![]() |
Cytat:
MAX/AVG=wsp MIN=AVG/wsp |
o jejku ;)
chyba opisze swoja metode w jakims pliku textowym i bede wklejal to ze schowka.....:) ...wyliczamy AVG ( sredni bitrate ) dla naszego filmu lub bierzemy tek, ktory wyliczy nam DVD2DVD-R i szukamy odpowiedniego mnoznika, ale tak zeby wynik dal 7500 ( MAX ). A pozniej tak samo poprzez ten mnoznik dzielimy AVG i otrzymujemy ( MIN ). DVD2DVD-R zawsze uzywa wspolczynnika 1.5, ale czasami nie jest to wskazane. Maly bitrate dla MIN ( 1000 ), jest wg mnie niezbyt bezpieczny, w kilku przypadkach dal mi mniej pozytywne osiagniecia... Przyklad : Average = 3995 3995 * 1,88 = 7510,6 ( mazna obciac koncowke i wpisac po prostu 7500 ) i dalej : 3995 / 1,88 = 2125 no i gotowe : MIN=2125 AVG=3995 MAX=7500 Ja szukam sobie mnoznika metoda prob i bledow i zgaduje przez ile pomnozyc, aby otrzymac wynik jak najbardziej zblizony do 7500. Z moich szperan po doom9 oraz zasiegnieciu informacji u mrbassa wychodzi na to, ze z doswiadczenia wielu ludzi oraz specyfikacji formatu MPEG2, gorna wartosc 7500 jest w zupelnosci wystarczajaca dla nawet najbardiej zlozonych scen oraz tak zwanego HighMotion. Z ocen subiektywych wynika, ze nie zauwazano najmiejszej nawet roznicy, zwiekszajac bitrate..... Pozdrawiam, Rafal. |
Cytat:
Cytat:
PS Czekam jeszcze na wypowiedz fido2001 dotyczaca obliczania bitrateu jego metoda:) |
Cytat:
czym więcej zaoszczędzimy na niskim bitrate, tym więcej będziemy go mogli później użyć przy scenach które wymagają wysokiego bitrate; jeśli MIN ustawimy za wysokie - sceny niewymagające wysokiego bitrate będą wyglądały dobrze, ale za to sceny wymagające wysokiego strumienia nie otrzymają już wystarczającego bitrate (bo nie będzie rezerw). Mam nadzieje, że to zrozumiałe :) |
Cytat:
Odnsnie sterownika huffyuv.dll o ktory pytał Fido2001 to wystarczy go zainstalować wg opisu aby był wykorzystywany przez CCE. |
Cytat:
Jabba |
Bylby ktos tak mily i wytlumaczyl mi dlaczego praktycznie w kazdej instrukcji do DVD2DVD-R zalecane jest ustawienie w opcjiach MPEG encoder minimalnego bitrateu na 1000kbps?
Dlaczego nie zostawic takiego jak ustawi program np. 3711???? |
Czy HYFFYUV.DLL wystarczy zainstalowac tak jak podajecie, czy jeszcze sa jakies dodatkowe procedury aby byl on wykorzystywany podczas rekompresji w CCE ?? Pytajac prosciej, czy po zainstalowaniu automatycznie jest on uzywany, czy trzeba jeszcze gdzies cos wpisac lub dopisac :) ??
Pozdrawiam, Rafal. PS. I jeszcze jedno; czy dalej uzywac DVD2DVD-R jak do tej pory ?? Tzn. czy w skrypcie AVS pozostawiamy wpis "LoadPlugin.............MPEGDecoder" lub "Mpeg2Dec2.dll" ?? Troszke tego nie rozumiem, skoro Huffyuv bedzie sie zajmowal dekodowaniem, to po co w takim wypadku "MpegDecoder" lub "Mpeg2Dec2" ?? Czy czasem nie zamienia sie tego wpisu na "ConvertToYUY2()" ?? |
Zaznaczasz na pulpicie "Mój komputer", prawy myszki, właściwości, sprzęt, menedżer urządzeń, konrolery dźwięku, video..., video kodeki, właściwości, zaznaczasz huffyuv.dll, ustawienia...
|
zainstalowalem wszystko ok, ale skad macie ten obrazek, a dokladnie gdzie on sie znajduje( na komputerze)??
|
Może się komuś przyda: opis instalacji sterownika huffyuv.dll (pod Windowsem Xp):
Wgrywamy plik huffyuv.dll do F:\WINDOWS\system32 Następnie uruchamiamy Regedit 1. Run (uruchom) 2. Regedit (enter) 3. Znajdujemy poniższą sekcję: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Drivers32 w niej "ctrl F" "VIDC.YUY2" - zmieniamy wartość na huffyuv.dll restart i mamy zaintalowany sterownik, ustawiamy parametry wg obrazka, ktory wczesniej wkleił CobraVerde. pozdrawiam, budasty |
Najnowsza wersja DVD2DVD-R to obecnie /3.10.2003/ -1.52.
Ściągnąć ją można ze strony http://www.dvd2dvd-r.de Trzeba się zarejestrować! |
Cytat:
Jabba |
Cytat:
Dokladnie chodzi mi o zostawienie filmu, alternatywnego zakonczenia oraz menu gdzie mozna to wybrac. Reszta do kosza. |
Ilość załączników: 1
Po baaaaaardzo długiej nieobecności na forum, dostałem dużo pytań o witaminę do CCE - dla wszystkich do ściągnięcia niżej do CCE 2.66.01.07. Jest tam również witaminka do Adobe Premiere.Myślę,że w przeciągu tygodnia odpowiem na wszystkie maile.Pozdrawiam
DO NIFLU: "Czy przy zrzucaniu na dysk plików z DVD w zakładce input/output -> VideoTitleSet(s) mam możliwość wybrania tylko jednego VTS_xx czy też program po prostu zaznacza mi widok jednego a ripuje wszystkie?" 1.Program wybiera tylko sam film /pomija dodatki, menu itd../ i napewno zmieści się na 1 DVD 2.Nie słyszałem o DVD dwuwarstwowych do nagrywarek DVD /komuterowych/ 3.Płyty 9GB oczywiście są / na jednej stronie 4,7GB i na drugiej 4,7GB/ 4.Wszystkie modele nagrywarek 5.To jest topic o DVD2DVD-R to rzecz jasna,że odpowiedź będzie:DVD2DVD |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:08. |