Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Zakup notebooka (https://forum.cdrinfo.pl/f113/zakup-notebooka-70415/)

adbok 17.03.2011 00:39

Cytat:

Napisany przez SpeedFreaK (Post 1151022)
Widziałem jak działa Win7 na jednordzeniowym atomie... dramat i jeszcze raz dramat. Bardzo wolno, nawet z wyłączonym aero. Być może te procki AMD są wydajniejsze, ale to nadal jednordzeniowce...
Przesiadka z C2D na ten wynalazek będzie szokiem :D

Uzywam Atoma 330 na domowym NASie wiec wiem o czym mowisz.

@melag ten sony jest fajny, szkoda tylko ze nie ma modemu hsdpa.

No ale coz nie mozna miec wszystkiego.

Tak sie zlozylo ze moja znajoma kupi w piatek tego della na amd. Bede go mial kilka godzin w rekach i zobacze czy warto.

A moze Dell E4300 lub E4200 ? do 2k mozna kupic uzywane ;)

melag 16.03.2011 21:12

Nie wiem jakim budżetem dysponujesz, moje propozycje:

Asus Eee 1215N
- dwurdzeniowy Intel Atom
- platforma ION2
- GForce 9400
- bateria wytrzyma 4h
- kamerka tylko 0,3Mpix

Sony VAIO YB1S1E/S
- dwurdzeniowy AMD Fusion
- platforma AMD Brazos
- ATI 6310
- do 9h na baterii
- kamerka tylko 0,3Mpix

SpeedFreaK 16.03.2011 13:29

Widziałem jak działa Win7 na jednordzeniowym atomie... dramat i jeszcze raz dramat. Bardzo wolno, nawet z wyłączonym aero. Być może te procki AMD są wydajniejsze, ale to nadal jednordzeniowce...
Przesiadka z C2D na ten wynalazek będzie szokiem :D

andrzejj9 16.03.2011 09:05

Pojawiły się też ciekawe małe Samsungi. Dobra konfiguracja, dość niska cena, ładne..

Nie wiem, jak teraz z jakością sprzętu tego producenta, ale wydaje mi się, że jest coraz lepiej. Nie pamiętam teraz nazwy modelu, ale mogę poszukać.

M@X 16.03.2011 03:36

Jak nie Mac to tylko Dell :-)! Plus 4 GB RAM + Win 7. Czy AMD czy Intel to nie wiem, bo nie mam pojecia jak sie zachowuje Atom na Win 7, a netbookow z C2D pewnie nie stwierdzono...

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk

adbok 16.03.2011 02:18

Witam,
W kwietniu planuje zmienic swojego Della Vostro 1400 (juz go sprzedalem wiec musze kupic cos innego) na jakiegos netbooka 10-12" (docelowo moze byc uzywany z ekranem LCD 32" lub monitorem 19" przez VGA/HDMI)
Jako ze mam internet bezprzewodowy PLAY milym dodatkiem bedzie wbudowany modem 3g lub mozliwosc instalacji modemu Della 5540.
Dodatkowo wymagam: BT, WiFi, kamerki 1,3 Mpiks, minimum 2gb ramu, port VGA lub HDMI, minimum 2xusb, baterii ktora wytrzyma minimum 4h (wiadomo jak zawsze im wiecej tym lepiej) moze odtwarzanie HD ?

Od wielu tygodni przegladam www w poszukiwaniu odpowiedniego sprzetu i jakos nie moge sie zdecydowac. Mysle nad tymi modelami:
Acer Aspire One D255
Acer Aspire One D260
HP Mini 210

Moim najwiekszym faworytem byl D260 ale spodobal mi sie takze Lenovo IdeaPad S10-3 ale tylko do wczoraj....

Na rynku pojawily sie ciekawe propozycje na platformie AMD (chodzi mi dokladnie o AMD Athlon II Neo K125 + ATi Mobility Radeon HD4225 i AMD Ontario C30 + MD Radeon HD6250M)
Co myslicie o AMD w netbookach ?
Na allegro znalazlem Toshiba mini NB550D http://allegro.pl/toshiba-nb550d-10g...492776797.html
DELL Inspiron 1120 (M101Z) http://allegro.pl/dell-inspiron-1120...502065524.html

Przyznam ze na pierwszy rzut oka te netbooki powalaja INTELa!
Myslac o zakupie zastanawiam sie jak sobie poradzi 1rdzeniowy K125 w XXI wieku (Win7 z 6GB RAMu) ?
Niestety nie znalazlem zadnych informacji o temperaturze tych ukladow jestem przyzwyczajony do ciszy na swoim C2D 2.4GHz :) a z desktopowego doswiadczenia wiem ze AMD grzeje sie bardziej!
Tak sie sklada ze akurat w tego Della na K125 wrzuce swoj modem wwan :)

Co wybrac ?

Sprzet od Della wyglada ladnie, ma duzo lepsze parametry niz konkurencja na Intelu. Moge w nim uzywac modemu hsdpa, mam duzo ramu, hdmi, bt, kamerke, wieksza matryce o wiekszej rozdzielczosci :) i grafike ktora odtworzy materialy HD na podlaczonym telewizorze LCD. Baaa nawet jakies gierki na tym pochodza!

Tylko czy warto pakowac sie w AMD Athlon II Neo K125 + ATi HD4225 ?

Doradzicie mi cos ?

M@X 12.03.2011 13:12

http://www.personit.com/ - stad mam (dawniej naelcedka.pl). 2,5 roku, a folia w nienaruszonym stanie.

Matefusz 12.03.2011 13:04

Stickery, naklejki na laptopy, folie...

Witam!

Zamierzam kupić sobie folię na laptopa (na przykrywę) i teraz pytanie, gdzie takie ustrojstwo kupić (chodzi mi o sprawdzone źródło)? Nabywał ktoś takie cuda w ostatnim czasie?

Na allegro pełno tego, po 14PLN nawet. Jest fajna strona http://oklejgo.pl/ ale tam już nieco drożej (czy to znaczy, że lepiej?)

:spoko:

Jabba the Hutt 12.03.2011 09:36

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1149816)
Ale teraz to wszystko tanie. Nie szokuje parametrami ale za 799zł (z tego Winda+Adobe kosztuje 500-600) nie musi.

Zaletą jest dodany system plus Adobe. Pytanie czy to Adobe w ogóle da radę pracować na tym sprzęcie. Jakoś nie wyobrażam sobie obróbki zdjęć na tym. Oglądanie, przechowywanie na wakacjach tak ale obróbka na Atomie ? Niestety na pokładzie nie ma IONa więc z filmów HD nici no ale ION kosztuje wiecej i są to z reguły netbooki 12 cali.

Nie porównujcie drogiego sprzętu dla Amerykanów z tanią chińską produkcją dla normalnych ludzi. Taki netbook jest przydatny na wakacjach (tylko trzeba dodać modem GSM). Może też służyć jako serwer muzyczny (Foobar) w połączeniu z przetwornikiem DAC (po USB plus działanie na baterii - niektórzy twierdzą,że zasilacz zewnętrzny wnosi zakłócenia do Audio). Pytanie tylko ile czasu trzyma ta bateria w omawianym PB.

mgit 09.03.2011 20:23

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1149894)
Cena niemala, fakt. Ale ekran IPS, aluminium i gabaryty robia swoje, o systemie operacyjnym nie wspominajac. IMO warto. Netbooka mam nadal, ale im wiecej mam produktow Apple dostrzegam zenujaca jakosc PC...

Wiadomość wysłana z ***63743; iPhone przy użyciu Tapatalk

Wiem, dla tego napisałem klasa sama w sobie, gdyby nie ta cena, to sam bym myślał o zakupie :taktak:

A tak trzeba używać netbooka z ubuntu, w terenie (gdyż tablety jakoś mnie nie przekonują) :)

andy 09.03.2011 19:49

Cytat:

Napisany przez M@X
Ano lipa. Wyswietlacz ze smieci, Atom i bez SSD. Ja tam wole dozbierac do nowego Aira :-).

Air to nie jest NETBOOK! Air to wykastrowany i DROGI JAK CHOLERA NOTEBOOK.

Netbooki to urządzona które dają ci prawie to samo co laptopy kosztując wiele mniej i mające małe rozmiary 10" to maks.

M@X 09.03.2011 19:31

Cena niemala, fakt. Ale ekran IPS, aluminium i gabaryty robia swoje, o systemie operacyjnym nie wspominajac. IMO warto. Netbooka mam nadal, ale im wiecej mam produktow Apple dostrzegam zenujaca jakosc PC...

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk

mgit 09.03.2011 19:07

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1149891)
Ano lipa. Wyswietlacz ze smieci, Atom i bez SSD. Ja tam wole dozbierac do nowego Aira :-).

Masz rację Air to klasa sama w sobie :taktak:
Ma to co niezbędne, i dotego to logo :taktak:

Tylko ta cena... k***a

M@X 09.03.2011 18:57

Banana Coctail 09.03.2011 18:43

Nie ma Mac OS X. Czyli lipa;(

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:11.