Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   DVD2DVD-R Instrukcja (https://forum.cdrinfo.pl/f13/dvd2dvd-r-instrukcja-20630/)

Olav_Basoski 31.01.2004 17:14

Nie wiem czy wam też cos takiego sie dzieje, ale przeryłem całe forum na "doom9.net" i dvd2dvd-r i ani słowa o tym problemie. Film jest za***iście skodowany, żadnych uwag, co do samej istoty działania dvd2dvd-r jak i samego CCE. Nie wiem natomiast co jest grane bo, jak zgram płytke albo decrypterem, albo DVDShrinkiem (po prostu zrzuce ją tak abym mial gotową kompilację DVD-R) to zawsze w trzech miejscach podczas trwania filmu są zacięcia. Wygląda to tak że głos idzie do przodu, a obraz sie zatrzymuje na jakąś niecałą sekunde i dalej idzie już dobrze. Dziwne bo synchronizacja obrazu, dźwięku i napisów jest bardzo dobra. Korzystam z najnowszego CCE + DVD2DVD-R 1.81.
Tak apropos to kodując filmy przy wykorzystaniu tego najnowszego cacka DVD2......... nie ma problemu z zielonymi napisami. Wszystko robi się samo. wystarczy tylko troche poczekać (troche w przypadku tego programu tzn. 2h film na 3 przebiegach, z poprzedzającym rozpozaniem które trwa zaledwie 80 minut + 4h 10m). Warto jednak czekać bo rezultaty po transkodowaniu są bardzo zbliżone do oryginału. Nie wiem tylko jednego. Bo na forum programiku DVD2DVD-R ludziska piszą aby najlepiej nie bawić się wartością bitrate mix i max, uwazają że progz zrobi to za nas o wiele lepiej. Dużo sie na ten temat naczytałem, przerobiłem kilka filmów co miały około 6 GB, ale wciąż brakuje mi przykładów (interesują mnie filmy które zajmowały by na krążku conajmniej 6.5 GB i miały 2.30 godziny).
Ponadto intryguje mnie jeszcze jedno pytanie. W zakładce Encodera jest taka opcja "crop..........." czyli obcinania czarnych ramek (panoramy). Kiedy mozna tej opcji użyć ? Czekam na wasze spostrzeżenia i sugestie !

Olav_Basoski 31.01.2004 16:58

Własnie przed chwilą ściągnąłem sobie najnowszą wesrję kodeka CCE 2.67.00.23 (z dodatkie vigoru rzecz jasna).

mime310182 26.01.2004 21:18

Chcialbym dozucic mala uwage,a wlasciwie dwie(jesli nie masz nic przeciwko).Jesli plyta jest zabezpieczona przez CSS nalezy w zakladce "settings" wlaczyc opcje "ignore css" bo inaczej program nie startuje i wyskakue okno "DVD is protected".Dwa to to ze wersja ktorej uzywasz nie jest juz dostepna.Zaznacze ze program jeszcze nie skonczyl wiec o konkretnych wynikach dowiem sie jutro.

ideJ 25.01.2004 22:37

Cytat:

Napisany przez budasty
Przy wczytywaniu do DVD2DVD-R filmu Star Wars Episode IV występuje błąd dzielenia przez zero - spotkaliście się z tym błędem (?) i zna ktoś może jakieś rozwiązanie problemu lub zaproponuje inny program o podobnych właściwościach (chcę wyrzucić niemieckie menu z filmu:)??

Poszukaj postó 2Cool'a na forum.doom9.org. Będziesz miał trochę zabawy z IfoEdit'em :) Ewentualnie NuMenu4U i może MenuEdit.

(niemieckie menu? do tej pory widzialem tylko azjatycką wersję będącą kopią LD ale ta nie miała niemieckiego menu...)

budasty 25.01.2004 20:35

Przy wczytywaniu do DVD2DVD-R filmu Star Wars Episode IV występuje błąd dzielenia przez zero - spotkaliście się z tym błędem (?) i zna ktoś może jakieś rozwiązanie problemu lub zaproponuje inny program o podobnych właściwościach (chcę wyrzucić niemieckie menu z filmu:)??

( przeglądałem plik *.ifo w Ifoedicie i wygląda chyba prawidłowo, hmm)

CougaR2 25.01.2004 14:50

U mnie na przykład 10 passów (film 2h50min, AthlonXP 2000+) trwa 24h. Ale zazwyczaj daje 5 passów i wtedy trwa to około 12-13h. Już przy 5 pasach jakość jest bardzo dobra. Myślę że dawanie więcej jak 5 przy filmach trwających do 3h nie ma sensu.

tytusdezoo 25.01.2004 14:44

Mam pytanie doo was jakdługo trwa u was cały proces DVD2DVDR????
I drugie pytanie ile przebiegów dajecie????

JarasMSR 25.01.2004 00:03

jeśli chodzi Ci o zrzuty ekranu, to chociażby PowerDVD, a za link serdecznie dziękuję, gdyż próbowałem przez 3 dni to zrobić samemu i ni huhu - lecę sprawdzić.

exbach 24.01.2004 15:38

Cytat:

Napisany przez JarasMSR
piszę więc jak każesz, aczkolwiek nie wniesie to zbyt wiele, gdyż będzie to kolejne pytanie do zawodowców, a brzmi następująco:
wypożyczyłem sobie filmik (Królestwo Larsa von Triera), na który składają się dwa odcinki, a co za tym idzie dwa strumienie video i za cholerę nie mam pomysłu jak to DVD2DVD-R pociągnąć, bo da się zaznaczyć tylko jeden strumień i prośba moja, to czy jakaś dobra dusza mogłaby podpowiedzieć cokolwiek, bądź też podać link, gdzie odpowiednia instrukcja spoczywa?

witaj
Jakiś czas temu kolega "Robs" opracował taką instrukcję jeżeli się nie mylę to była pod adresem http://divxpl/forum/viewtopic.php?t=3646.
Dosyć dobrze opisano to w CHIP Specjal nr 7(76)2003 ,tam była też płyta z potrzebnymi programami.
powodzenia
Henryk

PS
Mam pytanie:
1. jakim programem ( i jak to robić) można zrzucać pojedyncze slaydy z filmu DVD ?

JarasMSR 20.01.2004 18:26

piszę więc jak każesz, aczkolwiek nie wniesie to zbyt wiele, gdyż będzie to kolejne pytanie do zawodowców, a brzmi następująco:
wypożyczyłem sobie filmik (Królestwo Larsa von Triera), na który składają się dwa odcinki, a co za tym idzie dwa strumienie video i za cholerę nie mam pomysłu jak to DVD2DVD-R pociągnąć, bo da się zaznaczyć tylko jeden strumień i prośba moja, to czy jakaś dobra dusza mogłaby podpowiedzieć cokolwiek, bądź też podać link, gdzie odpowiednia instrukcja spoczywa?

CougaR2 19.01.2004 20:13

Tak sobie czytam ten cały topic i doszedłem do wniosku że niektorzy maja opory ;) przed formatem dysku na NTFS i reistalką XPka. Jest proste rozwiązanie: użyć komendy "CONVERT C: FS:NTFS /X". I po kłopocie. Żadnych formatów i takich tam piedół :)

PS: Czyży ten topic zanikał... :( To bardzo niedobrze bo można sie to dowiedzieć ciekawych rzeczy... Ludzie piszcie !!! ;)

Jabba the Hutt 04.01.2004 21:58

Cytat:

Napisany przez Nemu
Zainstalowałem DVD2DVD-R programik jak w temacie ale mam problem gdy go chce uruchomic pojawia sie "Instal a ASPI Dirver First".

Nie wiem ale chyba chodzi o zainstalowanie DVD ale nic takiego nie mam!!

Moja wypalara DVD to TEAC DRV-50

PZDR
Nemu

Chodzi o drivery ASPI, których pewnie nie masz jesli masz Windows XP. Drivery firmy Adaptec.
http://cd-rw.org/software/cdr_softwa...tools/aspi.cfm

Pozdrawiam

Jabba

Nemu 04.01.2004 14:43

Zainstalowałem DVD2DVD-R programik jak w temacie ale mam problem gdy go chce uruchomic pojawia sie "Instal a ASPI Dirver First".

Nie wiem ale chyba chodzi o zainstalowanie DVD ale nic takiego nie mam!!

Moja wypalara DVD to TEAC DRV-50

PZDR
Nemu

Jabba the Hutt 03.01.2004 01:56

Czy ktoś już używał z powodzeniem wersji beta 1.8.0 DVD2DVDR ? Może fido2001, Cobra lub inni ? Jak wrażenia ? Jest OK ?

Jabba

ideJ 02.01.2004 17:14

Tak się cały czas zastanawiam co takiego niedobrego jest w NTFS'e? Z mojego skromnego doświadczenia z Windowsami wynika, że to jedyny normalny systemów plików (osobiście wolę Linux'a ale tam niestety nie ma dobrych aplikacji do authoringu DVD). Przy zabawie z DVD NTFS to jedyna droga. Skoro nie lubisz XP zainstaluj sobie W2K

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:08.