Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Przydatne aplikacje na Androida (https://forum.cdrinfo.pl/f124/przydatne-aplikacje-androida-89711/)

sobrus 05.06.2014 09:44

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1284871)
Aplikacja Offline Calendar tworzy Ci lokalnie kalendarze - nie jest to żadne hakowanie a normalna funkcja. Dlaczego standardowa aplikacja kalendarza nie potrafi tworzyć w ogóle kalendarzy? NIE WIEM.

I tu jest pies pogrzebany. Ta aplikacja nie wykorzystuje funkcji Androida a jedynie jego API żeby dodać funkcję której Android nie posiada. Wiadomo że Android nie jest w żaden sposób skontrolować, czy kalendarz jest lokalnie czy na serwerze czy w kiblu. Żadna to jego zasługa.

Cytat:

To nie jest żadny absurd ani kombinowanie. Ta aplikacja wykorzystuje funkcje Androida - pozwala na stworzenie kalendarza lokalnie. Do takiego kalendarza można dodawać wydarzenia i nie będą one nigdzie synchronizowane, ponieważ kalendarz nie jest powiązany z żadnym online.
O nie nie, Android nie pozwala na stworzenie kalendarza lokalnie. Nie ma takiej opcji. Dopiero ktoś napisał aplikacje która to robi. Czy to nie absurd że system sam z siebie pozwala na posiadanie dowolnego kalendarza online, ale lokalnego już nie?

Cytat:

najwyraźniej Google nie chciało takiej funkcji.
I dotarliśmy do sedna sprawy. Android nie ma takiej funkcji, bo google tego nie chciało. Ale na szczęście ktoś dodał.

Normalna sytuacja to taka jak pisze Berion. Kalendarz działa sam z siebie, jak chce to moge go OPCJONALNIE z czymś synchronizować. Google ma troche inną wizję normalności : normalna sytuacja to taka ze 98% użytkowników trzyma kalendarz na ich serwerze, 1% na innym, a 1% skorzysta z aplikacji pozwalającej na zrobienie kalendarza lokalnie.

PS. Co do zapamiętywania ustawień to wina autora program. A czyja to wina że Android nie pamieta czasem ustawień w Ustawienia -> Konta i synchronizacja ?

Berion 05.06.2014 01:42

Powiesiłem sobie już prawdziwy na ścianie... Nie mam czasu dochodzić przyczyn. Cholernie się zirytowałem. ;]

andy 04.06.2014 23:36

Ilość załączników: 1
Cytat:

Jak nie jest absurd!? Że muszę szukać aplikacji która utworzy kalendarz albo pobrać takowy z internetu po utworzeniu konta Google? Przeczytaj to sobie na głos.
Nie musisz podpinać kalendarza tylko od Google...Jeżeli chcesz np. podpiąć kalendarz z OwnCloud to zainstaluj to (https://f-droid.org/repository/brows...davsyncadapter)
Jeżeli chcesz mieć kalendarz lokalnie to ściągnij i użyj Offline Calendar lub zainstaluj aplikację, która taką funkcję posiada - jak używałem stokowego ROMu w HTC to aplikacja od HTC na to pozwalała.

Cytat:

BTW: Offline Calendar nie chce mi utworzyć kalendarza. I co teraz? :P
Wróżką nie jestem...
U mnie to działa bez zająknięcia:
Załącznik 66228
Standardowa aplikacja kalendarza widzi kalendarze na koncie Google, oraz ten stworzony lokalnie przez Offline Calendar.

U siebie musisz mieć coś zablokowane - może uprawnienia w aplikacji?

Berion 04.06.2014 23:18

Jak nie jest absurd!? Że muszę szukać aplikacji która utworzy kalendarz albo pobrać takowy z internetu po utworzeniu konta Google? Przeczytaj to sobie na głos.

Normalna sytuacja jest taka, że odpalam dowolną aplikację do kalendarzy I PO PROSTU DZIAŁA.

BTW: Offline Calendar nie chce mi utworzyć kalendarza. I co teraz? :P

andy 04.06.2014 23:10

Cytat:

Napisany przez Berion
Nie, to Ty Andy nie zrozumiałeś mojego postu. Pod pojęciem "kalendarz" miałem na myśli bazę danych, którą używają aplikacje (dlatego wyszczególniłem to słowo) kalendarzy. ;)

Dzięki Tobie odkryłem jeden z największych absurdów tego systemu operacyjnego. Nie przyszło mi do głowy, że aplikacje zewnętrzne, ani nawet te z AOSP czy ta guglowa nie mogą same zrobić takiej bazy lub chociaż żeby była już jakaś utworzona w rom-ie. Ale nie, to byłoby za łatwe i zbyt oczywiste. Trzeba więc albo założyć konto u gugla żeby móc używać kalendarza, albo szukać aplikacji która to zrobi. Monthy Python jak malowany.

Wcześniej chyba niejasno albo źle to opisałem.

Tutaj nie chodzi o tworzenie bazy czy czegoś tam.
Aplikacja kalendarza wykrywa wszystkie kalendarze w systemie: offline, offline z możliwością synchronizacji.
W momencie podpięcia się pod konto Google pobierają się wszystkie kalendarze jakie masz w Google (tak miałeś racje na początku musi je pobrać - stąd synchro on).
Po pobraniu kalendarzy są one widoczne w systemie i:
a) możesz mieć je tylko na urządzeniu - wyłączasz synchronizację.
b) możesz włączyć synchronizację i wszystkie kalendarze będą spięte z tym na koncie Google

Aplikacja Offline Calendar tworzy Ci lokalnie kalendarze - nie jest to żadne hakowanie a normalna funkcja. Dlaczego standardowa aplikacja kalendarza nie potrafi tworzyć w ogóle kalendarzy? NIE WIEM.

Cytat:

Napisany przez sobrus
Wczoraj była akutalizacja UC Browser do v9.8.
Oczywiście potem było wyłączanie wszystkich pushy :)

Ale czy to wina Androida, że aplikacja nie potrafi zapamiętać tych ustawień czy wina autora programu?

Cytat:

Możesz mieć dowolny kalendarz gdziekolwiek, dopóki Android myśli, że jest to kalendarz powiązany z jakimś kontem.
To nie tak. Konta w Androidzie to jeszcze co innego.

Cytat:

Trik polega na tym, aby utworzyć kalendarz na nieistniejącym koncie/pseudo koncie offline - musisz mieć widoczny w systemie adapter konta który możesz sobie doinstalować np CalDAVem.

Tak, zgadzam się że takie kombinowanie to absurd, ale jeżeli ktoś chce prywatność i trzymać dane offline to niestety trafił z Androidem/WP/iOS pod zły adres.
To nie jest żadny absurd ani kombinowanie. Ta aplikacja wykorzystuje funkcje Androida - pozwala na stworzenie kalendarza lokalnie. Do takiego kalendarza można dodawać wydarzenia i nie będą one nigdzie synchronizowane, ponieważ kalendarz nie jest powiązany z żadnym online.
To że aplikacja kalendarza nie pozwala na stworzenie kalendarza lokalnie a tylko podpina się pod istniejące kalendarze to nie jest wina samego systemu, a tego kto stworzył aplikację - najwyraźniej Google nie chciało takiej funkcji.

Jeżeli chcecie, to zawsze możecie dodać funkcję z Offline Calendara do tego standardowego - kod kalendarza https://github.com/android/platform_..._apps_calendar

Cytat:

Ale że tak trudno jest znaleźć aplikacje third-party która robiłaby swoją bazę np przy pomocy sqlite to już dziwne.
Chyba ciężko o prostszą aplikację bazodanową niż coś takiego. Ile tam tabel będzie? 1? 2?
Jak ciężko? Jak chciałem znaleźć to zajęło mi to 1 minutę. Ba znalazłem Wam jeszcze aplikację na GPLu...

sobrus 04.06.2014 09:00

Wczoraj była akutalizacja UC Browser do v9.8.
Oczywiście potem było wyłączanie wszystkich pushy :)

Andy napisał to co ja pare stron wcześniej:

Możesz mieć dowolny kalendarz gdziekolwiek, dopóki Android myśli, że jest to kalendarz powiązany z jakimś kontem.

Trik polega na tym, aby utworzyć kalendarz na nieistniejącym koncie/pseudo koncie offline - musisz mieć widoczny w systemie adapter konta który możesz sobie doinstalować np CalDAVem.

Tak, zgadzam się że takie kombinowanie to absurd, ale jeżeli ktoś chce prywatność i trzymać dane offline to niestety trafił z Androidem/WP/iOS pod zły adres.

Cytat:

Czy chcesz synchronizować dane z naszym serwerem?
a) TAK
b) NIE, tylko czasami
Nie mam pretensji do systemowej aplikacji od Google, bo google jakie jest każdy wie - "All your data are belong to us" ||.
Ale że tak trudno jest znaleźć aplikacje third-party która robiłaby swoją bazę np przy pomocy sqlite to już dziwne.
Chyba ciężko o prostszą aplikację bazodanową niż coś takiego. Ile tam tabel będzie? 1? 2?

Berion 03.06.2014 23:38

Nie, to Ty Andy nie zrozumiałeś mojego postu. Pod pojęciem "kalendarz" miałem na myśli bazę danych, którą używają aplikacje (dlatego wyszczególniłem to słowo) kalendarzy. ;)

Dzięki Tobie odkryłem jeden z największych absurdów tego systemu operacyjnego. Nie przyszło mi do głowy, że aplikacje zewnętrzne, ani nawet te z AOSP czy ta guglowa nie mogą same zrobić takiej bazy lub chociaż żeby była już jakaś utworzona w rom-ie. Ale nie, to byłoby za łatwe i zbyt oczywiste. Trzeba więc albo założyć konto u gugla żeby móc używać kalendarza, albo szukać aplikacji która to zrobi. Monthy Python jak malowany.

andy 03.06.2014 19:36

Źle rozumiesz.
Po pierwsze uznajesz, że aplikacja kalendarza == kalendarz.

Kalendarz to baza danych. Aplikacja Offline Calendar tworzy taką bazę danych na twoim telefonie i aplikacje kalendarza (jak ten wbudowany w androida) potrafi do niego dodawać wydarzenia, usuwać itpe.
Taki kalendarz działa analogicznie jak ten utworzony przez konto Google z tą różnicą, że jest on zapisany lokalnie bez synchronizacji.

Podsumowując ta aplikacja tworzy lokalnie kalendarze, które są widoczne w aplikacji kalendarza.

Tutaj masz to opisane http://developer.android.com/guide/t...providers.html

Berion 03.06.2014 19:10

Ale ja nie chcę kalendarza zdalnego, ani żadnego innego który cokolwiek chce słać online. Nie chcę być szpiegowany. Więc karykaturalne są takie protezy, bo jeśli jest już w systemie jakaś forma bazy danych, z której np. systemowy kalendarz korzysta to absurdem jest że można go stworzyć w normalny sposób tylko online i dopiero potem używać offline...

Chyba że źle zrozumiałem jego działanie.

Wymyśliłem takie coś (skoro żadna aplikacja nie używa swojego lokalnego kalendarza tylko systemowy):
1. Za pomocą powyższego programu, utworzę sobie kalendarz.
2. Wgram np. Today Callendar, który jak rozumiem zacznie widzieć owy kalendarz.
3. Zablokuję go na firewallu, żeby mi nic nie wysłał w świat.
4. Będę mieć nadzieje, że Google go nie zassie (znaczy się na pewno nie zassie bo w docelowym telefonie nie mam już nic od Google ;]).

andy 03.06.2014 18:58

Niby dlaczego? Po utworzeniu konta Google zostaje dodany kalendarz zdalny w taki sam sposób jak robi to ta aplikacja.

Android oddziela kalendarz jako bazę danych od aplikacji która ją wykorzysta.

Berion 03.06.2014 18:55

A to przepraszam, nie zrozumiałem. W takim razie przetestuję. :D

Swoją drogą to karykaturalne trochę.

andy 03.06.2014 18:49

To nie jest apkikacja kalendarza... To tworzy lokalnie kalendarz, który jest widoczny w aplikacjach takich jak standardowy kalendarz w Androidzie.

Berion 03.06.2014 18:46

Wygląda jak na zaliczenie w gimnazjum, nie wspominając już o funkcjonalności. ;p

andy 03.06.2014 17:47

Tutaj jest kod źródłowy ;)
https://github.com/dschuermann/offline-calendar

Autor ma jeszcze adapter do urodzin/rocznic itpe

andy 03.06.2014 15:36

Nie zauważyłem u siebie resetowania pusha. Jeżeli u Ciebie występuje to mi przykro.

Aplikacja, którą podałem to był tylko przykład.

Tutaj masz to czego szukasz https://play.google.com/store/apps/d....localcalendar

Tworzy konto kalendarza które jest zapisywane lokalnie - każdy kalendarz będzie się pod to mógł podpiąć.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:31.