Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   DVD2DVD-R Instrukcja (https://forum.cdrinfo.pl/f13/dvd2dvd-r-instrukcja-20630/)

Crasher 25.02.2005 00:22

Czyli w tym przypadku zaznaczyc powinienem ZigZag'a i progressive.. a reszta odznaczona, tak?

Pozdrawiam

Robs 24.02.2005 19:37

Cytat:

Napisany przez Crasher
Num. of picture read: 36352
Stream type: MPEG-2 MP@ML CBR
Resolution: 720*576
Aspect ratio: 4:3 Generic
Framerate: 25.00
Nom. bitrate: 8000000 Bit/Sec
VBV buffer size: 112
Constrained param. flag: No
Chroma format: 4:2:0
DCT precision: 8
Pic. structure: Frame
Field topfirst: Yes
DCT type: Frame
Quantscale: Nonlinear
Scan type: ZigZag
Frame type: Progressive

Interesujące Cie dane pogrubiłem. Zawsze możesz je porównać do tego co zaproponuje Ci sam DVD2DVD-R.

Crasher 24.02.2005 17:29

Naprawde nikt nie moze nic doradzic?

Pozdrawiam

Crasher 23.02.2005 23:56

Num. of picture read: 36352
Stream type: MPEG-2 MP@ML CBR
Resolution: 720*576
Aspect ratio: 4:3 Generic
Framerate: 25.00
Nom. bitrate: 8000000 Bit/Sec
VBV buffer size: 112
Constrained param. flag: No
Chroma format: 4:2:0
DCT precision: 8
Pic. structure: Frame
Field topfirst: Yes
DCT type: Frame
Quantscale: Nonlinear
Scan type: ZigZag
Frame type: Progressive

Juz sie zagubilem w tym programie.. Takie cos mi pokazal BV, jakie opcje powinienem zaznaczyc w Encoder Options??

Pozdrawiam

zibek 21.02.2005 23:02

A co sadzicie na temat DVD Shrink - przeciez on chyba jeszcze bardziej upraszcza temat ??? - Pozdrawiam

ender_pl 20.02.2005 16:44

Witam ja rowinez mam problem. po demuxowaniu gdy dvd2dvdr przechodzi do cce ten wywala se na pierwszym wlasciwym pasie na 4 %. film to LOTR 1 SEE disc1 . probowal takze big3 to zrobic ale tez sie wywala :/

gdzie lezy problem i jak go rozwiazac drodzy forumowicze

art72 19.02.2005 23:27

witam ma problem
niby wszystko ok ale przed koncem
wywala mi komunikat
authoring failed
i wyskakuje mi okno
DVD other.............cos niby mam wskazac ale nie wiem co???

Robs 06.02.2005 13:34

Cytat:

Napisany przez qra112
Zle sie zrozumielismy,trafil w rozmiar ktory ustalilem na poczatku ,jednak film po obcieciu napiso i pozostawieniu tylko ang lektora i polskich napisow zajmowal 4,86 gb , co zrobic by jescze troche go zmniejszyc???sa jakies sterowania jakoscia filmu itp zeby minimalnie zmniejszyc jego rozmiar???

Tzn. jaki rozmiar ustaliłeś i w jaki sposób?
Cytat:

Napisany przez qra112
ile srednio trwa kompresowanie takiego filmu???z tego co widzialem jak to idzie to 8 h pewnie nie starczy,jest jakis program ktory robi to szybciej???czy moze ja cos zle robie ze ten proces tak dl;ugo trwa???

Czas kompresji zależy od mocy kompa (głównie procek) i ilości przebiegów (pass), teoretycznie moze wynosić 1-48godzin :blee:

qra112 06.02.2005 12:48

Zle sie zrozumielismy,trafil w rozmiar ktory ustalilem na poczatku ,jednak film po obcieciu napiso i pozostawieniu tylko ang lektora i polskich napisow zajmowal 4,86 gb , co zrobic by jescze troche go zmniejszyc???sa jakies sterowania jakoscia filmu itp zeby minimalnie zmniejszyc jego rozmiar???
I drugi pytanie,ile srednio trwa kompresowanie takiego filmu???z tego co widzialem jak to idzie to 8 h pewnie nie starczy,jest jakis program ktory robi to szybciej???czy moze ja cos zle robie ze ten proces tak dl;ugo trwa???

Robs 06.02.2005 12:18

Cytat:

Napisany przez qra112
a czy dvd2dvd-r nie robi plikow mniejszych od 4,7?nie da sie tym jakoś sterować? tzn ,zmniejszyć jego jakość zeby jego rozmiar zmmniejszyl sie powiedzmy o 200 mb?

Pierwsze słyszę, żeby dvd2dvdr nie trafił w zadaną wielkość.

qra112 05.02.2005 23:00

no i jeszcze jedno..powiedzcie szczerze ile taki proces calego zgrywania srednio trwa, bo zaczolem i przerwalem ...mysle ze 8 h by mi nie starczyło ...chyba ze zle cos robilem...jet jakas mozliwosc zeby orginalne 9 gb dvd zgrac szybciej???? na plytke 4,7 gb>>>>???

kowaal 05.02.2005 22:49

trudno mi powiedzieć gdyż nigdy nie robiłem filmu tym programem.

qra112 05.02.2005 22:39

a czy dvd2dvd-r nie robi plikow mniejszych od 4,7?nie da sie tym jakoś sterować? tzn ,zmniejszyć jego jakość zeby jego rozmiar zmmniejszyl sie powiedzmy o 200 mb?

kowaal 05.02.2005 21:53

Cytat:

Napisany przez qra112
Ok Wielkie dzieki, z tym ze teraz pojawił sie nastepny drobny problem,chiałem zrobić kopie za szybcy za wsciekli,zeby wszedl na jedna plytke wywalilem wszystkie lektory,zostawiajac jeden,z napisami to samo,pojemnosc filmu zmniejszyla sie w ten sposob do 4,8 gb a plytka ma przeciez 4,7 gb,pytanie moje...czy da sie jakos jescze zmniejszyc rozmiar tego pliku..co jescze moge wywalić zeby film miescil sie na jedna plytke dvd?

Bardzo dobry program do tego typu rzeczy to DVDShring lub drugi Instant copy.
Lepsza jakosc wychodzi za pomocą tego drugiego tylko że on ma zwyczaj robic wynikowe pliki duzo mniejsze niz 4.35.
DVD Shring robi 4.35 , a jakość znowu nie jest taka zła, trzeba by było sie dobrze przyjrzeć .

qra112 05.02.2005 21:19

Ok Wielkie dzieki, z tym ze teraz pojawił sie nastepny drobny problem,chiałem zrobić kopie za szybcy za wsciekli,zeby wszedl na jedna plytke wywalilem wszystkie lektory,zostawiajac jeden,z napisami to samo,pojemnosc filmu zmniejszyla sie w ten sposob do 4,8 gb a plytka ma przeciez 4,7 gb,pytanie moje...czy da sie jakos jescze zmniejszyc rozmiar tego pliku..co jescze moge wywalić zeby film miescil sie na jedna plytke dvd?

kowaal 05.02.2005 20:23

Cytat:

Napisany przez qra112
Mam problem, a mianowicie chcialem przegrać orginalny film z dvd na dvd:),zainstalowałem odpowiednie oprogramowanie i doszedłem do posta 4,okroiłem film i kiedy klikam na zakładke GO w log-u programu wyskakuje mi komunikat The choosen HDD does not support Files > 4gb???? co z tym zrobić?

Prawdopodobnie masz system plików FAT32 i ten system nie obsługuje plików większych niż 4GB, musisz zmienic jakąś partycje na której będziesz zapisywał pliki dvd na system NTSF. i bedzie oki

qra112 05.02.2005 18:27

Mam problem, a mianowicie chcialem przegrać orginalny film z dvd na dvd:),zainstalowałem odpowiednie oprogramowanie i doszedłem do posta 4,okroiłem film i kiedy klikam na zakładke GO w log-u programu wyskakuje mi komunikat The choosen HDD does not support Files > 4gb???? co z tym zrobić?

Cadillac 01.02.2005 19:01

Witam serdecznie
od jakiegś czasu bawię się programem DVD2DVDr- wystko ok- bez problemów
Niedawno zakupiłem nowy sprzęt i zainstalowałem programik i CCE.
FILM - Król Artur.
Dałem 10 przebiegów i.. komputer uporał się z tym w 8 godzin !
To chyba nieźle - wcześniej robił mi po 15 godzin 7 przebiegów
Procesor AMD 64 3500,
1 GB RAM.
Ale mam problem :
skompresoany film chodzi- dźwięk, obraz zgrywaja się. Napisy też ok
ALE:
sam obraz- tak na komputerze jak i na TV jest powiększony- tak jak gdyby był włączony zoom.
Gdy jednak na komp. włączyłem sam VOB ( nie cały film) obraz miał zachowane poprawne proporcje.
Co może byc tego przyczną?
Dodam tylko, że w samym programie w ustawieniach iDCT dałem raz 32bit MMX a innym razem 64 bit-Floating Point.
Niestety rezultat był ten sam- obraz z "zoom'em".

KaPi 25.01.2005 00:02

Cytat:

Napisany przez Neo72
po zainstalowaniu tego programu przy pierwszym uruchomieniu wyskakuje mi blad "install a ASPI Driver first" o co chodzi

Zainstaluj sterowniki ASPI - było to nawet w temacie "Jak zmieścić film na 4.7GB".
Cytat:

Napisany przez Robs
Czyli nie myliłem sie, film wchodzi z dd5.1 wogóle bez kompresji, po co ładowac to do cce?

Ponieważ chcę zmieścić na płytce conajmniej dźwięk DD 5.1 i DD 2.0 (polski) wraz z napisami. A tak w ogóle, to już to zrobiłem ;) Włączyłem w DVD2DVD-R aż 8 passes i dałem wszystko, tzn. dźwięk DTS 5.1, DD 5.1 i DD 2.0 oraz napisy. I kapnąłem się, że błędy na ekranie były już w wersji oryginalnej, więc CCE działa tu niezauważalnie!

MaTyS_72 23.01.2005 20:15

Cytat:

Napisany przez MaTyS_72
witam
Mam problem przerobilem dvd2dvd-r 1.81 + cce 297.00.23 koncert U2
Na DVD stacjonarnym obraz Ok , ale dzwiek ma czkawke (zacina sie). Odtwarzane na kompie wszystko gra.
Co to moze byc

Zapomnialem dodac ze chodzi o scieszke dzwiekowa w PCM

Neo72 23.01.2005 18:29

instalacja DVD2DVD-r

po zainstalowaniu tego programu przy pierwszym uruchomieniu wyskakuje mi blad "install a ASPI Driver first" o co chodzi

MaTyS_72 22.01.2005 15:18

zacinajacy sie dzwiek

witam
Mam problem przerobilem dvd2dvd-r 1.81 + cce 297.00.23 koncert U2
Na DVD stacjonarnym obraz Ok , ale dzwiek ma czkawke (zacina sie). Odtwarzane na kompie wszystko gra.
Co to moze byc

Robs 18.01.2005 23:57

Czyli nie myliłem sie, film wchodzi z dd5.1 wogóle bez kompresji, po co ładowac to do cce?
Na płytkę wejdzie Ci max 4.36(4.37)GB i NIC więcej.

KaPi 18.01.2005 23:51

Cytat:

Napisany przez Robs
możecie napisać ile on waży przed kompresją? (sam film+dd5.1).

Film: 4,028 MB
Dźwięk DD 5.1: 381 MB
Dźwięk DD 2.0: 219 MB
Napisy: 2 MB

Mam takie pytanie: czy na płytach mieści się 4,7 GB materiału filmowego czy może 4,5 GB? Bo zauważyłem, że nigdy film nie ma np. 4,6 GB tylko np. 4,3 GB. :| - gdy ustawi się więcej w Shrinku pojawia się czerwony pasek.

Robs 18.01.2005 22:31

Cytat:

Napisany przez KaPi
zgrywam film Underworld, który ma dużo ciemnych scen

Jeśli sie nie mylę czas tego filmu to 120minut, przy zachowaniu ścieżki DD5.1 powinien wejść teoretycznie z minimalną kompresją, możecie napisać ile on waży przed kompresją? (sam film+dd5.1).
Ciemne sceny - to akurat działają na plus jeśli chodzi o "kompresowalność".

KaPi 18.01.2005 21:59

Ale im więcej passes tym lepsza jakość? Jeśli tak, to na pewno masz extra niezależnie od telewizora. Powiedz, jakie ustawienia dałeś, bitrate, które opcje włączyłeś i jak długo Ci się to robiło - na jakim komputerze.

KC42 18.01.2005 12:06

Cytat:

Napisany przez KaPi
Więc można czy nie można? Ja zaptaszkowałem, ale program nie dodał potem dźwięku DTS do filmu... :|

Słuchajcie, mam coś takiego, że po ustawieniu 4 passes w DVD2DVD-R nadal widzę na telewizorze kompresję! Dodam, że zgrywam film Underworld, który ma dużo ciemnych scen - czerwony strasznie kontrastuje. Czy ktoś już zgrywał ten film i jak sobie poradził?

Ja robiłem ten film ale na 9 passes i nie widzę pikselków, ale to zależy od telewizora mój akurat nie jest najlepszy.
z DTS jeszcze nie próbowałem.

KaPi 17.01.2005 17:18

Cytat:

Napisany przez KC42
Zdaje się w program DVD2DVDr nie darady zostawić DTS ale nie jestem pewny, osobiście go wywalam bo zamuje dużo miejsca.

Cytat:

Napisany przez Gelo_5
Teraz możemy "ptaszkować" to co nam jest potrzebne np. tylko dźwięk DTS, tylko napisy polskie itd.

Więc można czy nie można? Ja zaptaszkowałem, ale program nie dodał potem dźwięku DTS do filmu... :|

Słuchajcie, mam coś takiego, że po ustawieniu 4 passes w DVD2DVD-R nadal widzę na telewizorze kompresję! Dodam, że zgrywam film Underworld, który ma dużo ciemnych scen - czerwony strasznie kontrastuje. Czy ktoś już zgrywał ten film i jak sobie poradził?

KC42 17.01.2005 16:52

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez KaPi
Zrobiłem ponowny encoding i zadziałało, ale mam pewne problemy: w uzyskanej wersji brakuje dźwięku DTS, jest tylko Dolby Digital mimo, że zaznaczyłem ją w programie. I druga sprawa: dźwięk polski na płycie jest oznaczony jako angielski - czy można coś na to poradzić?

I drugie moje pytanie: czy można CCE wykorzystać w innych programach tego typu? W końcu DVD2DVD-R wcale nie jest super-programem, to CCE odwala świetną robotę.

Zdaje się w program DVD2DVDr nie darady zostawić DTS ale nie jestem pewny, osobiście go wywalam bo zamuje dużo miejsca.
Oznaczenia nazwy ściężki dźwiękowej można zmienić w ifoedit.

Tak można CCE wykożystać też w tej metodzie http://www.cdrinfo.pl/artykuly/duet-dvd/

KaPi 17.01.2005 15:51

Zrobiłem ponowny encoding i zadziałało, ale mam pewne problemy: w uzyskanej wersji brakuje dźwięku DTS, jest tylko Dolby Digital mimo, że zaznaczyłem ją w programie. I druga sprawa: dźwięk polski na płycie jest oznaczony jako angielski - czy można coś na to poradzić?

I drugie moje pytanie: czy można CCE wykorzystać w innych programach tego typu? W końcu DVD2DVD-R wcale nie jest super-programem, to CCE odwala świetną robotę.

KC42 17.01.2005 12:42

Cytat:

Napisany przez KaPi
Mam taki problem: w DVD2DVD-R po skończeniu w IfoEdit multiplexingu nie robi nic więcej. Nie wiem czy to już koniec, bo w logu DVD2DVD-R nie ma napisu FINISHED (posiadam v1.8.1). Czy to już koniec?

Skopiowałem na wszelki wypadek pliki, które powstały w katalogu DVD na dysku. Jednak brakuje mi tam plików IFO i BUP - są same VOBy - konkretnie 5 sztuk. Czy to tak powinno wyglądać czy może brakuje mi plików IFO? Proszę o pomoc :|

Pliki w katalogu DVD:
VTS_01_1.VOB
VTS_01_2.VOB
VTS_01_3.VOB
VTS_01_4.VOB
VTS_01_5.VOB

Nie powinno tak być muszą być pliki ifo i Bup, zrób to w ifoEdit opcją Create ifos

KaPi 17.01.2005 02:17

Mam taki problem: w DVD2DVD-R po skończeniu w IfoEdit multiplexingu nie robi nic więcej. Nie wiem czy to już koniec, bo w logu DVD2DVD-R nie ma napisu FINISHED (posiadam v1.8.1). Czy to już koniec?

Skopiowałem na wszelki wypadek pliki, które powstały w katalogu DVD na dysku. Jednak brakuje mi tam plików IFO i BUP - są same VOBy - konkretnie 5 sztuk. Czy to tak powinno wyglądać czy może brakuje mi plików IFO? Proszę o pomoc :|

Pliki w katalogu DVD:
VTS_01_1.VOB
VTS_01_2.VOB
VTS_01_3.VOB
VTS_01_4.VOB
VTS_01_5.VOB

bartek_st 04.01.2005 19:17

stabilna hm no mam tera z2.67.0023 i filmy sie normalnie robi z tym ze na dvd2dvdr w ver 1.81 musze potestowac te nowe dvd2ddr

Robs 03.01.2005 22:37

Cytat:

Napisany przez bartek_st
Robs mam zupelnie co innego umnie wyglada to tak jakby komp nie mial jakiegos kodeka i mam pelno różowa-fioletowych kwadratow moze to wina cce w ver 2.70.01.03

Proponuję użyć wczesniejszych/stabilnych wersji cce (zacznij od 2.50)

art.72 03.01.2005 13:57

no to ladnie
w kazdym razie dzieki

fiskomp 03.01.2005 12:11

Cytat:

Napisany przez art.72
witam
zaczynam zabawe z programem DVD2DVD-R i mam problem
mianowicie gdy wciskam przycisk GO wywala mi komunikat

The hoosen HDD does not support Files >4GB

nie kapuje wolnego mam 32 GB

z gory dziekuje za pomoc

Jeżeli twoim systemem jest Win98, bądź masz sformatowany dysk w FAT32, to niestety muszę cię zmartwić, żeby wszystko chodziło jak trzeba, musisz mieć daną partycję sformatowaną w NTFS i będzie po krzyku.

pozdrawiam,

bartek_st 03.01.2005 11:02

Robs mam zupelnie co innego umnie wyglada to tak jakby komp nie mial jakiegos kodeka i mam pelno różowa-fioletowych kwadratow moze to wina cce w ver 2.70.01.03

art.72 03.01.2005 08:32

witam
zaczynam zabawe z programem DVD2DVD-R i mam problem
mianowicie gdy wciskam przycisk GO wywala mi komunikat

The hoosen HDD does not support Files >4GB

nie kapuje wolnego mam 32 GB

z gory dziekuje za pomoc

Robs 02.01.2005 16:27

Czy masz mniej więcej cos takiego? Wyjściem powinno być dodanie do skryptu avs linii:
Kod:

SwapUV()

bartek_st 02.01.2005 15:31

thnx wyszedl mi fioletowy film tylkko niewiem co bylo tegp przyczyna

Robs 01.01.2005 15:50

Cytat:

Napisany przez KC42
Też się dołączam do tego pytania, wszyscy piszą o wersjach DVD2DVDR 1.8.1 i starszych, a o tej nowej nic

Było juz pół roku temu o wersji 2.xx
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=329
w wersji 2.1.0 zdaje się tylko poprawiono drobne błędy.

KC42 01.01.2005 15:31

Cytat:

Napisany przez bartek_st
witam czy ktos juz testowal dvd2dvdr w ver 2.10rc3 ??

Też się dołączam do tego pytania, wszyscy piszą o wersjach DVD2DVDR 1.8.1 i starszych, a o tej nowej nic

bartek_st 31.12.2004 11:55

witam czy ktos juz testowal dvd2dvdr w ver 2.10rc3 ??

zene_k 22.12.2004 19:09

Problem rozwiązany

"Internal Error. Input Stream buffer too small. Please inform Derrow."
Udało mi się z tym uporać, tak więc nieaktualne. :peace:

zene_k 22.12.2004 18:20

Cytat:

Napisany przez Skeyt66
Dzieki zene_k spox z ciebie gosc

Pomogło? :piwo:

Robs 22.12.2004 16:02

Cytat:

Napisany przez Skeyt66
Mam problem zainstalowalem DVD2DVD-R 1.46

BTW nie warto ładować się w starą wersje, od dawna jest 1.81 pozbawiona wielu bug'ów.

Skeyt66 22.12.2004 14:51

Dzieki zene_k spox z ciebie gosc

zene_k 21.12.2004 21:30

Cytat:

Napisany przez Skeyt66
Mam problem zainstalowalem DVD2DVD-R 1.46 i jak chce go wlaczyc wyskakuje "Install a ASPI driver first" prosze o odpowiec
nie wiem co robic!? moje gg 2989212

Sciągnij stąd http://www.soft-ware.net/system/steu...8&br=IE&vers=6 zainstaluj i po kłopocie

Skeyt66 21.12.2004 21:00

Mam problem zainstalowalem DVD2DVD-R 1.46 i jak chce go wlaczyc wyskakuje "Install a ASPI driver first" prosze o odpowiec
nie wiem co robic!? moje gg 2989212

zene_k 21.12.2004 19:45

Cytat:

Napisany przez zene_k
Po skończeniu pracy cce pojawia się taki problem:
Przeszukałem posty, był już ten problem zgłaszany, ale pozostał bez odpowiedzi. Może ktoś jednak wie o co w tym chodzi?

Czyzby nikt z szanownych forumowiczów nie wiedział co to za błąd i jak go naprawić? :nie:

Liar 21.12.2004 17:18

Chciałbym nawiązać do posta Cougara w sprawie Matrixa. Poradziłem sobie z tym problemem w następujący sposób. Ponieważ miałem już zrobioną kopię bezpieczeństwa z przesuniętymi napisami - wykorzystałem ją.
Zgrałem zawartość na twardziela i zdemupliksowałem.
Otrzymałem wszystko osobno w tym skompresowany film, audio i złe napisy, które od razu skasowałem.
Następnie wziąłem orginał i zgrałem zawartość Decrypterem na dysk. Uruchomiłem Shrinka i co widzę ??? Ciekawostkę. Pięć plików z filmem każdy waży ponad 5 Gb. :) Nic to, nie przejmujemy się. Zgrałem Shrinkiem (wybierając jeden z tych plików) orginał (bez kompresji !!!!!!!!) uprzednio wycinając to co niepotrzebne.
Z otrzymanego materiału zdjąłem VobSub'em napisy, a następnie Sub2Sup przerobił mi je na pliki potrzebne do authoringu. Zatem authoring, podmiana koloru napisów, Get VST i mam prawidłową kopię z synchronicznymi napisami.
Ten sposób jest najszybszy gdy ma się już wcześniej skompresowany materiał, choćby ze złymi napisami.

Jeżeli nie, to jestem przekonany, że zadziała metoda:
najpierw Shrinkiem bez kompresji z wycięciem niepotrzbnych elementów, a potem normalnie DvD2DvD-R.

A jak się komuś nie chce to samym Shrinkiem z kompresją ok 91%.
Nie powinno być zbyt wielkiej różnicy między orginałem, a kopią.
Ufff, ale się rozpisałem.
Pozdrawiam........

zene_k 21.12.2004 15:46

Problem

Po skończeniu pracy cce pojawia się taki problem:
Przeszukałem posty, był już ten problem zgłaszany, ale pozostał bez odpowiedzi. Może ktoś jednak wie o co w tym chodzi?

Liar 20.12.2004 09:55

Cytat:

Napisany przez CougaR2
To nie jest kwestia ustawien tylko ten program poprostu nie radzi sobie z Matrixem. Nie wiem czemu bo nie znam sie zbytnio na tym... Poza tym nie tylko ja mam problem z napisami w tym filmie. Kilka stron wczesniej ktos podawal linka do rozwiazania tego problemu. Probowalem przyciac pierwszy i ostatni chapter - bezskutecznie.

Bardzo przepraszam Cougara. Ze zgrozą stwierdziłem, że na mojej kopi są faktycznie przesunięte napisy. Zajmę sie tym problemem i jak cos będę wiedział to napiszę. Cougar - jeszcze raz sorry.

CougaR2 19.12.2004 01:48

Cytat:

Napisany przez Liar
Nie ma żadnego problemu. W którymś miejscu coś skopałeś.

To nie jest kwestia ustawien tylko ten program poprostu nie radzi sobie z Matrixem. Nie wiem czemu bo nie znam sie zbytnio na tym... Poza tym nie tylko ja mam problem z napisami w tym filmie. Kilka stron wczesniej ktos podawal linka do rozwiazania tego problemu. Probowalem przyciac pierwszy i ostatni chapter - bezskutecznie.

kruser70 19.12.2004 00:46

Gdzie można znaleść napisy polskie do filmów z serii hustler?może ktośzna jakieś linki

JohnDoe 19.12.2004 00:18

Witam!
Próbuję zrobić kopię (oczywiście zapasową) Shreka 2 z wszystkimi dodatkami i jakoś mi się nie udaje. Robię wszystko wg instrukcji i nic :| Program zgłasza błąd po wejściu do IfoEdita. Może wie ktoś co jest nie tak? W załączniku screen

Liar 18.12.2004 20:15

Cytat:

Napisany przez CougaR2
Wielkie dzieki za rade, juz zrobilem to Shrinkiem :)

Nie zmienia to jednak faktu ze DVD2DVD-R ma problemy z Matrixem. A konkretnie z napisami...

Nie ma żadnego problemu. W którymś miejscu coś skopałeś. Ja zrobiłem kopie bezpieczeństwa wielu filmów i jedyny, którego nie pokonałem w DVD2DVDR jest "Tańczący z wilkami", a konkretnie to nie poradziłem sobie z przeplotem.
Myślę, że wersja DVD2DVDR 1.81 jeszcze tego nie umie, może wersje następne będą miały możliwość wyboru kompresji z przeplotem.
Co ciekawe nikt się nie wypowiedział jak sobie z tym filmem poradzić :)

CougaR2 18.12.2004 19:01

Wielkie dzieki za rade, juz zrobilem to Shrinkiem :)

Nie zmienia to jednak faktu ze DVD2DVD-R ma problemy z Matrixem. A konkretnie z napisami...

Robs 18.12.2004 16:33

Nie bardzo rozumiem, jesli wchodzi bez rekompresji dlaczego to robisz w dvd2dvd-r? Proponowałbym DVDShrinka.

CougaR2 18.12.2004 15:38

Witam
Chce wykonac kopie Matrixa pierwszego. Po obcieciu zbednych sciezek audio, podpisow i napisow koncowych film miesci sie na DVD-R bez kompresji. Wszystko ustawiam w DVD2DVD-R (oczywiscie bez enkodowania) i efekt jest taki ze napisy przy koncu filmu wyprzedzaja audio o okolo 5 sekund :ysz: To samo jest gdy wlacze enkodowanie. Widzialem ze na zagranicznych forach ludzie tez maja problemy z napisami w tym filmie, lecz nie znalazlem rozwiazania. Mozna cos z tym zrobic?

JarasMSR 18.12.2004 09:19

ale niezarejestrowanej wersji i tak byś nie chciał używać, bo dorzuca w prawym dolnym rogu filmu logo swoje...

JS1 30.11.2004 20:08

[QUOTE=Gelo_5]...3.CCE/Cinema Craft Encoder/ do pobrania z linku 2 /oczywiście wersja trial- ponieważ jest to program płatny, ale chyba..../
Ja osobiście pracuję na ver.1.4.4 DVD2DVD oraz ver.2.66.01.07 CCE...

No tak - bardzo fajnie - całkiem dobry przewodnik, tylko nie uwzględniono jednego, a potem jako doświadczeni userzy się dziwicie, że greenhorny takie jak ja mają pytania. Otóż wyczytałem gdzieś, że że wersja trial pozwala na 14dni działania. A co po tym czasie. Czy da się odinstalować i zainstalować od nowa i będzie działać, czy trzeba zmieniać system i dopiero instalować?
Pzdr.

aL1En 22.11.2004 20:40

u to kijowo :(

Robs 22.11.2004 20:24

Nie da rady.

aL1En 22.11.2004 20:15

a ja mam pytanko czy da sie zrobic resume jak nam sie komp zawiesi podczas kompresji !? co wtedy ? thx za odpowiedz.

Air 05.11.2004 00:13

Dzięki za odpowiedź Robs ale już sobie poradziłem ze wszystkim (no może prawie). Co sie tyczy problemu napisów to chodziło mi o poradnik zamieszczony na cdrinfo, a nie na Twojej stronce. Błąd tkwił w ustawieniach DVD2DVD-R, miałem zaznaczone "AddPrecommand Subtitle off".

ideJ 02.11.2004 14:55

Oryginalne IFO nie idzie pod shift+del. To authored IFO idzie do /dev/null.
UpdateIFO przenosi część informacji z wygenerowanych przez Ciebie plików IFO do oryginalnych po to byś mógł połączyć to co wygenerowałeś z oryginalną strukturą.

prof_ 02.11.2004 01:32

Nie rozumiem tylko jednego. Po co mam zastepowac ifo w oryginalnym filmie skoro i tak on idzie pod shift+del. Przez oryginalny mam rozumiec film zrzucony na dysk DVD Decrypterem?

Robs 01.11.2004 22:18

Cytat:

Napisany przez Air
Czy mam wykasować Wszystko oprócz Title 1 i Title 17, czy wszystkie Title tam gdzie nie ma VTS_01_x.xxx??

Masz zostawić title 1 i 17 oraz VIDEO_TS.xxx i VTS_01_0.xxx

Cytat:

Napisany przez Air
Może w końcu mi ktoś pomoże bo mam kolejny problem. Zrobiłem wszytsko jak w poradniku, zaznaczyłem aby zostały zgrane napisy tylko polskie (miały się uruchamiać automatycznie) i angielskie.

Nie wiem o jakim poradniku piszesz, ja nic nie pisałem o zgrywaniu tylko danych napisów.

Cytat:

Napisany przez Air
W Ifoedit, po otwarcie pliku*.ifo i kliknięciu na subtitles, wyskoczylo mi okienko z jakimiś ustawieniami. Nie pamietam tego dokładnie bo już się kładłem spać, ale kojarzę jakieś Normal size i .... Czy jest tam przypadkiem mozliwość ustawienia wielkości napisów, czy jedynie zmieniać ich wielkość mozna poprzez zmianę wielkości bitmap w programie graficznym?

Strasznie namieszałeś, trudno cokolwiek zrozumieć nie widząc jak i co robiłeś. W IfoEdit nie zmienisz wielkości czcionki napisów.

Cytat:

Napisany przez prof_
wyszukuje to w Language Menu Unit 1 i tam jest to oznaczone jako

Menu 1 [Root-Menu] (entry PGC) (Programs:1) (Cells:1) (used VOB-IDs: 1)

i kiedy to wywalam przez Delate Playback to przestaje mi chodzic cale menu. Macie jakies pomysly co z tym zrobic??

Musze zrobić mały update w opisie :)
zerknij powyżej Menu Language Units, powinien sie tam znajdować PGC (program chain) ......... z VOB-ID:1 - na nim właśnie zrób 'Delete Playback'

Cytat:

Napisany przez prof_
Otoz chcac polaczyc menu z filmem wybieram IfoUpdate i jako Original IFO
mam wybrac kopie oryginalnego filmu czy ten kodowany w DVD2DVD? Jako
authored podajesz by wybrac kopie filmu czyli mam wybrac ten z menu? I
pozniej mam jeszcze cos zastapic, ale z ktorego katalogu do ktorego?
Program sam zmian nie dokonuje?
??

dla 'Original IFO Path' ***8211; wskazujemy VTS_01_0.IFO oryginalu filmu glownego, dla 'Authored IFO Path' ***8211; wskazujemy VTS_01_0.IFO kopii filmu glównego,
Zastępujesz oryginalne ifo, tym utworzonym przez IfoUpdate z końcówką .bak
(którą oczywiście usuwasz).

prof_ 01.11.2004 21:08

Mam jeszcze problem z pominiecie tzw WARNING kiedy film sklada sie tylko z VTS_01_xx. Gdy podgladam VTS_01_0.IFO VOBratorem to pokazuje mi np. ze plik VOB (ID=1) jest odpowiedzialny za logo firmy czy cos podobnego. Otwieram VTS_01_0.IFO w IfoEDIT i wyszukuje to w Language Menu Unit 1 i tam jest to oznaczone jako

Menu 1 [Root-Menu] (entry PGC) (Programs:1) (Cells:1) (used VOB-IDs: 1)

i kiedy to wywalam przez Delate Playback to przestaje mi chodzic cale menu. Macie jakies pomysly co z tym zrobic?

prof_ 01.11.2004 10:44

Mam problem z polaczeniem menu z filmem. Otoz mam 3 katalogiz filmem.
1. kopia oryginalnego filmu
2. katalog z menu + dograne VOBY ktore zrobilem w DVD2DVD
3. film ktory kodowalem DVD2DVD

Otoz chcac polaczyc menu z filmem wybieram IfoUpdate i jako Original IFO
mam wybrac kopie oryginalnego filmu czy ten kodowany w DVD2DVD? Jako
authored podajesz by wybrac kopie filmu czyli mam wybrac ten z menu? I
pozniej mam jeszcze cos zastapic, ale z ktorego katalogu do ktorego?
Program sam zmian nie dokonuje?

Dzieki za pomoc.

Air 11.10.2004 14:47

Cytat:

Napisany przez Robs
Zrzuciłes zawartość płytki za pomoca DVDDecryptera?

Znaczy się tak i nie. Zawartość była zrzucona DVDDecrypterem ale przez inną osobę.

Korzystając z poradnika zamieszczonego na stronie Robs'a bawiłem sie w dodawanie menu do płytki, ale mam kolejny problem. W Ifoedicie nie mam podglądu!! Wyskakuje mi komunikat (rys. 1). Dźwięk jest odtwarzany normalnie, a wizji nie ma. Na czuja kliknąłem Exit i pokazało mi komunukat (rys. 2). Przechodzę do Ifoedita chcą wykasować pliki (rys. 3), tylko które i w jaki sposób (klikam Delete ale nic się nie dzieje).

W poradniku jest napisane:
Cytat:

Napisany przez Poradnik Robs'a
W tym momencie wiemy juz, które pliki nas interesuja, a które z naszego katalogu VIDEO_TS mozemy usunac. Zostawiamy wiec pliki:

VTS_02_x.xxx
VTS_05_x.xxx a takze

VIDEO_TS.xxx oraz dodatkowo

VTS_01_0.xxx (specyfikacja DVD wymaga, aby w kompilacji znajdowaly sie pliki VTS_01.0.xxx)

Na mojej płycie jest to (Rys. 2):
Title 1 - Title Set 1 VTS_01_x.xxx
Title 17 - Title set 1 VTS_01_x.xxx

Czy mam wykasować Wszystko oprócz Title 1 i Title 17, czy wszystkie Title tam gdzie nie ma VTS_01_x.xxx??

Może w końcu mi ktoś pomoże bo mam kolejny problem. Zrobiłem wszytsko jak w poradniku, zaznaczyłem aby zostały zgrane napisy tylko polskie (miały się uruchamiać automatycznie) i angielskie. Po pomyślnej konwersji i próbie odtworzenia filmu nie mogę wgrać napisów. Nie mam nawet opcji ich włączenia. Subtitles jest poprostu nieaktywne. Druga sprawa to że jak zobaczyłem podgląd w Ifoedicie to Video_ts.ifo zawiera jakieś ścieżki niemieckie, których nie było w ogóle w oryginalnej wersji. Jak robie podgląd VTs_01_0.ifo to dopiero tam napisy iścieżka którą wybrałem.

Pomocy!!

W Ifoedit, po otwarcie pliku*.ifo i kliknięciu na subtitles, wyskoczylo mi okienko z jakimiś ustawieniami. Nie pamietam tego dokładnie bo już się kładłem spać, ale kojarzę jakieś Normal size i .... Czy jest tam przypadkiem mozliwość ustawienia wielkości napisów, czy jedynie zmieniać ich wielkość mozna poprzez zmianę wielkości bitmap w programie graficznym?

Jabba the Hutt 11.10.2004 00:23

Cytat:

Napisany przez Druss
Czytalem na doom9 ze ludzie ustawiaja bitrate na od 300 do 8000, wplywa to jakos na czas operacji?? Czy warto tak ustawic i wszystkie filmy tak robic?? Dodam ze film ktory chce zmniejszyc ma 7500kbps.

Chyba wystarczy do 7500. I może raczej od 900-1000. Można tez policzyć sposobem z forum (posty z tego topiku blizej poczatku). Na czas operacji wpływa ilośc passes i moc procesora.

Jabba

Air 10.10.2004 23:07

Cytat:

Napisany przez Robs
W dvd2dvd-r mozna "zrobić" tylko film główny (mmo), najczęsciej jest to vts_01.

A czy istnieje jakiś sposób aby przynajmniej to Menu wgrać??

-Edit-

Ok, znalazłem na Twojej stronie. Dzięki

Robs 10.10.2004 23:05

W dvd2dvd-r mozna "zrobić" tylko film główny (mmo), najczęsciej jest to vts_01.

Air 10.10.2004 22:58

Mam następujący problem. Zrobiłem wszystko tak jak jest opisane w poradniku, ale po przerobieniu filmu nie mam menu, nie mam mozliwości wybory rozdziału itp. W jaki sposób to zrobić aby mieć to samo co na oryginalnym nośniku.

Pytanie nr. 2 Czy VTS_2 też się zgrywa czy tylko wybieramy w VTS_1 napisy i dźwięk?

Druss 10.10.2004 18:43

Czytalem na doom9 ze ludzie ustawiaja bitrate na od 300 do 8000, wplywa to jakos na czas operacji?? Czy warto tak ustawic i wszystkie filmy tak robic?? Dodam ze film ktory chce zmniejszyc ma 7500kbps.

Robs 10.10.2004 17:41

Cytat:

Napisany przez Druss
Jest jakas konkretna liczba pass dla cce dla konkretnych wielkosci filmu aby jakosc byla jak najlepsza?? Wzialem film o wielkosci 6,8gb na 4pass czy to wystarczy??

W praktyce powinno wystarczyć, ale jesli masz możliwość to jednak zwiększ do 5-6pass :)
Nie jest to żadna zasada, poprostu czym więcej przebiegów tym lepsza jakość.
Cytat:

Napisany przez Air
Jak wyskakuje okienko z Demultipliksera mam taka informację Current Key: not encrypted

Zrzuciłes zawartość płytki za pomoca DVDDecryptera?

Air 10.10.2004 15:58

Właśnie zaczynam zabawę ze Star Wars, ale mam jeden problem. Jak wyskakuje okienko z Demultipliksera mam taka informację Current Key: not encrypted. Czy tak ma być? Z czym to jest związane?

Druss 10.10.2004 13:38

Jest jakas konkretna liczba pass dla cce dla konkretnych wielkosci filmu aby jakosc byla jak najlepsza?? Wzialem film o wielkosci 6,8gb na 4pass czy to wystarczy??

Kris 06.10.2004 09:18

Cytat:

Napisany przez Michal2004
moze wybrales sciezke DTS a jej z reguly samo (stacjonarne) DVD nie odtworzy (tylko zewnetrzny amplituner).

Chyba, że ma dekoder w odtwarzaczu :)

Natomiast ja bym proponował na pilocie wybór ścieżki dźwiękowej - IMHO alilama coś wyciął i nie ustawił domyślnej ścieżki dźwiękowej... a może się mylę... :)

Michal2004 02.10.2004 23:06

Cytat:

Napisany przez alilama
nie wiem co robić wszystko zrobiłem zgodnuie z waszymi radami niestety po wypaleniu płytki z filmem nie mam głosu w czym jest problem kupiłem Liteona 1633S do niego nero 6 oem co jest nie tak pomocy

moze wybrales sciezke DTS a jej z reguly samo (stacjonarne) DVD nie odtworzy (tylko zewnetrzny amplituner).
Po prostu tutaj DVD nie zrobi downmixu do 2-ck kanalow jak w przypadku Dolby Digital.

jarek1984 02.10.2004 12:49

Mam problem z CCE niechce mi sie zainstalować na Windows Milenium wyświetla sie Błąd CCE SP Trial Version runs only on NT 4.0 SP6 ,Windows 2000 or Windows XP prosze o pomoc bo nigdy nie odpale CCE z góry dzięki

Jabba the Hutt 02.10.2004 07:00

A u mnie ostatnio DVD2DVDR zawodzi jako "Terminator" czyli ten co doprowadza sprawy do końca. Niestety w trybie automatycznym odpala IfoEdit i już nie wpisuje ścieżek do plików do multipleksowania. Po prostu stoi.

Jabba

alilama 01.10.2004 17:47

gdy wrzucam go do nero i włączam edycję po wstawieniu plików do nagrania to dźwięk jest przez kilka sekund a później się urywa

alilama 01.10.2004 17:46

gdy odtwarzam z kompa jest ok

Robs 01.10.2004 17:40

Rozumiem, że robiłeś programem dvd2dvd-r gdzie zaznaczyłeś conajmniej jedną ścieżkę audio? Czy odtwarzając w kompie tez jest cisza?

alilama 01.10.2004 17:30

pomocy

nie wiem co robić wszystko zrobiłem zgodnuie z waszymi radami niestety po wypaleniu płytki z filmem nie mam głosu w czym jest problem kupiłem Liteona 1633S do niego nero 6 oem co jest nie tak pomocy

Robs 30.09.2004 22:39

Owszem, z tego co piszesz film nie potrzebuje kompresji, po odrzuceniu stuffu zmieści sie na płytkę, użyj np. DVDFab'a lub Shrinka i wypal to od razu na płytce.

turzol 30.09.2004 21:21

Ja mam pytanie. Zaczalem dzis zabawe w DVD-DVD-R i juz na starcie mam dziwne pytanie...
Zrzucilem zawartosc plyty DVD na dysk Decrypterem w trybie Files. Wskazalem DVD-DVD-R sciezke do VIDEO_TS, odznaczylem niepotrzebne napisy i sciezki dzwiekowe i...pisze mi w programie "no encoding required" :|

No wlasnie co teraz? - nie potrzebuje rekompresji materiału wejsciowego? Dodam, ze film zajmuje 4.6GB w orginale - czyli do tak malo objetosciowego filmu moge uzyc innego narzedzia?

Robs 25.08.2004 17:31

Np. na doom9,
u mnie jest wersja 2.5.

Aras18 25.08.2004 12:56

Dvd2Dvd-4 1.8.1 nie wspiera najnowszego CCE,gdzie mozna sciagnac starsza wersje CCE??

Robs 20.08.2004 19:09

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt
P.S. ".... w żłobie dano"

:D

Jabba the Hutt 20.08.2004 19:06

Cytat:

Napisany przez Harnaś
Spróbowałem jeszcze raz uzywam najnowszej wersi 1.8.1 i teraz wszystko przebiegło automatycznie niestety nie potrafie zlikwidowac paska z reklama cce nic nie pomaga zadne wskazowki przeczytane do tej pory. Moze nalezy uzyc innej wersi cce ja mam 2.50. Prosze o wskazowki i dzieki wszystkim za rady

Niestety tu nie wolno udzielać takich porad (likwidacja reklamy cce), bo moderatorzy (pozdrawiam Robs) urwą nam jaja. A tak poważnie - naprawdę nie wiesz co się robi w takich wypadkach ? Ostatni sprawiedliwy......

Jabba

P.S. ".... w żłobie dano"

Harnaś 20.08.2004 16:58

Spróbowałem jeszcze raz uzywam najnowszej wersi 1.8.1 i teraz wszystko przebiegło automatycznie niestety nie potrafie zlikwidowac paska z reklama cce nic nie pomaga zadne wskazowki przeczytane do tej pory. Moze nalezy uzyc innej wersi cce ja mam 2.50. Prosze o wskazowki i dzieki wszystkim za rady

Michal2004 20.08.2004 12:27

Cytat:

Napisany przez Harnaś
Witam mam problem po pojawieniu sie komunikatu Starting InfoEdit nic sie nie dzieje od kilku godzin :'(

tzn juz po rekompresji, tak ?
Mozesz samodzielnie dokonac authoringu filmu, w pierwszych postach tego watku bylo to wyjasnione (niezapomnij o poprawieniu napisow). Wszystko jest w tym watku.

Harnaś 20.08.2004 10:31

Witam mam problem po pojawieniu sie komunikatu Starting InfoEdit nic sie nie dzieje od kilku godzin :'(

Michal2004 18.08.2004 08:59

@ kovalek

na stronie RobsJody jest taki poradnik.

kovalek 18.08.2004 02:11

Tyle tutaj tych porad, że trzeba by kilka dni chyba poświecić, aby to rozpracować :-) Może ktoś by się pokusił o napisanie finalnej wersji poradnika? :>
Na pewno pomogło by to wielu osobom...

--
pozdrawiam
Leszek Kowalski

Michal2004 13.08.2004 14:03

@ Nuno1971

Uzyj do tego celu darmowego DVD Decrypter.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:18.