Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Składamy nowy komputer. Proszę o zatwierdzenie podzespołów :) (https://forum.cdrinfo.pl/f113/skladamy-nowy-komputer-prosze-o-zatwierdzenie-podzespolow-76783/)

Patrix 13.12.2015 20:08

Zobaczyłem sobie cenę mojego procesora i5, który kupiłem 07.2013 i na paragonie pisze 859,-
Teraz mamy 12.2015 i ten sam procek stoi po 1023,- :szczerb:

Na monitorze też 300zł różnicy widzę.
Teoretycznie gdyby teraz kompa sprzedał to wyszedłbym na zero, używanie miałbym darmowe k***a

Czekamy do lutego z zakupami :taktak:

Patrix 12.12.2015 17:11

Się poczeka trudno, aby spadło do punktu startu albo niżej :)
zakup i tak nie ma nic wspólnego ze świętami.

grzeniu 12.12.2015 16:47

Taniej to będzie w lutym, jeśli w ogóle będzie przez drogie ojro.

loki7777 12.12.2015 16:34

Po swietach bedzie taniej,Taki trend przedswiateczny + euro.

Patrix 12.12.2015 15:52

Ilość załączników: 1
Obserwuję pewien zestaw dla kogoś, kilka części, ceny szaleją!
Spieprzyłem to, że 1 listopada nie wziąłem, patrzcie co jest teraz :sciana:
Tak więc czekam dalej co będzie :sciana:

Załącznik 73905

sobrus 07.12.2015 12:24

Mam kartę Pentagram PCI-E (2 porty USB3.0). Na płycie Foxconn P35-A (PCIE v1.0).

Dużo za nią nie dałem, ale nie do końca jestem zadowolony, być może to wina kabli, czasem się karta przywiesi tak, że muszę wyłączać kompa (nie restartować - tylko odłączyć zasilanie). Zależy od urządzenia.
Ale jak działa to działa i spokojnie ponad 100MB/s jest.

Czytnik kart pamięci mam od Uniteka (taki czarny kwadratowy) działa OK.
Ale w trybie 3.0 nie wiem - bo nie mam tak szybkich kart żeby 40MB/s z portu USB 2.0 było przeszkodą.

seku 06.12.2015 11:43

temat stał się ogólny więc napisze tu

doszedłem do wniosku nie wymieniać obecnej platformy
lecz zrobię jej mały upgrade tj. zew. USB 3.0 na PCIe z opcja front panela 3,5"

http://allegro.pl/kontroler-i-tec-pc...599383452.html
http://allegro.pl/unitek-y-6119-pane...659679005.html

miał ktoś używał ? ew. coś innego

i kolejne używał ktoś takiego czytnika SD/miniSD na USB 3.0 ?

http://allegro.pl/czytnik-kart-pamie...798771600.html

chris996 21.11.2015 20:37

Wróćmy do tematu :) Wasze zdanie o konfiguracji 2 x Intel Xeon na płycie serwerowej? Oczywiście w porównaniu z Core i7.
Jakiś czas temu zastanawiałem się, czy kupić taki zestaw.

seku 19.11.2015 22:14

czyli rozwialiście moje wątpliwości czekam dalej...

odczuwalnym elementem który zmieniłem to była przesiadka na SSD i wymiana GTX 580 na GTX 750Ti tj. cisza :-)
wydajność praktycznie ta sama.

to prawda przez 6 lat sprzed daje rade do dziś ze wszystkim w nowe gry nie gram bo mam klapki na oczach :-) i liczy się dla mnie tylko Starcraft :-)

a więc do przyszłego roku i się zobaczy :-)

Jarson 19.11.2015 16:25

Cytat:

Napisany przez seku (Post 1342430)
jedno pytanie jeszcze posiadam NOCTUA NH-D14 i mam tylko założony obecnie środkowy wentylator 140 na 650rpm. i po maratonie 5-6h. SC2 czy D3 max temp mam +65c na CPU jak i GPU

jest szansa ze nowe procki z mniejszym TDP będą mogły zostać chłodzone tym coolerem pasywnie ?

No way. Różnica pomiędzy jednym a dwoma wentylatorami założonymi na cooler wyniesie np. 5 stopni, ale pomiędzy jednym a żadnym w tym samym układzie - 20 i więcej.

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1342455)
Poczekaj.

Coś się porąbało na rynku z prockami. Reszta cen skoczyła do góry ze wzrostem kursu $ i początkiem sezonu, ale w prockach jakieś totalne zamieszanie. Skylake z dostawy na dostawę podskoczył o ponad 20%, czwarta generacja i7 o około 15% - niczym nieuzasadnione zamieszanie cenowe, ja czekam aż się ustabilizuje coś, albo niech się gonią. A sprzęt mam starszy od twojego do wymiany ;)

Coś się porąbało również z wydajnością. Śmiem twierdzić, że poza grami, o których Seku wyraźnie pisze, że nie gra w najnowsze, i7 pierwszej generacji poradzi sobie w większości zastosowań nie gorzej, niż najnowsze modele. Różnica jest widoczna w benchmarkach, ale nie w odtwarzaniu filmów czy sprawdzaniu poczty. Dopóki to komputer do domu, to jeszcze nie ma sensu ładować kasy, przez ostatnie pięć lat procki rozwijały się najwolniej od dwóch dekad.

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1342461)
W przyszłym roku AMD wydaje Zen. Procesor tworzony przez człowieka od Athlona i Athlona64.
8 rdzeni. Nowy FX.
Intel chce się napchać odgrzewanymi kotletami póki może.
Bardzo możliwe że znów będzie drugi.

Jeśli Zen będzie tak dobre jak ma być, to może to być mój pierwszy AMD od kiedy opuściłem mury podstawówki :taktak:

sobrus 18.11.2015 20:15

W przyszłym roku AMD wydaje Zen. Procesor tworzony przez człowieka od Athlona i Athlona64.
8 rdzeni. Nowy FX.
Intel chce się napchać odgrzewanymi kotletami póki może.
Bardzo możliwe że znów będzie drugi.

Reetou 18.11.2015 18:18

Poczekaj.

Coś się porąbało na rynku z prockami. Reszta cen skoczyła do góry ze wzrostem kursu $ i początkiem sezonu, ale w prockach jakieś totalne zamieszanie. Skylake z dostawy na dostawę podskoczył o ponad 20%, czwarta generacja i7 o około 15% - niczym nieuzasadnione zamieszanie cenowe, ja czekam aż się ustabilizuje coś, albo niech się gonią. A sprzęt mam starszy od twojego do wymiany ;)

sobrus 18.11.2015 14:34

Przesiadka z C2 i to DUO na i7 ( i to pewnie z HT) była spora, bo zamontowali kontroler pamięci w CPU.
Tam miałeś 2 wątki, tutaj 8.

Ale potem było już słabo. Tak naprawdę intel nic ciekawego nie zaprezentował, a to dlatego że AMD wypadło jeszcze słabiej.
Sandy Bridge było fajne, ładnie się kręciło. Potem znowu gorzej.
Intel 5775C jest ciekawy, ale tylko ciekawy (ma specjalną pamięć eDRAM która czasem coś daje) i wcale nie tani.

Możesz kupić 6, 8 czy 12 rdzeniowego, fajne sprzęty ale niestety cenowo Intel oderwał się od rzeczywistości.

Jak wejdzie Zen to (jeżeli AMD nie odfrunie z cenami) Intel będzie musiał trochę bardziej się postarać.

seku 18.11.2015 14:00

ja i7 kupiłem na święta 2009. dąłem sporo ponad 1300zł i nie żałuje do dziś wydanej złotówki na niego a przesiadałem się z E8400

na mojej MBO tez jest USB 3.0 ale od NEC`a i nie działa na 100% specyfikacji i jak jest kabel dłuższy jak 20cm to rozłącza się samoistnie. i nie ma wyjscia na F.Panel tylko z tyłu... a buda jest w szafce. i to robi problem sięgać tam za każdym razem

sobrus 18.11.2015 13:45

Ja mam jeszcze Core2Quad płyta kupiona w 2007 :P
Czekam na Zen i 8 rdzeni. To będzie na pewno duuuży skok. Teraz mógłbym liczyć na mniej więcej dwukrotny.
Co mnie specjalnie nie jara, bo mojego proca kupiłem za 350zł 4 lata temu - a teraz wydałbym ponad 1500 za 2x szybciej? no way...

USB3 to nie problem - kupujesz kartę PCI-e za 50zł i masz.
SATA3 wiele nie daje, głównie w benchmarkach
PCIe mam 1.0 ale z tego co patrzyłem (też mam 750Ti) nie wpływa to zauważalnie na wydajność.

Na Linuxie jest w sterownikach mierzenie wykorzystania szyny i nie widziałem zeby kiedykolwiek osiągnęlo 100%.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:38.