Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Zakup notebooka (https://forum.cdrinfo.pl/f113/zakup-notebooka-70415/)

nimal 09.05.2011 20:22

w UK w Dellu mialem (w zasadzie to mam) konto klienckie
niestety NIE wysylaja do PL
NIE bo NIE
nawet jak mieli fabryke w PL to chcac zamowic do PL musialem zamowic darmowa przesylke do UK i stamtad slac sobie samemy do PL
dziwne, ale tak juz jest

teraz mozna juz w PL zamawiac, ale oferta sie rozni i moje konto klienckie z UK nie dziala u nas

w klazdym razie sprawa jest genialna - wchodzi sie na strone, konfiguruje, zapisuje lub drukuje i dzwoni do swojego opiekuna
tam przez telefon mowi mu sie co sie chcialo, co jeszcze by mozna zmienic (jak nie wie to oddzwania), podaje sie kolesiowi cene z netu a on proponuje inna - oczywiscie nizsza
tak samo czesci
najfajniejsze jest dobicie targu - jak sie powie, zeby wysylal, to z karty schodzi kasa i nastepnego dnia (w przypadku notebookow robionych na zamowienie - okolo tygodnia) dzowni kurier do drzwi

jak masz kogos w UK/IE to polecam takie rozwiazanie
w PL moze tez sie doczekamy...

Misiek4 08.05.2011 18:41

Dzieki Andrzej, mam sie z czym przespac... :)

joujoujou 08.05.2011 18:22

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1160394)
Tak @jou, masz kapuchę wtedy klient nasz pan...

Nie o tym piszę. :nieee:

W czasach gdy zamawiałem swojego della, królowała vista i nie było innej opcji.

Zadzwoniłem, pogadałem, dostałem XP pro. Taniej.

To tylko jako przykład. :P

Patrix 08.05.2011 18:15

Przemilczmy tą prowokację... :]

M@X 08.05.2011 18:13

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1160335)
Zastanawiam sie nad zakupem laptopa z podswietlana klawiatura. Poszukalem przez chwile i znalazlem tylko Sony Vaio serię S. Czy ktos moze sie orientuje ktore laptopy maja taką funkcję?

MacBook Pro.

Patrix 08.05.2011 18:08

Tak @jou, masz kapuchę wtedy klient nasz pan...

joujoujou 08.05.2011 17:58

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1160380)
[...]

W kwestii konfiguracji to według mnie nie ma drugiego producenta, który umożliwia tak szeroki wybór części jak DELL. Jak wejdziesz na stronę to tam wybrać możesz praktycznie wszystko. [...]

A czego się na stronie nie da, to zawsze można spróbować telefonicznie. Czasem się uda. :)

andrzejj9 08.05.2011 17:30

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1160366)
Kurde ta seria XPS Della to maksymalny wypas (jak dla mnie).... Pytanie gdzie to kupic, zeby bylo najtaniej i jakas gwarancja w EU byla? W UK? Ma ktos z Was jakies doswiadczenia?

Gwarancję w UE będziesz miał zawsze w przypadku DELL'a. Jak kupisz w Polsce/Europie to oczywiste, ale nawet jak sprowadzisz sobie ze Stanów (polecam :) ) to możesz przenieść własność i nie ma problemu.

Co do kupna najtaniej to oczywiście Stany, jak masz możliwość. Potem warto popatrzeć ewentualnie na UK, no i jest też już normalny sklep DELL'a w Polsce. Jeśli chcesz w sklepie, na forum, do którego dałem link wcześniej, bardzo polecają sklep X-COM. Zresztą współpracuje on z tą stroną, wypożycza sprzęt do testów, udziela się na forum itp. Notebooka od nich nie kupowałem, ale jakieś zakupy robiłem i kontakt był bardzo dobry. Generalnie sklep można polecić, a i ceny ma chyba przyzwoite.

W kwestii konfiguracji to według mnie nie ma drugiego producenta, który umożliwia tak szeroki wybór części jak DELL. Jak wejdziesz na stronę to tam wybrać możesz praktycznie wszystko. Możliwości wyboru jest tyle, że notebooka z danej serii możesz złożyć w cenie od kilkuset dolarów (w przypadku tej najnowszej serii chyba około 700-800) do ponad 2 tys.

A co do samego modelu.. Ja mam DELL XPS 1645, czyli z tej poprzedniej serii. Jeśli chodzi o jakość wykonania jest bardzo dobrze, ekran jest rewelacyjny, dźwięk bardzo, bardzo dobry. A obydwa te elementy w tej nowej serii zostały jeszcze podobno poprawione. To, co mnie drażni, to niska kultura pracy (włączający się i wyłączający wentylator) oraz nagrzewająca obudowa. W zależności od potrzeb da się jednak z tym żyć. Poza tym w tych nowych seriach jest trochę lepiej (zwłaszcza modelu 15 calowym).

W kwestii pracy na baterii ten najnowszy model nawet w najmocniejszych konfiguracjach wytrzymuje 8 do nawet 10 godzin, 4-5 pod średnim obciążeniem. Tak więc tu też jest bardzo dobrze.

Generalnie kupując teraz notebooka prawdopodobnie zdecydowałbym się właśnie na tego. Nie dlatego, że jest idealny (bo nie jest), ale ekran i dźwięk plus ergonomia (dla mnie bardzo dobre rozplanowanie portów) i długa praca na baterii, a do tego trochę polepszona kultura pracy, to chyba najlepsze co można teraz na rynku znaleźć. Plus jest to sprzęt bardzo wydajny.

(ale nie namawiam, po prostu warto się bliżej przyjrzeć - np. w X-Comie, bo mają tam na miejscu zwykle kilka modeli i można dokładniej obejrzeć)

Misiek4 08.05.2011 14:34

Kurde ta seria XPS Della to maksymalny wypas (jak dla mnie).... Pytanie gdzie to kupic, zeby bylo najtaniej i jakas gwarancja w EU byla? W UK? Ma ktos z Was jakies doswiadczenia?

marynarz 08.05.2011 14:29

Dell Vostro tez ma podswietlana klawiature. Aktualnie w celach uruchomieniowych mam w domu 3750.

Misiek4 08.05.2011 14:06

Tak szczerze mowiac, to nie mam jakichs specjalnych wymagan. Ekran 15-16, moze 17 cali w rozdzialce rzedu 1400x1000-1600x1200. Dysk wloze swoj (SSD). Laptop rzadko jest uzywany bez zasilacza, wiec bateria niby nie jest wazna.

W USA Sony ma fajnie rozwiazany temat zamawiania sprzetu: klik. Mozna sobie sporo rzeczy skonfigurowac przy zamawianiu.

W Dellu tez jak widac... :)

andrzejj9 08.05.2011 13:51

Tylko weź pod uwagę, że to notebooki multimedialne (chociaż świetnie wykonane). Ale i inne DELL'e powinny mieć coś takiego w swojej ofercie.

Wada, na którą należy jednak zwrócić uwagę - niezbyt duża kultura pracy (choć jest lepiej niż było). Polecam recenzje na notebookcheck (http://www.notebookcheck.pl/) i ewentualnie dyskusję o jednym z tych nowszych modeli http://www.nhl.pl/index.php?showtopi...0&#entry435317.

Misiek4 08.05.2011 13:42

Patrix, ale najpierw trzeba wiedziec czego szukac... a potem czy maja na polce i dopiero na koncu wizyta i macanko. :). Ok lookne za dellami... :)

andrzejj9 08.05.2011 13:17

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1160335)
Zastanawiam sie nad zakupem laptopa z podswietlana klawiatura. Poszukalem przez chwile i znalazlem tylko Sony Vaio serię S. Czy ktos moze sie orientuje ktore laptopy maja taką funkcję?

DELL XPS też taką ma, zarówno poprzednia seria (1645, 1647) jak i obydwie najnowsze (XPS 15 i 17 oraz te z najnowszą serią procesorów Intela, nie pamiętam jakie nazwy mają).

Patrix 08.05.2011 12:58

Misiek4, w klawiaturach wyspowych to dość modne, jednak nie wszyscy takie coś montują.
Ja bym poodwiedzał vobis, komputronik etc. aby pomacać komputerki na półkach... bo tak na podstawie fotek ciężko coś szukać :)

Klik: http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=19880

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:18.