![]() |
Procesor: Intel Core i7-4770k
RAM: G.Skill TridentX 16GB 2400MHz Płyta główna: Gigabyte Z87X-OC |
na intelu i duzo ramu
|
Witajcie. Na czym złożylibyście komputer do obróbki BD?
Jakieś sugestie dotyczące płyty, procesora, pamięci. |
Właśnie też tak uważam, jest jeszcze opcja PCI, pełnowymiarowa płyta, złącz dużo spokojnie będzie sobie właściciel dalej kombinował przez co najmniej kilka lat, a potem kiedyś np. upgrade CPU za parę złotych, jak będzie trzeba, bo DDR4 już jest i na pewno nie zabraknie, a ten procek najnowszej 6gen.
Tym bardziej, że do tej pory było AMD Athlon X2 więc różnica będzie spora. |
Jak do wszystkiego poza grami (rozumuję, że "do wszystkiego" nie oznacza również szukania kolejnej liczby pierwszej itd.) to czego chcieć więcej?
|
Cytat:
Płyta bezapelacyjnie ma być Asus ATX oraz z DisplayPortem. Komp domowy, do wszystkiego poza grami. Wyłączona pamięć wirtualna. Reszta budy z dyskiem HDD zostaje. W niedalekiej przyszłości SSD na SATA lub M2. |
niedługo moja 460 gtx będzie w innej kategorii, antycznej...
|
Cytat:
|
dzieki Leman39 :-)
|
Cytat:
|
@seku, mam tego i-tec (made in china) oczywiście chipset VIA (sterowniki trzeba pobrać z neta) bez tych dodatkowych wypustów na front panel-u gdyż mam USB 3 w obudowie.
Podłączona wspomniana obudowa, wszystko działa, podłączony czytnik Kingston FCR-HS3 oraz stacja dokująca unitek-a, nie odnotowałem problemów. Po uruchomieniu systemu pokazuje dymek, iż mogę podłączyć urządzenie pod USB 3 (żeby szybciej działało) ale to jedyny "skutek uboczny" VIA. W innym PC mam jakiś inny kontroler USB 3.0 bez opcji front panelu oraz ze złączem stacji dyskietek 3,5 zamiast Molexa HDD/ODD jak w i-tec i tam bywają problemy z wykrywaniem sprzętu (pomaga restart) zarówno Win XP jak i 7. I-tec ma delikatne gniazda na płytce, jak ostrożnie podłączysz wszystko powinno śmigać :) |
mój i5 w 2013r 751zł obecnie 859,01 zł
|
Nie kupisz bo ceny nowych tez ida w gore;)
|
Ja GTX750Ti kupiłem w październiku 2014 za 519zł a teraz kosztuje 600zł.
Dzieją się dziwne rzeczy :D Jeszcze parę lat, sprzedam tą kartę i kupię za to nowy komputer. |
Cena mojej MSI GTX 970 podskoczyła o 100 zł :szczerb:
Ewenement, zamiast stanieć, cena jeszcze wyższa... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:31. |