Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   DVD2DVD-R Instrukcja (https://forum.cdrinfo.pl/f13/dvd2dvd-r-instrukcja-20630/)

Robs 18.10.2003 20:25

Cytat:

fido2001 napisa***322;(a)
Ja szukam sobie mnoznika metoda prob i bledow i zgaduje przez ile pomnozyc, aby otrzymac wynik jak najbardziej zblizony do 7500
hehe, a nie prościej podzielić MAX przez AVG? :)
MAX/AVG=wsp
MIN=AVG/wsp

fido2001 18.10.2003 19:43

o jejku ;)

chyba opisze swoja metode w jakims pliku textowym i bede wklejal to ze schowka.....:)

...wyliczamy AVG ( sredni bitrate ) dla naszego filmu lub bierzemy tek, ktory wyliczy nam DVD2DVD-R i szukamy odpowiedniego mnoznika, ale tak zeby wynik dal 7500 ( MAX ). A pozniej tak samo poprzez ten mnoznik dzielimy AVG i otrzymujemy ( MIN ). DVD2DVD-R zawsze uzywa wspolczynnika 1.5, ale czasami nie jest to wskazane. Maly bitrate dla MIN ( 1000 ), jest wg mnie niezbyt bezpieczny, w kilku przypadkach dal mi mniej pozytywne osiagniecia...

Przyklad : Average = 3995

3995 * 1,88 = 7510,6 ( mazna obciac koncowke i wpisac po prostu 7500 )

i dalej : 3995 / 1,88 = 2125

no i gotowe : MIN=2125 AVG=3995 MAX=7500

Ja szukam sobie mnoznika metoda prob i bledow i zgaduje przez ile pomnozyc, aby otrzymac wynik jak najbardziej zblizony do 7500.
Z moich szperan po doom9 oraz zasiegnieciu informacji u mrbassa wychodzi na to, ze z doswiadczenia wielu ludzi oraz specyfikacji formatu MPEG2, gorna wartosc 7500 jest w zupelnosci wystarczajaca dla nawet najbardiej zlozonych scen oraz tak zwanego HighMotion. Z ocen subiektywych wynika, ze nie zauwazano najmiejszej nawet roznicy, zwiekszajac bitrate.....

Pozdrawiam, Rafal.

Seksownis 18.10.2003 13:53

Cytat:

Pewnie dlatego,żeby mozna było ustawić MAX bitrate na 7500. Nie należy za to ruszać AVG bitrate. Dokładnie może o tym powiedzieć coś fido2001. Nie będę mu chleba odbierał . Licząc bitrate jego sposobem. MAX pozostaje 7500 ale MIN nie musi być 1000, może być wyższe.
a teraz jeszcze jedno pytanko czemu max pitrate ma byc 7500 - czemu nie wyzsze??

Cytat:

czym więcej zaoszczędzimy na niskim bitrate, tym więcej będziemy go mogli później użyć przy scenach które wymagają wysokiego bitrate;
Juz wszystko kuma i bardzo dziekuje az odpowiedz.

PS
Czekam jeszcze na wypowiedz fido2001 dotyczaca obliczania bitrateu jego metoda:)

Robs 18.10.2003 13:01

Cytat:

Seksownis napisa***322;(a)
Bylby ktos tak mily i wytlumaczyl mi dlaczego praktycznie w kazdej instrukcji do DVD2DVD-R zalecane jest ustawienie w opcjiach MPEG encoder minimalnego bitrateu na 1000kbps?
Jest tak:
czym więcej zaoszczędzimy na niskim bitrate, tym więcej będziemy go mogli później użyć przy scenach które wymagają wysokiego bitrate;
jeśli MIN ustawimy za wysokie - sceny niewymagające wysokiego bitrate będą wyglądały dobrze, ale za to sceny wymagające wysokiego strumienia nie otrzymają już wystarczającego bitrate (bo nie będzie rezerw).
Mam nadzieje, że to zrozumiałe :)

budasty 18.10.2003 12:18

Cytat:

Bylby ktos tak mily i wytlumaczyl mi dlaczego praktycznie w kazdej instrukcji do DVD2DVD-R zalecane jest ustawienie w opcjiach MPEG encoder minimalnego bitrateu na 1000kbps?
Dlaczego nie zostawic takiego jak ustawi program np. 3711????

Takie ustawienie poleca Mrbass a dlaczego 1000(?), chyba dlatego, że niektore sceny (np. napisy koncowe) nie wymagają wyższego.
Odnsnie sterownika huffyuv.dll o ktory pytał Fido2001 to wystarczy go zainstalować wg opisu aby był wykorzystywany przez CCE.

Jabba the Hutt 18.10.2003 07:19

Cytat:

Pewnie dlatego,żeby mozna było ustawić MAX bitrate na 7500. Nie należy za to ruszać AVG bitrate. Dokładnie może o tym powiedzieć coś fido2001. Nie będę mu chleba odbierał ;) . Licząc bitrate jego sposobem. MAX pozostaje 7500 ale MIN nie musi być 1000, może być wyższe.

Jabba

Seksownis 18.10.2003 01:53

fido2001 15.10.2003 04:51

Czy HYFFYUV.DLL wystarczy zainstalowac tak jak podajecie, czy jeszcze sa jakies dodatkowe procedury aby byl on wykorzystywany podczas rekompresji w CCE ?? Pytajac prosciej, czy po zainstalowaniu automatycznie jest on uzywany, czy trzeba jeszcze gdzies cos wpisac lub dopisac :) ??

Pozdrawiam, Rafal.

PS. I jeszcze jedno; czy dalej uzywac DVD2DVD-R jak do tej pory ?? Tzn. czy w skrypcie AVS pozostawiamy wpis "LoadPlugin.............MPEGDecoder" lub "Mpeg2Dec2.dll" ??

Troszke tego nie rozumiem, skoro Huffyuv bedzie sie zajmowal dekodowaniem, to po co w takim wypadku "MpegDecoder" lub "Mpeg2Dec2" ??
Czy czasem nie zamienia sie tego wpisu na "ConvertToYUY2()" ??

budasty 14.10.2003 07:02

Zaznaczasz na pulpicie "Mój komputer", prawy myszki, właściwości, sprzęt, menedżer urządzeń, konrolery dźwięku, video..., video kodeki, właściwości, zaznaczasz huffyuv.dll, ustawienia...

d@n_007 13.10.2003 21:43

zainstalowalem wszystko ok, ale skad macie ten obrazek, a dokladnie gdzie on sie znajduje( na komputerze)??

budasty 13.10.2003 17:28

Może się komuś przyda: opis instalacji sterownika huffyuv.dll (pod Windowsem Xp):

Wgrywamy plik huffyuv.dll do F:\WINDOWS\system32

Następnie uruchamiamy Regedit
1. Run (uruchom)
2. Regedit (enter)
3. Znajdujemy poniższą sekcję:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Drivers32

w niej "ctrl F" "VIDC.YUY2" - zmieniamy wartość na huffyuv.dll

restart i mamy zaintalowany sterownik, ustawiamy parametry wg obrazka, ktory wczesniej wkleił CobraVerde.

pozdrawiam, budasty

Gelo_5 02.10.2003 20:25

Najnowsza wersja DVD2DVD-R to obecnie /3.10.2003/ -1.52.
Ściągnąć ją można ze strony http://www.dvd2dvd-r.de
Trzeba się zarejestrować!

Jabba the Hutt 29.09.2003 11:45

Cytat:

ErCoDeZz napisa***322;(a)
Czy istnieje w takim razie program, ktory zrobi film z jakoscia DVD2DVDR+CCE wraz z dodatkami. Dla utrudnienia czesc dodatkow ma zostac wycieta ;)
Dokladnie chodzi mi o zostawienie filmu, alternatywnego zakonczenia oraz menu gdzie mozna to wybrac. Reszta do kosza.

Poprobuj Instant Copy 8. W opcji Default Disc czy jakoś tak. Mozesz tam wyciąc część dodatków. Czy jakość będzie taka jak CCE ? No zbliżona... W każdym razie lepsza niż DVD Shrink, którym też można to zrobić.

Jabba

ErCoDeZz 29.09.2003 11:30

Cytat:

Gelo_5 napisa***322;(a)

1.Program wybiera tylko sam film /pomija dodatki, menu itd../ i napewno zmieści się na 1 DVD

Czy istnieje w takim razie program, ktory zrobi film z jakoscia DVD2DVDR+CCE wraz z dodatkami. Dla utrudnienia czesc dodatkow ma zostac wycieta ;)
Dokladnie chodzi mi o zostawienie filmu, alternatywnego zakonczenia oraz menu gdzie mozna to wybrac. Reszta do kosza.

Gelo_5 28.09.2003 20:18

Ilość załączników: 1
Po baaaaaardzo długiej nieobecności na forum, dostałem dużo pytań o witaminę do CCE - dla wszystkich do ściągnięcia niżej do CCE 2.66.01.07. Jest tam również witaminka do Adobe Premiere.Myślę,że w przeciągu tygodnia odpowiem na wszystkie maile.Pozdrawiam
DO NIFLU:
"Czy przy zrzucaniu na dysk plików z DVD w zakładce input/output -> VideoTitleSet(s) mam możliwość wybrania tylko jednego VTS_xx czy też program po prostu zaznacza mi widok jednego a ripuje wszystkie?"

1.Program wybiera tylko sam film /pomija dodatki, menu itd../ i napewno zmieści się na 1 DVD

2.Nie słyszałem o DVD dwuwarstwowych do nagrywarek DVD /komuterowych/
3.Płyty 9GB oczywiście są / na jednej stronie 4,7GB i na drugiej 4,7GB/
4.Wszystkie modele nagrywarek
5.To jest topic o DVD2DVD-R to rzecz jasna,że odpowiedź będzie:DVD2DVD

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:08.