Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   DVD2DVD-R Instrukcja (https://forum.cdrinfo.pl/f13/dvd2dvd-r-instrukcja-20630/)

LameNT 27.02.2004 13:18

Outsaider mógłbyś najpierw trochę poczytać,było wiele razy.Fat32 nie obsługuje
plików powyżej 4gb,trzeba sobie zrobić NTFS,konwersja bez utraty danych pod
XP\2000.Stałym userom to się już znudziło powtarzanie.

outsider 27.02.2004 11:35

czesc
mam pytanie, ytuacji kiedy probuje rozpoczac ripowanie wlasciwego filmu, a nie jakiegos np.dodatkowego materialu(bo z tym nie ma problemu) wyskakuje mi komunikat "the choosen hdd does not support files >4gb, wiesz moze jak ominc ten problem albo co robie nie tak???

K.G. 24.02.2004 10:39

Fajnie, że wszystko działa - choć myślałem, że to tylko ja siedzę czasami po nocach.
Pozdrowionka
K.G.

rds 24.02.2004 02:32

Dziekuje za instrukcje.
Zgodnie z nia tak uczynilam i wszystko juz jest ladnie :-)
Dziekuje i pozdrawiam

K.G. 24.02.2004 02:13

Cytat:

Napisany przez rds
Witam.
Dopiero stawiam pierwsze kroki w tym temacie, jedank dzieki instrukcji udalo mi sie nagrac film , ( ile radosci bylo ehhh :-) ) Ale jedna zecz mi sie nie podoba. PO nagraniu wszystko jest super, ale mam takie niebieskie okienko z napisem Cinema Encoder. Czy jest jakas szansa aby tego okienka nie bylo ?
Fajniej by bylo bez niebieskiego okienka :-)
Bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam //// Hanka

Oczywiście, że jest - masz CCE w wersji Demo , która daje okienko, musisz kupić lub "zorganizować" sobie wersję Full - okienka już nie będzie.

szymtel 23.02.2004 09:36

Witam! Nie jestem mocny w temacie dvd2dvdr ,ale ostanio zroblłem film wersją 1.8.1 i wszystko poszło ok.Film wypalałem z plików i napisy były ok,czego nie można powiedzieć o Iso (napisy były zielone).

rds 23.02.2004 01:22

Witam.
Dopiero stawiam pierwsze kroki w tym temacie, jedank dzieki instrukcji udalo mi sie nagrac film , ( ile radosci bylo ehhh :-) ) Ale jedna zecz mi sie nie podoba. PO nagraniu wszystko jest super, ale mam takie niebieskie okienko z napisem Cinema Encoder. Czy jest jakas szansa aby tego okienka nie bylo ?
Fajniej by bylo bez niebieskiego okienka :-)
Bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam //// Hanka

Jabba the Hutt 22.02.2004 21:18

Niestety przy ostatnim filmie użyłem wcześniejszej wersji DVD2DVDR, w sumie było to już dość dawno temu (1,5-2 miesięcy), kiedy jeszcze nie było 1.8.1 .
Mogę powiedzieć ,ze authoringu dokonał sam program i plik ISO też zrobił - aczkolwiek potem wypalałem z VOBów. Używałem MPEGDEC.dll . Rippuję nadal DVDDecrypterem i na razie tego nie zmieniam.

Pozdrawiam

Jabba

fido2001 22.02.2004 16:33

Witajcie po dluzszej przerwie...
Troche czasu minelo odkad ostatni raz cos produkowalem, i widze duuuze zmiany, i to pod wzgledem softu jak i nowych userow na forum :)

Korzystajac z okazji chcialbym prosic o wyjasnienie pewnych niewiadomych, mysle ze jest tu troche osob ktore sidza w temacie caly czas i trzymajac reke na pulsie wiedza to i owo; a wiec :

1. W nowej wersji 1.8.1 pojawila sie opcja w zakladce SETTINGS - Add PreCommand "SubtitleOff" - co to jest i z czym to sie je ??

2. Czy opcja Authoringu dziala w koncu poprawnie, czy dalej lepiej laczyc pliki w IfoEDIT recznie oraz jak sie sprawuje CrreateISO, uzywacie tego, czy klasycznie wypalacie pliki ?

3. Widnieje opcja IgnoreCSS, czy znowu program potrafi RIPowac z oryginalnego, zabezp. DVD, czy jednak trzeba wczesniej to zrobic na innym sofcie ?

4. TO jest chyba najbardziej interesujace mnie zagadnienie, zauwazylem mianowicie ze DVD2DVD-R zaczal korzystac z AviSynth w wersji2.5.x i uzywa Mpeg2Dec3.dll, co wg Was daje uzywanie tego duetu, czy zwieksza predkosc/jakosc ?? Czy zeby korzystac z dobrodziejstw plynaczych z nowych wtyczek ( Avisynth + Mpeg2dec3 ) musze zainstalowac ktoras z nowszych wersji CCE, czy uzywajac nadal 2.50 moge osiagnac pozadane rezultaty ?? Jezeli weszla w mode ktoras nowsza wersja CCE to ktora radzicie ??

5. Luminance level ?? Po co dodali ta opcje, myslalem ze jedymym slusznym zakresem jest 16-235, czy cos sie zmienilo ?

Szczegonie prosze o wypowiedzenie sie Weteranow Jabby i Cobry, oraz innych znawcow tematu w szczegolnosci sledzacych zmiany na forum doom9

Pozdrawiam,
Rafał.

margel 22.02.2004 02:25

Witam
Co mam zrobic Dvd2Dvd-r 1.8.1 nie znajduje okna cce i wyskakuje jakis blad chyba 80 czy 8x.

lukasz_lo 16.02.2004 18:59

mam pytanko!!!

wiem ze AnyDVD usówa zabezpieczenie z DVD ale czy Ripuje płyte?

JarasMSR 15.02.2004 12:30

jeszcze nie spotkałem płyty, której Decrypter by nie podołał.

Sharyy 13.02.2004 18:25

Mam problem który się niby pojawiał już w pytaniach - ALEE

Zrzucam tak jak zawsze film [Family Man] SmartRiper'em a ten tym razem nie woła o uruchomienie playera, ale za to długo szuka klucza i nie znajduje - wyrzuca "quit RIp ?"
Jak odpowiem ok to idzie dalej - i tak przy wszystkich VOBach.
Niby Zrzuca film na dysk ale DVD2DVDR się pulta że "no Valid Key Found".
Prubowałem też DVDDecrypterem [mode file] ale to samo.

JarasMSR 12.02.2004 16:09

bo DVD2DVD-R wpierwej rozbiera film na części pierwsze, później robi z tego nowe DVD, a na końcu, jeśli oczywiście zaznaczyłeś, jeszcze gotowy do wypalenia plik ISO i 22GB może być mało.

lukasz_lo 11.02.2004 00:22

22 GB na jeden film to zamało?

>>>DVD2DVD-R<<<
Próbowałem zrobić kopie bezpieczeństwa płytki DVD programem DVD2DVD-R ale jakiś bąd mi sie pokazuje mówiacy ze brakuje mi mejsca na dysku a mam 22GB wolnego na HDD ! no bez przesady przecież 3 filmy by mi weszły na dysk! a jeden, który ma 7 GB niechce.
O co chodzi ? czy ja coś źle robie czy trzeba wiecej miejsca ?

Prosiłbym o odpisanie na e-maila lub na forum!

JarasMSR 10.02.2004 00:36

co do problemu olq, to ja Mulholland Drive rippowałem Decrypterem i też mam problem z muzą, ale to jedyna taka płyta na 40, więc chyba problem z płytą.
Olav_Basoski: co do filmów > 6,5GB, to zrobiłem tak harry'ego pottera, 5 przebiegów, min max ustalił DVD2DVD-R v.1.7.3, CCE 2.67 i na telewizorze wygląda pięknie (nie uchroniłem ilością przebiegów pewnych niedociągnięć, no ale stopień kompresji duży).

a teraz najlepsze. dysk pierwszy: zrobiony już Harry Potter i dopiero co zrippowany Decrypterem Mulholland Drive do pliku ISO. podpinam MD do DaemonTools, odpalam DVD2DVD-R, 4 przebiegi. po 8 godzinach dostaję na drugim dysku wynik pracy: cienkiej jakości Mulholland Drive z godziną Harry'ego Portiera w środku filmu (sam obraz - dźwięk z MD). konia z rzędem temu śmiałkowi, co podejmie się próbie wyjaśnienia zagadki.

gader 09.02.2004 05:35

begin czesc!

byc moze post nie na temat ale juz
sadze ze pisze do ludzi ktorzy poradza sobie z tym
w 5 min wiec nie zajme duzo czasu...

mam (obraz) dvd(+-)r na dysku nie iso tylko folder ts_video
dvd zawiera 2 filmy "fast and furious" i "2fast 2furious"
calosc zajmuje 4.09 gb ~bitrata 2 Mbit + DD 5.1

problem jest w tym ze jest to wer. niemiecka (nawet nie ma napisów ang.)

a wiec chcialbym sie dowiedziec jak zamienic scierzki dzwiekowe na ANG.
tak aby to dzalalo ok po nagraniu (prog i prosty opis)

i przu okazji moze wiecie skad wziac same scierzki ac3 z tych filmow
moze jakis serwer albo wyszukiwarka (jeszcze nie mam ale chyba bede mial)
jak ktos ma i moglby udostepnic to prosze na priv

jest jeszcze ewentualnosc ze dzwiek bedzie sie rozjerzdzal z obrazem
co wtedy robic ?

end narqa

olq 06.02.2004 15:17

no dzieki, ale obylo sie bez dvddecryptera, wystarczyl sam anydvd, prawdopodobnie byl jakis problem z decss, ale teraz jusz smiga ladnie :)

nawiasem mowiac anydvd pozwala zaoszczedzic troche miejsca na dysko to jest wazne dla osob u ktorych sie np. te 15 gb nie zmiesci :P ja nie mam tego problemu ale zawsze to szybciej jest jesli nie trzeba zrzucac filmu na dysk

Olav_Basoski 03.02.2004 22:54

Spróbój zgrac płytkę DVDDecrypterem ale w tybie "FILE". Ja tak robie od samego początku i wszystko jak do tej pory grało.

olq 03.02.2004 11:43

witam, jestem tu nowy, ale ten temat przegladam od jakiegos czasu, mam maly problemik a nie byl on opisywany jeszcze na forum.

tak wiec od razu kiedy dvd2dvdr odpala ifoedita i kiedy zrobi sie multiplexing, wlacza sie chyba audiocheking no i wtedy wyskakuja ostrzezenia ze sciezka audio jest uszkodzonam wyskakuje tak z 10 razy wkoncu pojawia sie napis ze skoro jest tak duzo uszkodzonych sciezek to on ignoruje audio i przechodzi dalej jakby nigdy nic :P no i teraz pytanie o co chodzi? bo nie czekalem do konca jak bedzie wygladal film, no ale chyba bedzie jkais problemz filmem

poczatkowo zgrywalem na zywca z odznaczonym omijaniem css , pomyslalem ze moze przez to wiec, zgralem plytke na dysk przy pomocy DeCSS, ale problem sie powtarza :P

ktos ma jakis pomysl?? moze robie cos zle

Olav_Basoski 31.01.2004 17:14

Nie wiem czy wam też cos takiego sie dzieje, ale przeryłem całe forum na "doom9.net" i dvd2dvd-r i ani słowa o tym problemie. Film jest za***iście skodowany, żadnych uwag, co do samej istoty działania dvd2dvd-r jak i samego CCE. Nie wiem natomiast co jest grane bo, jak zgram płytke albo decrypterem, albo DVDShrinkiem (po prostu zrzuce ją tak abym mial gotową kompilację DVD-R) to zawsze w trzech miejscach podczas trwania filmu są zacięcia. Wygląda to tak że głos idzie do przodu, a obraz sie zatrzymuje na jakąś niecałą sekunde i dalej idzie już dobrze. Dziwne bo synchronizacja obrazu, dźwięku i napisów jest bardzo dobra. Korzystam z najnowszego CCE + DVD2DVD-R 1.81.
Tak apropos to kodując filmy przy wykorzystaniu tego najnowszego cacka DVD2......... nie ma problemu z zielonymi napisami. Wszystko robi się samo. wystarczy tylko troche poczekać (troche w przypadku tego programu tzn. 2h film na 3 przebiegach, z poprzedzającym rozpozaniem które trwa zaledwie 80 minut + 4h 10m). Warto jednak czekać bo rezultaty po transkodowaniu są bardzo zbliżone do oryginału. Nie wiem tylko jednego. Bo na forum programiku DVD2DVD-R ludziska piszą aby najlepiej nie bawić się wartością bitrate mix i max, uwazają że progz zrobi to za nas o wiele lepiej. Dużo sie na ten temat naczytałem, przerobiłem kilka filmów co miały około 6 GB, ale wciąż brakuje mi przykładów (interesują mnie filmy które zajmowały by na krążku conajmniej 6.5 GB i miały 2.30 godziny).
Ponadto intryguje mnie jeszcze jedno pytanie. W zakładce Encodera jest taka opcja "crop..........." czyli obcinania czarnych ramek (panoramy). Kiedy mozna tej opcji użyć ? Czekam na wasze spostrzeżenia i sugestie !

Olav_Basoski 31.01.2004 16:58

Własnie przed chwilą ściągnąłem sobie najnowszą wesrję kodeka CCE 2.67.00.23 (z dodatkie vigoru rzecz jasna).

mime310182 26.01.2004 21:18

Chcialbym dozucic mala uwage,a wlasciwie dwie(jesli nie masz nic przeciwko).Jesli plyta jest zabezpieczona przez CSS nalezy w zakladce "settings" wlaczyc opcje "ignore css" bo inaczej program nie startuje i wyskakue okno "DVD is protected".Dwa to to ze wersja ktorej uzywasz nie jest juz dostepna.Zaznacze ze program jeszcze nie skonczyl wiec o konkretnych wynikach dowiem sie jutro.

ideJ 25.01.2004 22:37

Cytat:

Napisany przez budasty
Przy wczytywaniu do DVD2DVD-R filmu Star Wars Episode IV występuje błąd dzielenia przez zero - spotkaliście się z tym błędem (?) i zna ktoś może jakieś rozwiązanie problemu lub zaproponuje inny program o podobnych właściwościach (chcę wyrzucić niemieckie menu z filmu:)??

Poszukaj postó 2Cool'a na forum.doom9.org. Będziesz miał trochę zabawy z IfoEdit'em :) Ewentualnie NuMenu4U i może MenuEdit.

(niemieckie menu? do tej pory widzialem tylko azjatycką wersję będącą kopią LD ale ta nie miała niemieckiego menu...)

budasty 25.01.2004 20:35

Przy wczytywaniu do DVD2DVD-R filmu Star Wars Episode IV występuje błąd dzielenia przez zero - spotkaliście się z tym błędem (?) i zna ktoś może jakieś rozwiązanie problemu lub zaproponuje inny program o podobnych właściwościach (chcę wyrzucić niemieckie menu z filmu:)??

( przeglądałem plik *.ifo w Ifoedicie i wygląda chyba prawidłowo, hmm)

CougaR2 25.01.2004 14:50

U mnie na przykład 10 passów (film 2h50min, AthlonXP 2000+) trwa 24h. Ale zazwyczaj daje 5 passów i wtedy trwa to około 12-13h. Już przy 5 pasach jakość jest bardzo dobra. Myślę że dawanie więcej jak 5 przy filmach trwających do 3h nie ma sensu.

tytusdezoo 25.01.2004 14:44

Mam pytanie doo was jakdługo trwa u was cały proces DVD2DVDR????
I drugie pytanie ile przebiegów dajecie????

JarasMSR 25.01.2004 00:03

jeśli chodzi Ci o zrzuty ekranu, to chociażby PowerDVD, a za link serdecznie dziękuję, gdyż próbowałem przez 3 dni to zrobić samemu i ni huhu - lecę sprawdzić.

exbach 24.01.2004 15:38

Cytat:

Napisany przez JarasMSR
piszę więc jak każesz, aczkolwiek nie wniesie to zbyt wiele, gdyż będzie to kolejne pytanie do zawodowców, a brzmi następująco:
wypożyczyłem sobie filmik (Królestwo Larsa von Triera), na który składają się dwa odcinki, a co za tym idzie dwa strumienie video i za cholerę nie mam pomysłu jak to DVD2DVD-R pociągnąć, bo da się zaznaczyć tylko jeden strumień i prośba moja, to czy jakaś dobra dusza mogłaby podpowiedzieć cokolwiek, bądź też podać link, gdzie odpowiednia instrukcja spoczywa?

witaj
Jakiś czas temu kolega "Robs" opracował taką instrukcję jeżeli się nie mylę to była pod adresem http://divxpl/forum/viewtopic.php?t=3646.
Dosyć dobrze opisano to w CHIP Specjal nr 7(76)2003 ,tam była też płyta z potrzebnymi programami.
powodzenia
Henryk

PS
Mam pytanie:
1. jakim programem ( i jak to robić) można zrzucać pojedyncze slaydy z filmu DVD ?

JarasMSR 20.01.2004 18:26

piszę więc jak każesz, aczkolwiek nie wniesie to zbyt wiele, gdyż będzie to kolejne pytanie do zawodowców, a brzmi następująco:
wypożyczyłem sobie filmik (Królestwo Larsa von Triera), na który składają się dwa odcinki, a co za tym idzie dwa strumienie video i za cholerę nie mam pomysłu jak to DVD2DVD-R pociągnąć, bo da się zaznaczyć tylko jeden strumień i prośba moja, to czy jakaś dobra dusza mogłaby podpowiedzieć cokolwiek, bądź też podać link, gdzie odpowiednia instrukcja spoczywa?

CougaR2 19.01.2004 20:13

Tak sobie czytam ten cały topic i doszedłem do wniosku że niektorzy maja opory ;) przed formatem dysku na NTFS i reistalką XPka. Jest proste rozwiązanie: użyć komendy "CONVERT C: FS:NTFS /X". I po kłopocie. Żadnych formatów i takich tam piedół :)

PS: Czyży ten topic zanikał... :( To bardzo niedobrze bo można sie to dowiedzieć ciekawych rzeczy... Ludzie piszcie !!! ;)

Jabba the Hutt 04.01.2004 21:58

Cytat:

Napisany przez Nemu
Zainstalowałem DVD2DVD-R programik jak w temacie ale mam problem gdy go chce uruchomic pojawia sie "Instal a ASPI Dirver First".

Nie wiem ale chyba chodzi o zainstalowanie DVD ale nic takiego nie mam!!

Moja wypalara DVD to TEAC DRV-50

PZDR
Nemu

Chodzi o drivery ASPI, których pewnie nie masz jesli masz Windows XP. Drivery firmy Adaptec.
http://cd-rw.org/software/cdr_softwa...tools/aspi.cfm

Pozdrawiam

Jabba

Nemu 04.01.2004 14:43

Zainstalowałem DVD2DVD-R programik jak w temacie ale mam problem gdy go chce uruchomic pojawia sie "Instal a ASPI Dirver First".

Nie wiem ale chyba chodzi o zainstalowanie DVD ale nic takiego nie mam!!

Moja wypalara DVD to TEAC DRV-50

PZDR
Nemu

Jabba the Hutt 03.01.2004 01:56

Czy ktoś już używał z powodzeniem wersji beta 1.8.0 DVD2DVDR ? Może fido2001, Cobra lub inni ? Jak wrażenia ? Jest OK ?

Jabba

ideJ 02.01.2004 17:14

Tak się cały czas zastanawiam co takiego niedobrego jest w NTFS'e? Z mojego skromnego doświadczenia z Windowsami wynika, że to jedyny normalny systemów plików (osobiście wolę Linux'a ale tam niestety nie ma dobrych aplikacji do authoringu DVD). Przy zabawie z DVD NTFS to jedyna droga. Skoro nie lubisz XP zainstaluj sobie W2K

Sopel2 01.01.2004 05:54

" Odpowiedź jest bardzo prosta...Po prostu twój dysk jest sformatowany w opcji FAT/Fat32/ więc nie można zapisać pliku większego niż 4 GB...(a takiej wielkości bedziesz miał obraz .iso swojego NOWEGO DVD......W takim wypadku trzeba po prostu zrobić sobie jedną partycję przynajmniej w NTSF i po kłopocie..."

Takk... to akurat wiem, ale nie che NTFS'a. Codzi mi o to, zeby zrobic to bez zmainy systemu plikow (to, czego nie znosze, to windoza, a XP, to juz wogule)...
Widze, ze bez instalacji eXPirience'a sie pewnie nie obejdzie :(

ideJ 01.01.2004 00:07

Skoro na kompie chodzi a na stacjonarnym ma kłopoty to przeważnie pomaga wczytanie do IfoEdit'a dowolnego pliku IFO i wciśnięcie guzika 'Get VTS Sectors'. Jeśli wyświetli jakieś liczby to znaczy, że Twoje kłopoty prawdopodobnie się skończyły. Jeśli nie to nie mam pomysłu :(

harmoniusz 31.12.2003 18:44

Odpowiedź jest bardzo prosta...Po prostu twój dysk jest sformatowany w opcji FAT/Fat32/ więc nie można zapisać pliku większego niż 4 GB...(a takiej wielkości bedziesz miał obraz .iso swojego NOWEGO DVD...:)...W takim wypadku trzeba po prostu zrobić sobie jedną partycję przynajmniej w NTSF i po kłopocie...:)

A teraz z innej beczki...Mam następujące pytanie do szanownego gremium...

Zrobiłem sobie filmik w DVD2DVD-R wersja chyba ostatnia czyli 1.8...
I teraz chciałbym wstawić to do oryginalnych plików...zastępując oczywiscie tylko pliki VOB_1_1...itd. Wiem że trzeba zrobić update ifo dla Video_1.ifo...Robiłem to programem IFOUpdate...I na kompie (czyli na DVD-ROM'ie wszystko chodzi jak ta lala...Natomiast jak włożę do stacjonarnego odtwarzacza...wywala mi komunika że płyta jest zabrudzona itp (oczywiscie płytka jest nowiutka...jak mój kumpel po spoeiwdzi...;))

Bardzo bym prosił o instrukcję dla "*****i" (czyli krok po kroku-czyli instrukcja dla mnie o IQ=10...;) ) czym to mozna zrobić (czy.jakim programem) nio i jak to zrobić...kroczek po kroczku...Za wszelkie info wielkie dzięki...I wybaczcie...tepakowi...;)

Sopel2 31.12.2003 13:58

pliki > 4GB

Witam wszystkich zgromadzonych. Wieki juz minely odkad tu ostatni raz bylem. Po dlugim okresie oczekiwan wreszcie doczekalem sie nagrywarki DVD. Zwykly, prosty NEC ND-1300A, ale zawsze cos. Mam go od tygodnia i to wszystko zaczelo mnie nieco intrygowac. Mam problem z DVD2DVD-R: po ustawieniu bitrateu, dopisaniu wszystkich AVS'ow, itd... wduszam GO... wszystko by bylo pieknie, gdyby mi nie wywalal errora: "The chosen HDD does not support Files > 4GB". Oczywiscie uzywam win98 (bo nagrywaniem DVD na linuxie, cy tym bardziej na BSD malo osob sie zajmuje).

Po tych dlugich wyjasnieniach (z gory przepraszam za duza ilosc zbednego textu) moge wreszcie przejc do kluczowego pytanka:
czy dvd2dvd nie ma opcji splittowania plikow, czy jest mozliwosc wlaczenia obslugi duzych plikow pod FATem?

Z gory dzieki za wszelkie sugestje i pozdrawiam!

fido2001 26.12.2003 05:06

Tak, Andi, bez zadnego problemu. Po prostu czesc filmu robisz sobie metoda DVD2DVD-2, a druga czesc , tj. przygotowanie napisow i polaczenie tego do kupy robisz metoda ktora opisal CobraVerde tak jak bys przerabial DivXa na DVD.

Andi121 26.12.2003 00:52

Witam mam pytanko mam film dvd w wersji angielskiej <lektor napisy >jest mozliwosc dodania do niego naisów polskich tak jak do divx czy cos w tym stylu ??

Pozdrawiam!!!

ideJ 22.12.2003 17:53

Który program? ;)
Przy pomocy DVDDecryptera zrób obraz ISO tej płytki na dysku. Przy okazji zostanie usunięte CSS

Voyager 21.12.2003 15:31

Copy protekted

Witam!

Mam pewien problem z kopią DVD, mianowicie program wurzuca po naciśnięciu GO komunikat 'copy protekted'. Może ktoś wie co w takiej sytuacji zrobić? Z góry dziękuje. Pozdrowienia. Voyager.

jezak 18.12.2003 20:01

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt

Widzę ,ze fani Instant Copy zamilkli - na razie rej wodzą shrinkersi...

Jabba

Można z dobrym efektem łączyć DVDShrink i Instant Copy:
- w DVDShrink wybieramy film bez kompresji z interesującą nas śieżką audio, a menu oraz wybrane dodatki zrzucamy z kompresją,
- następnie wszystko obrabiamy w Instant Copy, który jeśli chodzi o jakość jest przecież THE BEST.

Jabba the Hutt 18.12.2003 13:30

Cytat:

Napisany przez matusz
Witam.

Dzięki za świetny opis programu DVD2DVD-R, wszystko udało mi się zrobić za pierwszym razem. Mam jednak dwa pytania.

1. Jak wybrać tylko te dodatki które mnie interesują, czy można je jakoś podejrzeć w DVD2DVD-R , najlepiej przed zrzutem na HDD?

2. Jak podzielić jedną płytę na dwie programem DVD2DVD-R?

Jeśli ten program nie posiada takich funkcji to napiszcie jaki.

Dzięki.

ad.1 NIE MA,NIE MA : wody na pustyni i mozliwości wybrania w DVD2DVDR dodatków i filmu. Mozna tylko zrobić sam film , ewentualnie jakiś sam dodatek.
ad.2 płyty dzielimy na 2 DVD FABEM. DVD2DVDR takich możliwości nie ma.

Program ten jest dla fanów CCE, jakości oraz opcji ONLY MOVIE.

Poza tym odpowiedź na 2 pytanie już była chwilę wczesniej. Oj ludzie nie czytacie nawet postu pod którym piszecie...

Widzę ,ze fani Instant Copy zamilkli - na razie rej wodzą shrinkersi...

Jabba

matusz 18.12.2003 11:48

Witam.

Dzięki za świetny opis programu DVD2DVD-R, wszystko udało mi się zrobić za pierwszym razem. Mam jednak dwa pytania.

1. Jak wybrać tylko te dodatki które mnie interesują, czy można je jakoś podejrzeć w DVD2DVD-R , najlepiej przed zrzutem na HDD?

2. Jak podzielić jedną płytę na dwie programem DVD2DVD-R?

Jeśli ten program nie posiada takich funkcji to napiszcie jaki.

Dzięki.

Andi121 17.12.2003 23:06

Thx All poprostu fat32 nieopsłuje plików większych niż 4GB :) zapomniałem :)

syriusz 16.12.2003 16:14

nie no nie przekonałem sie do tego DVD2DVDR - wole DVDShrink!!

pozdrawiam shrinkerow!

JarasMSR 16.12.2003 13:51

Cytat:

Napisany przez syriusz
a ja mam taki problem z tym programem:
w momencie kiedy wybieram co chcem zgrać (które napisy, audio itp) to jak przejde do następnego rozdzialu to jak wróce tam gdzie pozbawiłem film dodatkowych napisów to znowu wszystko jest zaznaczone.... mam werjse 1.4.6 a na tej najnowszej tez tak jest

bo DVD2DVD-R zajmuje się chyba tylko jednym strumieniem, tak więc lecisz film LUB menu LUB dodatki, dlatego przy zmianie wybranego strumienia w poprzednim powracają ustawienia defaultowe, ale nie dam sobie głowy uciąć - jak pierdoły gadam to mógłby mnie ktoś poprawić.

Cytat:

Napisany przez Andi121
Witam ja mam pewien problem z tym programem Chce skopiowac dysk dvd program DVD2DVD-R pokazuje ze zuci okolo 6GB kiedy klikne GO wyskakuje bład ze dysk niemoze byc wiekszy niz 4 GB jak ujme troche danych z dvd wtedy idzie ale wolał bym mieć całą płyte skopiowana nie cześć !!! wiecie co z tym zrobić ???? THX ALL

bo DVD2DVD-R zawsze tworzy plik, który zmieści się na 1 DVD (jeśli materiał na wejściu ma więcej niż 4,5GB to jest kompresowany i teraz zależy co tak naprawdę chcesz zrobić:
1. jeśli backup płyty na hdd, to polecam DVD Decrypter
2. jeśli chcesz mieć cały film nieskompresowany, to użyj DVD Fab, który podzieli ci go na 2 płyty.

Andi121 16.12.2003 07:55

Witam ja mam pewien problem z tym programem Chce skopiowac dysk dvd program DVD2DVD-R pokazuje ze zuci okolo 6GB kiedy klikne GO wyskakuje bład ze dysk niemoze byc wiekszy niz 4 GB jak ujme troche danych z dvd wtedy idzie ale wolał bym mieć całą płyte skopiowana nie cześć !!! wiecie co z tym zrobić ???? THX ALL

Cinek_P 14.12.2003 21:36

Dvd2dvd-r

Witam

Czy w wersji DVD2DVD-R 1.7.1 trzeba zmieniac recznie kolor napisow po kompresji? .Sory ze ponawiam pytanie ale bardzo mi na tym zalezy i nieposiadam stacjonarnego odtwarzacza

Z góry dziękuje.

syriusz 14.12.2003 19:44

a ja mam taki problem z tym programem:
w momencie kiedy wybieram co chcem zgrać (które napisy, audio itp) to jak przejde do następnego rozdzialu to jak wróce tam gdzie pozbawiłem film dodatkowych napisów to znowu wszystko jest zaznaczone.... mam werjse 1.4.6 a na tej najnowszej tez tak jest

Jabba the Hutt 12.12.2003 19:20

Cytat:

Napisany przez fido2001
oczywiscie na jedna, bo kolega tak chcial, jedna sciezka DD5.1 + PLsub..

Dwie Tałerki extended z zasady robi się na 2 płytach DVDR. Wtedy utrata jakości nie jest duża. Pierwsza płyta z DTS wchodzi na 1 DVDR bez kompresji, drugą trzeba kompresować.

Jabba

PioKot 12.12.2003 16:04

Gelo_5 radzi odptaszkować FORCE ENCODING i tak taż zawsze robię, ale z czystej ciekawości co powoduje odchaczenie tej opcji.

fido2001 12.12.2003 15:38

oczywiscie na jedna, bo kolega tak chcial, jedna sciezka DD5.1 + PLsub..

ErCoDeZz 12.12.2003 12:58

Cytat:

Napisany przez fido2001
Kupilem sobie pelne 4-ro plytowe wydanie Wladcy Pierscieni - Dwie Wierze. Kilka dni pozniej kolega poprosil mnie o zrobienie przyjacielskiej kopii. Zrobilem, CCE, 7 przebiegow, jedna sciezka dzwiekowa plus polskie napisy. I faktycznie, jakosc obrazu jest gorza niz w przypadku DivXa, ale spodziewalem sie tego. Przeciez to prawie 4 godziny matrialu; Nie ma ludzkiej sily zeby kompresujac film MPEGiem2, uzyskac dobra jakosc przy tak duzej kompresji.

Film jest na 2 plytach. Zrzucales go na jeden dvd-r czy na 2?
Bo ja robilem na 2 (skompresowane menu, DTS ang i DD5.1 PL, 9 pass) i wyszlo miodzio.

fido2001 12.12.2003 04:35

Kupilem sobie pelne 4-ro plytowe wydanie Wladcy Pierscieni - Dwie Wierze. Kilka dni pozniej kolega poprosil mnie o zrobienie przyjacielskiej kopii. Zrobilem, CCE, 7 przebiegow, jedna sciezka dzwiekowa plus polskie napisy. I faktycznie, jakosc obrazu jest gorza niz w przypadku DivXa, ale spodziewalem sie tego. Przeciez to prawie 4 godziny matrialu; Nie ma ludzkiej sily zeby kompresujac film MPEGiem2, uzyskac dobra jakosc przy tak duzej kompresji.

JarasMSR 12.12.2003 00:06

sądząc po logu nie trza ani zmieniać kolorów ani robić Get VTS Sectors, ale ja się nie znam...

znalazłem troszkę czasu by samemu odpowiedzieć sobie na pytanie zadane powyżej:
menu działa jak należy tzn. po wybraniu chapteru z drugiej płyty wyskakuje żądanie jej włożenia, jednak zostanie odtworzona pierwsza scena z drugiej płyty zamiast pożądanej oraz nie zostaną zachowane ustawienia ścieżki audio i napisów.

Cinek_P 11.12.2003 21:48

Dvd2dvd-r

Czy w wersji DVD2DVD-R 1.7.1 trzeba zmieniac ręcznie kolor czcionki napisów po kodowaniu, czy program sam to zrobi ?

Taki jest log kodowania

11:48:02 Checking Filesystem...
11:48:02 Checking free Diskspace for Ripping...
11:48:02 Checking free Diskspace for Encoding...
11:48:02 Checking free Diskspace for Authoring...
11:48:02 Checking Outputfolder...
11:48:02 Checking Outputfile...
11:48:02 Updating PTS-Values...

11:48:02 ---- IfoEdit-Mode ----

11:48:02 Starting Rip
12:00:09 Finished Rip
12:00:09 Starting Audiocheck
12:01:34 Finished Audiocheck
12:01:34 Starting DVD2AVI...
12:05:30 Creating Avisynth-Script...
12:05:30 Counting Frames...
12:05:31 Creating IfoEdit-Chapterlist...
12:05:31 Writing Protocol...
12:05:31 Creating Encoder-Script...
12:05:31 Starting MPEG-Encoder...
20:02:53 Starting IfoEdit...
20:25:09 Copying subtitlecolors...
20:25:12 Setting Audio to present...
20:25:13 Setting Subtitle to present...
20:25:14 Setting Provider-ID...
20:25:15 Updating VTS sectors...
20:25:15 FINISHED!

JarasMSR 11.12.2003 16:21

dzięki wielkie. czytając dalej doszedłem do wniosku, że najlepiej do splita będzie sie chyba nadawał DVDFab, stąd już ostatnie moje pytanie nie związane z tematem DVD2DVD-R: jak w przypadku podzielenia filmu na 2 DVD działa menu? w poradniku na divx.pl jest napisane, że manu i dodatki zostają na pierwszej płycie...

edit: o co mi dokładnie chodzi. mianowicie jeśli na drugiej płycie jest tylko film, to gdy wybiorę w menu np. scenę z "drugiej" płyty, to czym to się objawi: żądaniem drugiej płyty czy brakiem reakcji. to samo w przypadku ustawień dźwięku i napisów - jesli wybiorę inne niż standardowe, to czy na drugiej płycie ustawienia zostaną zachowane? i czy zależy to od programu, którym dzielę film?

CobraVerde 11.12.2003 16:04

Cytat:

Napisany przez JarasMSR
dużo osób używających DVD2DVD-R pisało o ripowaniu LotRa, nie pisząc jednocześnie, czego używało, więc wnioskowałem, najwyraźniej błędnie, iż używali do tych celów DVD2DVD-R, który zrzuca zawsze w jedną płytkę. mógłbyś mi w takim razie poradzić, czego najlepije używać do tak długich filmów?

najlepiej kupić oryginał i nie robić kaszanki ;) a w ostateczności przegrać film na 2 DVDR bez rekompresji...

JarasMSR 11.12.2003 15:47

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
zrobiłeś LOTR na DVDR ? żaden encoder nie przerobi porządnie tak długiego filmu na wersje o wielkości 4.3 Gb.

dużo osób używających DVD2DVD-R pisało o ripowaniu LotRa, nie pisząc jednocześnie, czego używało, więc wnioskowałem, najwyraźniej błędnie, iż używali do tych celów DVD2DVD-R, który zrzuca zawsze w jedną płytkę. mógłbyś mi w takim razie poradzić, czego najlepije używać do tak długich filmów?

Cytat:

i co to za funkcja Motion Blur w TV ??? rozmywa obraz w scenach dynamicznych ;) może ci chodziło o Motion Estimation (Compensation) ?

to już była polewka (widoczna emotikona), bo, przynajmniej u mnie, na monitorze obraz jest bardziej ostry niż na telewizorze, stąd "wbudowany motion blur =]".

CobraVerde 11.12.2003 15:31

zrobiłeś LOTR na DVDR ? żaden encoder nie przerobi porządnie tak długiego filmu na wersje o wielkości 4.3 Gb. poza tym ważne są ustawienia CCE i ilość przebiegów, metoda itd.

i co to za funkcja Motion Blur w TV ??? rozmywa obraz w scenach dynamicznych ;) może ci chodziło o Motion Estimation (Compensation) ?

JarasMSR 11.12.2003 12:14

czytałem ten thread prawie 10 razy cały i wypowiedzi zwolenników DVD2DVD-R brzmią tak, jakby film wynikowy był nawet w lepszej jakości niż źródłowy =]. postanowiłem spróbować - wcześniej, co by nie być zawiedziony wynikiem sprawdziłem DVDShrinkiem jaki będzie stopień kompresji, jeśli ma to się na jedną dvd zmieścić i wyszło 67%. myślę sobie - jak tu do cholery wyobrazić sobie obraz skompresowany w 67%? no ale kij - lecimy, przecież DVD2DVD-R jest wpsaniały i wciskam GO. dzisiaj rano się budzę i patrzę, że wszystko już czeka na przetestowanie. no to ja imydż z tego robię i odpalam...eeeee.......eeee....przecież ja LotRa w DivXie na 2 płytach mam w lepszej jakości. po chwili doszło do mnie, że to na kompie odpalane, a telewizory z wbudowanym Motion Blurem =] mogą to ładniej pokazać. no i rzeczywiście - jest ładniej, ale ślady kompresji widać i to dosyć znacznie. oczywiście wpierwej zacząłem szukać błędu po swojej stronie i stąd moje pytanie:

zarówno DVD2DVD-R jak i Bitrate Viewer podają wartości min avg i max dla bitrate, jednak w moim przypadku były baaaaaardzo różne:
BV podawał mniej więcej 3500, 5500 i peak rozumiem oznacza max 8000, natomiast DVD2DVD-R 2000, 3500, 5000. obliczająć wg. metod fido ustawiłem 1500, 3500, 7500. którym wynikom wierzyć, bo może to spowodowało niską jakość materiału wynikowego?

tomcioro 10.12.2003 15:24

Cytat:

Napisany przez burial
no qrde....

zripowalem cale DVD na dysk DVDDecrypterem...
wlaczam DVD2DVD-R, konfiguruje tak jak na obrazkach ;)...
podaje zrodlowy katalog na dysku...
docelowy na dysku
naciskam GO

i caly czas: No valid key found

Zainstaluj AnyDVD i po klopocie.
Pzdr!

burial 09.12.2003 15:29

no qrde....

zripowalem cale DVD na dysk DVDDecrypterem...
wlaczam DVD2DVD-R, konfiguruje tak jak na obrazkach ;)...
podaje zrodlowy katalog na dysku...
docelowy na dysku
naciskam GO

i caly czas: No valid key found

KAŚKA 09.12.2003 00:35

a jak w ogóle do bani to co zrobić??

ideJ 09.12.2003 00:34

Spokojnie i nienerwowo :)
Jak z Twoją znajomością angielskiego? Na Doom9 jest doskonały przewodnik (nawet został ostatnio zaktualizowany). Jeśli ze znajomością angielskiego tak sobie to choć pooglądaj obrazki mogą dać +/- pogląd co i jak trzeba zrobić.

ps.
nigdy w zyciu nie używałem dvd2dvdr.
ps2.
Jeśli nie boisz sie Scenarist'a (nie jest specjalnie wygodny w użytkowaniu ale da się go okiełznać) to możesz spróbować DVD2DVD.

KAŚKA 09.12.2003 00:25

Już go wymazałam bo mnie wkurzał muszę go ponownie ściągnąć możesz mi powiedzieć skąd?? W ogóle to nagrywanie dvd już mnie wkurza chyba jestem za tępa do tego

ideJ 09.12.2003 00:16

Podejrzewam, że jakieś komunikaty o błędach czy bardziej szczegółowe informacje by się przydały kolegom specom od DVD2DVDr :)

KAŚKA 08.12.2003 23:42

ten program CCe sam działa ale z DVD2DVDr nie chce mi współdziałać pomocy!!

CobraVerde 08.12.2003 10:51

Cytat:

Napisany przez PioKot
Czy 1.7 bez CCE wypala z taką samą jakością jak z CCE.

zdecydowanie NIE

CobraVerde 08.12.2003 10:48

Cytat:

Napisany przez burial
czy jest mozliwosc ripowania z dysku? do znaczy jak sobie zrzuce juz DVD na dysk powiedzmy DVDDecrypterem?

tak - nie masz innego wyjścia...

PioKot 08.12.2003 10:09

Czy 1.7 bez CCE wypala z taką samą jakością jak z CCE.

burial 07.12.2003 01:52

mam pytanko...
wszystko, lacznie z konfiguracja, instalacja i "ptaszkowaniem" idzie ok i zrozumiale...

ale naciskam GO i sie zaczyna...
wyskakue okienko ze zaczyna roipowac... szuka klucza... i BUM

No Valid KEY Found...

szit...

poza tym...
czy jest mozliwosc ripowania z dysku? do znaczy jak sobie zrzuce juz DVD na dysk powiedzmy DVDDecrypterem?

tomcioro 04.12.2003 15:17

Napisy .SUP

Czy istnieje jakies oprogramowanie do przekonwertowania tych napisow na format np. SUB?
Pzdr!

fido2001 04.12.2003 14:10

A ja po raz kolejny; mi w ogole zniknelo okienko informacyjne IFOedita, po prostu nie pojawia sie, wiec nie wiem czy sa jakies bledy, czy jest ok.... Moze ktos z Was wie jaka jest przyczyna lub jak je przywrocic....

tomcioro 04.12.2003 11:53

Pytanie

Jakis czas temu pojawilo sie pytanie o blad IfoEdit'a:
.................
"INTERNAL ERROR: additional data required but no free space in input buffer."
"Internal Error. Input Stream buffer too small. Please inform Derrow."
"Runtime error"
Gdy robiłem filmy z jedną ścieżką dźwiękową i dwoma napisami wszystko szło w porządku. Ale te kłopoty pojawiły się gdy chciałem zrobić film z dwiema ścieżkami dźwiękowymi i czterema napisami.
.................

Mam dokladnie taki sam problem. Czy ktos sie moze juz z tym spotkal?
Pzdr!

Seksownis 03.12.2003 01:29

Wie ktos dlaczego w max. bitrate nie mozna ustawic nic powyzej 7611kbps i jak to zorbic??

d@n_007 30.11.2003 23:40

powiedzcie mi coto za nowa opcja w wersji 1.7
"reserwed storage space" do czego mi jest to poczebne??

fido2001 28.11.2003 19:13

Dobrze ze zwrociles na to uwage, faktem jest , ze cos sobie zle policzylem ;)
na dwie plyty wchodzi bez kompresji... To zrozumiale.

CobraVerde 28.11.2003 17:32

Cytat:

Napisany przez fido2001
Ale ten film trwa 194 minuty !!!! to nawet przy podziale na 2x DVD-R jakosc bedzie mizerna....

nie przesadzaj Rafał, na 2 DVDR wchodzi bez rekompresji czyli w oryginalnej jakości. wiem, bo z Alexem z naszego forum zrobiliśmy sobie polską 2-płytową wersję filmu (DVD z Niemiec) na długo przedtem zanim to wydał KinoŚwiat ;) i jakość jest b. dobra.
ale oczyiwście najlepiej kupić oryginał :D

fido2001 28.11.2003 17:25

Ale ten film trwa 194 minuty !!!! to nawet przy podziale na 2x DVD-R jakosc bedzie mizerna.... CCE jest the best , ale gora gory nie przeskoczy.... Wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazuja ze najlepszym wyjsciem jest zakupienie oryginalku, a jako bonus dostajemy kuponik na fajny konkurs.... Jaki, wystarczy zerknac na http://www.kinoswiat.pl/index.asp

d@n_007 28.11.2003 14:43

filo na moim 1.2 to 3 dni bym robil:-)

fido2001 27.11.2003 01:57

Ja Czas Apokalipsy kupilem legalne wydanie, jest to klasyka warta swojej ceny, a po za tym to dlugi film i duzo traci na kompresji....

co do wartosci minimalnej to zejscie ponizej 1000-ca jest bAAAAArdzo ryzykowne. Ja bym w takim wypadku dal min. na 1000, max na 6500 i 6/7 passes.

d@n_007 26.11.2003 20:45

przerabiam film czas apokalipsy powrót, wyszlo mi ze min. mam 710, avg.2235, max.7099, czy to dobrze, a apropo wiecej nic 7099 nie moglem wstawic. czy takie wspolzedne jest dobre

przynajmniej tak wynika z waszego przewodnika

Jabba the Hutt 25.11.2003 21:45

Cytat:

za darmo to możesz ściągnąć np. z półki albo spodnie
nie ma za co :D
Pozdrawiam
CobraVerde

Ale tylko własne spodnie, bo za spodnie cudze trzeba płacić...

Jabba

CobraVerde 25.11.2003 16:26

Cytat:

Napisany przez Guffi
skad moge sciagnac DVD2one za darmo. Z gory dziekuje. Pozdrawiam Lukasz.

za darmo to możesz ściągnąć np. z półki albo spodnie
nie ma za co :D
Pozdrawiam
CobraVerde

Guffi 25.11.2003 16:18

Od tygodnia mam nagrywarke DVD. I nie badzo mam pojecie o nagrywanie DVD. Kto mi powie skad moge sciagnac DVD2one za darmo. Z gory dziekuje. Pozdrawiam Lukasz.

kdomon 24.11.2003 23:05

Nagrałem dwa filmy - i po jakichś perypetiach [ktore wczesniej opisywalem] udalo sie ; Ale pojawil się problem;
Prubuje zrobic kopie bespieczenstwa Filmu "Matrix" [cz.1] - teoretycznie wszystko ładnie przeszło ale po zapisaniu fimu na plyte [najpierw RW poźniej DVD-R] cos jest nie tak.
Jak oglądam film ciągle bez skakania to jest ok [choć mam wrażenie ze momentami coś tam się rwie] ale jak skaczę dalej do następnego kawałka to gdzieś od polowy przy skakaniu się wysypuje.
Zrobiłem poprawkę [czyli jeszcze raz] i wychodzi to samo.
Power DVD wyrzuca taki komunikat "The DVD disc might have been damaged so as to inhibid operation." Error Code: 89020003.

pparadox 23.11.2003 20:43

Cytat:

Napisany przez karocia
jestem poczatkujaca.mam problem co zrobic gdy przy rozpoczeciu rippowania wyskakuje mi okno w ktorym pisze the dvd is copyright protected?????

Witam!!!!
Czytajac Newsy CDRinfo mozna przeczytac o bardzo malym programiku firmy Slysoft - ANYDVD- to co pomaga aby niepojawial sie taki napis i ripowanie powiodlo sie pomyslnie.....tu masz link oczywiscie w wersji trial ale za okolo 30$ masz pelna wersje http://www.cdrinfo.pl/software/stron...?id=3327141013

Jabba the Hutt 23.11.2003 12:07

Cytat:

Napisany przez karocia
jestem poczatkujaca.mam problem co zrobic gdy przy rozpoczeciu rippowania wyskakuje mi okno w ktorym pisze the dvd is copyright protected?????

Płytę rippujemy DVD Decrypterem (tryb File) a dopiero potem poddajemy działaniu DVD2DVDR (kiedy mamy pliki na dysku twardym).

Jabba

karocia 23.11.2003 11:10

CobraVerde 20.11.2003 22:27

jest nowa wersja programu - 1.70 :)
http://davis28.pwp.blueyonder.co.uk/...D2DVDR_170.exe
z ciekawych rzeczy dodano wewnętrzny transcoder Mpeg-2, który może zastąpić CCE ale za efekt nie ręczę ;)

exbach 15.11.2003 20:05

Bardzo dziękuję za słowa krytyki i zawoalowaną "kpinę" . :( . Przyznam że trochę się pogubiłem na początku, i nie wszystko było dla mnie jasne. A gdy chciałem zrobić sobie kopię płyty którą dzieciaki oglądają przynajmniej 5x w tygodniu, okazało się że DVD2DVD nie zgrywa tego filmu .?
Masz całkowitą rację że należy zastanowić się czy ważniejsza jest jakość nagranego filmu czy czas jego realizacji. Wykonana kopia programami o których pisałem wcześniej wyszła całkiem OK i nie zauważyłem różnicy. Ale prawdą jest że każdy powinien zdecydować sam.
Myślę że można było by podzielić forum nie tylko na grupy tematyczne ale również na poziom zaawansowania użytkowników. Dla kogoś kto zjadł zęby na rozwiązywaniu podobnych problemów krótka, informacja hasłowa wyjaśni wszystko. Myślę że jest jednak spora grupa świerzych nabywców np. nagrywarek DVD. Dla tej grupy często raczkującej w danej dziedzinie , nie zawsze znających wystarczająco j.angielski, ważnym jest aby informacja była prosta, jednoznaczna, prowadząca krok po kroku od początku do końca. Bardzo cenię pomysł z przedstawieniem instrukcji dla DVD2DVD lecz sam zauważyłeś iż nie jest ona pozbawiona pewnych niejasności. Nie jest to krytyka instrukcji lecz próba zwrócenia uwagi że dla grupy "początkującej" może być nie wystarczająca. Sam mam zwyczaj notowania krok po kroku gdyż jeśli takich prac nie wykonuje się codziennie to po czasie zapomina się o istotnych szczegółach. Myślę że przyznanie się do niewiedzy nie jest czymś złym. Pozdrawiam i proszę o opinie.

CobraVerde 15.11.2003 18:44

Cytat:

Napisany przez exbach
Witam wszystkich :)
Przyznam szczerze że nie bardzo wiem do czego można wykorzystać program DVD2DVD ? próbowałem na nim trochę ale mi nie wychodziło. Poza ty z informacji dydkusyjnych widać że stwarza on wiele problemów

widać niezbyt uważnie czytałeś, to co piszemy na forum o różnych metodach kopiowania DVD ;) użycie DVD2DVD-R (+ CCE) pozwala na uzyskanie najlepszej możliwie jakości obrazu - żaden program do "szybkiego" kopiowania (CloneDVD, DVD2One, DVDShrink itd) nie zapewni takiej jakości a w przypadku dłuższych filmów różnica będzie dosyć wyraźna... jeżeli ktoś preferuje jakość na nie szybkość kopiowania to dla niego 40 min. nie będzie żadną atrakcją bo lepiej poświęcić parę godzin i być zadowolonym z jakości. jedyną sensowną alternatywą jeżeli zależy nam szybkości (np. śpieszymy się na samolot ;)) jest InstantCopy, który ma b. dobry mechanizm transcodingu - reszta programów tego typu niestety zbyt tnie po jakości, żeby prawdziwy miłośnik filmu mógł to zaakceptować - chyba, że kolekcjonujemy filmy DVD tylko po to, żeby ładnie wyglądały na półce i robiły wrażenie przed znajomymi ;)
co do problemów z programem ja nie miałem nigdy prawie żadnych a jak nawet authoring nie poszedł automatycznie (błąd Ifoedit) to bez problemu można to zrobić ręcznie - wystarczy odrobina wiedzy i cierpliwości.

Robs 15.11.2003 17:40

Cytat:

Napisany przez exbach
problem to połęczenie dwóch stron płyty( dwustronnej) w jeden dysk? Jeżeli ktoś chce to przygotowałem prostą instrukcję dla DVD Fab.

Łączenie 2 stron/płyt - http://divx.pl/forum/viewtopic.php?t=3646
DVDFab instrukcja - http://divx.pl/forum/viewtopic.php?t=3320#28459

exbach 15.11.2003 17:33

Witam wszystkich :)
Przyznam szczerze że nie bardzo wiem do czego można wykorzystać program DVD2DVD ? próbowałem na nim trochę ale mi nie wychodziło. Poza ty z informacji dydkusyjnych widać że stwarza on wiele problemów. W chwili obecnej posługuję się programami DVD Fab(ver. 1.0.0) lub Shrink do zrzucania na dysk. Następnie nagrywam programem Clon DVD PL . Czas wykonania " kopii zapasowej" jednej płyty to ok 40 min. Jedyny problem to to że wersja trialowa programy "DVD Fab 1.00 Final " jest 14 dniowa. Inny problem to połęczenie dwóch stron płyty( dwustronnej) w jeden dysk? Jeżeli ktoś chce to przygotowałem prostą instrukcję dla DVD Fab. mój adres exbach@op.pl
pozdrawiam

Utik 15.11.2003 15:54

witam wszystkich - skozystalem z instrukcji Gelo_5 co do DVD2DVD i wyszlo super poza....
wlasnie sam filrm wersje jezykowe inapisy wyszly super brak mi do szczescia tylko menu

moglby ktos podpowiedziec jak jednak dodac menu ??

pozdrowka

Black_Dev 14.11.2003 11:56

Witam :)

Mam nastepujacy problem:
1) zrobilem ripa dvd decrupterem
2) potem d2d zrobilem wedlug instrukcji ale sie wywali mi juz w czasie ifoEdit.. ( ifoEdit nie mogl odczytac do zapisu plikow .SUP ) a wiec wylaczylem wszystko.
3) Odpalilem juz z palca IfoEdita i zlozylem film w calosc
( dziwiek / film / napisy ) potem zrobilem aby nie byly zielone.
4) Wynik jest ladniutki wszystko chodzi z jednym malym ale...

Gdy wyswietlam napisy ( niezaleznie jakie ) i niezaleznie jaki dziwiek jest ( ang czy pl ) wtedy mi tak okolo 40% obrazu od gory zrywa... ( efekt taki jak by pokazywal slideshow, czy cos podobnego... ) jak wylacze napisy to wszystko wraca do normy.

W orginale nie bylo problemow.
Dopiero w kopi.

Dziekuje za pomoc.

d2d 1.6.1 ifoEdit 0.95 power dvd

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:18.