Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 10 - pierwsza wersja testowa (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-10-pierwsza-wersja-testowa-93788/)

superrrmario 07.08.2015 06:02

Ponieważ większość nie wyraża zachwytu, to nie instaluję. Jak się pozbyć tego okienka i chęci kompa do instalacji?

misiozol 07.08.2015 10:48

Cytat:

Napisany przez superrrmario (Post 1332554)
Ponieważ większość nie wyraża zachwytu, to nie instaluję. Jak się pozbyć tego okienka i chęci kompa do instalacji?

C:/ Format :hahaha:

szczuru 07.08.2015 11:01

Cytat:

Odinstaluj aktualizację kb3035583.

icemac 07.08.2015 11:09

kolejny dzień testów.
- wczoraj doszły jakieś update,
- działa jak powinien, jest nadal szybki,
- po doinstalowaniu kilku sterowników do sprzętu wszystko już mam w należytym porządku (nawet lepszym niż na sterach od Della),
- opera zaczyna "świrować", ale może to ze względu na to, iż jest to wydanie Beta (choć pod 7 też zdarzały się "zgrzyty") - czekam na update.

ed hunter 07.08.2015 11:41

Cytat:

http://forum.cdrinfo.pl/f113/windows...ml#post1330463

Kris 08.08.2015 13:42

Mi się ta nowa winda nie podoba. Zaktualizowałem laptopa z Win7 do Win10 i od razu błędy, niemożność wyłączenia automatycznych aktualizacji (np. sterowników - wqrwiające strasznie). Sterowniki od AMD zatrzymują rozruch na ponad minutę.
Sama szata graficzna jest straszna. Ciemno jak w d... Windows 8.1 jest dla mnie wzorem jak na razie.
Widać, że MS poszedł za głosem tych, którzy korzystając z 4-5 aplikacji potrzebowali starego menu start z pierdylionem ostatnio otwartych... Dla mnie menu z W10 to badziewie. Wolę to z Win8.1. Na głównej mam kilkanaście najważniejszych skrótów do programów i to jest porządek.

Poczekam na Windows 10.1. :mruga:

Patrix 08.08.2015 14:49

Dla mnie nowe menu start to iskierka nadziei - start z 8/8.1 to badziewie (nie chcę w ogóle kafli oglądać).
W10 jeszcze nie instaluję bo to jest dalej beta... pierwszy service pack już niebawem, wtedy czemu nie.

Kris 08.08.2015 18:35

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1332655)
Dla mnie nowe menu start to iskierka nadziei - start z 8/8.1 to badziewie (nie chcę w ogóle kafli oglądać).
W10 jeszcze nie instaluję bo to jest dalej beta... pierwszy service pack już niebawem, wtedy czemu nie.

Co Ci w kaflach przeszkadza? Proste menu, z najważniejszymi rzeczami. Poza tym Win8.1 uruchamia się normalnie w trybie pulpitu, na którym możesz mieć swój wymarzony burdel z ikonami. Po kiego wała mi menu start z 20 ostatnio uruchamianymi programami.
Dla mnie to, co jest w Win8.1 jest naprawdę dobre niż mix starego menu start (bo "juzerzy chco") z nowoczesnym menu.

Dlaczego nikomu nie przeszkadza brak menu start w innych systemach? W tabletach, w telefonach? Toż to tak samo małe komputerki. Ano dlatego, że od początku tam nie było menu start i stąd nikt nie narzeka, bo nie ma czegoś takiego jak przyzwyczajenie. :mruga:

mgit 08.08.2015 18:59

Oj co to za cherezje - menu start było np. w Windows CE oraz Windows Mobile 5/6

Nie mylić z Windows Phone

M@X 08.08.2015 21:19

...i sie nie sprawdzilo ;-). Interfejs z komputerow nie sprawdzi sie na urzadzeniach mobilnych z racji zbyt malego ekranu i innych oczekiwan uzytkownikow. Microsoft zrozumial to ostatni, ale na szczescie zrozumial.

mgit 08.08.2015 21:24

To, że było to niewygodne to już inna kwestia.... nie wiem po co ta moda na robienie hybrydy pc i tabletu... czy tablet nie może być tabletem a pc nie może być pc'tem ...
Tciężko to zrozumieć producentom? Że jak Kowalski chce pc to kupuje pc i nie potrzebny mu interfejs który ma w tablecie...

Kris 08.08.2015 23:05

mgit - ale co za różnica na czym? Teraz tablet ma moc obliczeniową pc sprzed kilku lat... to co za różnica? Że kiwasz palcem a nie myszą? Zamiast kafli czy ikon na Androidzie czy Windows Phone czy iOS, mogli dać menu start. Ale po co? :) No właśnie po nico. I nikt nie protestuje. A paluchem przecież można zawsze wcisnąć takie kółeczko w lewym dolnym rogu. A nie ma. I nikomu to nie przeszkadza. A tu szum, bo w W8.1 nie pojawia się... i lęk ogarnia userów, bo nie mogą znaleźć tego i owego co przez kilkanaście lat było... i ni cholery nie chcą sprawdzić, czy rzeczywiście byłoby tak łatwiej, tylko lamentują, że źle, że brzydko, że tak, że srak... A dlaczego nie ma w tabletkach i mądrychfonach? Bo nie było od początku i ludzie nie mają ciepło w gaciach, że nie mogą czegoś znaleźć. Nauczyli się, że jest gdzie indziej. A tu zachwyt, że w W10 jest menu start... i ludzie widząc to, do czego się przyzwyczaili, poczuli się znów bezpiecznie. Wrócili do domu. Są u siebie.

I właśnie tu jest pies pogrzebany. :mruga:

mgit 08.08.2015 23:42

Tu do końca się nie zgodzę... nie wyobrażam sobie projektowania na tablecie lub kreślenia rysunków CAD.... o programowaniu czy cam lub przeprowadzaniu analiz za pomocą MES.... tablet dobry do multimediów i internetu - ale nie do poważnych zastosowań...

Powrót menu to akurat krok w dobrą stronę....
Mając 8.1 czy 8 z ich wynalazku nie korzystałem... pełno ikon na pulpicie i przypietych do menu start w zupełności mi wystarczał...
Uproszczenie wszystkiego na siłę i zmuszanie użytkownika do zmiany przyzwyczajeń nie jest dobrym pomysłem...
Ten błąd popełnił nie tylko Microsoft ale i Autodesk np. w wersji 2010 AutoCAD

Berion 09.08.2015 01:10

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1332648)
niemożność wyłączenia automatycznych aktualizacji (np. sterowników - wqrwiające strasznie). (...)

Sterowniki można wykluczyć. Gdzieś. Tak czytałem.

Motyw można zmienić na jasny (jest jeszcze gorszy ;]).

Najczęściej otwierane pliki można usunąć i gdzieś w opcjach wyłączyć wpisywanie nowych.

Możesz się przełączyć*w tryb tabletowy i ekran start będzie na całą szerokość (ale przewijany w pionie).

A ja wolę stare z Win7 gdzie mam listę wszystkich programów i ich katalogów, a jak mnie najdzie to mogę sobie przypinać na stałe skróty do "głównego okna" tego menu bez przesłaniania całego ekranu.

Ja już Windows 10 skreśliłem. To jest mega czarna skrzynka nie do okiełznania.

Kris 09.08.2015 08:38

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1332723)
Sterowniki można wykluczyć. Gdzieś. Tak czytałem.

(...)

W Home nie można.

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1332714)
Tu do końca się nie zgodzę... nie wyobrażam sobie projektowania na tablecie lub kreślenia rysunków CAD.... o programowaniu czy cam lub przeprowadzaniu analiz za pomocą MES.... tablet dobry do multimediów i internetu - ale nie do poważnych zastosowań...

Nikt tu nie mówi o zastosowaniu tabletu jako ekranu dla CAD/BIM/PS. Ja mówię o zaprojektowaniu interfejsu dla tych urządzeń. Brak menu start (z 20 skrótami do programów z czego korzystasz z 20% tego, czy do ustawień z których korzysta się raz na pół roku), w jakimkolwiek systemie, nie zmienia Twojej pracy w Autodesku, Adobe czy którymkolwiek innym programie. :fiu:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:11.