![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
![]() |
#4621 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Grafika 1024X768 będzie wyglądać tak samo na iPadzie2 jak i na iPadzie3.
Nie bedzie wygladać tak dobrze jak 2048x1536 ale nie rozumiem gdzie tu jest problem z jakością? Przecież dopiero co ktoś twierdził że z 50cm i tak nie będzie widać różnicy miedzy starym ekranem a retiną. Będzie wyglądało podobnie jak na produktach konkurencji bez skalowania (~130ppi) to chyba nie problem? Nie każde powiększenie wpływa na jakość obrazu ![]() ![]() Spadnie tylko rozdzielczość, ale nic z bitmapy nie tracisz i nie wprowadzasz zniekształceń wynikających z tego że pixel jest niepodzielny. Dlatego proponuje rozgraniczyć pojęcia spadku rozdzielczości od zniekształceń. iPad3 może sobie pozwolić na to pierwsze, bo ma 260ppi. Ponieważ jeden obrazek starczy za tysiąc słów - jest w załączniku do posta. Niestety forum przekonwertowało go na JPG i w porównaniu do oryginalnego PNG nieco sie rozmazał. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 10.04.2012 o godz. 08:39 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#4622 |
Forumator
Data rejestracji: 02.03.2012
![]() |
Postanowiłem nieco zboczyć z tematu i przestać wyzwierzęcać się nad Apple - chociaż jest nad czym.
Parę dni temu poszedłem do sklepu ze sprzętem It jednej z dużych sieci i obejrzałem sobie na spokojnie kilka tabletów. Wniosek (mój, prywatny) jest taki: tablet jest w przyrodzie całkowicie zbędny. Stanowi kwintesencję dążeń i działań wszystkich marketingowców świata, czyli: jak wcisnąć ci za duże pieniądze coś, co jest zupełnie zbędne i w dodatku wmówić ci, że nie możesz bez tego żyć Jestem oczywiście w stanie zrozumieć fanboyskie teksty w stylu "bo ja muszę to mieć". To sie podobno daje leczyć. Ale nie jestem w stanie zrozumieć człowieka, który ma w domu 2 laptopy, 2 desktopy, cała jego rodzina ma smartphony i do tego kupuje tablet bp "to jest takie wygodne i takie śliczne". Bardzo proszę, niech mnie ktoś przekona, dlaczego "muszę to mieć". Acha - stać mnie! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4623 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie będę przekonywać bo uważam dokładnie tak samo
![]() ![]() Tablet to urządzenie które łączy najgorsze cechy pozostałych urządzeń. Za słabe do zrobienia czegoś sensownego, za duże żeby to nosić ze sobą i nie można z tego dzwonić (telefonu nie zastąpi). Aparatu foto równiez. Laptopa też nie. Idealne do szpanowania i wydojenia kasy. Jeżeli dla kogoś komputer służy tylko do www, poczty, sprawdzania pogody i od biedy oglądania filmów to faktycznie nawet może go zastąpić. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 10.04.2012 o godz. 09:21 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4624 |
Forumator
![]() |
Akurat w tym temacie rozważanie czy Apple jest lepszy czy gorszy jest zupełnie bez sensu, ponieważ - mom zdaniem - tablet jest po prostu ZBĘDNY.
Ostatnio poszukuję dla moich teściów jakiegoś niedrogiego laptopa, który będzie służył praktycznie wyłącznie do przeglądania netu, odbieranie poczty oraz komunikacji przez Skype. Żaden netbook nie wchodzi w grę, ponieważ wszystkie są po prostu ZA MAŁE. Pokazałem im kilka tabletów różnych firm i opinia o nich wszystkich była jednakowa: "za mały ekran i zbyt niewygodne pisanie na wirtualnej klawiaturze." Szczerze mówiąc - dla mnie także oglądanie filmu na ekranie o wielkości ~10" to męczarnia. Już nie mówiąc o tym, że ten ekran trzeba jakoś ustawić pod kątem umożliwiającym komfortowe oglądanie. Albo dokupując docka za kolejnie, idiotyczne pieniądze, albo opierając o wazonik z kwiatkami, co troche kłóci się z wizją zaawasowanego sprzętu na miarę 21-go wieku. No, chyba, że ktoś lubi trzymać tablet w ręku przez 2 godziny bez przerwy - ale to już jest raczej masochizm. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4625 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A ja w domu mam tablet i z niego korzystam.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4626 |
Forumator
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4627 |
Nikoniarz
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4628 |
Forumator
![]() |
N przykład, biorę do ręki kałapućkę i sobie mówię: o Jezu, jaka piękna kałapućka, a w dodatku mnie stać!
Albo, przychodzą znajomi, a ja mówię: widzieliście już moją nową kałapućkę? A oni na to: łomatko - jaka śliczna, a nas nie stać! :-( Generalnie - moja kałapućka służy do tego samego co tablet. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4629 |
Nikoniarz
No nie wiem. Ja się tabletem nie chwalę. Jak mi jest potrzebny, to go używam. Podejrzewam, że każdego na niego stać. Nie mam na nim co prawda żadnych znanych 'apek', ale i bez nich dobrze mi służy.
Jeśli możesz swoją kałapućką zrobić to, co ja swoim tabletem, to super. ![]() A przy okazji... może ktoś się skusi... nowy gadżet dla ajfona: Ostatnio zmieniany przez Kris : 10.04.2012 o godz. 10:13 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4630 |
Forumator
![]() |
Kris:
tym razem całkiem serio: czy możesz powiedzieć w jaki sposób używasz tabletu W PRACY i dlaczego jest do tych celów lepszy od laptopa , desktopa czy smartphona? Zaznaczam, to jest pytanie calkiem serio, wolne od jakichkolwiek kpin czy złośliwości. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4631 |
Nikoniarz
Odpowiedź jest bardzo prosta. Mój tablet ma stylowy wygląd, pasuje do komputera, ma USB, 2540 lpi...
Teraz pokaż swoją kałapućkę cwaniaczku. ![]() Ostatnio zmieniany przez Kris : 10.04.2012 o godz. 10:19 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4632 |
Forumator
![]() |
Albo nie ja zauważyłem, albo Ty nie wspomniałeś, że używasz tabletu GRAFICZNEGO. Chociaż jestem człowiekiem prostym to wiem, że TAKI tablet zdecydowanie służy do pracy i że w zasadzie nie ma dla niego rozsądnej alternatywy.
Zdaję sobie również sprawę z tego, że doskonale wiedziałeś, o jakim rodzaju tabletu ja piszę :-). Niemniej jednak - gratuluję udanego dowcipu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4633 |
Nikoniarz
No, Yossi, jesteś tak cięty na apla, że nie ma zmiłuj, zawziętość na maksa.
![]() A propos tabletów graficznych, to sobie przypomniałem... Będąc ostatnio w jednym z dużych marketów elektronicznych, zapytałem obsługę o tablety graficzne. Dwóch gości zmarszczyło brwi, coś tam do siebie powiedzieli i zaprowadzili mnie do stanowiska, gdzie leżały sobie ajpady, asusy i inne ekrany z oberżniętą klawiaturą, tzn. tablety. Na pytanie czy wie, co to jest tablet graficzny, gość podrapał się po łbie i powiedział, że żadnych innych tabletów nie mają. Tak oto, jak ja, będąc młody, słysząc 'tablet', miałem przed oczyma duszy mojej płaskie urządzenie z piórkiem, tak teraz młodzież zna tylko jeden rodzaj tabletów. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4634 | |
Forumator
![]() |
Cytat:
Doskonale wiem, że Ty wiesz o jakiego rodzaju zabawkowych tabletach ja piszę i myślę, że zgodzisz się ze mną, że urządzenia takie jak iPad czy Galaxy Tab są kompletnie bezużyteczne i nie służą absolutnie do niczego poza lansem. Moim zdaniem, za kilka lat wyginą śmiercią naturalną, tak jak odtwarzacze MP3. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4635 |
Nikoniarz
Wczoraj widziałem się z moim przyszłym szwagrem i on ma dylemat, bo chciałby coś lekkiego, małego do pracy, a raczej używa tego jako terminal - łączy się z serwerem, wysyła polecenia itp. I najlepiej z klawiaturą. Oglądał wszystko i najbardziej mu tablety pasują, ale klawiatury nie mają, a od czasu do czasu by mu się przydało. No i konieczne, żeby było dostęp do sieci. Telefon ma za mały ekran, komputer za ciężki.
Asus Transformer Prime cholernie mu się spodobał. Ma to, co jemu potrzeba do pracy, możliwość podłączenia klawiatury, lekki, dostęp do sieci, odłącza i sobie z nim gdzieś idzie... itp. I co, mam mu powiedzieć, że to do niczego poza lansem mu się nie przyda? Każdy wybiera to, co mu pasuje. Mi tablet (poza graficznym) do niczego się nie przyda, więc takowego nie posiadam i nie mam zamiaru posiadać. A też nie zależy mi, żeby przekonywać innych, że im jest niepotrzebny. Ich sprawa. |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
świadkowie jabłkowy, apple, apple fanboy, apple religion, fanatyzm, i-diot, ipad, pc-fanboys, sekta steve'a jobs'a |
|
|