Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 10 - pierwsza wersja testowa (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-10-pierwsza-wersja-testowa-93788/)

melag 31.07.2015 23:10

Hmm...
Powiem tak, na tę chwilę, jako w miarę rozgarnięty użytkownik, nie mam zastrzeżeń co do W10. Oczywiście są babole, w postaci takich kwiatków jak Candy Crash Saga, ale czy to powoduje dyskomfort w użytkowaniu systemu?
Staram się go poznać i przetestować.
:)

M@X 31.07.2015 23:32

System operacyjny w wersji dziesiatej uzytkuje od dawna. :spoko:

revolver0 01.08.2015 10:44

Boot Camp, wirtualka czy masz PC?

M@X 01.08.2015 10:51

Mowie o OS X - zart skojarzeniowy ;-).

Swoja droga malo kto jak widze od dawna wie ze "X" w nazwie to rzymskie 10 a nie "iks".

Zetoxa 01.08.2015 11:04

też wiem, że X to 10 rzymskie, przynajmniej od 1978 roku :spoko:

revolver0 01.08.2015 11:08

Może dlatego że Apple dziwnie nazywa swoje produkty...

Patrix 01.08.2015 11:58

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1331909)
Swoja droga malo kto jak widze od dawna wie ze "X" w nazwie to rzymskie 10 a nie "iks".

W szkołach chyba nadal rzymskich uczą, przynajmniej mam nadzieję.

Jarson 01.08.2015 13:57

Uczą, ale z tej nauki niewiele zostaje.

Oczywiście, że wiem jak się odczytuje te "X" i na głos w rozmowach tak to wypowiadam, ale - szczerze mówiąc - czytają w myślach skracam to sobie zawsze do "oes iks" :fiu:

Miałem wczoraj napisać coś obszerniej, ale nie dałem rady ze zmęczenia, więc dziś też króciutko.

"Bierzesz udział w jednej z największych akcji uaktualniania oprogramowania w historii" i "damy znać, kiedy będzie dostępne Twoje uaktualnienie". No cóż, pierwszy cytat tłumaczy pierwszy. Gdyby udostępnili ponad 3 GB danych do pobrania naraz dla wszystkich, pliki ściągałyby się z prędkością 5 Kbps. Stąd też sądzę, że opcja wykorzystania P2P do rozpowszechniania nowych łatek nie jest zła biorąc pod uwagę jak to przyspieszy cały proces. Jednak pytanie o to, czy użytkownik zgadza się udostępniać swoje łącze w tym celu zdecydowanie powinno się pojawić. Ponadto ta funkcja powinna mieć domyślnie najniższy priorytet w dostępie do łącza.

Co do samej dziesiątki - na razie mocno się waham, jak dwa tygodnie potestuję to zdecyduję, czy przy niej zostać czy nie.

loki7777 01.08.2015 15:02

Mam od rana upgrade - szalu nie ma i mam czarny pasek start - nie wiem jak zmienic kolor ale pewnie jak zainstaluje od nowa to bedzie ok(chociaz widze ze inni tez maja czarny kolor:). Czesc programow z 7 nie przeszla do 10(pewnie tylko katalog Program Files przeszedl, pomijajac wersje x86;)
Upgrade na Dellowskim kluczu oem, tak zeby nie uzywac tego z naklejki;)

joujoujou 01.08.2015 18:40

Jeżeli kto zechce zostać przy dziesiątce - trzeba conieco powyłączać. Prędko.

http://thenextweb.com/microsoft/2015/07/29/wind-nos/

Tylko ciekaw jestem, czy się przypadkiem "samo" z powrotem aby nie włączy. :>

Berion 01.08.2015 19:04

Pisałem już o tym. ;] Mogą się włączyć, pewnie mogą, ale czy w ogóle są respektowane? Przecież mogą nie być... Najlepiej byłoby wyciąć wszystkie domeny MS na routerze tylko co jeśli dostawią nowe serwery, niekoniecznie w domenach? Komu będzie się chciało stale monitorować ruch (nawet mnie nie :D).

Czarna skrzynka.

I mam ubaw z fanboy'ów, którzy twierdzili że tak agresywna licencja to tylko dla publicznych wersji testowych. A jak sądziłem i jak się okazało w ogóle się nie zmieniła... Skoro Google może i skoro MS może to tylko czekać aż Apple zrobi podobnie (a może już robi, jak tam M@X? :P).

misiozol 01.08.2015 19:37

Od dawna wiadomo ze to nastapi , jedyne co ratuje polowicznie to konkretny firewall i tyle , mam wszedzie poinstalowane i dobrze mi z tym i nie widze potrzeby aby system mial jakikolwiek kontakt ze swiatem, oczywiscie po za programami ktore uwazam ze moga ;)

M@X 02.08.2015 00:51

@Biedron - nie grozi. Apple jako jedyna z firm jest po stronie uzytkownikow. Pokaz mi inny telefon na rynku ktory nawet po reflashu softu na czysto nadal jestes w stanie namierzyc...

superrrmario 02.08.2015 05:38

Ja mam w pracy Windows 10P :)

Patrix 02.08.2015 12:57

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1331995)
Apple jako jedyna z firm jest po stronie uzytkownikow. Pokaz mi inny telefon na rynku ktory nawet po reflashu softu na czysto nadal jestes w stanie namierzyc...

To jest chyba sarkazm. Ja to widzę tak:
Apple siedzi w dupie NSA. Pokaz mi inny telefon na rynku ktory nawet po reflashu softu na czysto nadal NSA jest w stanie namierzyc.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:28.