Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Zakup notebooka (https://forum.cdrinfo.pl/f113/zakup-notebooka-70415/)

nimal 06.03.2011 12:48

mam Logitecha na BT - zadnych "usypian" nigdy nie zaobserwowano
a dziala z 5m na pewno (wg specyfikacji do 10 - nie sprawdzalem) co okazuje sie bezcenne, gdy oglada sie film na TV z kompa ;)

w dodatku stacja dokujaca nieotrzebna - 2 aku i czlowiek zapomina co to wymiana
a na dzien przed rozladowaniem ostrzega ;)

M@X 06.03.2011 11:46

Andrzejj9 - bujda z tymi myszkami i ich usypianiem. Mam Logitecha na BT do laptopa i nic takiego nie zaobserwowalem. W dodatku na dwoch bateriach alkaicznych pracuje prawie pol roku. Tyle ze ostatnio lezy i sie kurzy z racji uzytkowania iPada...

andrzejj9 05.03.2011 19:19

Cytat:

Napisany przez rosol (Post 1149201)
Stałem się szczęśliwym posiadaczem IBM/Lenovo R500 ;)
Jak narazie jest bardzo okej, cichutki, zimniutki, matryca matowa o rozdziałce 1650x1080 o wieeeele lepsza niż w moim poprzednim lapku, no i ten ogromny obszar roboczy ... ;)
Co mnie zaskoczylo... fatalne rozmieszczenie portów usb... nawet jednego portu z prawej strony lub z tyłu aby podłączyć myszke ;/ trzeba będzie zakupić mysz na BT chyba :D

To chyba teraz mania producentów, żeby porty USB dawać w miejscach może i łatwiej dostępnych, ale przez to zupełnie niepraktycznych jeśli chodzi o podłączenie czegoś na stałe.

Z BT bym nie ryzykował, bo czytałem, że myszki 'usypiają' po kilku sekundach bezczynności, a potem potrzebują 2-3 sekund na wybudzenie. I tak w kółko.

Popatrz na myszki bezprzewodowe z nano odbiornikami (seria Microsoft Mobile - od 1000 w górę (poza 2000 i 5000), ewentualnie Logitech, któryś z nowszych modeli (Nano VX, Anywhere MX, Revolution..). Taki wystaje kilka milimetrów z obudowy i nawet z przodu da się to przeżyć.

Cytat:

z fajnych gadżetów to dioda podświetlająca klawiaturę. Przydaje się w nocy;] ale i tak żadko będę używał gdyż nie lubię po ciemku siedzieć przed kompem, szkoda oczu.
Ważne jest to, co za ekranem (żeby zmniejszyć kontrast), a nie przed. Więc rzecz i tak przydatna jeśli np. masz gdzieś w tle pokoju zapaloną lampkę, ale klawiatura pozostaje ciemna. Na pewno warto mieć :)

Cytat:

Kolega ma podobny model, jednak z dyskiem 7200rpm, i chyba u niego lepiej śmiga, zastanowie się nad zakupem takiego bądź SSD na system + drugi dysk na dane w ultrabayu, ale to drogie rozwiązanie;/
Dyski 7200 są zauważalnie szybsze od 5400. Ale jednocześnie są wyraźnie głośniejsze (co może razić - mnie razi) i bardziej się grzeją. Nie wiem, jak w tym jest rozwiązana kwestia chłodzenia, ale mogłoby to mieć negatywne konsekwencje. Sam żałuję, że w swoim notebooku mam 7200.

jesi 05.03.2011 18:50

Cytat:

Napisany przez rosol (Post 1149201)
Jak narazie jest bardzo okej, cichutki, zimniutki, matryca matowa o rozdziałce 1650x1080 o wieeeele lepsza niż w moim poprzednim lapku, no i ten ogromny obszar roboczy ... ;)
Co mnie zaskoczylo... fatalne rozmieszczenie portów usb... nawet jednego portu z prawej strony lub z tyłu aby podłączyć myszke ;/ trzeba będzie zakupić mysz na BT chyba :D
z fajnych gadżetów to dioda podświetlająca klawiaturę. Przydaje się w nocy;] ale i tak żadko będę używał gdyż nie lubię po ciemku siedzieć przed kompem, szkoda oczu.
Kolega ma podobny model, jednak z dyskiem 7200rpm, i chyba u niego lepiej śmiga, zastanowie się nad zakupem takiego bądź SSD na system + drugi dysk na dane w ultrabayu, ale to drogie rozwiązanie;/

Co prawda jakość materiałów nie jest już aż tak za***ista jak w starszych modelach, ale i tak polecam ten model;]

Heh, gratulacje :spoko: Gdzie i za ile kupiłeś? Tak jak pisałem wcześniej, ciężko teraz dostać R500 nówkę i w rozsądnej cenie.

M@X 05.03.2011 18:19

Grafika sprawia, jako jedyna cecha, sprawia ze idealny nie jest. 15'' ma juz grafike OK, ale tyle cali to juz niemobilna kobyla. Ble...

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk

Banana Coctail 05.03.2011 18:10

Zdecyduj sie. Albo idealny albo nie.

M@X 05.03.2011 18:06

A ja randke z MB Pro znowu musze odlozyc na pozniej. Model 13 calowy jest dla mnie laptopem idealnym (i3, 4 GB DDR 3 z ECC, 500 GB HDD, Mini DP, Thunderbolt, gabaryty, piekny design, aluminium + szklo, wykonanie oraz spasowanie czesci). Niestety, dyskwalifikuje go grafika Intela ktora jest dla mnie nie do przyjecia. Do zobaczenia za rok. Na szczescie juz z OS X 10.7 Lion :-)!

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk

rosol 05.03.2011 17:54

Co prawda jakość materiałów nie jest już aż tak za***ista jak w starszych modelach, ale i tak polecam ten model;]

kraluk 23.02.2011 16:32

Cytat:

Napisany przez jesi (Post 1147095)
Masz chyba na myśli SL500/SL510? Jeżeli tak to to SL500 odpada, bo ma błyszczącą pokrywę.

Nie przesadzaj. Sam posiadam takego laptopa i wystarczy czarny matowy sticker na pokrywę i problem znika - w niczym to nie przeszkadza.

Patrix 22.02.2011 17:37

Cytat:

Napisany przez kornell (Post 1147151)
ja też przegapiłam... :/

niezła z ciebie gapa
4 lata
:P

kornell 22.02.2011 16:27

Cytat:

Napisany przez Agusia (Post 741381)
Tę aukcję przegapiłam:
Ciekawe, czy skończy się jak z jeepem sprzedanym bodajże za 10 zł, czy z łodzią motorową za złot***243;wkę ?

ja też przegapiłam... :/

jesi 22.02.2011 11:51

Masz chyba na myśli SL500/SL510? Jeżeli tak to to SL500 odpada, bo ma błyszczącą pokrywę. SL510 już ma całkowicie matową, ale nie chropowatą, tak jak R czy T.
Jeżeli miałeś na myśli L512 to niby jest to następca serii R, ale to też już nie to samo, gładki plastik i wydaje się mniej trwały, jakiś taki cieńszy. Też można wziąć go pod uwagę, jeżeli nie zwracamy na to uwagi.
Seria T znowu dużo droższa, widziałem za 3000 zł, tak jak mówisz, ale zastanawiam się czy to nie jest jakiś factory outlet, albo refurb, cena dziwnie niska, przeważnie chodzi od 3700 zł.
Na koniec wspomnę jeszcze o tym, że Lenovo R i T to tylko modele 500. Następcy, czyli w przypadku R500 jest to L512, a T500 - T510 to już nie ten sam rodzaj plastiku co w starszych, nie jest chropowaty, tylko gładki. Niestety jak wszyscy zaczęli bardzo oszczędzać na jakości wykonania.
Jeżeli miałbym decydować się na "nową" serię to wolałbym L512, tańszy, a jakością wykonania nie ustępuje T (z tego co widziałem/czytałem).

rosol 22.02.2011 11:12

Cytat:

Napisany przez jesi (Post 1147021)
Hmm, zawężam krąg podejrzanych ;) Ciężko coś wybrać, z matowymi matrycami znalazłem Lenovo R, HP ProBook, Dell Vostro i Toshiba Satellite Pro (demek wspominał). HP i Dell nie mają czarnej obudowy, ale też znowu nie mają błyszczącej, więc ewentualnie można się zastanowić.
Najbardziej pod czarną cegiełkę nadawałby się Lenovo R, ale na placu boju pozostał tylko 14", 15" ciężko już znaleźć. Nakreśliłem mniej więcej, więc wiesz czego szukać. Jeszcze odezwę się w temacie :)

A co z Lenovo serri L500/L510 lub t500/t510? Na allegro można wyhaczyć w okolicach 3000 na intelu i3...

jesi 22.02.2011 00:22

Hmm, zawężam krąg podejrzanych ;) Ciężko coś wybrać, z matowymi matrycami znalazłem Lenovo R, HP ProBook, Dell Vostro i Toshiba Satellite Pro (demek wspominał). HP i Dell nie mają czarnej obudowy, ale też znowu nie mają błyszczącej, więc ewentualnie można się zastanowić.
Najbardziej pod czarną cegiełkę nadawałby się Lenovo R, ale na placu boju pozostał tylko 14", 15" ciężko już znaleźć. Nakreśliłem mniej więcej, więc wiesz czego szukać. Jeszcze odezwę się w temacie :)

rosol 21.02.2011 23:22

Cytat:

Napisany przez jesi (Post 1131513)
Nie spełnia wszystkich moich wymagań, dostępne kolory tego Vostro to srebrny, złoty i czerwony. Napisałem, że musi być czarny :) Oglądałem go wcześniej, jednak ta obudowa mi nie pasuje :)

@jesi no i co kupiłeś?
Ja mam chęć zmienić swojego starego HP paviliona na coś biznesowego. Właśnie wymagania mam takie jakie Ty;) Czyli najlepiej jakby był cały matowy, żeby brzydko wyglądał jak cegła i oczywiście matowa matryca;]

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:25.