Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Składamy nowy komputer. Proszę o zatwierdzenie podzespołów :) (https://forum.cdrinfo.pl/f113/skladamy-nowy-komputer-prosze-o-zatwierdzenie-podzespolow-76783/)

CIAPEK 05.11.2009 15:21

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1057212)
Już zmieniasz? Kupowałem trochę po tobie, czy to znaczy, że tez powinienem się zacząć przymierzać..? :>

Andrzeju to do firmy :)
Czarny rycerz zostaje :)
Cytat:

Napisany przez marynarz (Post 1057217)
Jezeli bardziej budzetowo to Core i5 na LGA1156, jezeli mniej to i7 na LGA1366.
Jezeli dyski Samsunga to seria F3.
RAM do i5 2x2GB a do i7 3x2GB najlepiej kolo PC1600 i CL7.

Marynarzu dzięki.
A jakieś konkretne modele procków polecasz tak samo płyt głównych?

marynarz 05.11.2009 15:11

Jezeli bardziej budzetowo to Core i5 na LGA1156, jezeli mniej to i7 na LGA1366.
Jezeli dyski Samsunga to seria F3.
RAM do i5 2x2GB a do i7 3x2GB najlepiej kolo PC1600 i CL7.

andrzejj9 05.11.2009 14:53

Już zmieniasz? Kupowałem trochę po tobie, czy to znaczy, że tez powinienem się zacząć przymierzać..? :>

CIAPEK 05.11.2009 14:28

składamy :)...

Witam!

Kilka miesięcy temu orientacyjnie dowiadywałem się o mocny zestaw głównie pod montaż video.

Trochę czasu upłynęło więc ponawiam pytanie.

Proszę o pomoc w wyborze najważniejszych podzespołów.
Budżet: do 4500 zł wraz z systemem windows. Bez monitorów.

Procesor: Na penwo Intel. Nie mam doświadczenia dotyczących nowych procesorów serii i5 i i7. Lepsze to niż Quady?
W swoim obecnym kompie mam Core2Duo E8400. Dobry model, daje rade. Również przez Was polecony :)

Dysk twardy: 2X 1TB Samsung. Modelu jeszcze nie wiem.

Płyta główna: nie wiem, zdaje się na Was. Jeśli od Asusa nic lepszego nie będzie to niech będzie Asus tylko z koleji jaki pod procka?

Grafika: na pewno mocna, wiele wyjść mile widzianych. HDMI. Chcę wychodzić z obrazem na 2 monitory Samsung P2370 po DVI. Docelowo też będzie wypuszczany obraz na telewizor LCD Full HD. A może 2 karty? Czyli SLI?

Pamięć RAM:Tu nie wiem co obecnie najlepiej wybrać. Jaki rodzaj byłby najlepszy. Liczę na Was. Min 4GB. Marka? hmmm Patriot, OCZ?

Dźwięk: Creative Sound Blaster X-Fi Titanium albo Xtreme Audio? Nieookrojone wersje z wyjściami optycznymi.

Zasilacz: pow. 650W Chieftec albo Corsair z odpinanymi kablami

Obudowa: Thermaltake lub Chieftec. Musi być przewiewnie ;)

Monitor(poza budżetem): Jak wspominałem 2X Samsung P2370
http://www.samsung.com/pl/consumer/d.../EN&fullspec=F W dotykowe chyba nie będę jeszcze się pakował

Optyka: zobaczymy ile zostanie kasy to może nagrywarkę blueray się uda. Ale to nie priorytet.

Wielkie dzięki za sugestię i porady.

Patrix 02.11.2009 01:22

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1056472)
Mój drogi - coś jeszcze?

Tak, na przyszłość nie gryź !

grzeniu 02.11.2009 01:17

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1056471)
To czy jest wszystko w normach sprawdza się na żywca miernikiem (3,3v/5v/12v) a nie patrzy się na cyferki z pc probe'a czy everest'a bo te często kłamią o te 0,2v i tu często jest niespodzianka bo na pulpicie mieści się w minimalnej tolerancji a na mierniku już nie i w ten sposób ratujesz kondensatorom tyłki :)

Mój drogi - coś jeszcze?
Bo o tym, to ja wiem... :P

Patrix 02.11.2009 01:13

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1056467)
wszystko w normach...

To czy jest wszystko w normach sprawdza się na żywca miernikiem (3,3v/5v/12v) a nie patrzy się na cyferki z pc probe'a czy everest'a bo te często kłamią o te 0,2v i tu często jest niespodzianka bo na pulpicie mieści się w minimalnej tolerancji a na mierniku już nie i w ten sposób ratujesz kondensatorom tyłki :)

grzeniu 02.11.2009 00:59

A czy ten pytający pytał o zasilacz? To jakby, tak mi sie zdawało, temat na uboczu.

Ja gryzłem ten temat pół roku temu - do zestawu z integrami kupiłem Topowera 400W, budżetowo podchodziłem. Na razie to jeszcze nic, bo chodzi dopiero 5 m-cy non stop, a musi tak parę lat. Nie wyje, nie piszczy...wszystko w normach...długa gwara...w komputroniku! dałem ok 180 pln. Drogo? Wtedy większość 'firmowych' (łącznie z chieftec'iem) była powyżej 2 stów, może teraz cenniki się zmieniły.

marynarz 01.11.2009 19:26

Chieftec daje rade wsrod tanszych zasilaczy.

Patrix 01.11.2009 18:58

Tak, ten święty tekst (i wiele podobnych klonów) każdy cytuje modyfikując na dodatek coś pod siebie (piękna kryptoreklama to może być btw :) ). U mnie w budzie kiedyś delty powciskali i pięknie to szło z dymem wszystko (na szczęście tylko zasiłki). Przy Tracerach to 40% szans, że padnie w pierwszym roku używania.

Raus 01.11.2009 18:48

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1056403)
Więc dostosowałem się do opcji drugiej, lecz skoro Wy mi tu jakieś Delty i Seasonice wyróżniacie to mi się włos zjeżył i wkroczyłem bo to czy Asrock czy Asus czy Gigabyte czy DDR2 czy DDR3 jedno licho pali się tak samo ||

Chcesz powiedzieć, że Delta to złe zasiłki?:>

pójdę na łatwiznę i wkleję z innego forum:

"Co do zasady szeroko dostępne na polskim rynku zasilacze, które można polecić produkuje 7 fabryk: CWT, Delta, FSP (Fortron), Seasonic, Sirtec, nieco rzadziej spotykane są produkty Topower i Enermax. Ze znacznie mniejszym zaufaniem należy podchodzić do Andysona.
ACBel, Akyga, Casecom, Codegen, ColorSit, Deer, Essun, Fever, Impet, L&C = Logic, Linkword = LC (nie mylić z LC Power), Megabajt, Mercury, Mustang, Platin Power, Procomp, QTec, Ropla, Rubikon, SuperFlower, Take Me, Tracer, Tronje i cała gama innych firm to te, których należy się koniecznie wystrzegać! - to jest tzw. czarna lista Dobry zasilacz musi swoje ważyć, przynajmniej 1,8kg.

Marki i firmy, które dla nich produkują:

CWT: Thermaltake, Chieftec, Corsair, Gigabyte, Antec
Delta: Chieftec, Asus
FSP: Modecom MC, Amacrox, OCZ, Zalman, Mushkin, Tacens, BeQuiet, Nexus, Fortron
Seasonic: Seasonic, Corsair, Antec, PC Power&Cooling
Sirtec: Chieftec, Pentagram, Yesico
Enermax: Enermax, Sharkoon
Topower: Topower, Tagan, Epower
Huntkey: Huntkey, LC Power, NeoTEC"

Jak widać jest na liście "tych dobrych" jest zarówno Delta jak i Seasonic

Patrix 01.11.2009 18:43

Cytat:

Napisany przez Pierwszy (Post 1056400)
teraz dołóż do niego resztę swojego zestawu, PAMIĘTAJ !!! zmieścić się w kwocie 1000zł i w komputroniku||

Wiesz, ja mam zwyczaj czytania ze zrozumieniem a było napisane wyraźnie:

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1056253)
Dwie opcje, budzetowa buda i jakis fortron lub cos podobnego,

druga opcja bez budy i zasilki.

Zintegrowana grafika.

Więc dostosowałem się do opcji drugiej, lecz skoro Wy mi tu jakieś Delty i Seasonice wyróżniacie to mi się włos zjeżył i wkroczyłem bo to czy Asrock czy Asus czy Gigabyte czy DDR2 czy DDR3 jedno licho pali się tak samo ||

Sunna 01.11.2009 18:27

O markowych zasilkach to sie moze nasz endrju wypowiedziec. :>

Pierwszy 01.11.2009 18:24

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1056393)
A co do zasilacza to np. Be quiet Straight Power E6-450W.

teraz dołóż do niego resztę swojego zestawu, PAMIĘTAJ !!! zmieścić się w kwocie 1000zł i w komputroniku||

Raus 01.11.2009 18:08

Cytat:

Napisany przez Pierwszy (Post 1056397)
seasonic to dobra marka, a kuzyn miał pecha albo model ze słabą linią 12V...
podoba mi się konstrukcja tego seasonica bardzo podobna do fortrona 400hln

Tak zgadza się - bo o ile się nie mylę to Seasonic którego poleciłeś to właśnie OEM Fortrona. Ale inne modele Seasonica już nie koniecznie są tak udane (wide 500W kuzyna), albo tak jak piszesz trafił na uwaloną sztukę

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:52.