Powrót   Forum CDRinfo.pl > Urządzenia przenośne > Systemy operacyjne i aplikacje

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 3.00. Tryby wyświetlania
Stary 10.04.2012, 08:56   #1
Yossi
Forumator

Data rejestracji: 02.03.2012
Yossi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Postanowiłem nieco zboczyć z tematu i przestać wyzwierzęcać się nad Apple - chociaż jest nad czym.
Parę dni temu poszedłem do sklepu ze sprzętem It jednej z dużych sieci i obejrzałem sobie na spokojnie kilka tabletów.
Wniosek (mój, prywatny) jest taki: tablet jest w przyrodzie całkowicie zbędny. Stanowi kwintesencję dążeń i działań wszystkich marketingowców świata, czyli: jak wcisnąć ci za duże pieniądze coś, co jest zupełnie zbędne i w dodatku wmówić ci, że nie możesz bez tego żyć
Jestem oczywiście w stanie zrozumieć fanboyskie teksty w stylu "bo ja muszę to mieć". To sie podobno daje leczyć.
Ale nie jestem w stanie zrozumieć człowieka, który ma w domu 2 laptopy, 2 desktopy, cała jego rodzina ma smartphony i do tego kupuje tablet bp "to jest takie wygodne i takie śliczne".

Bardzo proszę, niech mnie ktoś przekona, dlaczego "muszę to mieć". Acha - stać mnie!
Yossi jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.04.2012, 16:05   #2
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Yossi Podgląd Wiadomości
Wniosek (mój, prywatny) jest taki: tablet jest w przyrodzie całkowicie zbędny. Stanowi kwintesencję dążeń i działań wszystkich marketingowców świata, czyli: jak wcisnąć ci za duże pieniądze coś, co jest zupełnie zbędne i w dodatku wmówić ci, że nie możesz bez tego żyć
Od strony biznesu totalna bzdura to co piszesz.
Wolałbym nosić tablet od netbooka.
Wyobraź sobie, że jesteś adminem sieci i w takim ustrojstwie masz ssh,
albo database ownerem i musisz przez zdalny pulpit puknąć job'a bo się wykrzaczył,
czytanie/pisanie poczty, zatwierdzanie dokumentów itd. itp. Dostajesz to od firmy i masz w d. ile to kosztuje.

Co do prywatnego użytku zgadzam się, zbędne, dlatego nie mam
Stary 10.04.2012, 16:22   #3
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ja bym nie chciał na czymś takim SSH.
Z klawiaturą ekranową?
Przeciez netboki nie są w zasadzie dużo większe, a możliwości mają nieporównywalnie większe.
Windows, Linux jaki chcesz, BSD, Solaris, co potrzebne. Dołączasz urządzenia jakie chcesz, logujesz sie do czego chcesz, uruchamiasz co chcesz.

A tablet to taki przerośnięty telefon bez telefonu...

Na pewno są jakieś zastosowania gdzie tablet się lepiej sprawdzi, jednak trudno nie zauważyć że jego funkcjonalność w dużej mierze pokrywa sie z netbokiem i smartfonem - które w swoich dziedzinach dają dużo większe możliwości. Dla mnie to taki bajer. Ale oczywiście zastosowań jest masa i na pewno atrakcyjniej jest prezentować wyniki finansowe na iPadzie niż netboku.

Kwestia wyboru, natomiast posiadanie wszystkich tych urządzeń na raz ... jest trochę głupie.
W pokoju poczte sprawdzam komputerem, w kiblu tabletem, w salonie laptopem, a w ogrodzie smartfonem?
Co za dużo to niezdrowo

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 10.04.2012 o godz. 16:30
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.04.2012, 16:23   #4
Yossi
Forumator

Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
Wyobraź sobie, że jesteś adminem sieci i w takim ustrojstwie masz ssh,
albo database ownerem i musisz przez zdalny pulpit puknąć job'a bo się wykrzaczył,
czytanie/pisanie poczty, zatwierdzanie dokumentów itd. itp.
Ty na serio uważasz, że "z biznesowego puntu widzenia" lepiej i wygodniej jest stukać palcem w 10" szybkę, niż użyć dotego celu choćby 10" netbooka z normalną klawiaturą?
A już tworzenie jkichkolwiek dokumentów dłuższych niz 3 zdania na takim sprzęcie to już jest totalne nieporozumienie.
Co najwyżej można na nim "lajkowac na fejsie".
Stary 10.04.2012, 16:46   #5
Patrix
Pingwin specjalista.

Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Ty na serio uważasz, że "z biznesowego puntu widzenia" lepiej i wygodniej jest stukać palcem w 10" szybkę, niż użyć dotego celu choćby 10" netbooka z normalną klawiaturą?
Oczywiście. Zadania doraźne na 5 min roboty to 80% czasu wsparcia.

Cytat:
A już tworzenie jkichkolwiek dokumentów dłuższych niz 3 zdania na takim sprzęcie to już jest totalne nieporozumienie.
Co najwyżej można na nim "lajkowac na fejsie".
Nigdzie nie pisałem o redagowaniu wielostronicowych pism.
Większość maili między pracownikami w firmach mieści się w 8 zdaniach.

Nie pojmujesz trudno, dźwigaj netbooka - dla mnie do puszczania, restartowania usług, maili na kilka zdań tablet byłby w sam raz.
Zaakceptuj to albo pogódź się z tym

Ostatnio zmieniany przez Patrix : 10.04.2012 o godz. 16:49
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.04.2012, 08:05   #6
Yossi
Forumator

Cytat:
Oczywiście. Zadania doraźne na 5 min roboty to 80% czasu wsparcia.
Jak rozumiem, według Ciebie, tablet jest "idealnym" narzędziem dla serwisu technicznego. Czyli technik reagujący na zdarzenie w firmowej sieci, zamiast normalnie wpisać parę komend z klawiatury, powinien miziać cudowny ekran delikatnie paluszkiem, aż w końcu coś tam uda mu się napisać? Rozmawiałem z kilkoma technikami w mojej firmie i ich odpowiedzi dotyczące posługiwania się w tym celu tabletem niesttety nie nadają się tutaj do cytowania.[/QUOTE]

Cytat:
Większość maili między pracownikami w firmach mieści się w 8 zdaniach.
Zgadzam się z Tobą w 100%. Te 8 zdań jestem w stanie bez specjalnego problemu napisać i wysłać ze smartphone'a, no ale oczywiście nie ma to jak pokazać się pracownikom ze tabletem w ręku, żeby sobie zobaczyli, że "kerownik" to jest ktoś!

Cytat:
Nie pojmujesz trudno, dźwigaj netbooka - dla mnie do puszczania, restartowania usług, maili na kilka zdań tablet byłby w sam raz.
Zaakceptuj to albo pogódź się z tym
Nie bardzo rozumiem - co mam zaakceptować i z czym mam się pogodzić?
Zaakceptować to, że lubisz zabawki i lans? OK - akceptuję! Każdemu wolno.
Pogodzić się? Ale z z czym? Że następuje era "musisz to mieć, a jak nie masz to jesteś szmatą?" Sorry- tego nie jestem w stanie zaakceptować|!

Ostatnio zmieniany przez Yossi : 11.04.2012 o godz. 08:10
Stary 11.04.2012, 16:57   #7
Patrix
Pingwin specjalista.

Cytat:
Jak rozumiem, według Ciebie, tablet jest "idealnym" narzędziem dla serwisu technicznego.
Oczywiście, jak jesteś w terenie nic lepszego nie ma wg mnie. Stykam się ze zdaniem praktycznym.
A Ty widać nie wiesz co to jest "proste zadanie na 5 minut", akurat na palucha.

Cytat:
Zgadzam się z Tobą w 100%. Te 8 zdań jestem w stanie bez specjalnego problemu napisać i wysłać ze smartphone'a, no ale oczywiście nie ma to jak pokazać się pracownikom ze tabletem w ręku, żeby sobie zobaczyli, że "kerownik" to jest ktoś!
Co Ci do tego ? Co mi do tego ? Daliby to bym się tym posługiwał,
ale widzę, że Ty miałbyś z tym problem, więc to byłby też problem Twojego szefa, a to nie stawia Ciebie w dobrym świetle.

Cytat:
Zaakceptować to, że lubisz zabawki i lans? OK - akceptuję! Każdemu wolno
Napisz mi gdzie tak twierdzę.
Napisz mi, gdzie napisałem, że mam w ogóle tablet!
No właśnie...

Cytat:

Pogodzić się? Ale z z czym?
Z tym, że mam własne zdanie na ten temat i swojego mi nie narzucisz.
Jeszcze raz się zapytam, masz z tym problem ? Bo nie jestem pewien.
Tak czy inaczej to Twój problem
Stary 11.04.2012, 17:00   #8
rycho
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 16.01.2002
rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Oczywiście, jak jesteś w terenie nic lepszego nie ma wg mnie. Stykam się ze zdaniem praktycznym.

Co Ci do tego ? Co mi do tego ? Daliby to bym się tym posługiwał,
ale widzę, że Ty miałbyś z tym problem, więc to byłby też problem Twojego szefa, a to nie stawia Ciebie w dobrym świetle.

Napisz mi gdzie tak twierdzę.
Napisz mi, gdzie napisałem, że mam w ogóle tablet!
No właśnie...

Z tym, że mam własne zdanie na ten temat i swojego mi nie narzucisz.
Jeszcze raz się zapytam, masz z tym problem ? Bo nie jestem pewien.
Tak czy inaczej to Twój problem
-8duzy.png
rycho jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.11.2012, 10:17   #9
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Postanowiłem nieco zboczyć z tematu i przestać wyzwierzęcać się nad Apple - chociaż jest nad czym.
Parę dni temu poszedłem do sklepu ze sprzętem It jednej z dużych sieci i obejrzałem sobie na spokojnie kilka tabletów.
Jestem oczywiście w stanie zrozumieć fanboyskie teksty w stylu "bo ja muszę to mieć". To sie podobno daje leczyć.
Ale nie jestem w stanie zrozumieć człowieka, który ma w domu 2 laptopy, 2 desktopy, cała jego rodzina ma smartphony i do tego kupuje tablet bp "to jest takie wygodne i takie śliczne".

Bardzo proszę, niech mnie ktoś przekona, dlaczego "muszę to mieć". Acha - stać mnie!
Yossi, tu piszesz, że Cię stać... no, ale od kwietnia mogło się zmienić...
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.11.2012, 10:26   #10
Yossi
Forumator

Cytat:
Napisany przez Kris Podgląd Wiadomości
Yossi, tu piszesz, że Cię stać... no, ale od kwietnia mogło się zmienić...
Już mnie nie stać.
Jestem wzruszony, że mam tak wiernego wielbiciela, który zadaje sobie trud przeanalizowania wszystkich moich postów, aż od kwietnia.
Dziękuję... dziękuję....
Odpowiedz na post

Tagi
świadkowie jabłkowy, apple, apple fanboy, apple religion, fanatyzm, i-diot, ipad, pc-fanboys, sekta steve'a jobs'a

Twoje uprawnienia: