Powrót   Forum CDRinfo.pl > Urządzenia przenośne > Systemy operacyjne i aplikacje

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 3.00. Tryby wyświetlania
Stary 17.10.2011, 11:30   #3556
yossi
Gość

Cytat:
Napisany przez Wawelski Podgląd Wiadomości
Tyle przychodzi mi do głowy - ale pewnie znajdzie się więcej przyczyn używania SMSów.
Nie rozmawiamy o przyczynach używania SMS-ów, tylko o przyczynach używania Siri. Niestety nie zrozumiałeś sensu mojej wypowiedzi.

1. Nie zawsze może adresat rozmawiać - np. wiemy, że jest w kinie/teatrze/szkole/na zebraniu. Może być poza zasięgiem - a my zaraz nie będziemy mogli rozmawiać.
Nielogiczne - jeżeli WIEMY że jest gdzieś poza zasięgiem, to równoczesne WIEMY, że tego SMSa też nie przeczyta. Jego wysyłanie jest w tej sytuacji bezcelowe.
2. Przez oszczędność - np. wiemy, że adresat jest w Chinach, i sporo zapłaci za roaming przy rozmowie.
- Nie wiem jak dużo masz przyjaciół w Chinach, którym musisz NIEZWŁOCZNIE przekazać ważne informacje. No, chyba, że mamy do czynienia z sytuacje biznesową. Ale tu niestety nie załatwia się spraw bardzo ważnych SMSem, tylko się dzwoni. Ja akurat pracuję z kilkoma firmami w Chinach i najgorsze co można zrobić, to sprawić wrażenie, że chcę zaoszczędzić parę złotych na roamingu.
- jeżeli sprawa jest na tyle ważna, że wymaga natychmiastowego kontaktu, to każdy człowiek pracujący na co dzień w biznesie wie, że należy się zatrzymać na parkingu, wyjąć telefon i sprawę omówić, a nie SMSować. To na pewno zajmie mniej czasu niż dyktowanie treści, a potem jeszcze sprawdzanie czy przypadkiem nie napisze "ass" zamiast "s"
- w mentalności azjatyckiej, brak czasu dla partnera w biznesie oznacza brak szacunku. Stanowczo odradzam SMSy.
- "Przez oszczędność" - to jak to jest - kupujesz emejznig telefon za 4000 PL "bo Cię stać", a potem piszesz SMSa bo nie możesz zadzwonić "bo Cię nie stać" ?? Co za siara :-(
3. Niektóre rzeczy lepiej przeczytać i mieć potem pod ręką (a nie zawsze adresat może zanotować) - np. adres czy jakieś cyferki.
Adres czy cyferki można sobie nagrać w czasie rozmowy głosowej, chyba, że ma się jakieś emejzing urządzenie, które tego nie potrafi. Można poprosić rozmówcę o przesłanie takich szczegółów SMSem -ale PO rozmowie.
Jeżeli takich szczegółów jest zbyt dużo, to i tak nie wysyła się ich SMSem, tylko emailem.

Podsumowując- nie zamierzam używać ani Siri, ale podobnych produktów innych firm bo:
- dla mnie użeranie się z matołowatym robotem to strata czasu
- to niepotrzebny stres przy zastanawianiu się, czy mechaniczny idiota nie przekręci przypadkiem moich słów
- nie wyobrażam sobie dyktowania treści większości SMSów w towarzystwie innych osób, które słyszą co dyktuję
- większość serwisów (np. pogodowe), jestem w stanie obsłużyć znacznie szybciej, niż próbując dogadać się z robotem, który albo mnie zrozumie, albo nie. Moje ustawienia np. AccuWeather wymagają jednego (JEDNEGO) kliknięcia myszką

Ostatnio zmieniany przez yossi : 17.10.2011 o godz. 12:02
  Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.10.2011, 13:11   #3557
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez yossi Podgląd Wiadomości
Nie rozmawiamy o przyczynach używania SMS-ów, tylko o przyczynach używania Siri. Niestety nie zrozumiałeś sensu mojej wypowiedzi.
Wręcz przeciwnie - bo pytałeś dlaczego wysyłać SMSy, zamiast dzwonić.
Bo dlaczego lepiej wklepywać, niż dyktować wydaje się oczywiste.

Cytat:
Nielogiczne - jeżeli WIEMY że jest gdzieś poza zasięgiem, to równoczesne WIEMY, że tego SMSa też nie przeczyta. Jego wysyłanie jest w tej sytuacji bezcelowe.
Ale wiemy, że przeczyta, jak tylko będzie w zasięgu. I sam, po wysłaniu SMSa, nie muszę być w zasięgu ani mieć czas i możliwości do rozmowy.

Cytat:
- Nie wiem jak dużo masz przyjaciół w Chinach, którym musisz NIEZWŁOCZNIE przekazać ważne informacje.
Mam wielu podróżujących przyjaciół. I bywa, że potrzebują niezwłocznie jakiejś informacji.

Cytat:
- "Przez oszczędność" - to jak to jest - kupujesz emejznig telefon za 4000 PL "bo Cię stać", a potem piszesz SMSa bo nie możesz zadzwonić "bo Cię nie stać" ?? Co za siara :-(
Nigdy nie kupiłem tak drogiego telefonu. I nie dlatego, że mnie nie stać, ale dlatego, że nie lubię przepłacać. Kupuję to, co uważam za optymalne (najlepszy stosunek funkcjonalności do ceny) i nie lubię marnować pieniędzy. Ale to nawet nie chodzi o moją oszczędność, a odbierającego w roamingu.

Cytat:
Adres czy cyferki można sobie nagrać w czasie rozmowy głosowej, chyba, że ma się jakieś emejzing urządzenie, które tego nie potrafi.
A skąd mam wiedzieć, jakie urządzenie ma ten, do kogo dzwonię? Dlaczego mam mu utrudniać?

Cytat:
Można poprosić rozmówcę o przesłanie takich szczegółów SMSem -ale PO rozmowie.
I dalej nie rozumiesz, czy wtedy łatwiej podyktować?

Cytat:
Jeżeli takich szczegółów jest zbyt dużo, to i tak nie wysyła się ich SMSem, tylko emailem.
Nie każdy jest mobilnie internetowy. Moi rodzice dla przykładu boją się internetu i wirusów jak ognia. I nie chcą ani w domu, ani, tym bardziej, w telefonie.
Stary 17.10.2011, 13:46   #3558
yossi
Gość

Cytat:
Wręcz przeciwnie - bo pytałeś dlaczego wysyłać SMSy, zamiast dzwonić..
Nie, przeczytaj uważnie. Pytałem NIE o to czy lepiej wysyłać SMSy czy dzwonić, tylko o to jest sens DYKTOWAĆ te SMSy robotowi.

Nie dyskutujemy o SMSach tylko o używaniu Siri
Stary 17.10.2011, 14:20   #3559
Wawelski
Always newbie

Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Nie dyskutujemy o SMSach tylko o używaniu Siri
A, to zmienia postać rzeczy.

1. Dla mnie odpowiedź jest oczywista, że zazwyczaj wygodniej podyktować, niż wklepać.

2. Myślałem, że pytanie jest czy lepiej porozmawiać, czy podyktować SMSa. A to sprowadza się do tego, czy lepiej wysłać SMSa (a jeżeli wybór to SMS - to patrz p. 1) czy zadzwonić.

Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 17.10.2011 o godz. 14:28
Wawelski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.10.2011, 14:30   #3560
yossi
Gość

Cytat:
A, to zmienia postać rzeczy.

1. Dla mnie odpowiedź jest oczywista, że zazwyczaj wygodniej podyktować, niż wklepać.

2. Myślałem, że pytanie jest czy lepiej porozmawiać, czy podyktować SMSa. A to sprowadza się do tego, czy lepiej wysłać SMSa (a jeżeli wybór to SMS - to patrz p. 1) czy zadzwonić.
No i widzisz - wg mnie łatwiej jest zadzwonić niż dyktować robotowi SMSa, szkoda czasu i brak pewności czy czegoś nie przekręci.
Stary 17.10.2011, 21:36   #3561
Wawelski
Always newbie

Cytat:
No i widzisz - wg mnie łatwiej jest zadzwonić niż dyktować robotowi SMSa, szkoda czasu i brak pewności czy czegoś nie przekręci.
No to zdecyduj się - czy pytasz o sens wklepywania względem dyktowania SMSa?
Czy też sens SMSowania względem rozmawiania?
Stary 17.10.2011, 23:23   #3562
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez yossi
Czy ktoś może mi wytłumaczyć, jaki jest sens dyktowanie treści SMSa temu czemuś? To nie prościej jest zadzwonić
Po co pisać smsa skoro szybciej i prościej jest zadzwonić? Smsy sprawdzająsię w pewnych sytuacjach kiedy dzwonienie się nie sprawdza, lub nie jest opłacalne dla jednej ze stron.

Sam często wolę wysłać smsa niż dzwonić aby komuś przekazać 2-3 zdania. Sam również preferuję taką formę komunikacji. Dzwonię gdy wiem, że np. nie uda mi się w smsach czegoś idealnie wytłumaczyć, lub po prostu chcę sobie porozmawiać z koleżanką.

Dyktowanie SMSa ma swoje zalety w pewnych sytuacjach - kiedy nie możesz mieć telefonu w rękach - prowadzisz samochód, idziesz ulicą ze słuchawkami na uszach, czy po prostu masz lekką drzemkę i Ci się nie chce wstukiwać słów - klikasz dwa razy na telefonie i leżąc dyktujesz wiadomość.
Po wszystkim on Ci dyktuje SMSa, aby sprawdzić czy się nie pomyliłeś, i jak wszystko się zgadza mówisz wyślij.
Taka interakcja jest często wygodniejsza niż klepanie smsa.

Cytat:
Oczywiście ktoś zaraz powie,że Siri jest absolutnie niezbędne do życia bo można podyktować SMSa jadąc samochodem, ale przecież są zestawy głośno mówiące (chyba, ze Apple jeszcze ich nie wynalazło - to wtedy nie ma), więc znowu - prościej zadzwonić.
Nikt nie mówi, że jest niezbędne do życia.

Wybraź sobie sytuację, że jedziesz samochodem po mieście i chciałbyś zatankować. W telefonie wybierasz asystenta jednym kliknięciem i mówisz: znajdź w najbliższej okolicy najtańsze stacje benzynowe i pokaż mi trasę na mapie.
Albo, zapomniałem czegoś kupić w supermarkecie X, pokaż mi najbliższy taki sklep na mapie.

Kolejny przykład, ktoś wysłał Ci smsa z pytaniem czy wiesz gdzie Julka pracuje. Ty zamiast dzwonić, mówisz do telefonu odpowiedz z treścią: Pracuje tu - [pada adres]. Po wszystkim mówisz wyślij.

Następny przykład, asystent informuje Cię o kończącej się aukcji na Allegro, ty zamiast sięgać do telefonu mówisz podbij o tyle cenę.

Podobnych przykładów można mnożyć - choćby wcześniej przeze mnie wspomniany z lodówką.

Taki asystent często może być bardzo przydatnym narzędziem.

Cytat:
Tylko, że często takie bycie poza zasięgiem jest chwilowe. Wysyłając smsa zazwyczaj masz ustawiony TTL na kilka dni więc osoba po zalogowaniu się do sieci go automatycznie otrzymuje.

Cytat:
Adres czy cyferki można sobie nagrać w czasie rozmowy głosowej, chyba, że ma się jakieś emejzing urządzenie, które tego nie potrafi. Można poprosić rozmówcę o przesłanie takich szczegółów SMSem -ale PO rozmowie.
Wyobraź sobie, że jesteś w kolejce do szpitala ale zapomniałeś NIPu. Co jest wygodniejsze, zadzwonić i nagrać jak ktoś Ci dyktuje NIP? Czy wysłać smsa z prośbą aby druga połówka wysłała Ci go smsem?

Cytat:
Podsumowując- nie zamierzam używać ani Siri, ale podobnych produktów innych firm bo:
- dla mnie użeranie się z matołowatym robotem to strata czasu
- to niepotrzebny stres przy zastanawianiu się, czy mechaniczny idiota nie przekręci przypadkiem moich słów
- nie wyobrażam sobie dyktowania treści większości SMSów w towarzystwie innych osób, które słyszą co dyktuję
- większość serwisów (np. pogodowe), jestem w stanie obsłużyć znacznie szybciej, niż próbując dogadać się z robotem, który albo mnie zrozumie, albo nie. Moje ustawienia np. AccuWeather wymagają jednego (JEDNEGO) kliknięcia myszką
Nigdy nie wiesz co będziesz robił za 10-15 lat.

@1. Jakie użeranie się? Jeżeli technologia zostanie dopracowana to będzie to o wiele bardziej przyjemne, niż klepanie smsa palcami, czy szukanie czegoś w sieci.
@2. Przecież zawsze może powtórzyć - wtedy można skorygować.
@3. Czy ktoś mówił, że w takich sytuacjach będzie się wykorzystywało asystenta? NIE. Oczywistą oczywistością jest, że w towarzystwie, autobusie itp. nie będziesz dyktował emaila czy smsa...
@4 Też mam widget pogodowy na pulpicie głównym i zerknięcie na niego to chwila. Jednak wyobraź sobie łączone akcje, np. sprawdzasz w kalendarzu co będziesz robił o godzinie 15.00, siri odpowiada, że masz spotkanie po drugiej stronie miasta. Pytasz się a jaka będzie pogoda o tej godzinie? Ona Ci odpowiada deszczowa, ty na to pokaż mi najbliższy sklep z parasolami.

To są tylko przykładowe czynności. AI idzie do przodu, za kilka lat takie systemy będą już na tyle dopracowane, że interakcja z nimi będzie czystą przyjemnością.

Cytat:
Jak już pisałem wcześniej częsty bywa tak, że nie ma sensu dzwonić aby przekazać - tak będę o 10.00 w tym miejscu, zarezerwuje stolik w knajpce...

Musisz zrozumieć, że czasami sms jest bardziej wskazany niż telefon. Sam preferuję jak z pytaniem, pierdołą ktoś do mnie wskakuje smsem a nie dzwoni.
Stary 18.10.2011, 05:37   #3563
woitas
αρχή

Data rejestracji: 16.06.2001
woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Idziesz ulic***261; i dyktujesz sms - fajnie.
Idzie dziewczyna ulic***261; - widzi faceta gadaj***261;cego do siebie - nie fajnie.
Skupili by swe wysi***322;ki na wyd***322;u***380;eniu czasu pracy baterii, a nie zajmuj***261; si***281; pierdo***322;ami...

woitas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.10.2011, 06:42   #3564
yossi
Gość

Cytat:
Napisany przez woitas Podgląd Wiadomości
Idziesz ulicą i dyktujesz sms - fajnie.
Idzie dziewczyna ulicą - widzi faceta gadającego do siebie - nie fajnie.
Skupili by swe wysiłki na wydłużeniu czasu pracy baterii, a nie zajmują się pierdołami...
Jestem tego samego zdania. Dla mnie to kolejny gadżet dodany głównie po to, żeby "coś" dodać. Jestem bardzo zdziwiony widząc, że większość jest zachwycona.
No, ale może ja za stary jestem.
Stary 18.10.2011, 07:47   #3565
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Może i gadżet, ale moim zdaniem tą drogą będą szli zarówno producenci oprogramowania do telefonów jak i komputerów oraz innego sprzętu (rtv).
Fajnie to wygląda i działa. Dla mnie teraz jako ciekawostka, pożyjemy, zobaczymy.

To jest coś, co do tej pory można było podziwiać na filmach SF (no, jeszcze nie ten poziom, ale marzenie wielu). Pamiętacie 'komputer' ze StarTreka?
- Komputer, pokaż mi najkrótszą drogę do planety Volkan.
- Telefon, pokaż mi najkrótszą drogę do hotelu "Finezyjne figle".

Powoli, powoli zacznie to być standardem. Polecenia głosowe typu 'włącz światło', 'włącz telewizor', 'napisz sms'. Oczywiście, to jeszcze nie jest takie piękne jak na filmach, ale niech rozwiną trochę bardziej tę sztuczną inteligencję i za kilka-kilkanaście lat to będzie normalna funkcjonalność telefonu/komputera.
- Komputer, włącz się i odpal mi Firefoxa, program pocztowy i Photoshopa. Otwórz folder 'ecipeci', skompresuj go i wyślij do Zuzi,
- Ekspres, jedno espresso.
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.10.2011, 07:50   #3566
yossi
Gość

Find My Friends w praktyce

Praktyczne zastosowanie aplikacji szpiegującej:
http://myapple.pl/content/2200-nielo...y-friends.html
Uważam, że w połączeniu z Siri to będzie prawdziwy przełom.
Stary 18.10.2011, 08:20   #3567
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
@Andy
Nie chce mi się śledzić całego wątku od czasu ostatniej wizyty, ale pytałeś czym się różni Android od palmtopa.
Według mnie urządzeniem wskazującym. Wiem, że do Androida są rysiki, ale nie są w standardzie i aplikacje projektowane są pod palec.
Niestety to wyklucza robienie jakiegoś bardziej skomplikowanego GUI, np menu muszą być duże i czytelne, o paro poziomowych pull-down menu można zapomnieć.

Stąd podejrzewam, że ciężko byłoby przenieść na Androida aplikacje takie jak np. Pocket Artist.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.10.2011, 08:20   #3568
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kris Podgląd Wiadomości
Powoli, powoli zacznie to być standardem. Polecenia głosowe typu 'włącz światło', 'włącz telewizor', 'napisz sms'. Oczywiście, to jeszcze nie jest takie piękne jak na filmach, ale niech rozwiną trochę bardziej tę sztuczną inteligencję i za kilka-kilkanaście lat to będzie normalna funkcjonalność telefonu/komputera.
- Komputer, włącz się i odpal mi Firefoxa, program pocztowy i Photoshopa. Otwórz folder 'ecipeci', skompresuj go i wyślij do Zuzi,
- Ekspres, jedno espresso.
Ale przecież to wszystko już jest.

Polecenia głosowe ma nawet wbudowany Win 7 (język angielski oczywiście), a zewnętrzne aplikacje umożliwiają i zaprogramowanie makr i serii czynności. Otwarcie Firefoxa, Outlooka, Photoshopa czy nawet skompresowanie folderu i jego wysłanie nie stanowi problemu.

A sterowanie światłem. To tylko kwestia odpowiedniej konfiguracji i podłączenia wszystkiego pod komputer. Mój znajomy tak ma w nowym domu (inna sprawa, że uważam to za kompletnie zbędne).

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.10.2011, 08:28   #3569
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
A mnie angielski nie interesuje. Mieszkam w Polsce.

A propos Siri.

http://nikonrumors.com/2011/10/17/st...ber-26th.aspx/
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.10.2011, 08:34   #3570
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Po polsku też można. Tylko na trochę innej zasadzie (konieczność nagrania wzorca, brak możliwości dyktowania). Aha - bo dyktować tekst po angielsku w Win 7 też oczywiście można.

A Siri po polsku jeszcze też 'nie mówić'..

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
świadkowie jabłkowy, apple, apple fanboy, apple religion, fanatyzm, i-diot, ipad, pc-fanboys, sekta steve'a jobs'a

Twoje uprawnienia: