Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB Dyskusje poświęcone nośnikom danych wykorzystujących pamięć flash (karty pamięci, pendrive), podłączanych poprzez zewnętrzne porty USB/SATA/etc



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 2, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 03.12.2013, 12:43   #331
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Kod:
# Menu oparte na Grubie
#po wiecej informacji zajrzyj: http://www.cdrinfo.pl/artykuly/pendrive-usb-multiiso/
#--------------------------------------------

graphicsmode -1 800 100:1000 24
splashimage /cdrinfo.pl/gfx/cdrinfo800.bmp.gz

default 0
timeout 30

#uruchamia podmenu 0
title --> Live systems
lock 
configfile /cdrinfo.pl/grub/live.lst 
.....
Istnieje taka możliwość, że metoda nr 2 może nie działać w pewnych konfiguracjach sprzętowych, ale pod emulatorem musi zadziałać (w moim przypadku qemu z RMprep).
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.12.2013, 13:03   #332
ValValiantThor
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 30.11.2013
Posty: 16
ValValiantThor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Użyłem tego gimpa co podałes w starszej wersji i metoda pierwsza działa teraz bez problemu. (Przy okazji nie trzeba ustawiać jakości na 75).

Za chwile przetestuje metode druga z obrazkiem stworzonym w gimpie.


Aktualizacja:

Przetestowałem druga metode ponownie i bardzo uważnie. Niestety druga metoda u mnie nie działa poprawnie a wszystko wykonałem na pewno poprawnie (sprawdziłem kilka razy).

A oto efekt drugiej metody: (i sprawdzałem na tym samym emulatorze co Ty). Po drodze pare innych komunikatów na ekranie zanim sie wyswietli to co na screenie ale nie zdąże ich przeczytac.
Dołączone obrazki
File Type: png Bez tytułu.png (25.5 KB, 130 oglądane)

Ostatnio zmieniany przez ValValiantThor : 03.12.2013 o godz. 13:57
ValValiantThor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.12.2013, 17:47   #333
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Po każdym wpisie wstaw komende:
Kod:
pause --wait=3
bedziesz widzial, co sie dzieje po wykonaniu danej linijki...

Na pierwszy rzut oka nie ładuje sie menu.lst znajdujace sie w /cdrinfo.pl/grub/
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.12.2013, 09:25   #334
Mandragor
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 12.12.2013
Posty: 3
Mandragor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam

Trafiłem na ten świetny artykuł niedawno i postanowiłem, że zrobię sobie pendrive'a z trzema systemami: XP, Win7 i Win8. Dwa ostatnie instalują się poprawnie ale z XP mam problemy.
Mam obraz XP z SP3 i zintegrowanymi poprawkami. Wybieram z menu Krok 1 instalacja sterowników SATA i po wciśnięciu "S" instalka wisi na ekranie z listą sterowników, która jest pusta. Instalacja nie reaguje można jedynie zresetować komputer. Można to jakoś obejść?

Dlaczego nie można zainstalować XP SP3 bez instalacji tych sterowników mimo tego, że odpowiednie sterowniki są w obrazie?
Mandragor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.12.2013, 10:12   #335
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Pendrive'a podpinasz do portu USB 2.0? XP pro, home czy OEM?
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.12.2013, 10:16   #336
Mandragor
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 12.12.2013
Posty: 3
Mandragor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Podpinam pod USB 2.0, a wersja windowsa to XP Pro
Mandragor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.12.2013, 13:31   #337
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ok, małe poprawki wprowadzone. Ściągnij nową wersję 2.2
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.12.2013, 13:53   #338
Mandragor
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 12.12.2013
Posty: 3
Mandragor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jeszcze jedno pytanie. Czy Krok 1 przy instalacji XP jest konieczny czy można go pominąć jeśli w obrazie są zintegrowane sterowniki do dyskó sata?

Ostatnio zmieniany przez Mandragor : 12.12.2013 o godz. 13:59 Powód: poprawki
Mandragor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.12.2013, 14:59   #339
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Sterowniki do dysków SATA to jedno, a sterowniki do obsługi emulacji napędu z obrazu ISO to drugie. Krok 1 jest wymagany i nie można go pominąć.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.12.2013, 17:11   #340
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Dostępna jest nowa wersja 2.3. Wprowadzono dużo zmian:


Kod:
  - zmieniono strukturę katalogów ISO; od teraz Windows 7, Windows 8 oraz  Windows XP należy przekopiować do osobnych katalogów 
  - zmieniono sposób wyświetlania menu Grub'a: zrezygnowano z zintegrowanego menu (grafika z ustawieniami w jednym) na rzecz osobno ustawianej konfiguracji w pliku konfiguracyjnym menu (/cdrinfo.pl/grub/conf.cfg) i osobnej grafiki tła (format: BMP spakowany .gz)
  - wszystkie ustawienia związane z grubem przeniesiono do pliku konfiguracyjnego /cdrinfo.pl/grub/conf.cfg
  - dodano zmienne dla nazw obrazów ISO systemów Windows; od teraz wystarczy je ustawić w pliku konfiguracyjnym /cdrinfo.pl/grub/conf.cfg
  - dodano automatycznie generowane menu AUTO ISO; menu jest generowane na podstawie nazw plików ISO znajdujących się w katalogu /cdrinfo.pl/iso/auto-iso/ 
  - dodano automatycznie generowane menu dla instalacji systemów Windows 7 i Windows 8; wystarczy przekopiować obrazy ISO do właściwych katalogów, tj. /cdrinfo.pl/iso/windows7 oraz .../windows8/  
  - przeorganizowano wygląd i nazwy podmenu
  - zaktualizowano i dodano sporo nowych, przykładowych wpisów dla wszystkich podmenu (HDD, Antivirus, etc)
  - zaktualizowano zawarte w archiwum dystrybucje, tj.:
	- TestDisk 7.0
	- Hardware Detection Tool 0.52
	- Plop Boot Manager 
	- Memtest86+ 5.01
Zapraszamy do testowania.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-menu1.jpg   -menu2.jpg   -menu3.jpg   -menu4.jpg  
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.12.2013, 19:50   #341
Smoklares
Bywalec
 
Data rejestracji: 04.10.2009
Posty: 32
Smoklares w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Myślę że proste pytanie i nie będzie problemów z odpowiedzią, jak już taki pendrive bootowalny z windowsem zrobię, to będę mógł resztę wolnego miejsca wykorzystać czy już nie będę mógł użyć go?
Smoklares jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.12.2013, 19:54   #342
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Będziesz mógł wykorzystać na swoje potrzeby całe, wolne miejsce na pendrajwie.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.12.2013, 23:37   #343
Smoklares
Bywalec
 
Data rejestracji: 04.10.2009
Posty: 32
Smoklares w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Takie odpowiedzi lubię Bo widzisz chce sobie zainstalować tą ósemke, bo z tego co widzę windows 7 już nie jest ulepszany, nawet już nie można service packu zainstalowany. Jeśli mogE spytać, jak to jest z tym przeniesieniem ustawień na 8?
Smoklares jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2013, 08:36   #344
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Jakie ustawienia masz na myśli?
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.12.2013, 00:57   #345
Smoklares
Bywalec
 
Data rejestracji: 04.10.2009
Posty: 32
Smoklares w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Pliki, programy, sterowniki, rejestr tego typu sprawy
Smoklares jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
bootowalny pendrive, instalacja, instalacja windows z iso, iso, menu, menu na pendrive, menu na usb, pendrive, samouruchamialne usb, usb, windows 10, windows 8, windows 8 na usb, windows xp z usb, windows7

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Windows USB/DVD Tool - co zrobić kiedy drań odmawia rozpakowania obrazu na USB Berion Komputery 2 03.06.2012 22:52
Windows i Linux na jednym pendrive Berion Komputery 9 09.05.2012 20:43
Nagrywanie pliku iso na DVD w Nero salo5 Dane 2 06.12.2006 18:00
Autorun na pendrive danielski12 Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB 19 20.10.2006 07:14
Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) Martin_TP Off topic 7 14.05.2003 23:20


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.