoszczędny dysk 2.5''. Z poborem mocy musze sie zmieścić poniżej 200W bo więcej pasywny zasilacz mi nie zapewni. To będzie coś a'la Mac Pro. Bestia w obudowie HTPC (no może bez tych dwóch wypaśnych FirePro :P) Ale zobaczymy, coś mi sie nie widzi żeby taki komputer nawet z APU zszedł w idle do 20W. Nawet jak wyłączy macierz. Jeszcze ze dwa lata moge spokojnie poczekać z tym co mam :) |
Cytat:
Jeżeli chodzi o złożenie mocnego kompa, to nie widzę u Ciebie sensu :P Musiałbyś iść już w układ dwuprocesorowy.. Ale to tylko z Xeonami, a Xeony drogie. Czym w miarę dokładnie zmierzę pobór mocy swojego serwera? Ma być tani i dobrze! :D |
Na aledrogo, są dostępne jakieś do 50 złoty, pytanie jak z ich wiarygodnością.
|
Cytat:
Cytat:
TDP140W, tylko ta cena póki co zabija. |
Cytat:
|
A nie z metra? Się mnie wydawa, że takie pomiary robione są w polu swobodnym, a nie pogłosowym. Ale mogę się mylić.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:01. |