![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB Dyskusje poświęcone nośnikom danych wykorzystujących pamięć flash (karty pamięci, pendrive), podłączanych poprzez zewnętrzne porty USB/SATA/etc |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją |
Ranking:
|
Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.10.2003
![]() |
Sprawdzę jutro rano i dam znać. PS. Ja też ***9786;
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
AdvancedNet.pl - hosting
Data rejestracji: 11.04.2005
![]() |
Jakieś rady, żeby przenieść Ubuntu Persistent z USB na SSD?
Czy taka metoda z przeniesieniem danych zda egzamin (lub polecenie dd)? http://www.dobreprogramy.pl/command-...SSD,65867.html Oczywście Ubuntu na SSD ma pracować na partycji ext3 / ext4, więc sprawa się komplikuje. Ostatnio zmieniany przez chris996 : 24.03.2016 o godz. 23:46 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Sprawdziłem na barażach A-team, mnie wszystko dobrze działa.
Mobo asrock H87 fatal1ty CPU i5 4670k Ram 8GB SSD plextor M6S 128GB AHCI on ![]()
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() |
Nie zwróciłem uwagi na AHCI
Przy najbliszej okazji muszę to sprawdzić![]()
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() |
Wiem gdzie tkwił błąd, zmiana na AHCI nic nie wnosiła.
Winne błędu są obrazy A-TEAM z strony winclub.pl po wrzuceniu obrazu NIKKA nie ma tych problemów wszystko działa jak należy. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() |
Zastanawiam się dlaczego na najnowszej wersji Hiren musi być w katalogu iso/auto-iso zamiast normalnie jak wcześniej na poziomie wyżej?
A nawet jak się już to iso wczyta to nie zawsze działa. Wcześniej używałem wersji 2.12(albo 11, przyznam się nie pamiętam z której aktualizowałem) i było ok. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
____
![]() Data rejestracji: 26.05.2000
![]() ![]() ![]() |
Hiren nie musi być w katalogu iso/auto-iso. Możesz go umieścić gdziekolwiek chcesz.
Ale masz racje, że coś może nie działać, bo prawidłowy wpis powinien wyglądać następująco: Kod:
title Hirens Boot CD 15.2 bezposrednio z ISO \n map /cdrinfo.pl/iso/auto-iso/Hiren15.2.iso (0xff) map --mem /cdrinfo.pl/winvblock.img.gz (fd0) map --mem /cdrinfo.pl/winvblock.img.gz (fd1) map --hook root (0xff) chainloader (0xff) I tego co pamiętam, to aby można było uruchamiać programy DOS'owe z pakietu Hiren, musisz rozpakować katalog HBCD z obrazu ISO i przegrać go do głównego katalogu pendrajwa.
|
|
|
#8 |
|
![]() |
Ja testowałem jeszcze mini xp z hirena i teraz po wystartowaniu nie ma menu hbcd na pulpicie (w poprzedniej wersji działało normalnie), trzeba wejść w menu mini xpeka i zamontować obraz hirena żeby móc użyć programów które się tam znajdują. Niby niewiele roboty ale potrafi to zdenerwować
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
____
![]() ![]() ![]() |
Hmm czyli po tym wpisie z postu 823 nie uruchamia sie WinXP, a wcześniej się uruchamiał?
|
|
|
#10 |
|
![]() |
Na wcześniejszej wersji (2.10 albo 2.11) po włączeniu Hirena z menu pendrive'a, a potem mini xp, na pulpicie były jakieś domyślne apki, "przeglądaj płytę", hbcd menu itd. Po zaktualizowaniu Waszego programu (obraz hirena został ten sam) na pulpicie mini xp jest tylko jakaś opcja z "zainstaluj sprzęt". Trzeba wejść w menu start -> zamontuj iso -> znaleźć moje iso hirena -> zamontuj. Wtedy dopiero można się dostać do tych wszystkich programów które tam są.
Ten sam pendrive, ten sam komputer, ten sam hiren, tylko wersja programu inna. Może ja coś źle zrobiłem podczas aktualizacji? Pamiętam, że zgrałem obrazy iso na komputer, potem sformatowałem pendrive i uruchomiłem najnowszą instalkę. Jak się już skończyło instalować zgrałem swoje obrazy spowrotem i świrowanie z Hirenem się zaczęło. Edit: Sprawdziłem Hirena na innym pendrive i innym komputerze (Hiren w katalogu iso/auto-iso bo gdy jest w katalogu /iso/ to wywala błąd, że nie znaleziono obrazu) i też nie ma menu na pulpicie. Proponuję wpisać w googlach frazę "hbcd menu missing". Inni też mają ten problem. I jeszcze jeden bug się wkradł. Teraz totalnie z innej beczki. Gdy wystartuje pendrive'a i wejdę w instalacja systemów Linux -> kliknę Ubuntu (którego nie mam, to ważne) wywala błąd, że nie znaleziono obrazu. Klikam enter i ładnie mnie cofa, ale gdy kliknę "powrót do głównego menu" wszystko się rozjeżdża. Nie widać napisów w menu. Ostatnio zmieniany przez ciekawskiUser : 01.04.2016 o godz. 14:48 |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.11.2008
![]() |
Nie wiem czy Wam działa instalacja Windowsa XP z iso ale mi nie.'
Jak chcesz do dodaj do win-iso.lst taki wpis: title Instalacja Windows XP (Krok 1)\n find --set-root /cdrinfo.pl/iso/windowsxp/xp.iso map (hd0) (hd1) map (hd1) (hd0) map --mem /cdrinfo.pl/iso/windowsxp/FIRADISK.IMA (fd1) map --mem (md)0x6000+800 (fd0) map --mem /cdrinfo.pl/iso/windowsxp/xp.iso (0xff) map --hook dd if=(fd1) of=(fd0) count=1 chainloader (0xff) title Kontynuacja instalacji Windows XP (Krok 2)\n find --set-root /cdrinfo.pl/iso/windowsxp/xp.iso map (hd0) (hd1) map (hd1) (hd0) map --mem /cdrinfo.pl/iso/windowsxp/xp.iso (0xff) map --hook chainloader (hd0)+1 oczywiście do folder windowsxp skopiować załączony FIRADISK.IMA p.s Z tą wersją działa super i zmień nazwę na xp.iso lub edytuj wpis. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
____
![]() ![]() ![]() |
To jest zrozumiałe, ponieważ w wersji 2.15 został podany nieprawidłowy wpis dla Hiren's 15.2. Aby to poprawić wpisz kod podany w poście nr 823 do pliku ../grub/menu.lst. Chyba, że już to zrobiłeś i problem nie zniknął?
|
|
|
#13 |
|
![]() |
Ok, teraz poprawiłem ten wpis i działa. Po włączeniu Hirena i miniXP wszystkie skróty znów pojawiają się na pulpicie. Dziękuję za pomoc.
Jak coś by się jeszcze działo to niewątpliwie tu napiszę ;-) |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Tak na marginesie, zmajstrowałem sobie menu "Windows VISTA/7/8.1/10 64-BIT UEFI SETUP***8220; na drugiej partycji pendrive, jak będą chętni mogę wrzucić.
Wysłano za pomocą Commodore C64 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
____
![]() ![]() ![]() |
Wrzucaj wrzucaj.
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Windows USB/DVD Tool - co zrobić kiedy drań odmawia rozpakowania obrazu na USB | Berion | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 2 | 03.06.2012 23:52 |
| Windows i Linux na jednym pendrive | Berion | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 9 | 09.05.2012 21:43 |
| Nagrywanie pliku iso na DVD w Nero | salo5 | Dane | 2 | 06.12.2006 19:00 |
| Autorun na pendrive | danielski12 | Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB | 19 | 20.10.2006 08:14 |
| Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) | Martin_TP | Off topic | 7 | 15.05.2003 00:20 |