Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Zakup notebooka (https://forum.cdrinfo.pl/f113/zakup-notebooka-70415/)

CIAPEK 20.04.2010 23:06

dzięki za wiadomości :)
widzę, że opcje są-istnieją :)

Wracając co do Asusa Eee PC 1201N czytałem ostatnio małe "review" i zmartwiła mnie mała wydajność procesora.
http://www.mobimaniak.pl/17308/asus-...t-mobimaniaka/

Chciałbym pokusić się na tym netbooku na "prosty" montaż video w programie Sony Vegas, który w zupełności odpowiada wymaganiom sprzętowym tego Netbooka. Procek jest ważną częścią, a tu takie wieści. hmmm

mgit 20.04.2010 23:24

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1094047)
Nawet jesli to Win 7, to w wypadku netbookow bez partycji recovery pozostaje kwestia braku napedu, na ktorym mozna owego pena przygotowac...

Zapominasz o napędach na USB lub ew. zawsze można przygotować instalacje na pena na innym komputerze. Nikt nie traktuje netbooka jako komputer podstawowy, co najwyżej jako pomocniczy.

marynarz 21.04.2010 00:20

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1094107)
dzięki za wiadomości :)
widzę, że opcje są-istnieją :)

Wracając co do Asusa Eee PC 1201N czytałem ostatnio małe "review" i zmartwiła mnie mała wydajność procesora.
http://www.mobimaniak.pl/17308/asus-...t-mobimaniaka/

Chciałbym pokusić się na tym netbooku na "prosty" montaż video w programie Sony Vegas, który w zupełności odpowiada wymaganiom sprzętowym tego Netbooka. Procek jest ważną częścią, a tu takie wieści. hmmm

Dlatego ja wybralem MSI U230. Athlon Neo jest wydajniejszy niz Atom 330. Jutro go rozpakuje i zobacze co jest warty.

loki7777 21.04.2010 09:10

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1094108)
Zapominasz o napędach na USB lub ew. zawsze można przygotować instalacje na pena na innym komputerze. Nikt nie traktuje netbooka jako komputer podstawowy, co najwyżej jako pomocniczy.

Moze i masz racej, ale czy kupujac cos za 1200-w gore nie oczekujesz w pelni funkcjonalnego,kompletnego,pelnowartosciowego i zdatnego do uzycia laptopa? Przeciez nei po to kupujke sie 12" laptopy aby zaraz leciec po naped na USB. Niektorzy pozbyli sie stacjonarki po to aby miec tylko jeden komputer. I nie ma co porownywac PL do reszty Europy, gdzie pare komputerow w domu to standard. Ja kupuja laptopa z oryginalnym windowsem chcialbym miec mozliwosc jego instalacji/reinstalacji bez problemow. Co to dla nich byl za problem dac na pendrivie instalke(niech dolicza sobie nawet te 30-40zl)?

M@X 21.04.2010 09:23

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1094108)

Nikt...?

nimal 21.04.2010 09:57

jak ktos szuka malego kompa z czytnikiem CD - sa takie (tylko tak ze 2x drozsze - co nie znaczy kosmicznie drogie - bez problemu w okolicy 3k kupic mozna pelnoprawny notebook z napedem, szybkim procem i nawet nie najgorsza grafa a z ekranem 12-13" i nawet poprawcuje te kilka godzin na baterii)
jak ktos szuka netbooka - to ma o polowe taniej, ale wolniej i bez cd
i wtedy trzeba miec na uwadze, ze drugi komp moze byc czasem potrzebny

wystarczy wiedziec, czego sie chce

mgit 21.04.2010 10:39

Ci co zrezygnowali ze stacjonarki zakupili laptopa nie netbook'a

Nie mylcie netbooka z laptopem, laptop z powodzeniem zastąpi stacjonarkę, ale netbook już nie ...

Netbook raczej nadaje się do internetu, ew. worda w porywach, jakiś program do faktur, w desperacji do obejrzenia filmu avi

A nie komputer który to ma stać się głównym, i ma zastąpić stacjonarkę, laptopa ...

loki7777 21.04.2010 11:06

Niektorym starczy wlasnie taki netbook - zwlaszcza tym co nie graja i nie maja super wymagan:)

sobrus 21.04.2010 11:13

Już o tym mówiłem ale są netboki z procesorem Core2 Solo, 2GB RAM i 250GB HDD.
Taki netbok z powodzeniem może zastąpić stacjonarkę, nagrywarkę można podłączyć przez USB.

Natomiast ATOM wiadomo stacjonarki nie zastąpi.

Arepo 21.04.2010 11:45

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1094107)

Przy montażu video to najbardziej szybki dysk potrzebny, a w netbokach są wolne dyski 2,5 calowe - 60 MB/s to tak przeciętnie, więc praca z dużym materiałem będzie katorgą.

pozdrawiam

Wawelski 21.04.2010 12:01

Dla mnie idealne rozwiązanie to jak najmniejszy notebook (pewnie netbook się znajdzie też) ze stacją dokującą. Jak ma dysk w stacji albo e-sata - w zupełności zastąpi stacjonarkę. A jak nie ma - to w 95% sytuacji wystarczy.
Problem jedynie z rozbudową.

M@X 21.04.2010 15:05

U mnie i netbook i PC to Atomy. Spelniaja swoje zadania, czyli internet, edytor tekstu, arkusz kalkulacyjny, download i filmy HD (ION). Do grania jest PlayStation ;-)...

mgit 21.04.2010 15:18

Do edytora tekstu też za bardzo się nie sprawdza, nikt mi nie wmówi że wygodnie się pisze na netbooku patrząc na 10 calowy wyświetlacz ||

Nie wyobrażam sobie tworzenia prezentacji na 10 calach. Do prezentacji to minimum 20 cali+dodatkowy monitor na strony internetowe+ materiały .... na którym to są wyświetlane

andrzejj9 21.04.2010 16:11

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1094164)
Ci co zrezygnowali ze stacjonarki zakupili laptopa nie netbook'a

Nie mylcie netbooka z laptopem, laptop z powodzeniem zastąpi stacjonarkę, ale netbook już nie ...

Netbook raczej nadaje się do internetu, ew. worda w porywach, jakiś program do faktur, w desperacji do obejrzenia filmu avi

A nie komputer który to ma stać się głównym, i ma zastąpić stacjonarkę, laptopa ...

Netbook właściwie do niczego się nie nadaje.. No przepraszam, do przenoszenia owszem ;) (i może sprawdzenia czegoś na internecie, ale to można równie dobrze zrobić w większości komórek)

Rozumiem, komfort przenoszenia jest istotny. Dla mnie jednak ważniejszy jest komfort pracy.

Arepo 21.04.2010 16:37

Ja kupiłem netbooka do prezentacji na rzutnikach, można go schować do torby codziennej bo jest wielkości zeszytu, nie trzeba tachać całej oddzielnej wielkiej torby z laptopem. Zresztą 1 tyś. zł to kwota jak za lepszy telefon albo PDA więc zakup opłacalny :).

pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:06.