Cytat:
Napisany przez Gadzina
1. Dock - Tutaj pasek zadań Windows jest wg mnie gorszy, chociaż do rozwiązania z okienek nie mam jak się przyczepić, bo się na nim "wychowałem"
|
Jeżeli komuś nie odpowiada ten natywny z Windowsa to zawsze może sięgnąć po alternatywe w postaci RocketDock(freeware), lub StarDock(płatny). Oferują one paski zbliżone do tych z MacOSa, sam używam bo mogę sobie dzięki temu wrzucić w nie używane aplikacje - nie zaśmiecają mi skróty pulpetu.
Cytat:
Gesty multitouch w gładzikach MBP i niektórych MB oraz Magic Trackpad - są po prostu genialne.
|
Ekrany dotykowe są oferowane u konkurencji więc nic specjalnego.
Cytat:
Spaces (wirtualne pulpity)
|
Tego mi w Windzie brakuje, jednak jest to np. w Ubuntu i spisuje się świetnie.
Cytat:
Expose (inteligentne zarządzanie wieloma otwartymi aplikacjami)
|
A coś więcej o tym, jak to działa, po co to jest itp?
Cytat:
3. Stabilność systemu, oraz jego szybkość. Tutaj wg mnie Windows przegrywa. Kupowałem swojego MBP w listopadzie 2009 roku, jakiś czas później kupiłem swojej przyszłej małżonce laptopa HP z Windowsem 7 Home Premium. Od razu wywaliłem standardowo zainstalowany system, postawiłem czysty, klepiąc przy instalacji product key znajdujący się na odwrocie laptopa. Zainstalowałem tylko najpotrzebniejsze rzeczy - Google Chrome, pakiet Office, antywirusa Avira.. Komputer ten służy do Facebooka, Youtube, filmów, muzyki.. Przez rok znacząco zwolnił, podczas gdy mój Macbook nie. Nie stosowałem żadnych programów typu "CUDO - przyśpiesz swojego Windowsa/Maca w ciągu 5 minut!" Windows
|
U mnie - mam XP+SP3 nie mam problemów z restartami, BSoD(wyjątek to Outpost Firewall, który mi potrafił wykrzaczyć maszynę). Ostatnio dosyć często mam doczynienia z Win7 na niskiej klasie notebooku. Ani razu BSoD, żadnych zwiech itp itd.
Jeżeli chodzi o twoje porównanie to nie jest miarodajne bo bierzesz sobie MBP i "jakiegoś" laptopa - zero informacji o konfiguracji!
Wszystkie programy zabezpieczające typu AV, FW zawsze dodatkowo obciążają system, jeżeli stosujemy jeszcze coś bardzo inteligentnego(FW ze skanowaniem zawartości pakietów, AV na maksa w heurystyce) to zawsze taki komputer będzie chodził wolniej od takiego samego bez.
Proponuję zainstalować coś z takich aplikacji na MacOSie i wtedy powtórzyć test, oczywiście z równym laptopem.
Cytat:
7 standardowo ma ustawione w harmonogramie defragmentowanie dysków itp. Nie zmieniałem tych ustawień, od czasu instalacji gołego systemu plus aplikacje nic nie było w nim instalowane, odinstalowywane.. itp. Były tylko aktualizacje systemu, przeglądarki, office itp.. z MBP postąpiłem tak samo, prędkość systemu, ładowania aplikacji - jest taka sama do dziś.
|
Wrzuć model laptopa to będzie się można w jakiś sposób do tego odnieść. Jeżeli laptop jest niskobudżetowy to ten "test" jest niemiarodajny.
Cytat:
4. Mac AppStore - wg mnie ten sklep jest genialny! Wszystkie aplikacje na Maca w jednym miejscu, z cenami znacznie niższymi od wersji pudełkowych, z możliwością zakupu jednej aplikacji z pakietu - w wersjach pudełkowych często takiej możliwości nie ma. Ciężko mi znaleźć godnego konkurenta na Windows...
|
W przypadku urządzeń z iOS to jedyna możliwość na nabycie aplikacji - nie licze JB. W przypadku MacOSa na razie można instalować skąd się da jednak Apple zmierza do celu, że oni będą mieli władze nad wszystkim.
"Znawcy" powiedzą teraz, że no dzięki temu mamy pewny soft...Tylko co z tego? Za to wszystko ograniczacie swoją wolność i prawa. Nie lepiej ze strony Apple by było wymusić instalacji aplikacji które są np. podpisane certyfikatami? Oczywiście takie certyfikaty można nabyć od każdego dostawcy certów jak Certum. I wilk syty i owca cała. Niestety Apple chce kontrolować wszystko, teraz dochodzi sprawa tej marży. Urzędy antymonopolowe zaczynają się przyglądać Apple na łapki. Mam nadzieje, że ktoś powie w końcu basta.
Cytat:
Indeksowanie dysków jest włączone, dyski zdefragmentowane, użycie procka 0% a tu muszę czekać.. Może gdzieś popełniłem jakiś błąd w konfiguracji Windowsa, tylko nie wiem gdzie..Czasem nie rozumiem, nad czym zastanawia się windowsowa wyszukiwarka, gdy wpisuję polecenie systemowe msconfig czekam około 10 sekund na rezultat.
|
Ty nie wyszukujesz pliku msconfig ale go uruchamiasz a to dwie różne rzeczy. Na takie wolniejsze odpalanie może wpływać antywirus, zanim plik zostanie uruchomiony AV go uruchamia w piaskownicy i sprawdza czy może coś zrobić kuku.
Cytat:
A i jeszcze jedno - pisałem to już, ale napiszę jeszcze raz - wk...... mnie robienie z ludzi idiotów jeżeli chodzi o ceny sprzętu Apple - o ile w przypadku Maca Pro jestem w stanie to zrozumieć
|
Najmocniejszy MacPro kosztuje 15k. Za kwotę niższą(ok 2-3k) można złożyć "PCta" o delikatnie mocniejszych podzespołach, jeżeli ktoś nie wierzy niech uda się do sklepu internetowego i w konfiguratorze wbije podzespoły z Maca.
Cytat:
Teraz jest na odwrót. Kupiłem MBP 13" w cenie dobrego lapka z Core i5/i7 i grafiką o niebo lepszą niż moja (GF9400). Gdyby można było legalnie instalować OS X na PC, w życiu bym nie kupił sprzętu od nich. Tylko samo oprogramowanie.
|
Wcześniej dawałem porównanie Dell Studio XPS16 vs najdroższy MBP. Cena della prawie 2x niższa a części momentami lepsze(np. wyświetlacz w 1080p).
Cytat:
Napisany przez M@X
Zmien mentalnosc i przyzwyczajenia zamiast probowac zmieniac system ;-)!
|
Jak chodzi o Apple to ty musisz się dostosować, ale jak ostatnio szukałeś komunikatora to wszędzie wyklinałeś używanie drzewka zamiast "zakłądek". Ciekawe...
Cytat:
Napisany przez yahol
-roczny Leopard wstaje w ciągu 40 sek, wybudza się poniżej 5 sek.
|
Po pierwsze wszystko zależy co mamy w systemie. Jeżeli na Windzie jest np. AV to jego uruchomienie jest dłuższe. Druga sprawa to ilość aplikacji wszelkiej maści.
Trzecia sprawa to co rozumiesz przez wybudzenie?
Bo jest trzy możliwości, zamknięcie systemu i goły start, hibernacja->zrzut pamięci na dysk, uśpienie-> wszystko poza pamięcia RAM zostaje odcięte od zasilania(duże uproszczenie).
Cytat:
-kupując komputer dostaje system, (komputer jest licencja na używanie systemu), wiec nawet kupując kompa bez systemu mogę legalnie ściągnąć go z sieci.
|
Windowsa też można dokupić do komputera, można też kupić system z komputerem.
Cytat:
-dostaje system dostosowany do mojego komputera, ze wszystkimi składnikami, począwszy od sterowników, skończywszy na aplikacjach do muzyki, fotografii, edycji tekstów, tworzenia filmów DVD (amatorskich), muzyki itepe...
|
Obecnie sprzedawane lapy mają preinstalowany Windows7, taki Win ma sporą bazę sterowników więc na 99% nie musisz ściągać niczego z sieci. Różnego rodzaju aplikacje też są dodawane do niego.
Cytat:
-dostaje natywnie wbudowane narzędzie do backupu systemu -Time Machine-
wiec ani system, ani dane, ani aplikacje nie są zagrożone, a backup działa w tle, wiec nawet (po ustawieniu) bieżące prace są zapisywane.
|
Cóż natywne w windzie nie jest może jakieś super hiper(pewnie by się jakiś urząd antymonopolowy przywaił jak by było - tak było z WMP) jednak można kupić soft np. od Acronisa lub ściągnąć coś darmowego. Nie wiem jak darmowy ale Acronis True Image robi to co twój TimeMachine, jeżeli kupimy jeszcze
DiskDirectora to mamy full wpypas.
Cytat:
-gdyby, co się zdarza, system padł - jedna pyta (Disk Warrior) naprawia cały system z aplikacjami. Druga (TechTool) wspiera naprawy.
|
Windows Recovery Partition działa na tych samych zasadach.
Cytat:
-jeżeli padnie mi dysk, albo przesiadam się na inny egzemplarz - uruchamiam Time Machine i mam system z ustawieniami, programami, kontami, danymi i wszystkim co miałem na starym dysku/kompie.
|
Acronis i przywracanie kopii na innym komputerze. Niestety w przypadku sprzętów nie od Apple mamy problem w przypadku innej konfiguracji sprzętowej - mogą wystąpić problemy. Sama idea jest jednak identyczna jak w Apple.
Cytat:
-mogę wpiąć zewnętrzny dysk i postawić na nim nowy system, bez ruszania wbudowanego
|
Nigdy nie próbowałem instalacji systemu w ten sposób więc nie powiem czy się da czy nie. Pod Windą używa się wirtualnej maszyny do takich rzeczy ;]
Cytat:
-mogę spinać komputery ze sobą i uruchomić system na dowolnym z nich, widząc zawartość drugiego i ściągnąć dane, programy, cokolwiek.
|
A co to znaczy spinać? Podłączenie przez kabel RJ45 ?

Bo jeżeli tak to i linuchy i windowsy też tak można. Można też udostępniać via SMB, FTP itp. itd.
Cytat:
-mogę, mając zewnętrzne dyski utworzyć jednym ruchem RAID, zapisać na nim, podłączyć do drugiego i będzie działał.
|
Nie używałem w windzie RAIDa więc nie jestem w stanie stwierdzić iloma ruchami można go zrobić...
Cytat:
-mogę podłączyć dowolny dysk windowsowy czy linuxowy, czy jakiś inny i bez problemów zobaczę jego zawartość.
|
W przypadku windy musimy instalować dodatkowy sterownik lub użyć np. programu TotalCommander.
Cytat:
-mogę używać w macbooku i w miniaku 8GB RAM, a
- w Macu Pro 32GB, +5 kart graficznych +16 rdzeniowych, 32 wątkowych procesorów (w fabrycznym kompie!!!!)
|
oRLY? Każdy system 64bitowy pozwala na wczepienie powyżej ~3.5GB pamięci ram. Niektóre 32bitowe serwerowe wersje windy potrafiły obsłużyć powyżej tych 3.7GB - był stosowany jakiś hack z adresowaniem czy coś.
Co do innych elementów to można też to zrobić pod PCtem. Wszystko zależy od płyty głównej
Cytat:
-mamy Asystenta BootCampa pozwalającego postawić inny system na wydzielonej przez BootCamp partycji.
Windows, Linux bez różnicy. Na uruchomionym systemie, nie tracąc danych!
|
Opisana wcześniej wirtualna maszyna pozwala na to samo. Systemy teoretycznie nie mogą zrobić kuku bo są odizolowane no ale gdzieś kiedyś czytałem o tym, że były udane próby na ucieczkę z VM.
Cytat:
-mamy Narzędzia Dyskowe, pozwalające sprawdzić stan dysku i systemu, możemy na działającym systemie wydzielić partycje zapisać dane a później jednym ruchem usunąć dane i scalić partycje. Pociągając za róg okienka
|
Sam Windows czy opisywany Acronis potrafi to samo. Co do wydzielania partycji to rozpisz to bardziej bo nie wiem o co chodzi i ciężko się odnieść.
Cytat:
-mamy Terminal, i w chwilach depresji możemy wykonywać wszelkie komendy w trybie textowym, a linuxowcy mogą nawet grac w strategie turowe w trybie tekstowym
|
WIndows ma PowerShella.
Cytat:
-zmiana języka systemu i programów, to przeciągniecie wybranego języka na góre i restart.
|
W windzie robię to skrótem.
Cytat:
-instalacja aplikacji przy pomocy d&d.
|
Na windzie wszystko zależy od aplikacji. Są takie co wystarczy 2x klik i działa a są takie co trzeba zainstalować(2x klik i za wizardem).
Cytat:
-mamy iWeb do tworzenia stron internetowych za pomocą d&d.
-mamy iPhoto do robienia albumów i edycji zdjęć
-mamy iMovie do tworzenia filmów
-mamy Garage Band do tworzenia muzyki, sampli, edycji...
|
Do windowsa możemy dokupić MS Office lub skorzystać z wielu odpowiedników.
Windows ma jakieś oprogramowanie do tego jednak są to tylko podstawy(pewnie strach przez pozwami antymonopolowymi, dziwne, że do Apple się nie czepiają co nie

).
Cytat:
Mamy wydajny podręczny komputer (Miniac) w którym otwarcie 2GB pliku graficznego trwa straszne 30 sekund, zamiast na windowsie, na dużo mocniejszej maszynie, 4 minuty, po jednokrotnym zawieszeniu się na amen, i wymuszonym restarcie.
|
Sorry ale te bajki musisz udowodnić bo na słowo nie uwierzę.