![]() |
Ano właśnie. :taktak:
|
Cytat:
http://www.althos.com/Tutorial/image...ple-access.jpg |
Dla mnie w ogóle ciekawym jest podawanie w reklamach internetu LTE jako szybkości dostępnej dla użytkownika maksymalnej wydajności nadajnika. To tak, jakby operator kablowy pisał, z jaką szybkością jego serwer komunikuje się z siecią szkieletową. Teraz jeszcze na każdy nadajnik przypada stosunkowo niewielu klientów, ale to się szybko zmienia.
|
Jeśli chodzi o gadanie, to na jednym sektorze może gadać max 7 fonów jednocześnie (o gadanie chodzi). Nie mogę teraz znaleźć źródła, ale 2G dzieli pasmo na 8 slotów, jeden jest zarezerwowany na inne potrzeby (sms, aktualizację położenia przy zmianie LAC, wywołanie itp).
|
dokładnie tak :) fajny rysunek, wystarczy za tysiąc słów :)
W 2G tego problemu nie ma bo dwa telefony nigdy nie gadają jednocześnie. Za to pojemność sieci jest mniejsza. |
Cytat:
http://www.radioway.info/comparewireless/img3.html |
Mniejsze obciążenie sieci na pewno gra tu rolę.
Nie od dziś wiadomo, że polscy dostawcy internetu (nie wszyscy na szczęście) nie wyrabiają z przepustowością łącz. Przykładowo YouTube u niektórych dostawców (np Orange/TPSA) dosłownie kona, nie osiągając nawet jednego megabita. Nie da się oglądać bez zacięć nawet bez HD. Dodatkowo w godzinach szczytu transfer spada, lub internet przestaje działać. Prawda jest taka, że niektórzy kombinują jak sprzedać wszystkim łącza 100Mbit za grubą kasę, ale bez pokrycia w realnych możliwościach dostarczenia takiego internetu.... Dodatkowo, w przypadku sieci 3G (ale nie 2G) zasięg stacji bazowej spada wraz z ilością użytkowników jednocześnie korzystających z usługi. Może być więc tak, że jeżeli wszyscy zaczną nagle korzystać z netu, to wszystkim spadnie zasięg i transfer, choć przed chwilą warunki były super :D |
Ja mówię o podobnym zasięgu. Zdecydowanie lepiej było na wsi niż w mieście, w obydwu przypadkach miałem nadajnik w zasięgu wzroku.
|
Widocznie propagacja signału w drewnie jest lepsza niż w żelbetonie.
Nie wiadomo czy dotyczy to brzóz :hmm: |
To żadne naciąganie klienta, ale najbardziej ten temat mi pasuje.
Dziś cały dzień obserwowałem stan wody na Bugu, bo we Włodawie już przekroczył o 94 cm stan alarmowy i systematycznie zbliża się do kilkuletniego rekordu. Zagrożenia dla gospodarstw raczej nie ma (korzystne ukształtowanie terenu), a za to są bardzo ciekawe widoki, więc zrobiłem w południe trochę zdjęć a potem czekałem na najwyższy poziom, żeby zrobić fotki w najbardziej skrajnym momencie - tak więc to oczywiste, że poziom wody sprawdzałem najrzadziej co godzinę (a IMiGW nie ma do tego aplikacji, trzeba sprawdzać ręcznie i to w kilku krokach). Okazuje się, co mnie zdziwiło, że przez ten cały czas internet działał mi w telefonie najlepiej, kiedy na chwilę wyjechałem na wieś :D Nie wiem, jak jest w przypadku LTE, najbliższy nadajnik mam oddalony o 50 km, ale sieci 3G są najwyraźniej mocno przeciążone. Jakiś czas temu taki stan rzeczy obserwowałem tylko w miejscowościach wypoczynkowych (gdzie, nie wiedzieć czemu często nadajniki planuje się chyba tylko z uwzględnieniem ilości zameldowanych mieszkańców, a nie biorąc pod uwagę przyjezdnych). W przypadku zwykłych stron to sięnie rzuca tak w oczy, ale akurat Pogodynka.pl oparta jest na mapach, nie ma trybu tekstowego i za każdym razem trzeba czekać na załadowanie się interaktywnego zdjęcia. Tu różnica pomiędzy miastem a środkiem lasu (jak u Eda, tylko gorzej :D) była trzykrotna na korzyść lasu :P |
Hm, wychodzi na to, że czym mniej gadasz tym więcej oszczędzasz, ale to też tylko do pewnej kwoty:)
|
I skończyło się promocja xD ***8222;Rok ważności konta po każdej rozmowie***8221;(2) dla Użytkowników Heyah od dnia 19 marca 2013 r.
opłata cykliczna za skorzystanie z oferty wynosić będzie 3 zł na 30 dni, opłata aktywacyjna będzie wynosiła 5 zł (dotychczasowi Klienci będą mogli kontynuować korzystanie z usługi na nowych zasadach bez ponoszenia kosztów opłaty aktywacyjnej). |
Możliwe.
Środki na koncie można sprawdzić, kody USSD w roamingu działają. Nie zaszkodzi przelogować się do innej sieci. |
Panowie.
Polska komórka prepaid Orange jest w roamingu w Hiszpanii. Od wielu godzin - sygnał zajętości. Czy to możliwe, że z powodu ew. braku środków na koncie? |
Kurczę, racja... Mnie się ubzdurało, że w Orange promocja skończyła się kilka dni temu, tak jak w Plusie :sciana:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:08. |