Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Przydatne aplikacje na Androida (https://forum.cdrinfo.pl/f124/przydatne-aplikacje-androida-89711/)

Berion 14.10.2014 21:43

Mnie nie pasuje kolorystyka festynu. Więc i pewnie Androida L nigdy nie wgram.

Po za tym nie widzę wersji płatnej, więc pewnie z jakimś reklamowym gównem jest.

andy 14.10.2014 21:25

Jest szybka, ma jak dla mnie zniewalający design. Nie ma tyle opcji co Messaging Pro no ale nie ma programów idealnych.

@sobrus co Ci w niej nie pasuje?

sobrus 14.10.2014 21:21

Miałem tą Textre i jakoś mnie nie powaliła.
Co z tego że przemalowali ją a'la Windows Phone.

Szczerze mówiąc sprawdziłem sporo aplikacji do SMS, nawet coś tam kupiłem i żadna nie zagościła u mnie dłużej niż 5 minut.

Najbardziej lubie ICMess.

andy 14.10.2014 20:19

Ilość załączników: 4
Gdyby ktoś szukał aplikacji do SMS ;)
https://play.google.com/store/apps/d...m.textra&hl=pl

Cytat:

Textra is the first messaging app that features the new Android L Material Design look you've heard so much about.

nimal 11.06.2014 08:25

wlasnie o tym pisze
Samsung, Sony i inne mega firmowoki to imho szajs z powodu ton g..ien ktore instaluje na nich producent uniemozliwiajac normalnemu userowi deinstalacje i sprzedawane za cene kilkukrotnie wyzsza niz produkty "alternetywnych producentow" :)

sobrus 10.06.2014 19:44

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1285332)
Sobrus - to akurat wina Samsunga
od kiedy przez moje lapki przeszedl pierwszy smartfon markowany w PRC (bo ze tam sa produkowane wszystkie to wiadomo :P ) juz nie wroce do gniotow spod znaku Samsunga, Sony czy innego bardziej markowego - goly Android z rootem to jest cos pieknego :)
i nie pisze, ze bardziej znane u nas marki robia zle telefony - sa ok, tylko strasznie zasyfione dodatkami zeupelnie niepotrzebymi wiekszosci ludzi

Ale mój telefon który jest ponoć wszystkiemu winny powstał w Taiwanie - to Gigabyte G1362. I ma praktycznie czystego Androida poza tym co napisałem. I ma roota.

Co do SGS2 to nie cierpie tego telefonu, podobnie jak większość moich kolegów (to są nasze służbówki). Sprzęt nawet nawet ale soft porażka. Ani to ładne ani stabilne. Samoistne restarty w trybie 3G to prawdziwa plaga. Gdybym miał taki prywatnie od razu wleciałby CM. A wtedy Andy by mi powiedział że jak nie chciałem zapłacić 2k i kupiłem gówno to musze kombinować...

Berion 10.06.2014 11:30

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1285291)
CO do lokalnych kalendarzy. Jak chcecie je mieć to doinstalujcie Offline Calendara. Utworzy kalendarz lokalny i on będzie widoczny w standardowej aplikacji kalendarza.

Popatrz, a u mnie owy program nie chciał stworzyć kalendarza. Z androidem jest jeszcze jeden problem, część aplikacji działa na telefonie X, a część na Y.

Normalnie to jest tak jak napisał M@X o iOS. Włączam aplikację kalendarza i... OMFG tworzę kalendarz! Tak po prostu... i używam.

I jeszcze jedno Andy, aplikacje gugla są integralną częścią Androida (nie znajdziesz Androida bez tych programów bo Google tego nie zalicencjonuje i nazwy Android użyć nie będzie mógł). A zatem to wina Androida, przykro mi ale takie są realia.

nimal 10.06.2014 09:47

Sobrus - to akurat wina Samsunga
od kiedy przez moje lapki przeszedl pierwszy smartfon markowany w PRC (bo ze tam sa produkowane wszystkie to wiadomo :P ) juz nie wroce do gniotow spod znaku Samsunga, Sony czy innego bardziej markowego - goly Android z rootem to jest cos pieknego :)
i nie pisze, ze bardziej znane u nas marki robia zle telefony - sa ok, tylko strasznie zasyfione dodatkami zeupelnie niepotrzebymi wiekszosci ludzi

sobrus 10.06.2014 08:47

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1285291)
A co z ROMami producentów? Miałem stocka od HTC i ICH aplikacja kalendarza pozwalała na lokalne tworzenie kalendarzy.

I chwała im za to, ja mam praktycznei 100% czystego Androida 4.0.4 i tego nie mam.
Cytat:

Tak pod linkiem pokazane jest za co odpowiadają te ptaszki. Nigdzie nie widzę jednak wzmianki, że automatycznie wszystko było zaptaszkowane.
U siebie również tego nie zauważyłem po aktualizacji usług od Google.
U mnie te adaptery włączyły się automatycznie, dlatego szukałem w necie co to jest i skąd się wzięło.

Cytat:

Problem z Androidem jest u Ciebie taki, że kupiłeś urządzenie kierując się tylko ceną. Dostałeś system, który w 90% nie zostanie zaktualizowany...
Musiałeś w nim bardzo wiele poprawić bo producent spieprzył. Nic dziwnego, że masz tyle negatywnych doświadczeń.
Chwila moment, czy aktualizacja Androida 4.0 do 4.4 cokolwiek by zmieniła? Czy Android 4.4 ma zawsze fabrycznego roota? Lokalne kalendarze "out-of-the-box"? Mniejszą synchronizację z Google? Obawiam się że nie. Więc nie zaciemniaj tematu, bo moje urządzenia nie ma tu nic do rzeczy. To co poprawiałem - skrypty startowe też nic do tematu nie wnosi i nie przedstawiam tego jako argument "przeciw".

I raczej niewiele telefonów z 2012 roku dostanie 4.4 niezależnie od ceny. Nikt wróżką nie jest żeby przewidywać co będzie za dwa lata.
Mój Android jest w 90% czysty 4.0 od Google, jedyne różnice to bodajże obsługa dwóch kart SIM i jedna customowa aplikacja Gigabyte to oszczędzania energii.

Co do kalendarza to spoko, pewnie sobie go doinstaluje, skoro mój Android sam z siebie takiej opcji nie oferuje. Gdybym miał stockowego to pewnie różnica byłaby kolosalna ... ;)

PS. Firmowy Samsung S2 z Androidem 4.1 w którym prawie wszytko jest samsungowe - też nie ma kalendarzy lokalnych, mam do wyboru cytuje: "Konto Samsung", "Facebook", "Google" i "Serwer". Więc nie zwalaj na mój tel ;)

andy 09.06.2014 23:26

Cytat:

Aplikacja dostarczana z androidem jest częścią systemu. Windows nie ma Office ale ma notepada. Nie zawiera więc edytora .docx, ale zawiera edytor .txt.
Co do API to oczywista oczywistość co umożliwia, pytanie co z tego zostało zaimplementowane w systemie a co nie.
A co z ROMami producentów? Miałem stocka od HTC i ICH aplikacja kalendarza pozwalała na lokalne tworzenie kalendarzy.

Skoro API pozwala np na dodawanie wydarzeń to oczywistą oczywistością jest, że zostało to zaimplementowane... Po co udostępniać dostęp do np. kalendarz.dodaj wydarzenie() skoro to nic nie robi? ...

Cytat:

Lecz definiując API definiuje guidelines do tworzenia aplikacji tego typu. Aby taka aplikacja działała w zgodzie z naturą powinna wykorzystać API a co za tym idzie powiązać kalendarz z jakimś adapterem.
Przecież to działa zgodnie z tym...
Cytat:

Tego przyznam nie rozumiem, najpierw piszesz ze Android nie tworzy kalendarzy, a potem że aplikacja stockowa też nie tworzy kalendarzy.
??? Skoro nic ich nie tworzy to znaczy że ich nie ma.
Tworzenie kalendarzy/podpinanie się pod nie mają realizować aplikacje kalendarzy.

Android udostępnia API do tego.

I teraz najważniejsze podsumowanie. Chcieliście mieć możliwość utworzenia lokalnego kalendarza.

Jest dwa wyjścia. Osobna aplikacja kalendarza z możliwością tworzenia kalendarzy a nie tylko podpinania się pod zdalne, lub instalacja np. Offline Calendar (GPL), która to umożliwia utworzenie kalendarza lokalnego - domyślna aplikacja kalendarza będzie mogła obsługiwać ten kalendarz tak jak zdalne z tym wyjątkiem, że nie będzie on nigdzie synchronizowany.

Cytat:

To sie nazywa adapter synchronizacji :taktak:.
Zboczenie zawodowe - zawsze staram się tłumaczyć jak najprościej ;)

Cytat:

Wyłączanie to by było pół biedy, gorzej jak są włączane.
Tak było np przy Google Services 3.1 . Cztery nowe adaptery zostały domyślnie włączone. To po prostu podłe. A gdzie zgoda usera? :sciana:
Jasne można wyłączyć ale mleko już się wylało.
Tak pod linkiem pokazane jest za co odpowiadają te ptaszki. Nigdzie nie widzę jednak wzmianki, że automatycznie wszystko było zaptaszkowane.
U siebie również tego nie zauważyłem po aktualizacji usług od Google.

Cytat:

Ale o co Ci chodzi? Świętości jakieś szargam? Prawda boli? Używam Androida bo WP i iOS to moim zdaniem są jeszcze gorsze i tam jeszcze ciężej walczyć z producentem.
Ale to że go używam nie oznacza że mam obowiązek go chwalić, nawet u Apple tak nie ma ;)
Nie. Tak na prawdę to nie jestem za żadną firmą - jeżeli już to kibicuje produktom, które moim zdaniem są dobre.

Nigdy nie chciałem żebyś go chwalił a do tematu podchodził bardziej rzetelnie.

Cytat:

Dla mnie krótka piłka: jeżeli telefon działa tak jak JA chce i nie musze z nim walczyć - to go chwale.
A im bardziej muszę kombinować tym gorzej. I nie wymagam możliwości zmian, dopóki nic nie chce zmieniać. Proste.
Problem z Androidem jest u Ciebie taki, że kupiłeś urządzenie kierując się tylko ceną. Dostałeś system, który w 90% nie zostanie zaktualizowany...
Musiałeś w nim bardzo wiele poprawić bo producent spieprzył. Nic dziwnego, że masz tyle negatywnych doświadczeń.

Kilka osób z tego forum miało takie wersje i potem używało z czystym Androidem - różnica kolosalna.

Myślę, że na temat o którym dyskutowaliśmy zostało już powiedziane wystarczająco dużo. Każdy kto to przeczyta i tak wyrobi sobie swoje zdanie - zdecyduje czyje argumenty są mocniejsze.

CO do lokalnych kalendarzy. Jak chcecie je mieć to doinstalujcie Offline Calendara. Utworzy kalendarz lokalny i on będzie widoczny w standardowej aplikacji kalendarza.

M@X 09.06.2014 23:20

Ja tylko dodam, ze w iOS od wersji 1.0 do 7.1 jesli ktos chce to moze utworzyc kalendarz offline. Do czasu powstania iCloud tak wlasnie bylo - wydarzenie dodawalo sie lokalnie na iPhone'ie a dopiero po podpieciu kablem synchronizowalismy wydarzenia z iCalem (obecnie - "Kalendarz").

sobrus 09.06.2014 21:17

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1285256)
Niet. Androidowe API pozwala na zarządzanie kalendarzem: dodawanie, odpytywanie, usuwanie na kalendarzu.
Android ma zaimplementowane operacje na kalendarzu - ty je tylko reimplementujesz, aby wykorzystać na swoim kalendarzu.
Android z założenia ma nie tworzyć kalendarzy - tym zajmuje się aplikacja. To tak jakby od Windowsa wymagać aby miał wbudowanego w siebie Officea - do tego jest oddzielna aplikacja.

Aplikacja dostarczana z androidem jest częścią systemu. Windows nie ma Office ale ma notepada. Nie zawiera więc edytora .docx, ale zawiera edytor .txt.
Co do API to oczywista oczywistość co umożliwia, pytanie co z tego zostało zaimplementowane w systemie a co nie.
Cytat:

Ale Android nie decyduje jak będzie wyglądał kalendarz. To czy będziesz miał go zdalnie, czy lokalnie decyduje od osoby tworzącej aplikacje kalendarza.
Lecz definiując API definiuje guidelines do tworzenia aplikacji tego typu. Aby taka aplikacja działała w zgodzie z naturą powinna wykorzystać API a co za tym idzie powiązać kalendarz z jakimś adapterem.

Cytat:

Wbudowana aplikacja w Androida nie ma zaimplementowanego tworzenia kalendarzy - ona się podpina pod te które są dostępne w systemie. Takie kalendarze mogą być zdalne oraz lokalne.
Tego przyznam nie rozumiem, najpierw piszesz ze Android nie tworzy kalendarzy, a potem że aplikacja stockowa też nie tworzy kalendarzy.
??? Skoro nic ich nie tworzy to znaczy że ich nie ma.

Cytat:

Aplikacja "konto google" udostępnia dostęp/tworzy kalendarz zdalny - tworzy w systemie coś co interpretuje kalendarz na koncie Google.
To sie nazywa adapter synchronizacji :taktak:.

Cytat:

Czyli nie masz danych z badań - po prostu szacujesz...
:taktak:

Cytat:

Nie przypominam sobie aby u mnie te funkcje były samoczynnie wyłączane...
Wyłączanie to by było pół biedy, gorzej jak są włączane.
Tak było np przy Google Services 3.1 . Cztery nowe adaptery zostały domyślnie włączone. To po prostu podłe. A gdzie zgoda usera? :sciana:
Jasne można wyłączyć ale mleko już się wylało.

Cytat:

Tak w ogóle. Jeżeli komuś tak bardzo przeszkadzają usługi Google to kup telefon który ich domyślnie nie posiada - albo wgraj sobie ROMa bez nich.
Ale o co Ci chodzi? Świętości jakieś szargam? Prawda boli? Używam Androida bo WP i iOS to moim zdaniem są jeszcze gorsze i tam jeszcze ciężej walczyć z producentem.
Ale to że go używam nie oznacza że mam obowiązek go chwalić, nawet u Apple tak nie ma ;)

Każdy używa telefonu jak mu sie podoba. Tak, mam alternatywne mapy i wycięte WSZYSTKIE adaptery google oraz ich usługi (+blokada że nie mogą się samoczynnie zainstalować).
Poza pocztą gmail i sklepem, bo akurat z tego chce korzystać. Wolno mi.

Dla mnie krótka piłka: jeżeli telefon działa tak jak JA chce i nie musze z nim walczyć - to go chwale.
A im bardziej muszę kombinować tym gorzej. I nie wymagam możliwości zmian, dopóki nic nie chce zmieniać. Proste.

andy 09.06.2014 19:38

Od 2 albo trzech lat Przewozy Regionalne umożliwiają zakup biletu przez stronę PrzewozyRegionalne.pl - bilet można było drukować.
Od niedawna dodatkowo można było taki bilet wyświetlić na urządzeniu mobilnym - telefon, tablet.
Teraz PKP PR wydało aplikację do zakupu biletu. Bilet jest zapisany offline więc nie trzeba mieć dostępu do internetu kiedy przychodzi smutny Pan/Pani i prosi o bilet ;)

Dla IC jest Bilkom.

CallPay
http://przewozyregionalne.pl/node/14267

Cytat:

Ależ skąd przecze. API służy do implementowania funkcji których system sam w sobie nie posiada. Inaczej możnaby powiedzieć, że funkcją Windowsów jest gra Crysis.
Niet. Androidowe API pozwala na zarządzanie kalendarzem: dodawanie, odpytywanie, usuwanie na kalendarzu.
Android ma zaimplementowane operacje na kalendarzu - ty je tylko reimplementujesz, aby wykorzystać na swoim kalendarzu.

Cytat:

he Calendar Provider API allows you to perform query, insert, update, and delete operations on calendars, events, attendees, reminders, and so on.
Cytat:

I to jest właśnie funkcja której Androidowi brakuje i która została dodana.
Android z założenia ma nie tworzyć kalendarzy - tym zajmuje się aplikacja. To tak jakby od Windowsa wymagać aby miał wbudowanego w siebie Officea - do tego jest oddzielna aplikacja.

Cytat:

jw To że można zrobić taki program nie oznacza że to funkcja Androida.
Wyżej dostałeś odnośnik do Calendar Providera. Jak widać Android daje funkcje, które wykorzystuje programista. Programista nie implementuje wszystkiego od nowa - on tylko tworzy (zdalnie, lokalnie) kalendarz i operuje funkcjami które udostępnia android.

Cytat:

Nawet jeżeli internet jest tani to nie wszyscy potrzebują/chcą wysyłać wszystko na jakiś serwer. Skoro moge zrzucić kontakty do pliku vCard i trzymać je lokalnie to podobnej funkcji spodziewałbym się po kalendarzu.

Niestety powiedzmy sobie wprost : Google zazwyczaj nie implementuje w Androidzie funkcji które przeszkadzają im w biznesie gromadzenia danych. I to cała tajemnica. Czasem dodać je łatwo, czasem trudniej, ale w czystym Androidzie ich nie będzie. A nawet jeżeli są to zaimplementowane w dość karkołomny sposób - np backup offline przy pomocy adb :rotfl:
Ale Android nie decyduje jak będzie wyglądał kalendarz. To czy będziesz miał go zdalnie, czy lokalnie decyduje od osoby tworzącej aplikacje kalendarza.

Wbudowana aplikacja w Androida nie ma zaimplementowanego tworzenia kalendarzy - ona się podpina pod te które są dostępne w systemie. Takie kalendarze mogą być zdalne oraz lokalne.
Aplikacja "konto google" udostępnia dostęp/tworzy kalendarz zdalny - tworzy w systemie coś co interpretuje kalendarz na koncie Google.

Cytat:

Zdroworozsądkowe szacowanie. Nie podejrzewam że 50% użytkowników androida trzyma kalendarz lokalnie skoro system tej funkcji standardowo nie posiada. Większość użytkowników nie rozumie co się dzieje w telefonie "pod maską" nie mówiąc już o wiedzy aby coś zmienić. Moge się założyć że ponad 90% normalnych userów synchronizuje kalendarze z gmail.com. I pewnie nawet o tym nie wiedzą :rotfl:
Czyli nie masz danych z badań - po prostu szacujesz...

Cytat:

Oczywiście, jeżeli to konto gmail.com to chyba komentarz jest zbędny. To konto jest związane z aplikacjami które instalują się i updatują bez wiedzy użytkownika. I bez jego wiedzy mogą włączać nowe funkcje typu raportowanie lokalizacji.
Nie przypominam sobie aby u mnie te funkcje były samoczynnie wyłączane...

Tak w ogóle. Jeżeli komuś tak bardzo przeszkadzają usługi Google to kup telefon który ich domyślnie nie posiada - albo wgraj sobie ROMa bez nich.
Są alternatywne sklepy, mapy, dialery... Pewnie zaraz napiszesz, że nie są tak świetne jak usługi Google. Wiesz może i tak. Ale czy to wina Google? NIE. To wina ludzi, którzy te aplikacje tworzą.

sobrus 06.06.2014 16:31

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1285007)
Przeczysz sam sobie.
API to nic innego jak interfejs do funkcji Androida.
http://developer.android.com/guide/t...-provider.html

Ależ skąd przecze. API służy do implementowania funkcji których system sam w sobie nie posiada. Inaczej możnaby powiedzieć, że funkcją Windowsów jest gra Crysis.

Cytat:

Dwa. Kalendarz (worek na wydarzenia) tworzy konkretna aplikacja kalendarza. W przypadku zalogownaia się do konta Google lub Exchange zostają podpięte kalendarze zdalne. Aplikacja Offline Calendar tworzy kalendarz lokalnie.
I to jest właśnie funkcja której Androidowi brakuje i która została dodana.

Cytat:

Sam system jak widać umożliwia to.
A jak wyobrażasz sobie nie umożliwienie tego? Nawet gdyby API sprawdzało jakieś certyfikaty serwera to nawet je możnaby podrobić zapisując dane lokalnie.

Cytat:

To że standardowa aplikacja kalendarza nie ma tej funkcji nie znaczy, że Android na to nie pozwala.
jw To że można zrobić taki program nie oznacza że to funkcja Androida.

Cytat:

Kiedyś był tak, że wszystko było trzymane lokalnie bo nie było infrastruktury do tego aby zaczytywać to zdalnie - internet był ale wszystko było drogie i mało kto by używał więc się tego nie stosowało.
Teraz projektuje się systemy tak aby umożliwiały synchronizację z sieci oraz zapisane lokalnie.
Nawet jeżeli internet jest tani to nie wszyscy potrzebują/chcą wysyłać wszystko na jakiś serwer. Skoro moge zrzucić kontakty do pliku vCard i trzymać je lokalnie to podobnej funkcji spodziewałbym się po kalendarzu.

Niestety powiedzmy sobie wprost : Google zazwyczaj nie implementuje w Androidzie funkcji które przeszkadzają im w biznesie gromadzenia danych. I to cała tajemnica. Czasem dodać je łatwo, czasem trudniej, ale w czystym Androidzie ich nie będzie. A nawet jeżeli są to zaimplementowane w dość karkołomny sposób - np backup offline przy pomocy adb :rotfl:

Cytat:

Te dane procentowe masz na podstawie badań, czy od tak sobie wpisałeś?
Zdroworozsądkowe szacowanie. Nie podejrzewam że 50% użytkowników androida trzyma kalendarz lokalnie skoro system tej funkcji standardowo nie posiada. Większość użytkowników nie rozumie co się dzieje w telefonie "pod maską" nie mówiąc już o wiedzy aby coś zmienić. Moge się założyć że ponad 90% normalnych userów synchronizuje kalendarze z gmail.com. I pewnie nawet o tym nie wiedzą :rotfl:

Cytat:

Wiesz, że to są tzw. konta aplikacji? Aplikacje je tam dodają. Jeżeli coś tam nie działa tak jak powinno to z dużym prawdopodobieństwem jest to wina aplikacji która to konto utworzyła.
Oczywiście, jeżeli to konto gmail.com to chyba komentarz jest zbędny. To konto jest związane z aplikacjami które instalują się i updatują bez wiedzy użytkownika. I bez jego wiedzy mogą włączać nowe funkcje typu raportowanie lokalizacji.

andy 06.06.2014 14:09

Cytat:

I tu jest pies pogrzebany. Ta aplikacja nie wykorzystuje funkcji Androida a jedynie jego API żeby dodać funkcję której Android nie posiada. Wiadomo że Android nie jest w żaden sposób skontrolować, czy kalendarz jest lokalnie czy na serwerze czy w kiblu. Żadna to jego zasługa.
Przeczysz sam sobie.
API to nic innego jak interfejs do funkcji Androida.
http://developer.android.com/guide/t...-provider.html

Dwa. Kalendarz (worek na wydarzenia) tworzy konkretna aplikacja kalendarza. W przypadku zalogownaia się do konta Google lub Exchange zostają podpięte kalendarze zdalne. Aplikacja Offline Calendar tworzy kalendarz lokalnie.

Cytat:

Calendars are designed to be primarily managed by a sync adapter, so you should only insert new calendars as a sync adapter. For the most part, applications can only make superficial changes to calendars, such as changing the display name. If an application needs to create a local calendar, it can do this by performing the calendar insertion as a sync adapter, using an ACCOUNT_TYPE of ACCOUNT_TYPE_LOCAL. ACCOUNT_TYPE_LOCAL is a special account type for calendars that are not associated with a device account. Calendars of this type are not synced to a server. For a discussion of sync adapters, see Sync Adapters.
Cytat:

O nie nie, Android nie pozwala na stworzenie kalendarza lokalnie. Nie ma takiej opcji. Dopiero ktoś napisał aplikacje która to robi. Czy to nie absurd że system sam z siebie pozwala na posiadanie dowolnego kalendarza online, ale lokalnego już nie?
Sam system jak widać umożliwia to. Jednak do tego trzeba aplikacji która stworzy to repozytorium w telefonie. To że standardowa aplikacja kalendarza nie ma tej funkcji nie znaczy, że Android na to nie pozwala.

Wszystko masz wyżej.

Cytat:

I dotarliśmy do sedna sprawy. Android nie ma takiej funkcji, bo google tego nie chciało. Ale na szczęście ktoś dodał.
Jak wyżej. Android jako system umożliwia to i tworzenie kalendarzy zostawia aplikacjom kalendarzy.

Cytat:

Normalna sytuacja to taka jak pisze Berion. Kalendarz działa sam z siebie, jak chce to moge go OPCJONALNIE z czymś synchronizować. Google ma troche inną wizję normalności : normalna sytuacja to taka ze 98% użytkowników trzyma kalendarz na ich serwerze, 1% na innym, a 1% skorzysta z aplikacji pozwalającej na zrobienie kalendarza lokalnie.
Kiedyś był tak, że wszystko było trzymane lokalnie bo nie było infrastruktury do tego aby zaczytywać to zdalnie - internet był ale wszystko było drogie i mało kto by używał więc się tego nie stosowało.
Teraz projektuje się systemy tak aby umożliwiały synchronizację z sieci oraz zapisane lokalnie. Te dane procentowe masz na podstawie badań, czy od tak sobie wpisałeś?

Cytat:

PS. Co do zapamiętywania ustawień to wina autora program. A czyja to wina że Android nie pamieta czasem ustawień w Ustawienia -> Konta i synchronizacja ?
Wiesz, że to są tzw. konta aplikacji? Aplikacje je tam dodają. Jeżeli coś tam nie działa tak jak powinno to z dużym prawdopodobieństwem jest to wina aplikacji która to konto utworzyła.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:19.