Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   DVD2DVD-R Instrukcja (https://forum.cdrinfo.pl/f13/dvd2dvd-r-instrukcja-20630/)

Nuno1971 13.08.2004 11:18

Cytat:

Napisany przez Robs
Tak jak radzi Jabba, proponuję najpierw InstantCopy, na Twojej maszynce w trybie 'HighQuality' powinieneś zmieścić się w 3,5-4 godzinach.
5-pass w cce, hmmm, to bedzie troche trwało .....

Witam
Bardzo proszę o podpowiedź co począć gdy InstantCopy mówi że nie zgra plyty gdyż jest zabezpieczona CSS? Tzn. jak go zmusić żeby jednak zgrał...? Chciałbym użyć właśnie tego programu do kompresji.
Nuno

Robs 12.08.2004 16:22

Nie będzie żadnej różnicy w jakości,
czasami (ale rzadko) z ISO zdarzają sie problemy, ale to z powodu "braku porozumienia" miedzy dvd2dvdr a softem obsługującym wirtualny napęd.

mensir67pl 12.08.2004 12:18

Cytat:

Napisany przez dolas
Czy będzie jakaś różnica w jakości filmu gdy obraz filmu w trybie ISO zamontuje w wirtualu i przepuszczę przez DVD2DVD, a filmem zripowanym DVD Decrypterem w trybie Files i też przepuszczonym przez DVD2DVD.

Dla mnie zadna

dolas 12.08.2004 12:12

Czy będzie jakaś różnica w jakości filmu gdy obraz filmu w trybie ISO zamontuje w wirtualu i przepuszczę przez DVD2DVD, a filmem zripowanym DVD Decrypterem w trybie Files i też przepuszczonym przez DVD2DVD.

Michal2004 12.08.2004 10:12

Dla DVD2DVD-R tryb "files" w Decrypterze.
Iso wiaze sie z pozniejszym uzyciem jakiegos deamon tools (czegos co podmontuje obrazy plyt w eksplorerze).

dolas 12.08.2004 07:45

Ripowanie DVD Decrypterem

Dopiero zaczynam przygodę z DVD2DVD i mam pytanko w jakim trybie należy zripować na dysk filmik (ISO czy Files). Dokonałem ripu w trybie ISO i nie wiem czy dobrze zrobiłem bo czytałem różne opinie na ten temat.
Proszę o pomoc.

Mike-L-DJ 11.08.2004 20:20

system jest sprawny, uzywam go do grafiki i raczej reinstalka odpada ze wzgledu na duza ilosc ustawien. jesli masz podejrzenia ze to wina jakiegos skladnika systemu to podsun mi mysl, naprawi sie konkretny problem.

dodam ze po wielu stoczonych bojach dvd-rebuilder kompresuje bez problemu.

Michal2004 11.08.2004 19:48

a nie mozesz zrobic obrazu partycji Ghostem, pozniej zrzucic to na DVD-R, zrobic reinstalke i zainstalowac na swiezo wszystko...

Mike-L-DJ 11.08.2004 18:57

i pojedynczo i instalowane w roznych folderach, to nie pomaga...
wiec co jest?

Michal2004 11.08.2004 18:51

masz na dysku czy jednoczesnie zainstalowane w systemie? Az tyle wersji? Moze dlatego sa takie problemy.
Zostaw sobie np. CCE 2.66.01.07 (sam jej uzywam) i DVD2DVD-R 1.81.

Mike-L-DJ 11.08.2004 16:33

wersje
dvd2dvd - 1.73; 1.81
cce 2.50.01.00; 2.66.01.07; 2.67.00.10; 2.67.00.23
albo ten blad albo j.w. w kazdym badz razie jestem juz przy 6tym filmie i zaden nie poszedl, ciagle jakies bledy (te co opisalem)

Michal2004 11.08.2004 14:35

Cytat:

Napisany przez Mike-L-DJ
moich problemow ciag dlaszy - illegal framerate detected (1000x52) - dlaczego tak sie dzieje? probowalem na kilku roznych filmach... i prosze o jakies wiadomosci o patchu pod athlona dla cce.

a ktora masz wersje CCE?

Mike-L-DJ 11.08.2004 11:10

moich problemow ciag dlaszy - illegal framerate detected (1000x52) - dlaczego tak sie dzieje? probowalem na kilku roznych filmach... i prosze o jakies wiadomosci o patchu pod athlona dla cce.

Jabba the Hutt 10.08.2004 23:56

Cytat:

Napisany przez Robs
Na tym forum cukierek? mozesz wskazać, w którym miejscu?

Się porobiło..... trochę wyczucia Panowie. ORMO czuwa ;).

Jabba

Michal2004 10.08.2004 22:58

@ dolas

sprawdz czy w katalogu z CCE (custom technology itd) znajduje sie plik "cctspt.exe.original", jest to plik - kopia zapasowa - generowana przez vitaminke.

Robs 10.08.2004 22:47

Na tym forum cukierek? mozesz wskazać, w którym miejscu?

dolas 10.08.2004 22:16

Cce 2.66.01.07

Witam wszystkich
Mam pytanko z deka banalne ale nie jestem pewien czy dobrze zrobiłem, mianowicie ściągnołem to cudeńko CCE 2.66.01.07 (może nie najnowsze ale myśle że wystarczy) Zainstalowałem CCE + dodatek i jestem ciekawy co powinno się zmienić w zawartości folderu C:\Program Files\Custom Technology\CCE SP Trial Version nie wiem czy to wszystko co trzeba zrobić czy jeszcze coś trzeba zadziałać w tym temacie.

Prosze o pomoc i sory za laickie pytanko.

Zmieniłem troszeczkę treść swojego posta za tamten sory :bicz:

Pietja 10.08.2004 07:51

blad DVDTODVDR

Cytat:

Napisany przez Robs
Hehe, no owszem odpala się, ale program potrzebuje całości.

Z tego co sie orientuje program Decrypter zgrywa wszystkie pliki zamieszczone na plycie z filmem DVD - tak tez zrobilem - nie potrzebne sciezki dzwiekowe, dodatki itp. usunalem bo po co mi j. rumunski ;). Dodatkowo powiem iz np. program AVS Converter widzi owe pliki ktorych Decrypter nie chce tyle ze AVS za malo kompresuje .vob wiec znowu znalazlem sie w punkcie wyjscia (nie miesci sie na plycie). Czy oby Pinacle Instant Copy 7 lub 8 w pelnej wersji nie kompresuje bardziej?

Mike-L-DJ 09.08.2004 23:40

a czy moze ktos napisac cos wiecej o patchu pod athlona dla cce?

teklan 07.08.2004 16:16

myślę , że dobrze zrozumiałem tą aluzję

teklan

Jabba the Hutt 07.08.2004 15:29

Pomóc Ci mogą teklanie takie "zwierzątka" jak muł i osiołek. Zaprzegnij je do pracy.

Jabba

teklan 07.08.2004 08:16

Jeszcze jedno słówko do Robsa - dziękując za odpowiedż na forum oczywiście miałem na myśli również Ciebie ( masz super stronkę, właśnie ją przeglądam ), i zaraz się biorę za obróbkę filmu w IC8 zgodnie z podany przez Ciebie opisem.
Pozdr.

teklan 07.08.2004 08:04

Serdeczne dzięki, widzę , że ludzie na tym forum poważnie i rzetelnie podchodzą do wszystkich którzy dopiero co wchodzą w ten temat. Jest to bardzo optymistyczne i podbudowywujące.
Jabba - jesteś dla mnie drogowskazem i oczywiście zastosuję się do twoich porad. Jak będzie mnie stać na lepszą maszynkę to oczywiście w nią zainwestuję, jednakże teraz muszę działać na tym co mam.Nie barzo wiem jak i gdzie szukać programów o których panowie pisaliście ( nie mam jeszcze wprawy ), ale popróbuję.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!!

Jabba the Hutt 07.08.2004 01:57

Cytat:

Napisany przez Robs
Tak jak radzi Jabba, proponuję najpierw InstantCopy, na Twojej maszynce w trybie 'HighQuality' powinieneś zmieścić się w 3,5-4 godzinach.

Tylko,czy ma sens mniej niż 5 passes ? Jeszcze jak film jest długi... IC8 na poczatek będzie dobrym wyborem, szczególnie trybie ONLY MOVIE.

Jabba

Robs 06.08.2004 21:02

Jabba the Hutt 06.08.2004 20:54

Cytat:

Napisany przez teklan
[B]Śledzę ten temat już od paru dni, i co ja mam począć mając tak cieńką maszynkę ( Athlon 1.0 ), a również chciałbym się cieszyć kopiami filmów w dobrej jakości.
może jakieś sensowne sugestie od "starych" wyjadaczy forumowiczów

CCE jest związane z procem. Im lepszy i szybszy tym krócej trwa kodowanie. Wersja chyba jest tu obojetna. Spróbuj sobie CCE przy np, 5 passes i zobacz ile czasu komp poświęci na pracę (tworzenie pliku VAF a potem własciwe kodowanie). Będziesz wiedział czy Ci się opłaca czy nie.
Można spróbować DVD Rebuildera z QEnc, ale nie wiem czy jest szybszy i lepiej robi (chyba jeszcze nie lepiej). "Starzy" siedzą głównie na różnych trialowych wersjach CCE. Może skorzystaj też z IC8.... Może Cię zadowoli. Albo inwestuj w kompa.

Jabba

teklan 06.08.2004 15:36

[B]Śledzę ten temat już od paru dni, i co ja mam począć mając tak cieńką maszynkę ( Athlon 1.0 ), a również chciałbym się cieszyć kopiami filmów w dobrej jakości.
może jakieś sensowne sugestie od "starych" wyjadaczy forumowiczów

teklan 06.08.2004 15:23

Jestem swieżo upieczonym posiadaczem nagrywarki, Mam Atlona 1.0 , proszę o poradę:
która wersja dvd2dvd będzie optymalna dla mnie ( chodzi też o czas dekodowania ) no i przede wszystkim jakość, oraz którą wercje CCE używać?

Robs 06.08.2004 14:41

Hehe, no owszem odpala się, ale program potrzebuje całości.

Pietja 06.08.2004 05:48

Decrypterem zgrałem sciezki które chciałem (powyżucałem co nie potrzebne). O dziwo film w Windowsie odpala się bez problemów.

Robs 05.08.2004 15:41

Hmmm, brakuje ci jakiś plików, zgrałeś całą płytkę dvddecrypter'em?

Pietja 05.08.2004 10:55

ProszĘ O Pomoc BŁĄd W V. 1.8.1 - Datei Nicht Gefunden

Witam!
Wprawdzie jestem początkującym w tej dziedzinie lecz przestudiowałem wszystkie Wasze odp. Po raz pierwszy zainstalowałe na kompie v.1.8.1 - ustawienia tak jak podpowiadali "fachowcy" wypowiadający się na forum. Ico?
Po wciśnieciu przycisku GO program dokonuje Demultiplexing a potem wyskakuje błąd "datei nicht gefunden".
JAK TEMU NA BOGA MOŻNA ZARADZIĆ BO OD KOMBINOWANIA RĘCE MNIE JUŻ BOLĄ.
Dzieki za szybkie i wyczerpujące odpowiedzi.

Jabba the Hutt 03.08.2004 21:25

Cytat:

Napisany przez Michal2004
wersje 2.66.xx (2.67.xx) w przeciwienstwie do 2.5 juz nie musza. Kazdy to wie, ale pisze zeby po prostu nie zamotac Mike-L-DJ'a ;)

Tak, dokładnie 2.50 musi być spatchowane. i trzeba używać wpisu ResampleAudio(44100).

Sorki muchomorki ;) !

Jabba

Michal2004 03.08.2004 11:24

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt
CCE na Athlona musi być spatchowane.

wersje 2.66.xx (2.67.xx) w przeciwienstwie do 2.5 juz nie musza. Kazdy to wie, ale pisze zeby po prostu nie zamotac Mike-L-DJ'a ;)

Jabba the Hutt 03.08.2004 11:07

Cytat:

Napisany przez Mike-L-DJ
a byc moze, bo wlasnie athlona mam.
[tak na marginesie] athlon 1800; 256 ram, winxp

CCE na Athlona musi być spatchowane.

Jabba

Mike-L-DJ 03.08.2004 06:51

a byc moze, bo wlasnie athlona mam.
[tak na marginesie] athlon 1800; 256 ram, winxp

Michal2004 03.08.2004 01:58

Cytat:

Napisany przez Mike-L-DJ
z problemem error 87 juz jakos sobie poradzilem ale sa nastepne:
w cce wersjach >2.66.x.x blad: illegal framerate detected

to sie pojawia, gdy tylko wystartuje CCE ("Starting MPEG-Encoder" w logu DVD2DVD-R)?
Cytat:

w cce 2.50 blad: nicht genugend speiecher
Translator Altavisty daje:

"do not enough-end memory" (nie powinno byc czasem "speicher" poprawnie?).

Masz Athlona czy Intela? Moze tu chodzi o ten blad CCE 2.5 i Athlony.

Mike-L-DJ 03.08.2004 01:32

z problemem error 87 juz jakos sobie poradzilem ale sa nastepne:
w cce wersjach >2.66.x.x blad: illegal framerate detected
w cce 2.50 blad: nicht genugend speiecher

Michal2004 02.08.2004 23:08

@ Mike-L-DJ

o tym bledzie: "Unable to find the CCE Window Error 87: Incorrect parameter" pisza tez na forum oficjalnej strony DVD2DVD-R:

przeczytaj.

Michal2004 02.08.2004 22:58

spraboj moze od poczatku - odinstalowac CCE i DVD2DVD-R. Zainstaluj ponownie DVD2DVD-R - wersje 1.81 (2.0 RC ma jeszcze sporo bledow), to jak moze zauwazyles zawiera w sobie (katalog DVD2DVD-R eclCEE, avisynth, dvd2avi, ifoedit), potem restart, pozniej zainstaluj CCE (moze jakas starsza? np 2.66.01.07?), witaminke i restart. I sproboj wtedy.
Tutaj po kliknieciu "GO" program robi wszystko automatycznie (wlacznie z authoringiem), chociaz powinno sie go zatrzymac gdy zacznie rekompresje i cos przestawic - patrz temat o "blednych informacjach od Bitrate Viewer).

Robs 02.08.2004 22:54

Nigdy jeszcze nie wyskoczył mi żadny błąd w dvd2dvdr - szczęściarz chyba jestem :)
Czy możesz powiedzieć co złego działo sie w przypadku cce2.50 (to najbardziej stabilna wersja).

Mike-L-DJ 02.08.2004 22:25

film mam juz zrzucony na dysk w iso, instalowalem juz najrozniejsze buildy cce -te ktore oczywiscie dzialaja z dvd2dvdr. sciezka dostepu jest ok. wczesniej poleglem na "zielonej mili" i dalem sobie spokoj a teraz staram sie skodowac "siedem" i przy cce 2.67.00.10 wyskoczyl blad ze jest zle framrate, po raz pierwszy inny blad od poprzednich. w sumie juz udalo mi sie odpalic dvd-rebuilder - tam popelnilem blad bo powinienem wskazac sciezke dostepu do eclcce.exe (bo samo cce w wer. trial nie obsuguje zapisu i odczytu ecl).
na probe po wywaleniu sie dvd2dvdr wlczylem sam cce i probowalem mu wczytac to co tam w katalogu tymczasowym natworzyl dvd2dvdr, ale wyskoczylo ze nie obsluguje formatu 1000x52 (skad taki format obrazu sie wzial?!).
zeby uprzedzic pytania, probowalem roznych opcji, wlaczalem prograssve frames, upper field first (choc czytalem ze sie nie powinno...) i co chwile kombinuje z innymi opcjami. dvd2dvdr tez juz probowalem od wersji 1.50 do 1.81.
konia z rzedem temu kto pomoze

no i w decrypterze mialem zaznaczone patch m2v.... wlasciwie dojrzalem tam roznych funkcji dla cce doitfast4u itd... czy to ze wiekszosc jest odznaczona bedzie oznaczalo ze musze filmy zripowac na dysk jeszcze raz? decrypterem zrzucalem z ustawieniami domyslnymi - czyli golasem patrzac na mnogosc funkcji.
czekam na jakies sugestie i pozdrawiam

Michal2004 02.08.2004 21:36

Cytat:

Napisany przez Mike-L-DJ
od prawie tygodnia siedze i nie moge tego badziewia ruszyc. mam kilka dlugich filmow i chce zrobic je kodowaniem cce ale za nic nie moge tego ruszyc. dvd-rebuilder podczas proby kodowania wywala komunikat -can't open ecl file.
dvd2dvdr w fazie kompresji cce wywala blad - error ... 87; cant find cce window.
wczesniej juz ktos o to pytal w tej dyskusji ale zostalo bez odpowiedzi. probowalem juz roznych build-ow cce i za kazdym razem to samo. nie mam juz sily i cierpliwosci szperac wiec musze poprosic o pomoc.

masz zainstalowane CCE? Jesli tak, to czy podales poprawna sciezke do pliku w zakladce ENCODING w DVD2DVD-R?

BTW, pytalem wczesniej ale nikt nic nie napisal - czy macie uaktywniony ten parametr w DVD Decrypterze ""Patch M2V Timecode (00:00:00;00)"?

Wylaczylem to, chociaz problemow nigdy nie mialem...

Robs 02.08.2004 18:22

Proponuje uzyć cce2.50 i dvd2dvd-r1.81.

Mike-L-DJ 02.08.2004 13:59

od prawie tygodnia siedze i nie moge tego badziewia ruszyc. mam kilka dlugich filmow i chce zrobic je kodowaniem cce ale za nic nie moge tego ruszyc. dvd-rebuilder podczas proby kodowania wywala komunikat -can't open ecl file.
dvd2dvdr w fazie kompresji cce wywala blad - error ... 87; cant find cce window.
wczesniej juz ktos o to pytal w tej dyskusji ale zostalo bez odpowiedzi. probowalem juz roznych build-ow cce i za kazdym razem to samo. nie mam juz sily i cierpliwosci szperac wiec musze poprosic o pomoc.

Jabba the Hutt 17.07.2004 12:34

Róznice między wersjami CCE (z doom9)

Pozwalam sobie zamieścić fragment FAQu CCE z doom9, dotyczący róznic między wersjami CCE :

"As for CCE-SP, many people around here are still using the older 2.50 version. Generally speaking, at least to my eyes, there is no difference in quality between the 2.50 and 2.66/2.67 versions when using corresponding encoder settings. CCE-SP 2.50 is still the fastest choice for AMD processors while v2.66/2.67 will run fastest (and a little faster than 2.50) on Intel P4 systems. As with any software, the newer versions have bugs removed and new features added (see the CCE-SP history.txt file). Apart from that I like the revamped GUI in CCE-SP 2.66/2.67 much better, all I can say is that if you have CCE-SP 2.50 and are happy with it, then you can stick with it, but you should possibly give the newer versions a try as well. Note that CCE-SP 2.50 will happily coexist with CCE-SP 2.66/2.67 so you can have installed both at the same time.

Note that between CCE-SP 2.50 and CCE-SP 2.66, Custom Technology also released CCE-SP 2.62 and CCE-SP 2.64. I have never used any of these versions but the general opinion seems to be that v2.62 is to be avoided because it cannot import AVISynth scripts and that v2.64 is generally less stable than v2.50."

Z tego co zroumiałem, według autora FAQu nie ma róznic w jakości między CCE 2.50 i 2.66./2.67. Szybciej pracuje wersja 2.50 pod AMD podczas gdy 2.66/67 szybciej pracują na platformie Intela.

Jabba

Michal2004 17.07.2004 03:16

Czytalem troche angielska sekcje forum na stronie dvd2dvd-r.de i znalazlem taki temat:

Betreff: Audio out of sync

ktos mial problemu z synchronizacja AUDIO i Tommkill (chyba wspolautor DVD2DVD-R) zaproponowal mu odznaczenie w DVD Decrypter funkcji "Patch M2V Timecode (00:00:00;00)".

Tools -> Settings -> File Mode -> Patch m2v Timecode

Funkcja ta wystepuje w DVD Decrypterze od wersji 3.7.5.0

dane z dvddecrypter.com:

Cytat:

Added the ability to patch the first GOP in an M2V stream so that the time is 00:00:00 instead of 00:59:59 or whatever - this allows chapter files to import directly within DVDMaestro and alike.
wprawdzie ta porada nie pomogla, ale lepiej zawczasu wiedziec o tym, gdy kiedys cos bylo nie tak.

Na ich niemieckim forum tez byla o tym mowa, tutaj (mowiles Jabba, ze znasz niemiecki).
Jedynie mozna sobie to przetlumaczyc na angielski za pomoca Altavista Translate, ale to narzedzie idealne pewnie nie jest - wynik.

Tutaj ktos o to pytal, a tutaj tlumaczenie na angielski.

Ktos mial klopoty z "Independence Day"
Tutaj i tlumaczenie na angielski tutaj

mieliscie jakies klopoty z synchronizacja audio? ja jak do tej pory nie... zastanawiam sie, czy wylaczyc te funkcje w DVD Decypter...

Zalecenie Chatwalkera:

Cytat:

"Wer das Programm im File-Modus benutzt und die Dateien mit DVD2DVD-R weiterverarbeiten will, der sollte darauf achten, dass die Option 'Patch M2V Timecode (00:00:00;00)' deaktiviert ist. Sie ist leider defaultmäßig aktiviert. Es kann sonst zu asyncronem Ton kommen, da DVD2DVD-R aus den Timecodes das Delay berechnet."
i tlumaczenie na angielski (nie idealne):
Cytat:

"who the program in the file mode used and which wants to process files with DVD2DVD-R, it should makes certain that the option ' Patch M2V time code (00:00:00;00) is deactivated '. It is unfortunately default-moderately activated. Otherwise the Delay can come computed. to asyncronem clay/tone, there DVD2DVD-R from the time codes "
Czy ktos znajacy niemiecki moglby to przetlumaczyc lepiej?
Jak macie to ustawione u siebie?

Aha jeszcze odnosnie zlej synchonizacji napisow (ja to mialem z 'Abyss' i 'Matrix', podobno klopoty sa tez z 'Independence Day'):

Subtitels out of sync...

pisza, ze albo w takim przypadku moze pomoc odznaczenie pierwszego lub ostatniego chapter/cell lub ze jest to wina IfoEdit, ktore nie radzi sobie z 9-cioma vob-id....

Avant 16.07.2004 20:36

Cytat:

ja nigdy nie dodawalem sciezki DTS. Raz ze zajmuje ona duzo wiecej niz DD 5.1, poza tym jednak niby specyfikacja wymaga zeby DD jednak bylo. Pewnie zostawienie samej sciezki DTS nie zaszkodzi, ale bez dekodera tego sie nie przeslucha. Zwykly odtwarzacz nie zrobi downmixu do stereo.
Sproboj zrobic authoring samodzielnie IfoEditem, bez zautomatyzowania pod DVD2DVD-R.

:)
Ja tez nie dodawalem DTSu. Ale nie wazne
Juz poszlo. Wywalilem napisy angielskie i juz OK. Co prawda DVD2DVD-R sie zacial ale zadzialalem IfoEditem "recznie".

Michal2004 16.07.2004 12:25

Cytat:

Napisany przez Avant
tak tylko jesli dobrze rozumiem to chlopakom nie chodzi sciezka na juz gotowym ngranym filmie. A u mnie po dwukrotnym wystapieniu bledu wywala sie calkowicie program.
:help:

ja nigdy nie dodawalem sciezki DTS. Raz ze zajmuje ona duzo wiecej niz DD 5.1, poza tym jednak niby specyfikacja wymaga zeby DD jednak bylo. Pewnie zostawienie samej sciezki DTS nie zaszkodzi, ale bez dekodera tego sie nie przeslucha. Zwykly odtwarzacz nie zrobi downmixu do stereo.
Sproboj zrobic authoring samodzielnie IfoEditem, bez zautomatyzowania pod DVD2DVD-R.

Avant 16.07.2004 11:13

Cytat:

tak tylko jesli dobrze rozumiem to chlopakom nie chodzi sciezka na juz gotowym ngranym filmie. A u mnie po dwukrotnym wystapieniu bledu wywala sie calkowicie program.
:help:

Wajchiusz 15.07.2004 16:24

sorry za wprowadzenie zamieszania faktycznie to co wybieram to sciezka audio bylem przyzwyczajony do starej wersji dvd2dvdr a tam bylo na odwrot.

Robs 15.07.2004 15:51

To co zaznaczasz to ściezka audio :)
Avant dobrze pytał, czy nie chcesz mieć dźwięku w filmie?
Natomiast możesz spokojnie zrobić film bez napisów.

Wajchiusz 15.07.2004 14:40

Ilość załączników: 1
oczywiscie ze chcem film z audio tylko ze w tym problem ze zawsze musze miec sciezke z napisami zaznaczona zeby program ruszyl dalej a mi niesa potrzebne napisy tylko ze dvd2dvdr usilnie mi kaze je miec jesli juz sa zaznaczone ptaszkem to dopiero program rusza dalej.

Obrazek pokazuje jak musze miec zaznaczone zeby program ruszyl dalej.

Michal2004 15.07.2004 14:37

Cytat:

Napisany przez Wajchiusz
Witam mam pewien problemik z dvd2dvdr, chodzi oto ze zawsze musze miec zaznaczona jakas sciezke z napisami zeby program ruszyl dalej(zaczol robic kompresje filmu) jesli niemam zaznaczonej to po nacisnieciu GO wywala komunikat (jest na screenie) i dalej program stoi w miejscu jest jakis sposob na obejscie tego?, przy starszej wersji dvd2dvdr niebylo tego problemu.

hmmm dziwne... mam ta sama wersje i nigdy czego takiego nie bylo... ale ja nigdy nie zaznaczam autostartu napisow i zawsze w zakladce Settings zaznaczam "AddPrecommand 'SubtitlesOff'"... moze tak sproboj? A jak nie to trzeba by poszukac na forum DVD2DVD-R w sekcji angielskiej, albo samemu zadac pytanie.

Avant 15.07.2004 14:34

Cytat:

Napisany przez Wajchiusz
Witam mam pewien problemik z dvd2dvdr, chodzi oto ze zawsze musze miec zaznaczona jakas sciezke z napisami zeby program ruszyl dalej(zaczol robic kompresje filmu) jesli niemam zaznaczonej to po nacisnieciu GO wywala komunikat (jest na screenie) i dalej program stoi w miejscu jest jakis sposob na obejscie tego?, przy starszej wersji dvd2dvdr niebylo tego problemu.

rozumiem, ze chcesz film bez audio? ???

Wajchiusz 15.07.2004 12:49

Michal2004 15.07.2004 10:37

Cytat:

Napisany przez Avant
Jakos sie nie doszukalem odp na sytuacje wiec pisze:
DVD2DVD-R dziala pieknie. Zrobilem kilka filmow.
Wywalilem sie przy Terminatorze 2. Robie go z DD5.1 (dlaczego DVD2DVD-R pokazuje, ze sciezka DTS ma 5 kanalow?) i napisami 2xPL i EN.
Po starcie IfoEdit w procesie authoringu (przy 3%) wyświetla komunikat:
"INTERNAL ERROR: additional data required but no free space in input buffer".
Po drugim razie wywala blad i pozamiatane. Program sie zamyka. :ysz:
I pytanko: szukac przyczyny bledu IfoEdita czy przeprowadzic autoring innym softem. Co polecacie?

ZObacz
ten watek na forum doom9

Michal2004 15.07.2004 10:33

Cytat:

A to na forum DVD2DVDR odpowiedział mi Desperado :
"Der Film ist Progressiv aber Teste es selbst mit DVD2AVI die sicherste Methode um rauszufinden ob ein Film Interlaced oder Progressive Frames hat."

Co oznacza,że Film jest Progressive ale najlepiej testuj sam za pomocą DVD2AVI. No dobra, czyli jak film ma Progressive Frames to zawsze jest ZigZag ?

Zaś truecoding napisał mi :

"Es gibt kein Tool das True anzeigt.
Es gibt nur den DVD2AVi sichttest.

Das ist immer 100%.

PS: HDR ist Progressiv.

PSS: Nicht die Preview Funktion von DVD2AVI nutzen die ist nicht True.
Die bewertet zb den Vorspann.

PSSS: Nutze version 1.8.1 (Die Version 2, hat diverse Bugs)

Nutze doch auch unter Tips & trick die Interlaced Liste. "

No czyli,że jedynie prawdę podaje DVD2AVI. Zaś Lotr-ROTK (co oni nazywają HDR - Herr der Ringe) jest Progressive. A w DVD2AVI prawdziwe jest jedynie to co nazywamy "paskiem". Zaleca używać 1.81 bo podobno wersja 2 ma błędy (Bugs). No i zaleca zajrzeć na listę filmów INTERLACED jaką mają na forum.

Jabba

pozniej jeszcze odpowiedzial ktos, i potwierdzil to o czym tez mowia na doom9.

Zawsze to idzie w parze. Jak PROGRESSIVE to i ZIGZAG, jak INTERLACED to ALTERNATE.

Jak Bitrate Viewer wykryje INTERLACED I ZIGZGAG sprawdzamy film pod DVD2AVI, jesli tak naprawde to jest PROGRESSIVE dodajemy tamta linijke to AVS (podmieniamy wlasciwie) a paramety w CCE ustawiamy jak dla PROGRESSIVE - PROGRESSIVE [X], ZIGZAG [X].

Tutaj byla ciekaw dyskusja na ten temat.

Avant 15.07.2004 10:29

Jakos sie nie doszukalem odp na sytuacje wiec pisze:
DVD2DVD-R dziala pieknie. Zrobilem kilka filmow.
Wywalilem sie przy Terminatorze 2. Robie go z DD5.1 (dlaczego DVD2DVD-R pokazuje, ze sciezka DTS ma 5 kanalow?) i napisami 2xPL i EN.
Po starcie IfoEdit w procesie authoringu (przy 3%) wyświetla komunikat:
"INTERNAL ERROR: additional data required but no free space in input buffer".
Po drugim razie wywala blad i pozamiatane. Program sie zamyka. :ysz:
I pytanko: szukac przyczyny bledu IfoEdita czy przeprowadzic autoring innym softem. Co polecacie?

Jabba the Hutt 15.07.2004 02:50

A to na forum DVD2DVDR odpowiedział mi Desperado :
"Der Film ist Progressiv aber Teste es selbst mit DVD2AVI die sicherste Methode um rauszufinden ob ein Film Interlaced oder Progressive Frames hat."

Co oznacza,że Film jest Progressive ale najlepiej testuj sam za pomocą DVD2AVI. No dobra, czyli jak film ma Progressive Frames to zawsze jest ZigZag ?

Zaś truecoding napisał mi :

"Es gibt kein Tool das True anzeigt.
Es gibt nur den DVD2AVi sichttest.

Das ist immer 100%.

PS: HDR ist Progressiv.

PSS: Nicht die Preview Funktion von DVD2AVI nutzen die ist nicht True.
Die bewertet zb den Vorspann.

PSSS: Nutze version 1.8.1 (Die Version 2, hat diverse Bugs)

Nutze doch auch unter Tips & trick die Interlaced Liste. "

No czyli,że jedynie prawdę podaje DVD2AVI. Zaś Lotr-ROTK (co oni nazywają HDR - Herr der Ringe) jest Progressive. A w DVD2AVI prawdziwe jest jedynie to co nazywamy "paskiem". Zaleca używać 1.81 bo podobno wersja 2 ma błędy (Bugs). No i zaleca zajrzeć na listę filmów INTERLACED jaką mają na forum.

Jabba

Jabba the Hutt 15.07.2004 02:29

Nieźle. A ja moją dawno nieużywana niemczyzną skleciłem pytanie w dziale dvd2dvdr (jako Rayden) <http://www.dvd2dvd-r.de/modules.php?op=modload&name=eBoard&file=viewthread &tid=5111>

Spytałem konkretnie o róznice przy LOTR-ROTK dla 1.81 i 2.0.0 RC7 oraz która wersja pokazuje prawdę i której używać. Pytanie, czy zrozumiem odpowiedź ;) .

Jabba

Michal2004 15.07.2004 02:14

Cytat:

Dodam jeszcze coś takiego - to wszystko psuje ideę kombajnu jakim jest dvd2dvdr. Czyli odpal, ustaw parametry, zapuść i idź spać.

Ciekawe co na ten temat sadzi twórca dvd2dvdr (http://www.dvd2dvd-r.de). Moze wart zajrzeć na Jego forum albo napisac mu maila z wątpliwościami. Jesli znasz dobrze englisz Michał, to napisz do niego. Ma ksywkę Chatwalker. Na jego forum jest sekcja angielska.

Jabba

raczej ciezko by bylo z napisaniem do niego... niby cos tam rozumiem jak czytam, ale gorzej z pisaniem...

przeszukalem ich forum na obecnosc "interlaced=true" i znalazlem wypowiedz nikogo innego jak RB (z 1-go kwietnia 2004), napisal:

Cytat:

Du solltest dennoch weiterhin das Progressive-Flag im Stream auswerten, da es für ConvertToYUY2() im AVS-Skript wichtig ist. Ist es für den Großteil der Frames nicht gesetzt, muß ConvertToYUY2(Interlaced=True) verwendet werden, sonst kommt es zu Farbverfälschungen. Hat nichts damit zu tun ob der Film progressive "aussieht". Interlaced und progressiv kodiertes YV12 speichert die Farbinformationen verschieden.
co po przetlumaczeniu przez Altavista translator na angielski da:

Cytat:

You should evaluate nevertheless further the progressive flag in the Stream, since it is important for ConvertToYUY2() in the AVS script. If it is not set for the majority of the Frames, ConvertToYUY2(Interlaced=True) must be used, otherwise it comes to color distortions. Nothing thereby to do whether the film progressive "aussieht". Interlaced and progressively coded YV12 store the color information differently.
nie dostal odpowiedzi w tym

watku.

heh... mialem nic nie pisac, ale napisalem w koncu ;) tylko prosze sie nie smiac ze mnie ;)

Question about "interlaced=true" command...

zobaczymy czy cos odpisza... a moze mnie zwymyslaja... ciakawe... jesli bedzie jakas odpowiedz to miales Jabba swietny pomysl... a jesli nie to moze ktos inny z forum (o lepszych zdolnosciach lingwistycznych ;) ) by cos tam napisal jeszcze....

no zobaczymy.... zaglada tam ten RB, wiec kto wie...

Jabba the Hutt 15.07.2004 01:56

No to mamy zagwozdkę. Uruchomiłem sobie DVD2DVDR w wersji 2.0.0 PRO (RC7). Rózni się ona wyglądem od 1.81. Ma także mozliwość kodowania całych płyt. Wybrałem LOTR ROTK. No i po daniu dla Title1 z filmem opcji Add Job, ktora umożliwia wybór parametrow dla CCE,AVS, otrzymałem parametry : PROGRESSIVE FRAMES i ZIGZAG SCANNING ORDER. Podobnie dla Last Samuraia (tu akurat zgadza się to z BV i z 1.81).

Wersja 2.0.0 nie jest wersją finalną, niemniej RC7 jest na razie ostatnią. Ciekawostką jest ,że max ilość passes dla tej wersji wynosi 8 (w przypadku LOTR ROTK nie mogę ustawić więcej).

JAbba

Jabba the Hutt 15.07.2004 01:33

Dodam jeszcze coś takiego - to wszystko psuje ideę kombajnu jakim jest dvd2dvdr. Czyli odpal, ustaw parametry, zapuść i idź spać.

Ciekawe co na ten temat sadzi twórca dvd2dvdr (http://www.dvd2dvd-r.de). Moze wart zajrzeć na Jego forum albo napisac mu maila z wątpliwościami. Jesli znasz dobrze englisz Michał, to napisz do niego. Ma ksywkę Chatwalker. Na jego forum jest sekcja angielska.

Jabba

Jabba the Hutt 15.07.2004 01:23

Używam 2.50. Wersja 1.81 obsługuje CCE 2.50. Nie obsługuje np. 2.69. Dowodzi tego plik readme z dvd2dvdr :

"
For full functionality you also need one of the following MPEG-Encoder:

Cinema Craft Encoder SP 2.50.01.00 ; available at www.cinemacraft.com

Cinema Craft Encoder SP 2.66.01.07 Trial ; available at www.cinemacraft.com

Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.08 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.09 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.10 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.11 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.12 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.13 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.17 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.18 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.19 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.20 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.21 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.22 Trial ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder SP 2.67.00.23 Trial ; available at www.cinemacraft.com

Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.06 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.07 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.08 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.09 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.10 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.11 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.12 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.13 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.14 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.15 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.16 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.17 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.18 ; available at www.cinemacraft.com
Cinema Craft Encoder Basic 2.67.01.19 ; available at www.cinemacraft.com

MainConcept Encoder 1.3.1 ; available at www.mainconcept.com

You also need

comctl32.dll"

Jabba

Michal2004 14.07.2004 20:24

Cytat:

Pytanie tylko jest takie - czy to cos da ? Zdaje się ,ze kiedy bylismy nieświadomi, bylismy szczęsliwi ! Nasze filmy wyglądały extra po 6-9 przebiegach i nie było problemów. A teraz "Houston, mamy problem" :). Co nie Master Yoda ? I sumienie nas gryzie, wątpliwości - a moze coś jest źle....

Na razie to nie wiem co o tym sądzić.

Jabba

no daje to do myslenia, ale lepiej juz robic to poprawnie, niz nadal utwierdzac sie w bledzie.

Jabba a jakiej ty uzywasz wersji DVD2DVD-R? Bo rozumiem, ze CCE w wersji 2.5?

Bo z tego co wiem, dopiero AviSynth w wersji 2.5.xx obsluguje te opcjonalne parametry (interlaced=true/false).
Moze we wczesniejszych wersjach DVD2DVD-R byla inna wersja Avisynt, i chyba nawet samo CCE 2.5 nie wspolgra z ta nowsza wersja... tak chyba pisza na forum doom9....
trzeba by jeszcze doczytac dokladnie...

Jabba the Hutt 14.07.2004 18:11

Pytanie tylko jest takie - czy to cos da ? Zdaje się ,ze kiedy bylismy nieświadomi, bylismy szczęsliwi ! Nasze filmy wyglądały extra po 6-9 przebiegach i nie było problemów. A teraz "Houston, mamy problem" :). Co nie Master Yoda ? I sumienie nas gryzie, wątpliwości - a moze coś jest źle....

Na razie to nie wiem co o tym sądzić.

Jabba

Michal2004 14.07.2004 14:40

Cytat:

BV podaje o Powrocie Króla :

Field topfirst: Yes
DCT type: Field
Quantscale: Nonlinear
Scan type: Alternate
Frame type: Interlaced

Podobnie DVD2DVDR - nie zaznacza żadnej opcji typu Progressive, ZigZag,Linear Quantizer. Jak w tym filmie jest naprawdę ? Podobne pytanie dotyczy Last Samurai . Sprawdzał ktoś to ?

Jabba

trzeba zrobic tak jak napisalem w tym drugim temacie (link wyzej). Przeczytaj dokladnie. Tam trzeba zmienic te komende AVS; nie mam teraz za bardzo czasu na pisanie, wiec wieczorkiem napisze cos wiecej. Generalnie wpis byl podwojny (pisalem o tym w tym drugim watku), ale dzis sprawdzilem i mozna zatrzymac CCE (jak tylko zacznie rekompresowac), zmienic te linijke w AVS, zapuscic ponownie CCE a pozniej spokojnie on wszystko dajej dokonczy (zrobi authoting jak dawniej etc.)
Jeszcze to opisze.
Ew. mozna sprobowac w eclCCE odnaczyc te opcje od YUV2 i moze wtedy nie bedzie tego wpisu w AVS i mozna by dac to w tym oknie...

Jabba the Hutt 14.07.2004 13:25

BV podaje o Powrocie Króla :

Podobnie DVD2DVDR - nie zaznacza żadnej opcji typu Progressive, ZigZag,Linear Quantizer. Jak w tym filmie jest naprawdę ? Podobne pytanie dotyczy Last Samurai . Sprawdzał ktoś to ?

Jabba

Michal2004 14.07.2004 02:48

w tym watku powinien znalezc sie link do tego tematu (tak mysle):

Bitrate Viewer podaje zle dane o filmie :(

Michal2004 12.07.2004 14:56

@ Robs i Jabba

macie racje.. przepraszam.. myslalem o "Expert mode"...

latet 12.07.2004 11:47

Cytat:

Tak dlugi film raczej marnie wyjdzie, i nie poprawi tego nawet zmiana bitratu, bo sredni bitrate bedzie niski... najlepiej podzial na 2 plyty... no chyba ze jakbys sie uparl ;) moglbys wyciac cale credits np w Shrinku, i pozniej to dac CCE, ale i tak film jest za dlugi...

Wycinanie napisów to brzydki zwyczaj, ale w tym filmie (Powrót Króla) to by była po prostu zbrodnia! Dla mnie są one (w połączeniu z muzyką) jednymi z najładniejszych napisów końcowych w historii kina. Ah... te rysunki aktorów, które tam dodali! Cudo... Klimacik... Nostalgia... Przyznam, że często włączam i oglądam właśnie same napisy koncowe i łza mi się w oku kręci za każdym razem, choć na co dzień jestem tylko facetem :mruga:

Ogólnie film po kompresjach nie wyszedł tak brzydko, jak straszyliście. Zapraszam do wglądu:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...368#post284368

latet

Robs 12.07.2004 08:19

Zaznaczenie 'Force Encoding' powoduje, że materiał będzie zawsze rekompresowany, nawet jesli tego nie potrzeba (np. ma poniżej 4.37GB).

Jabba the Hutt 12.07.2004 02:41

Także i bez zaznaczenia FORCE ENCODING możesz wybrać sobie decoder plugin oraz wpisać słynne już ustawienia kodeka Huffiego i Resample Audio.

Jabba

Michal2004 12.07.2004 00:51

@latet

Cytat:

1.
Czy słynny problem zielonych napisów widać pod PowerDVD, czy tylko w odtwarzaczach stacjonarnych?
jak juz napisal Jabba - problem pojawia sie i tu, i tu. Ale poprawienie tego to kwestia 2 - 3 minut roboty (2 razy w tym watku jest to wyjasnione). Problem pojawia sie jedynie wtedy, gdy sam robisz authoring Ifoeditem. Normalnie caly ten kombajn (DVD2DVD-R) po authoringu poprawia napisy, daje get vts sectors itd...

Cytat:

2.
Czy używając DVD2DVDr warto wcześniej przygotować materiał DVD-FAB-em (chodzi mi tylko wykrojenie głównego filmu oraz wybranych ścieżek dźwiękowych i napisów), czy też mogę spokojnie wykonać to zadanie dopiero w opcjach input DVD2DVDr? Pytam, bo np. InstantCopy też potrafi wybierać ściezki, ale wszyscy zalecają jednak wczesniej przygotować film FAB-em.
przeciwskazan raczej nie ma... ale lepiej jednak jak juz wszystko robic to to takze w DVD2DVD-R...

Cytat:

3.
Ustawianie bitrate.

Zrozumiałem, że dvd2dvd-r stosuje zawsze przelicznik 1,5, który jest "bezpieczny" dla scen statycznych ("płaski"). Dlatego sporo osób przelicza na nowo, tak aby MAX dać 7500 - co polepszy sceny wymagające.
Ale nie jest wciąż dla mnie jasne, czy fakt, że zmienię MAX na 7500 musi oznaczać koniecznisc modyfikacji wartosci MIN scisle wg przelicznika? Coś mi sie wydaje, ze wcale nie jest to takie konieczne!
Na ile w ogole szytwno program się trzyma tych wytycznych?

Ja się najbardziej boję skopania scen statycznych, bo to najbardziej widać. Nie chcę więc ustawiać za niskiego MIN (na prewno nie zejdę poniżej 1000).

Teraz chcę przemielić Powrót Króla.
Program obliczył: MIN=1791 / AVG=2687/ MAX=4030.

Czy mogę tylko zwiększyć wartość MAX do 7000, a pozostałe zostawić tak jak są?

No bo jesli zastosuję przeliczniki, to:
7500:2687=2.8
MIN = 2687:2.8=959 - troche za niski ten MIN jak na moje nerwy.
podalem we wczesniejszym poscie link.. a teraz tylko dodam, to co juz wczesniej pisal CobraVerde: "CCE jest swietny, ale cudow nie robi". Tak dlugi film raczej marnie wyjdzie, i nie poprawi tego nawet zmiana bitratu, bo sredni bitrate bedzie niski... najlepiej podzial na 2 plyty... no chyba ze jakbys sie uparl ;) moglbys wyciac cale credits np w Shrinku, i pozniej to dac CCE, ale i tak film jest za dlugi...

[quote]4.
Inne opcje

BitrateView dla źródła (ROTK) pokazuje:

Czy to oznacza że muszę ustawić opcje Encoder Options w taki oto sposób:

Progressive Frames: NO (bo jest: Frame type: Interlaced)
Linear quantizer scale: NO (bo jest: Quantscale: Nonlinear)
Zigzag scaning order: NO (bo jest: Scan type: Alternate)[.quote]

tu wszystko dobrze wywnioskowales. Aha, kazdy film zawsze sprawdzaj Bitrate Viewerem, nie daj sie zwiesc i wpasc w rutyne, gdy ukarze sie (choc nie musi) ze kilka razy pod rzad ustawienia podane przez DVD2DVD-R beda takie same jak te z BV, czasami w Vobach sa loga wytworni i to potrafi juz pomieszac szyki DVD2DVD-R... Jak wczesniej pisano nie sprawdzaj z tego powodu pierwszych VOBow filmu... zwroc uwage tez na "DCT precision" (raz mialem inna wartosc - DVD2DVD-R zle zadeklarowal)

Cytat:

Upper fields first: NO (pomimo że jest: Field topfirst: Yes) !!!
tutaj link, ktory podalem wczesniej... CCE inaczej to nazywa i domyslnie zawsze zaznacza... ODZNACZYC + poczytac to co w watku, do ktorego podany jest link.

Cytat:

A co tak naprawdę zmieni, jeśli te opcje pozaznaczałbym inaczej?
Czym to grozi?
moze jakas kaszana wyjsc ;)

Cytat:

No i ostatnie pytanie - czy już się wyjaśniło czy moda na niezaznaczanie opcji Force Encoding była słuszna? Czy to coś zmienia?
zaznaczenie (zaptaszkowanie) FORCE ENCODING jest wymagane, a to dlatego, ze bez tego nie bedziesz mogl wybrac tzw "decoder plugin" (to na dole w zakladce ENCODING), dla filmow w PALu najlepiej wybierac 'MPEGDecoder'. Poza tym bez zaznaczenia tego nie bedziesz mogl podawac jakis opcjonalnych parametrow w tej ramce Avisynth'a (ale z tego raczej sie nie korzysta w wersjach DVD2DVD-R 1.81 i CCE powyzej 2.5).

aha mozesz tez dac staly (mniejszy) bitrate dla creditsow (chyba 1000 wystarczy), ale sprawdz zawsze ten ostatni chapter, od ktorego sie zaczynaja, nieraz jest jeszcze jakas normalna "akcja"...

Ja na przyklad nie uzywam tego sposobu z kodekiem HuffYUV..

Michal2004 11.07.2004 22:29

jeszcze odnosnie tego "Upper field first" i bitratu zapraszam do przeczytania tych dwoch watkow:

"Upper Field First" a DVD2DVD-R (CCE)

Pytanie o "sposób" na bitrate w DVD2DVD-R

watki sa troche zamotane ale dobrze by bylo, gdyby odnosniki do nich byly tutaj (w tej instruckji).

@Latet

Przeczytaj tam o tym Upper Field First.
Bedzie tak jak zawsze bylo tutaj powtarzane, i tak jak powtorzyli to Robs i Jabba. Zawsze (na 99% przypadkow?) to trzeba ODZNACZAC. Zreszta przeczytaj ten watek, do ktorego podalem link, moze za ktoryms razem zrozumiesz ;) prosciej nie umialem napisac ;)
chyba nie ma tam bledow...

Robs 11.07.2004 21:44

Cytat:

"Upper fields first: NO (pomimo że jest: Field topfirst: Yes) !!!" - to wynika z porad Gelo 5 i Cobra Verde - oni potrafią dorobić do tego teorię. Co do reszty, radzę się trzymać tego co pokazuje Bitrate Viewer

A ja wszystko zawsze ustawiam tak jak wskazuje BitrateViewer (w wersji 1.81 program zresztą ustawia to sam - ja tylko weryfikuję), powtarzam wszystko wg BV - łącznie z 'field topfirst' i zawsze wychodzi mi ok.

Jabba the Hutt 11.07.2004 17:35

1. Widać w Power DVD i na stacjonarnych
2. Możesz sobie przygotować FABem, czemu nie. Możesz też posłuzyć się tylko DVD2DVDR.
3. Możesz ustawić sobie MAX 7500 a MIN 1000 jak kiedyś radził MRBASS.
4."Upper fields first: NO (pomimo że jest: Field topfirst: Yes) !!!" - to wynika z porad Gelo 5 i Cobra Verde - oni potrafią dorobić do tego teorię. Co do reszty, radzę się trzymać tego co pokazuje Bitrate Viewer.

Jabba

latet 11.07.2004 16:43

Witam,

Przebrnąłem przez cały ten wątek na tyle dokładnie, na ile wrodzone cechy charakeru mi pozwoliły ;)

Mam takie pytania:

1.
Czy słynny problem zielonych napisów widać pod PowerDVD, czy tylko w odtwarzaczach stacjonarnych?

2.
Czy używając DVD2DVDr warto wcześniej przygotować materiał DVD-FAB-em (chodzi mi tylko wykrojenie głównego filmu oraz wybranych ścieżek dźwiękowych i napisów), czy też mogę spokojnie wykonać to zadanie dopiero w opcjach input DVD2DVDr? Pytam, bo np. InstantCopy też potrafi wybierać ściezki, ale wszyscy zalecają jednak wczesniej przygotować film FAB-em.

3.
Ustawianie bitrate.

Zrozumiałem, że dvd2dvd-r stosuje zawsze przelicznik 1,5, który jest "bezpieczny" dla scen statycznych ("płaski"). Dlatego sporo osób przelicza na nowo, tak aby MAX dać 7500 - co polepszy sceny wymagające.
Ale nie jest wciąż dla mnie jasne, czy fakt, że zmienię MAX na 7500 musi oznaczać koniecznisc modyfikacji wartosci MIN scisle wg przelicznika? Coś mi sie wydaje, ze wcale nie jest to takie konieczne!
Na ile w ogole szytwno program się trzyma tych wytycznych?

Ja się najbardziej boję skopania scen statycznych, bo to najbardziej widać. Nie chcę więc ustawiać za niskiego MIN (na prewno nie zejdę poniżej 1000).

Teraz chcę przemielić Powrót Króla.
Program obliczył: MIN=1791 / AVG=2687/ MAX=4030.

Czy mogę tylko zwiększyć wartość MAX do 7000, a pozostałe zostawić tak jak są?

No bo jesli zastosuję przeliczniki, to:
7500:2687=2.8
MIN = 2687:2.8=959 - troche za niski ten MIN jak na moje nerwy.

4.
Inne opcje

BitrateView dla źródła (ROTK) pokazuje:

Cytat:

Constrained param. flag: No
DCT precision: 10
Pic. structure: Frame
Czy to oznacza że muszę ustawić opcje Encoder Options w taki oto sposób:

Progressive Frames: NO (bo jest: Frame type: Interlaced)
Linear quantizer scale: NO (bo jest: Quantscale: Nonlinear)
Zigzag scaning order: NO (bo jest: Scan type: Alternate)
Upper fields first: NO (pomimo że jest: Field topfirst: Yes) !!!

A co tak naprawdę zmieni, jeśli te opcje pozaznaczałbym inaczej?
Czym to grozi?

No i ostatnie pytanie - czy już się wyjaśniło czy moda na niezaznaczanie opcji Force Encoding była słuszna? Czy to coś zmienia?

Dzieki!

latet

Michal2004 06.07.2004 23:34

Cytat:

Napisany przez mikas
A w ustawieniach mogę ustawić stopień kompresji na min. i max.., Ale tą maksymalną i tak nie mogę ustawić za dużą, bo program na to nie pozwala raz to jest np. 7000 a innym razem 7500. A nie mogę ustawić 9000?

jesli sie nie myle, to wartosc nominalna on sam ustawi, powinien sie opierac na wartosciach oryginalu, ale z reguly jest to 9800000 bit/s.
Dziwi mnie tylko to, ze czasem film ma (kazdy VOB) wartosc nominalna 7840000 a DVD2DVDR ustawia 9800000.
A na przyklad kazdy VOB filmu Trafiic ma inne wartosci (3366800, 7000000, 6191600, 6688800, 7000000, 5521200, 4986000) a DVD2DVDR i tak ustawi to na sztywno: 9800000. Byc moze tak powinno byc...

mikas 06.07.2004 08:30

A w ustawieniach mogę ustawić stopień kompresji na min. i max.., Ale tą maksymalną i tak nie mogę ustawić za dużą, bo program na to nie pozwala raz to jest np. 7000 a innym razem 7500. A nie mogę ustawić 9000?

Michal2004 06.07.2004 01:31

Cytat:

Napisany przez mikas
Jeśli chce użyć w programie DVD2DVD-R codeka Huffyuv to musze wpisać do skryptu AVS ConvertToYUY2(), ale czy musze zaznaczyć na dole okienko z nazwą "Analyse Video and add Cropping autimaticall" Bo ja go nie zaznaczyłem i wpisałem ten skrypt, ale żadnej różnicy w kodowaniu nie zauważyłem.

raczej na pewno nie musisz tego zaznaczac (nie wskazane).

mikas 05.07.2004 22:35

Jeśli chce użyć w programie DVD2DVD-R codeka Huffyuv to musze wpisać do skryptu AVS ConvertToYUY2(), ale czy musze zaznaczyć na dole okienko z nazwą "Analyse Video and add Cropping autimaticall" Bo ja go nie zaznaczyłem i wpisałem ten skrypt, ale żadnej różnicy w kodowaniu nie zauważyłem.

Robs 30.06.2004 21:56

Cytat:

Napisany przez margel
DVD Rebuilder wyswietla nastepujacy blad podczas ostatniej operacji (Rebuild) :
"DVD Rebuild experienced a buffer overflow. Error #0004. Proces must abort"

Spróbuj uzyć nowszej wersji rebuilder'a (0,54+), oraz uzywaj AviSyntha w wersji 2.5.4
Cytat:

Napisany przez margel
Blad ten wyskakuje przy wszystkich plytach jakie chce przerobic

Na 95% przyczyną jest błędna konfiguracja programu, przeczytaj tutaj jak prawidłowo zainstalować cały stuff.

margel 28.06.2004 14:56

DVD Rebuilder wyswietla nastepujacy blad podczas ostatniej operacji (Rebuild) :
"DVD Rebuild experienced a buffer overflow. Error #0004. Proces must abort"

Co moge nato poradzic ?
Blad ten wyskakuje przy wszystkich plytach jakie chce przerobic.

Margel

Ronin_AJ 24.06.2004 11:05

Ok. Dzieki wielkie za podpowiedz Cobra :spoko:

CobraVerde 24.06.2004 10:29

Cytat:

Napisany przez Ronin_AJ
Oto jaki komunikat pojawil sie gdy wcisnalem GO w DVD2DVD-R, wszystko poustawialem jak potrzeba i ... no wlasnie nie wiem co jest nie tak."The choosen HDD does not support Files> 4GB". Jakas podpowiedz , bede wdzieczny.

musisz mieć na dysku system plików NTFS (a nie FAT32) czyli system Windows 2000/XP

Ronin_AJ 24.06.2004 10:13

Oto jaki komunikat pojawil sie gdy wcisnalem GO w DVD2DVD-R, wszystko poustawialem jak potrzeba i ... no wlasnie nie wiem co jest nie tak."The choosen HDD does not support Files> 4GB". Jakas podpowiedz , bede wdzieczny.

Michal2004 22.06.2004 19:53

Cytat:

Napisany przez Bajbus_35
Mam jeszcze takie pytanko. Zrobiłem właśnie kompresję całej płyty DVD (Blade I) i
wszystko pięknie ładnie, tylko nie ma menu startowego i dodatków. Czy robiłem coś źle
czy DVD2DVD-R wywala dodatki i menu główne? ???

DVD2DVDR przerabia sam film.
Dzieki temu maksymalna ilosc miejsca na plytce jest poswiecona filmowi, bez 500 MB menu itd ;)
Sa oczywiscie sposoby by miec film z jakoscia CCE i menu, patrz artykuly na cdrinfo...

Bajbus_35 22.06.2004 17:10

Mam jeszcze takie pytanko. Zrobiłem właśnie kompresję całej płyty DVD (Blade I) i
wszystko pięknie ładnie, tylko nie ma menu startowego i dodatków. Czy robiłem coś źle
czy DVD2DVD-R wywala dodatki i menu główne? ???

Bajbus_35 19.06.2004 17:52

Dzięki wielkie za potwierdzenie diagnozy. Na początku myślałem, że coś się w systemie
pokiełbasiło, ale odpaliłem DVD Decrypter-a i on spokojnie zripował płytkę, więc
pomyślałem, coś robię źle, to napiszę na forum tam szpece będą wiedzieć ||
Nie pomyślałem (w dodatku jak robata stoi) żeby poczytać History.txt, a i tak pewnie bym
w pośpiechu ominął zmiany od ver 1.5
Jeszcze raz dzięki :spoko:

Robs 19.06.2004 16:58

Gdy zajrzysz w plik History.txt przeczytasz tam m.in. zmiany jakie weszły od wersji 1.5.0 [14.07.2003] i tu:
- copy-protected DVD's are not longer supported

No i wszystko jasne, musisz wczesniej zripować płytkę np. DVDDecrypterem.

Bajbus_35 19.06.2004 16:47

Ja to jakiś pechowy jestem :ysz: sciągnąłem cały ten soft wymieniony w pierwszym poście i zainstalowałęm. Okazało się, DVD2DVD-R potrzebuje odpowiedniej wersji CCE.
Kiedy już to załatwiłem i chciałem przystąpić do pracy, DVD2DVD-R podał, że płyta jest zabezpieczona i koniec.
Zastanawia mnie czy to "dobrodziejstwo" nowej wersji DVD2DVD-R? Bo jak rozumiem ripowaniem nazywa się zgrywanie zabezpieczonych płyt.
Soft:
DVD2DVD-R 1.8.1
CCE 2.67.00.10

Robs 17.06.2004 22:52

Właśnie zapuścilem z ciekawości DVD2DVD-R w wersji 2.0.0.
Jak wrażenia? nic specjalnego, GUI jak w Shrinku, podgląd obrazu, dodatkowo support nowej wersji cce tj. 2.69. Nic dodatkowego nie zauważyłem, zero nowych opcji/funkcji, aha jest Joblist (zapuszczenie kilku kompresji w kolejce).

JarasMSR 17.06.2004 19:36

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
hej JarasMSR - usuń łaskawie ze swojego sig'a linka do scrackowanej wersji DVD2One...

błyskawicznie, że tak powiem - przepraszam, ale krak to...cały program w postaci wykonywalnej i powaliło mi się przy uploadowaniu.

Robs 17.06.2004 16:15

Cytat:

Napisany przez Peterpl
bo chyba lepiej jak program bedzie mógł w niektórych momentach dać tam większy bitrate niż tylko ogtaniczać sie do max 4,9 MB/s?

Pewnie, że lepiej, tylko żeby mógł dać ten wiekszy bitrate musi mieć z czego zabrać, musi na jakiejś scenie wczesniej zaoszczędzić - czyli dać mniejszy bitrate - chyba, że faktycznie akurat tam mniejszy jest wystarczający.
Tak jak mówi Cobra poeksperymentuj, oceń, nic nie stracisz.

CobraVerde 17.06.2004 15:58

Cytat:

Napisany przez Peterpl
no ale powiedzcie mi czy jak zwkięsze max bitrarte to sie nic niestanie ??

spoko, z obrazem wszystko bedzie OK...

Peterpl 17.06.2004 15:49

no ale powiedzcie mi czy jak zwkięsze max bitrarte to sie nic niestanie ?? ,bo chyba lepiej jak program bedzie mógł w niektórych momentach dać tam większy bitrate niż tylko ogtaniczać sie do max 4,9 MB/s chyba to niejest wystarczający bitrate do bardzo złożonych scen.?

CobraVerde 17.06.2004 15:26

hej JarasMSR - usuń łaskawie ze swojego sig'a linka do scrackowanej wersji DVD2One...

JarasMSR 17.06.2004 15:16

Cytat:

Napisany przez Peterpl
mam pyanie jakie ustawić wartości dla filmu "Gladiator" ponieważ program wylicz mi nast:
min : 2210
average: 3316
max: 4974

z dzwiękim DTS, z DD5,1 max mam 5550,
i wydaje mi sie że troszke za niskie jak na max ? , czy moge tam wstawić powiedzmy wartość wyższą np. 7500 ?? i bedzie dobrze czy nie?? jak obliczyć sobie takie wartości ? czy ustaiwnia progtamu są optymalne maxymalnie ??

nie wiem dokładnie, jak zależy przebieg kodowania CCE od parametrów min, avg i max, więc przytoczę pewne luźne rozumowanie i może ktoś bardziej w temacie oceni ile w tym prawdy:
wartości min i max na pewno nie są "obowiązkowe", tak więc ustawiając np. 1 i 9000 wcale takich wartości którakolwiek część filmu nie musi osiągnąć - na tyle kodek może sobie ew. pozwolić, jeśli wg. jego obliczeń miejsca starczy ( w przypadku min jeśli miejsca brakuje ). co do average, to wydaje mi się, iż jest to wartość początkowa, wokół której kodek oscyluje, w kolejnych przejściach dążąc do wartości min i max odpowiednio w miejscach, gdzie wg. niego wyższy bitrate jest potrzebny, czy też nie. tak więc ustawienie max wysoko chyba nie wpłynie niekorzystnie na materiał wynikowy.
no i tak jak mówiłem - swego czasu burza mózgów wręcz była przy poszukiwaniu doskonałego wzoru ( vide fido ), dlatego może nie jest to aż tak nieskomplikowane, jak napisałem powyżej, więc sugerować tym się zbytnio nie powinno...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:23.