Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Apple flame war (było: Apple iPad) (https://forum.cdrinfo.pl/f124/apple-flame-war-bylo-apple-ipad-84942/)

pali 03.04.2011 09:56

Patrix,
to o czym mówisz właśnie Apple proponował swego czasu.

Karta SIM może być po prostu loginem do sieci z możliwością multilogowania z wielu urządzeń/lokalizacji.
Kwestię połączeń przychodzących / transmisji danych można rozwiązać na wzór priorytetów jabbera.

M@X 03.04.2011 01:35

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1154290)
No ale produkty Appla nie psuj***261; si***281;! ;p

http://simblog.pl/apple-blokuje-dost...wioch-sklepach

Pó***378;niej zablokuj***261; strony o Androidzie! :rotfl:

No i cale szczescie. To tak jakby narzekac, ze Nowy Jork blokuje oranizacje terrorystyczne. Jak sie kupuje ekosystem, to nalezy go uzywac zgodnie z zamierzeniem producenta...

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk

Patrix 02.04.2011 23:15

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1154328)
parowanie kart (o ile coś takiego istnieje) polegałoby na ich połączeniu pomiędzy sobą nawzajem, a nie z siecią zewnętrzną.

Oczywiście, że między sobą a nie z siecią zewnętrzną...

Sieć widzi Ciebie ciągle jako jeden numer,
podczas gdy Ty masz do wyboru odbiór połączenia np. na jedno z 2 urządzeń.
MMS/SMS przychodziłyby równo na oba urządzenia - dla sieci koszt jeden bo przychodzi na jeden numer,
gdy jakieś urządzenie byłoby przez jakiś czas wyłączone - przy pierwszej możliwości synchronizowałyby się wzajemnie (suma zbiorów wiadomości na obu urządzeniach).

Nie tyle przełączanie co połączenie oczekujące,
wysyłanie do urządzeń komunikatu aktywacji z numerem adresata co 2s. wzbudzające na przemian oba urządzenia.

Pomysł wg mnie genialny - wywraca obecny standard do góry nogami i jest lepszy.
Kto nie chce nie korzysta... dodatkowe karty sim zamawiane u operatora... :)
Myśl wymagałaby dopracowania - ale ogólny zarys ma sens.

joujoujou 02.04.2011 22:47

To da się rozwiązać IMO jedynie przełączaniem połączenia - na tyle szybkim, że niezauważalnym. Bo źle zrozumiałeś sens - parowanie kart (o ile coś takiego istnieje) polegałoby na ich połączeniu pomiędzy sobą nawzajem, a nie z siecią zewnętrzną.

Patrix 02.04.2011 22:30

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1154321)
Może i nie jest dobre, ale trudno sobie wyobrazić sytuację, że (porównując do wewnętrznej sieci telefonicznej) - dzwonisz do firmy "kowalski", która ma 3 numery wewnętrzne - i to numer wewnętrzny ma decydować o odebraniu połączenia?

Musiałyby być nawiązane trzy połączenia jednocześnie - a co jeśli np. dwa z trzech "odbiorą" dokładnie w tym samym momencie?

Źle zrozumiałeś sens...
Mi chodzi o dobrowolną możliwość parowania kart, w tym przypadku połączenie przychodzące odbędzie się na np. 2 urządzenia na raz, wybierasz jedno urządzenie, odbierasz połączenie, a pozostałe przestają dzwonić... to nie chodzi w ogóle o jakiekolwiek numery wewnętrzne...

Np numer do szefa to 123 123 123 i ma on sparowane karty sim... dzwoni mu na biurku iphone i ipad - może odebrać połączenie na jednym z nich... w tym przypadku numer wewnętrzny traci sens - dzwoniący nie zawraca sobie głowy wewnętrznym, to szef decyduje na jakim urządzeniu odbierze...

Po staremu to miałby dwa wewnętrzne, po jednym na ipad'a i iphone'a ...
Mój pomysł jest lepszy.

joujoujou 02.04.2011 22:01

Może i nie jest dobre, ale trudno sobie wyobrazić sytuację, że (porównując do wewnętrznej sieci telefonicznej) - dzwonisz do firmy "kowalski", która ma 3 numery wewnętrzne - i to numer wewnętrzny ma decydować o odebraniu połączenia?

Musiałyby być nawiązane trzy połączenia jednocześnie - a co jeśli np. dwa z trzech "odbiorą" dokładnie w tym samym momencie?

Patrix 02.04.2011 21:50

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1154316)
To nie jest wykonalne - specyfikacja wyklucza (logicznie zresztą) zalogowanie do sieci jednocześnie dwóch SIMów o tym samym numerze.

Dlatego nowy standard przydałby się...
Zgodny z aktualnym hardware ale mający nowe rozwiązania na zapleczu.

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1154316)
Technicznie oczywiście możliwe jest posiadanie dwóch SIMów z tym samym numerem - AFAIK klony kart nawet oficjalnie są tu i tam dostępne.

Problem w tym, że pewnie operator sprawdza jeszcze SN karty.

Rozwiązanie jakie jest teraz (każde urządzenie ma swój numer) wg mnie nie jest dobre bo mąci w książkach telefonicznych znajomych...

Np. co Jaś ma sobie w książce tel. trzymać:
- Kowalski iphone
- Kowalski ipad
- Kowalski macbook ? :sciana:

Moim zdaniem lepiej po prostu "Kowalski", a to gdzie on to odbierze połączenie to już jego sprawa...

joujoujou 02.04.2011 21:43

To nie jest wykonalne - specyfikacja wyklucza (logicznie zresztą) zalogowanie do sieci jednocześnie dwóch SIMów o tym samym numerze.

Technicznie oczywiście możliwe jest posiadanie dwóch SIMów z tym samym numerem - AFAIK klony kart nawet oficjalnie są tu i tam dostępne.

Patrix 02.04.2011 20:20

Przydałby się jakiś nowy standard GSM do tego...
Przykładowo mam tablet + fon,
w fonie karta sim, aktywny numer + pakiety danych
w tym przypadku w tablecie muszę mieć też aktywny (inny!) numer + pakiety danych
a ja bym chciał mieć jeden numer (aktywny tylko na fonie) ale pakiety danych aktywne na obu urządzeniach na jedno konto.

Nie wiem czy mnie kumacie :P
Ale w skrócie chciałbym tak, aby w tablecie była karta sim (child) sparowana z moim podstawowym kontem sim (parent w tel) ale tylko do połączeń pakietowych.

Takie coś by się przydało, oba urządzenia miałyby ten sam numer (pisanie sms/mms możliwe z obu urządzeń - sim parent/child)
ale połączenia przychodzące/wychodzące byłyby realizowany tylko do karty parent.
Książka adresowa, mms i sms byłyby synchronizowane przez BT.

Czyli jedno konto abonamentowe i:
sim parent: numer/połączenia głosowe wychodzące/przychodzące/video/pakiety danych/sms/mms
sim child: ten sam numer/video/pakiety danych/sms/mms

Ew. inaczej - prościej.
Dwa klony tej samej karty sim sparowanej z jednym kontem,
nawiązywane połączenia przychodzące wyświetlałyby się na obu urządzeniach, a ja decyduję na jakim urządzeniu odbieram połączenie głosowe/wideo. MMS/SMS i kontakty synchronizowane pomiędzy urządzeniami przez BT.

To jest wykonalne i wyglądałoby kurdę jak z filmów SF :)
Wg mnie obecny trend urządzeń wymaga tego typu standardu :P

andy 02.04.2011 20:05

HTC Flyer

Banana Coctail 02.04.2011 20:01

Chodźta na wutke.

andy 02.04.2011 19:08

Cytat:

To by można było chyba załatwić rurką termokurczliwą
- nie wiem tylko czy potrzebna średnica (aby przeszła przez wtyk) dostatecznie skurczy się na tym kablu.
No ale produkty Appla nie psują się! ;p

Cytat:

Użytkownicy z wykonanym jailbreakiem nie mogą normalnie korzystać z Cydii, gdy są podłączeni do punktu WiFi w Apple Store.
Jeśli użytkownik spróbuje uruchomić Cydię w sklepie Apple***8217;a, na głównym ekranie aplikacji zostanie wyświetlona strona główna firmy zamiast normalnego panelu programu. Oczywiście takie zachowanie jest tożsame z niemożliwością normalnego użytkowania Cydii.

http://simblog.pl/apple-blokuje-dost...wioch-sklepach

Później zablokują strony o Androidzie! :rotfl:

Patrix 02.04.2011 18:59

Po co poprawiać projekt przynoszący dobry dochód ?
Fani kupią nowy ponieważ nie przeszkadza im, że biały jest droższy od szarego czy czarnego! :)

To by można było chyba załatwić rurką termokurczliwą
- nie wiem tylko czy potrzebna średnica (aby przeszła przez wtyk) dostatecznie skurczy się na tym kablu.

andy 02.04.2011 18:33

Ilość załączników: 1
Dawno nie było złośliwości o Apple ;)
Załącznik 57081

jesi 02.04.2011 12:21

Ee tam, to nic. Widziałem ostatnio ogłoszenie sprzedaży 8 miejsca w kolejce do iSpota na premierę iPad 2 za 200 zł :wow:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:48.