Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Przydatne aplikacje na Androida (https://forum.cdrinfo.pl/f124/przydatne-aplikacje-androida-89711/)

Berion 12.04.2014 12:53

Nie może część aplikacji zostawać w telefonie. ;)

A to czy android przenosi czy nie, wynika z manifestu w APK jaki deweloper przygotował - bo to od niego zależy czy na to pozwoli czy też nie (domyślne ustawienie jest takie aby przenoszenie uniemożliwiać). Pozostaje jeszcze kwestia tego co użytkownik rozumie pod pojęciem aplikacja. Mamy zwykłe *.apk, skompilowane *.odex (ale to systemowe zawsze, nie ze sklepu) i *.apk + dociągane zasoby (bo Google Play nakłada limit 50MB na apk-1/2 i chyba też 3). Do tego dochodzi jeszcze aspekt cache'owania danych, w których mogą się w nieskończoność cache'ować reklamy (czyli rozmiar "save'a" (bo nie da się tego wyprowadzić na zewnątrz - chyba ;]) będzie stale rósł wraz z ilością ściągniętych reklam). Przenosząc aplikację na kartę, przenosi się sam APK. Reszta jest na NAND w telefonie i to niekoniecznie w /data, a więc jeśli chcemy się bawić w symlinki to dla każdej takiej aplikacji trzeba to robić oddzielnie... Na szczęście jest ich mało (chociaż nie wiem, bo gier na Androida nie kupuję, tam pewnie odsetek będzie większy).

Mówiąc brzydko: burdel.

sobrus 11.04.2014 19:54

Android potrafi też przenosić aplikację na kartę SD.
Ale to jest takie pseudo przenoszenie.
Część aplikacji zostaje w pamieci telefonu (ile - to zależy od aplikacji).

Berion 11.04.2014 18:14

Link2SD robi to o czym napisaliśmy. Po prostu za nas, ale karta nadal musi być sformatowana, FAT32 nie obsługuje. Czy się mylę?

Większość telefonów ma magnetometr, akurat moje wszystkie mają bardzo słaby i mogę sobie jedynie nimi zmierzyć pole wokół monitora. ;d

- - -

Opcja CyanogenModa.

andy 11.04.2014 12:39

To CyanogenMod ma wbudowaną opcję do przenoszenia aplikacji na kartę SD, czy to opcja Androida?

nimal 11.04.2014 10:05

link2sd rozwiazuje te problemiki automagicznie
wymaga roota oczywiscie, uzywalem na Szajsungach Xcover, sprawdzone, dziala :)

z ciekawostek - testowalem apke Wykrywacz Metali (za free w Google Play) i ku memu zdziewieniu dziala
oczywiscie nie jest tak czula jak nawet tani wykrywacz dedykowany, ale na szybko pozwala zlokalizowac metale w scienie
wymaga czujnika magnetycznego w fonie, ktory obecnie jest prawie zawsze

sobrus 10.04.2014 21:08

W kupie siła :D

Berion 10.04.2014 20:38

A o tym to z kolei ja nie pomyślałem. :D

sobrus 10.04.2014 20:35

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1280172)
wykonania linku symbolicznego do /data/app/ na kartę.

Hahaha nie pomyślałem o tym, dobre :)

Możnaby podzielić kartę SD na partycje i w autostarcie zrobić mounta.

Dobre dla tych co mają roota i mało pamięci w telefonie :spoko:

Przez MTP powinien zobaczyć (moim zdaniem) z tym że sam Android nie działa poprawnie z ext4 na karcie (kwestia uprawnień) - dlatego lepiej podzielić na partycję i jedną dać na pożarcie Androidowi żeby się cieszył (fat) a drugą do własnych celów (ext4).

Berion 10.04.2014 20:29

Nie da się z automatu skonwertować *.jar na *.apk bo są pod zupełnie różne środowiska uruchomieniowe. Guglaj "jar2apk", "how to convert jar apk android" itp. ale szczerze wątpię w coś takiego.

Tak samo nie da się zrobić, aby gry z Google Play instalowały się na karcie SD. Można to obejść, ale w sposób dość kłopotliwy bo wymaga poświęcenia SD dla EXT3 (a więc Windows nie zobaczy karty, chociaż nie wiem jak w trybie MTP, ale chyba też nie) i wykonania linku symbolicznego do /data/app/ na kartę.

michael555voyag 10.04.2014 14:45

Witam, mam dwa pytanka, czy ktoś może wie i mógłby mi podac nazwy programów do instalacji gier java (z telefonów komórkowych) na androidzie, albo skonwertowania plików .jar na .apk i co trzeba w nim ustawic by sciągane z Google Play gry i programy instalowały się na karcie SD (bardzo dużo miejsca) a nie w pamięci wewnętrznej (coraz mniej)?

andy 20.03.2014 21:59

Ilość załączników: 6
1Weather - aplikacja pogodowa
https://play.google.com/store/apps/d...expressweather

Załącznik 65296

Załącznik 65297

Załącznik 65298

Załącznik 65299

Załącznik 65300

Załącznik 65301

- Deckard - 23.02.2014 23:18

:D nie no rewelka

andy 23.02.2014 22:44

BroApp ;)
https://play.google.com/store/apps/d...net.broapp.app

Cytat:

BroApp is your clever relationship wingman. It automatically messages your girlfriend sweet things so you can spend more time with the Bros. Select your girlfriend's number, add some sweet messages, and set the time of day when you want those messages sent. BroApp takes care of the rest."What if I get caught by my girlfriend?" you ask.
BroApp is smart, taking all possible steps to safeguard the BroApp secret. BroApp's unique detectors integrate advanced Android technologies that ensure your girlfriend never becomes suspicious of your relationship wingman.
* Girlfriend Wifi Detector: BroApp won't send messages when you are at your girlfriend's place.
* Girlfriend Intrusion Detector: BroApp will prevent inquisitive girlfriends from uncovering the BroApp secret.
* Recent Contact Detector: BroApp won't send messages if you have recently communicated with your girlfriend.
BroApp: Maximizing Your Relationship.

andy 22.02.2014 22:35

Ilość załączników: 1
Aktywne powiadomienia jak w Moto X. Wymagany Android >=4.4

Cytat:

AcDisplay gives life to your device. Your device will let you know when a notification is received by showing you a beautiful, minimalist screen. You can then choose to ignore it, open the notifying app, or show the notification's preview without leaving AcDisplay. Designed to be light on resources, battery and frustration, AcDisplay is the perfect companion for you.
http://forum.xda-developers.com/show...php?p=50164643

andy 17.01.2014 21:44

Cytat:

Poszukuję też jakiegoś magicznego programu który umożliwiałby mi blokowanie dostępu danej aplikacji do określonych przeze mnie zasobów (jak np. kontakty czy karta SD).
Jeżeli nie masz CM to albo LBE Security, albo Xposed Framework.
Cytat:

Poszukuję komunikatora obsługującego XMPP. Może być płatny.

Wszyscy polecają Imo, ale ja szukam czegoś co nie wymusza na mnie zakładania zbędnych kont nie wiadomo gdzie i na czym. Po za tym lista wymaganych uprawnień odstrasza.
Multikomunikator IM+ (jest płatny i darmowy), Xabber - ma OTRa, Jitsi umożliwia komunikacje multimedialną: głos, wideo. Szyfrowaną: tekst OTR, multimedia to SRTP + ZRTP - niestety obecnie jest w wersji Alpha.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:19.