Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Składamy nowy komputer. Proszę o zatwierdzenie podzespołów :) (https://forum.cdrinfo.pl/f113/skladamy-nowy-komputer-prosze-o-zatwierdzenie-podzespolow-76783/)

Raus 01.11.2009 11:05

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1056310)
Asrock to szmelc a goodramów jak absolutnie nie musi to niech nie bierze (inwestując 1k zdecydowanie nie musi).

Na miejscu Asrocka brałbym Asusa lub Gigabyte a zamiast Goodramów Kingston lub Geil.

Nie znam "BeQuite" ale znam "Be quiet" w dzisiejszych czasach podróbek to ważna sprawa :>

Literówka, literówką, ale co do Asrocka jesteś pewny:>

Może poczytasz kilka testów? Sam nie przepadam za tą firmą, ale to nie znaczy, że nigdy nic dobrego nie wypuszczą.

Gigabyte czy Asus nie ma szans kupić za tą cenę z takimi parametrami jak ten Asrock.

Zresztą od GoodRamów tez nie wiem co chcesz - to że "tylko Kingston" to się chyba skończyło w latach 90:>

A co do tego Asrocka i ogólnie do składania kompów - zajrzyjcie tutaj http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Zes...r-t247005.html Asrock ten jest polecany nawet w zestawie za 3000zł z Radeonem 5850!!! No i jeszcze może dodam że ma 3 sloty PCI-E x16!

I ogólnie cieszy się bardzo dobra opinią. Ale jak ktoś nie mógł by przeżyć że na mobo ma napis "Asrock" a nie np. "Asus" to niech bierze jakiegoś Gigabyte z integrą (przypomnę że płyta miała być z integrą) za około 250zł, który oczywiście bedzie gorszy od tego Asrocka, ale to nie ważne, przecież ważne bedzie że to "GIGABYTE"

ps. Może tylko dodam że sam mam Gigabyte (P31-DS3L) którego i żeby zaraz nie było że mam jakiegoś Asrocka i bronię swojego.

Patrix 01.11.2009 01:19

Asrock to szmelc a goodramów jak absolutnie nie musi to niech nie bierze (inwestując 1k zdecydowanie nie musi).

Na miejscu Asrocka brałbym Asusa lub Gigabyte a zamiast Goodramów Kingston lub Geil.

Nie znam "BeQuite" ale znam "Be quiet" w dzisiejszych czasach podróbek to ważna sprawa :>

Raus 31.10.2009 23:47

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1056253)
1000pln:
-bez dysku, napedow, monitora, klawiatury, myszki, glosnikow
Dwie opcje, budzetowa buda i jakis fortron lub cos podobnego, druga opcja bez budy i zasilki.
Zintegrowana grafika.
Przeznaczenie: zabawa ze zdjeciami.

Co tam nasi specjalisci powymyslaja :)

AsRock M3A785GXH - około 300zł
AMD Athlon II X4 620 - około 350zł
2GB GoodRam 1600MHZ za 150zł lub 2x2GB za 300zł

Razem ~ 800zł (2GB Ram) lub 950zł (4GB Ram - polecane szczególnie do zabawy ze zdjeciami

Do tego jako że grafa zintegrowana brałbym tak jak napisałes jakiegoś Fortrona lub Modecoma MC 350ATX. Chyba że bedziesz planować w przyszłości jakąś lepsza grafe to brałbym BeQuite Pure Power 530W

Sunna 31.10.2009 15:55

1000pln:
-bez dysku, napedow, monitora, klawiatury, myszki, glosnikow
Dwie opcje, budzetowa buda i jakis fortron lub cos podobnego, druga opcja bez budy i zasilki.
Zintegrowana grafika.
Przeznaczenie: zabawa ze zdjeciami.

Co tam nasi specjalisci powymyslaja :)

frog 31.10.2009 13:28

Faktycznie, taki sprzet powinien zdecydowanie starczyc do wszystkiego oprocz grania i lub wiekszych obrobek audio-video. Sam nawet taki mialem heh ;) Ale to bylo " Ze 2 komputery temu" ;)

Sunna 31.10.2009 12:03

Ale po co podkrecac. Na duzo slabszych piecach mozna komfortowo po necie lazic.
Standardowe pytania same sie nasuwają ale mi sie nie chce ich po raz kolejny zadawac.

marynarz 31.10.2009 11:03

Jezeli uzywa sie nowej przegladarki z szybkim silnikiem Java, nowego Flasha 10 i wyczki na blokowanie syfu (np. Flashblock) to nie ma zadnej mozliwosci zeby na takim komputerze zle sie przegladalo internet.
Wymiana procka to bedzie tylko latanie objawow a nie szukanie przyczyny. Zawsze mozna sie pokusic o male podkrecenie. Athlony X2 maja troche potencjalu.

Sunna 31.10.2009 10:13

Cytat:

Napisany przez rafalkam (Post 1056169)
Format nic nie pomoże - system jest stosunkowo świeżo postawiony - poza tym potrafię zadbać, żeby w systemie nie było śmieci.
Spadek wydajności szczególnie zauważam w przeglądarce - a to wszystko przez te ***ane flashe i reklamy na stronach - po otwarciu paru okien staje się to w****iające.

To jak - ma ktoś jakiś pomysł?

Niestety nie potrafisz utrzymac porzadku, jezeli ci na takim sprzecie muli. :wow:

andrzejj9 31.10.2009 09:07

Wiem, że też dołączę się do zniechęcania, zamiast odpowiedzi na pytanie, ale jeśli taki sprzęt się dzisiaj wymienia, po to żeby używać internetu i oglądać filmy to ja czegoś nie rozumiem. Jeszcze jeśli mówimy o Full HD lub ripowaniu to ok, wtedy większa wydajność rzeczywiście się przyda, ale upgrade do czynności, na które wystarczy komputer wielokrotnie wolniejszy od obecnego? Nie przesadzajmy... (choć oczywiście każdy samemu o tym decyduje).

joujoujou 30.10.2009 23:33

Tak - adblock plus i subskrypcja filtrów, na przykład tych:

http://www.niecko.pl/adblock/

rafalkam 30.10.2009 23:27

Format nic nie pomoże - system jest stosunkowo świeżo postawiony - poza tym potrafię zadbać, żeby w systemie nie było śmieci.
Spadek wydajności szczególnie zauważam w przeglądarce - a to wszystko przez te ***ane flashe i reklamy na stronach - po otwarciu paru okien staje się to w****iające.

To jak - ma ktoś jakiś pomysł?

Patrix 30.10.2009 22:34

Cytat:

Napisany przez rafalkam (Post 1056150)
Rozglądam się za jakimś upgradem kompa - coś już za bardzo zaczyna mulić w jakichś działaniach typu przeglądarka/odtwarzanie filmów.

Zrób formata...

Cytat:

Napisany przez rafalkam (Post 1056150)
Dokupiłem właśnie drugi dysk twardy i jak przyjdzie to zrobię sobie RAID 0 - mam nadzieję, że to trochę poprawi odtwarzanie wideo.

Jedyna różnica to taka, że Ci się ten film szybciej wczyta nic innego.

rafalkam 30.10.2009 22:12

Rozglądam się za jakimś upgradem kompa - coś już za bardzo zaczyna mulić w jakichś działaniach typu przeglądarka/odtwarzanie filmów.

Mój sprzęt to:
Athlon X2 4200+
MSI K9N Platinum
4x 512mb ram (2 x dual)
GF 9600gt
Dysk 250gb samsung sp2504c

Najlepiej by było gdybym mógł wymienić tylko procek ale niestety płyta ma podstawkę am2 - a teraz jakoś ciężko dostać jakieś lepsze procesory na am2 - najlepszy jaki widziałem na allegro to 6000+ - w testach niby 30% wydajniejszy od 4200+ ale jak już robić upgrade to wolałbym jakiś mocniejszy procek kupić. Niby widziałem, że są w testach jakieś procki x3 na am2 ale nie mogę ich znaleźć w sprzedaży - jeśli ktoś wie gdzie taki kupić to bardzo proszę o info.

Dokupiłem właśnie drugi dysk twardy i jak przyjdzie to zrobię sobie RAID 0 - mam nadzieję, że to trochę poprawi odtwarzanie wideo.

Tak ogólnie to chodzi mi o poradę czy da się jakoś sensownie zmodernizować ten zestaw - w rachubę wchodzi tylko wymiana procka, ewentualnie ramu - jeśli miałbym zmieniać płytę główną albo coś więcej to wtedy bym już kupił coś porządniejszego - ale na razie interesuje mnie tylko modernizacja.

Wawelski 28.10.2009 14:20

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1055560)
Ja używam na AM2 AC 64 Freezer Pro - http://www.proline.pl/sklep.php?prod...FREEZER+64+PRO

Też mam taki radiator :)
Wentylator zdjąłem - z tyłu na radiator dmucha 12cm, spowolniony do 600-700 obrotów Acutake i temperatura tylko mocnym stresie przekracza 40* (ale ja mam najsłabszego możliwego procka na AM2).

Polecam - za duużo większe pieniądze można kupić niewiele lepsze chłodzenie.

Patrix 28.10.2009 12:29

Cytat:

Napisany przez frog (Post 1055491)
a jaj mam takie pytanie. Jakie polecacie chlodzenie na CPU AMD (AM2+)

Ja używam na AM2 AC 64 Freezer Pro - http://www.proline.pl/sklep.php?prod...FREEZER+64+PRO
Niesłyszalny w idle kręci się na poziomie 950 rpm,
moc ma potrafi piekło skuć lodem ||.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:30.