Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Składamy nowy komputer. Proszę o zatwierdzenie podzespołów :) (https://forum.cdrinfo.pl/f113/skladamy-nowy-komputer-prosze-o-zatwierdzenie-podzespolow-76783/)

M@X 01.11.2009 18:00

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1056396)
A od grania sa podobno konsole :P

:taktak::taktak::taktak:

Pierwszy 01.11.2009 17:55

Cytat:

Napisany przez Raus (Post 1056392)
Jeśli chodzi o zasilacze które polecałeś: Fortron:spoko: Delta:spoko: jedynie tego Seasonica bym nie polecał. Oczywiście do zintegrowanej grafy starczy, ale większa szansa że coś się na nim usmaży. Kuzyn miał Seasonica 500W (oczywiście obok 5-setki to on nie stał) i miał problemy z Intel E5200 i Radeon 4850 czyli to raczej kicha

seasonic to dobra marka, a kuzyn miał pecha albo model ze słabą linią 12V...
podoba mi się konstrukcja tego seasonica bardzo podobna do fortrona 400hln

Sunna 01.11.2009 17:49

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1056393)
Tak nawiasem 3x pcie x16 w plytach to głupota jest... jedynie gracze to rozumieją.

A od grania sa podobno konsole :P

Patrix 01.11.2009 17:43

Cytat:

Napisany przez Pierwszy (Post 1056389)
jeśli bym miał do wyboru "monstera" i komp "nie do profesjonalnej obróbki" w tych samych $ to wybór jest prosty:)

blablabla... :) wedle krypto sugestii mój zestaw w niczym gorszy nie jest.
A co do zasilacza to np. Be quiet Straight Power E6-450W.

Tak nawiasem 3x pcie x16 w plytach to głupota jest... jedynie gracze to rozumieją.

Raus 01.11.2009 17:39

Cytat:

Napisany przez Pierwszy (Post 1056389)
Jeśli mało zostanie na zasilacz brałbym tego seasonica lub fortrona lub delte z roczną gwarancją.

Jeśli chodzi o zasilacze które polecałeś: Fortron:spoko: Delta:spoko: jedynie tego Seasonica bym nie polecał. Oczywiście do zintegrowanej grafy starczy, ale większa szansa że coś się na nim usmaży. Kuzyn miał Seasonica 500W (oczywiście obok 5-setki to on nie stał) i miał problemy z Intel E5200 i Radeon 4850 czyli to raczej kicha

Pierwszy 01.11.2009 17:30

Cytat:

Napisany przez Raus (Post 1056301)
AsRock M3A785GXH - około 300zł
AMD Athlon II X4 620 - około 350zł
2GB GoodRam 1600MHZ za 150zł lub 2x2GB za 300zł

Bardzo fajny zestawik - nic bym tu nie zmieniał:spoko:
Jeśli mało zostanie na zasilacz brałbym tego seasonica lub fortrona lub delte z roczną gwarancją.
Cytat:

Napisany przez Patrix
Trzeba pamiętać, że komp ma być do "zabawy ze zdjęciami" a nie do profesjonalnej obróbki, składu i ładu. Ty chcesz zbudować monstera a on może ma aparat z kilkoma megapikselami tylko ? ;)

jeśli bym miał do wyboru "monstera" i komp "nie do profesjonalnej obróbki" w tych samych $ to wybór jest prosty:)

Patrix 01.11.2009 17:06

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1056385)
Jaka jest szansa odblokowania 2 dodatkowych w modelu 2 rdzeniowym ?

Musisz pytać @Wawelskiego on coś pisał na ten temat, podobno trzeba mieć jakiś konkretny model płyty głównej do tego.

Raus 01.11.2009 17:03

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1056385)
Panowie, prosze kontnuowac.
Swietnie sie to czyta.

Procek 2 rdzenie vs 4. Jaka jest szansa odblokowania 2 dodatkowych w modelu 2 rdzeniowym ?

Do raw'ow jest nie tylko photoshop. :>

Z tego co wiem to teraz bardzo ciężko trafić sztukę w której odblokujesz dodatkowe rdzenie. Kupując normalnie w sklepie praktycznie zerowe szanse. Musiałbyś po prostu znaleźć kogoś kto sprzedaje jakieś selekty i podpytać czy ma sztukę co da się odblokować rdzenie.

Jeśli chodzi o 2 vs 4 rdzenie to moje zdanie jest takie - lepiej mieć szybkie 2 rdzenie i więcej Cache niż 4 kiepskie rdzenie których i tak 90% aplikacji nie obsłuży, ALE tak jak wspomniałem wcześniej - jeżeli w grę wchodzi Photoshop to już lepiej mieć 4 rdzenie.

ps. Owszem miałem styczność z PS`em (CS3) ale sam nie mam ani oryginała ani pirata - tak jak napisał Sunna - do rawów są tez inne programy - darmowe, czy choćby dobry soft który Canon dostarcza wraz ze swoimi lustrzankami.

Sunna 01.11.2009 16:52

Panowie, prosze kontnuowac.
Swietnie sie to czyta.

Procek 2 rdzenie vs 4. Jaka jest szansa odblokowania 2 dodatkowych w modelu 2 rdzeniowym ?

Do raw'ow jest nie tylko photoshop. :>

Patrix 01.11.2009 16:44

Cytat:

Napisany przez Raus (Post 1056381)
Hmm a co to nie może mieć Photoshopa?

Jak go stać na tą kobyłę do tak skromniej obróbki to owszem może, ten program kosztuje 1000zł w wersji niekomercyjnej. Chyba, że Cię to nie rusza bo jesteś piratem ? :P To tak jakbyś kupił najnowsze BMW i jeździł nim tylko do kościoła...

Cytat:

A jeśli chodzi o DDR3 to nie chodziło mi tylko o to, że są szybsze i jest to niezbędne....Chodziło o to, że skoro już składać nową platformę to niby dlaczego nie na DDR3, które są bardziej przyszłościowe, a wiele dopłacać nie trzeba.

Zależy co kto chce i co kogo zadowala, będzie chciał DDR3 to se kupi, będzie chciał Asrocka to se kupi... czy tam Asusa czy Gigabyte :)

Cytat:

Sądzę że dyskusją zmierza w złym kierunku i nic pożytecznego kolega Sunna już z niej nie wyniesie. Dostał dwa gotowe zestawy - zaproponowany przez Ciebie i przeze mnie. Żaden z nich nie jest lepszy czy gorszy - wybierze po prostu ten który bardziej spełnia jego oczekiwania.

Rozmowa tak długo nie zmierza w złym kierunku dopóki rozmawiamy merytorycznie.

Cytat:

Amen

Amen.

Raus 01.11.2009 16:26

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1056379)
Taak zapewne na pewno kupi sobie Photoshopa do poprawiania fotek w domu, super uwaga :rotfl::spoko:

Hmm a co to nie może mieć Photoshopa? To aż taki egzotyk?? Bo szczerze mówiąc to niby o jaką inną zabawę z fotkami może chodzić? No chyba, że mowa o zabawie typu "redukcja czerwonych oczu" czy dodawanie ramek na naszą-klasę to po co w ogóle kompa składać skoro to da rade zrobić na jakimś Athlonie XP i 1GB DDR za 300zł:D

A jeśli chodzi o DDR3 to nie chodziło mi tylko o to, że są szybsze i jest to niezbędne....Chodziło o to, że skoro już składać nową platformę to niby dlaczego nie na DDR3, które są bardziej przyszłościowe, a wiele dopłacać nie trzeba.

Sądzę że dyskusją zmierza w złym kierunku i nic pożytecznego kolega Sunna już z niej nie wyniesie. Dostał dwa gotowe zestawy - zaproponowany przez Ciebie i przeze mnie. Żaden z nich nie jest lepszy czy gorszy - wybierze po prostu ten który bardziej spełnia jego oczekiwania.

Amen

Patrix 01.11.2009 16:07

Cytat:

Napisany przez Raus (Post 1056369)
Hmm mimo że sporo więcej cache ma Phenom chyba jednak wziął bym Athlona z 4 rdzeniami ponieważ miało byc do fotek, a takie programy jak Photoshop bardzo chętnie korzystają z 4 jajek.

Taak zapewne na pewno kupi sobie Photoshopa do poprawiania fotek w domu, super uwaga :rotfl::spoko: Cache jest ważny.

Cytat:

Eeee DDR2?? I w dodatku 2GB do fotek? (...)
Dlatego myślę ze 4GB będzie lepszym wyjściem i już na pewno szybsze DDR3 się lepiej spiszą

4GB może i będzie lepszym wyjściem, może kupić dwie sztuki, zapas $$ jeszcze został. Czy DDR3 jest tu absolutnie wymogiem w domu? Raczej nie aczkolwiek można, co kto woli.

Cytat:

z tego co jest napisane na stronce komputronika to nie wejdą na nią DDR3.

Taak trafna i celna uwaga || zwłaszcza, że nie szukałem pod DDR3 bo może nie trzeba ? Tego nie wiemy.

Trzeba pamiętać, że komp ma być do "zabawy ze zdjęciami" a nie do profesjonalnej obróbki, składu i ładu. Ty chcesz zbudować monstera a on może ma aparat z kilkoma megapikselami tylko ? ;)

Raus 01.11.2009 15:20

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1056354)
teraz już takich dziwolągów nie robią ale tacy pozostali w moich oczach.

A widzisz:>

Cytat:

Hmm mimo że sporo więcej cache ma Phenom chyba jednak wziął bym Athlona z 4 rdzeniami ponieważ miało byc do fotek, a takie programy jak Photoshop bardzo chętnie korzystają z 4 jajek.

Cytat:

Kingston HyperX DDR2 2GB 1066MHz CL5 http://www.komputronik.pl/index.php/...66MHz_CL5.html 224,-

Eeee DDR2?? I w dodatku 2GB do fotek? Ja mam 3GB i baaardzo często kiedy odpalę kilka RAWów z mojego Canona 400D (który ma przecież "tylko" 10mpx i RAW waży około 15MB) widzę komunikat "out of memory" a co dopiero przy zabawie np. z RAWami z Canona 50D lub 7D gdzie rawy mogą ważyć około 30MB jeden.

Dlatego myślę ze 4GB będzie lepszym wyjściem i już na pewno szybsze DDR3 się lepiej spiszą

Co do mobo które zaoferowałeś to szczerze mówiąc nie znam tego modelu bo bardziej się znam na płytach Intela, ale z tego co jest napisane na stronce komputronika to nie wejdą na nią DDR3.

Patrix 01.11.2009 12:11

Cytat:

Napisany przez Raus (Post 1056346)
Gigabyte czy Asus nie ma szans kupić za tą cenę z takimi parametrami jak ten Asrock.

Mi te parametry tego asrocka o kant tyłka rozbić bo przykładowo po co komu 3 gniazda pcie x16 do zabawy fotkami?! Zwykłe marnowanie miejsca, poza tym ta firma miałą jazdy z dziwnymi projektami np plyta obslugujaca dwa typy podstawek ale ten drugi przez specjalny slot i specjalna karte...:rotfl: teraz już takich dziwolągów nie robią ale tacy pozostali w moich oczach.

Do rzeczy, druga opcja bez budy i zasilki:
Asus M4N78 PRO GeForce 8300 http://www.komputronik.pl/index.php/...orce_8300.html 315,-
AMD Phenom II X2 545 BOX http://www.komputronik.pl/index.php/...2_545_BOX.html 339,-
Kingston HyperX DDR2 2GB 1066MHz CL5 http://www.komputronik.pl/index.php/...66MHz_CL5.html 224,-

Cytat:

Napisany przez Raus (Post 1056346)
Ale jak ktoś nie mógł by przeżyć że na mobo ma napis "Asrock" a nie np. "Asus"

Bagatelizujesz to jedynie do napisu :rotfl: To jest duża różnica :taktak:
Może być (tzn. "pisać") i Gigabyte :P

Sunna 01.11.2009 11:12

Patrix - konkrety kolego. Rownie dobrze moglbys napisac: bierz cos szybszego. Co bys bral, co polecal :>
Mialbym czas i ochote to bym sobie poszperal sam :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:37.