Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Przerabianie divx/xvid na DVD PAL (+ polskie napisy) - Poradnik (https://forum.cdrinfo.pl/f13/przerabianie-divx-xvid-dvd-pal-polskie-napisy-poradnik-21085/)

CobraVerde 02.04.2004 13:52

Cytat:

Napisany przez martin122
ew. jaki inny dobry i szybki program polecilibyscie do nagrania avi (ktorego mam juz przygotowanego z napisami) na dvd??

wypróbuj Ulead DVD Workshop, to fajny soft ale nie spodziewaj się zbyt dobrej jakości...

martin122 02.04.2004 13:12

a bawił sie kto Nero Vision??
chce nim sobie wypalic film ktory wczesniej przygotowalem w VD.
Film trwa 2godzinki i zajmuje 1GB
Nero wszystko łądnie bierze ale pod samym końcem kompresji strasznie zabiera zasoby dyskowe, tzn. jak miałem wolne 25GB dysku to podczas kompresji wszystko ladnie ubywało, przy 90% kompresji było 23GB wolnego i potem strasznie szybko maleje miejsce na dysku i ok. 97% wywala errora ze nie mooze zakonczyc kompresji
spotkał sie ktos z tym???
ew. jaki inny dobry i szybki program polecilibyscie do nagrania avi (ktorego mam juz przygotowanego z napisami) na dvd??

CobraVerde 01.04.2004 12:46

Cytat:

Napisany przez martin122
oki, video tu mozna zmienic, ale gdzie zmienic audio???

w VD zmianiaj tylko FPS video (w Audio daj: No audio), FPS audio zmienia się w BeeSweet/AC3Machine albo np. w Adobe Audiotion...

martin122 01.04.2004 12:11

oki, video tu mozna zmienic, ale gdzie zmienic audio???

ideJ 31.03.2004 13:36

Menu Video i pozycja Frame Rate.

martin122 31.03.2004 01:13

oki, juz sobie z tym poradziłem :)
a moze mi ktos jeszcze wyjaśnic jak w VD zmienic zeby audio i video było25 fps?

martin122 30.03.2004 22:32

hi, a ja w VD dodasz filrt z napisamy, wczytasz plik z tekstem to teks naklada sie na video i widzisz efekt w oknie preview???

jarz 30.03.2004 20:01

Cytat:

Napisany przez dk75
Skoro już używasz VirtualDub to podam ci metodę która skróci ci przeróbkę filmu o kompresję pośrednią do XviD.

W katalogu VD jest taki niepozorny plik "AuxSetup.exe" - uruchom go.
Trzeci button od góry instaluje biblioteki dll dla frameservera. Nacisnij go. Może zamknąć teraz "AuxSetup".

Masz już zainstalowanego frameserwera VD w systemie. Poszukaj plugina do napisów dla VD, jednak jedyna jego wada to ta że obsługuje napisy tylko w SSA, ale konwerterów jest od groma. Jak już będziesz miał to w filtrach ustwiaqsz subtitle po resize.
Teraz mając avika w VD z dodanymi filtrami resize i subtitle zamiast zapisywać go na dysk wybierasz "File/Start frame server...". W pojawiajacym się okienku z wyborem nazwy frameservera dajesz tyko "START" a dopiero w następnym okienku dotyczącym nazwy pliku który będzie punktem zaczepienia dla innych programów wpisujesz jako nazwę do nagrania "nazwa filmu.vdr.avi". To ważne żeby na końcu było AVI bo inaczej niektóre programy (np. TMPGEnc który daje mozliwość wyboru tylko plików video które zna, a więc AVI, MPEG, M2V i takie tam, ale VDR tam nie ma) mogą nie widzieć pliku.

Teraz ładujesz ten "nazwa filmu.vdr.avi" plik to NeroVisionExpress który traktuje go jak nagrany na dysku plik AVI i przerabiasz dalej jak normalnie.

Jednym słowem odpada kompresja do XviD i związane z tym pogorszenie jakości gdyż frameserver VD podaje dane rozkompresowane tak jak idą z fitrów VD.

Super sprawa dk75. Tylko ze cos qrde musze robic nie tak. Po uruchomieniu frameserwera, zgodnie z Twoimi zaleceniami, otwiera sie male okienko "Frameserver mode - VirtualDub" ponizej nazwa pliku avi, w trzech ponizszych linijkach same zera. Na HDD stworzyl sie plik bielkosci 84b a w nim:
RIFF" VDRMPAVDRMPATH [nazwa_komputera]/[nazwa_pliku.avi]
Czy chodzilo o ten maly 84 baitowy plik? Myslalem ze Nero potraktuje go jako sciezke do otwartego w VB pliku. Ten bedzie dodawal filtry i w locie przechwyci go Nero. Nie wiem czy tak to mialo byc, ale qrde nic mi sie nie dzieje. Nero tego nie bierze. Co robie nie tak?

martin122 30.03.2004 19:38

plissss, prosze , niech ktos mi przysle na e-maila martin122@go2.pl DVDMaestro, chcialbym sie pobawic zgraniem divix'a na dvd, a utknałęm juz na końcówce gdyz nie mam tego programu
dzięki z góry

martin122 30.03.2004 18:22

aaa, i jeszcze jedno : skad wziaźć DVDMaestro??? bo na kazie nie moge znaleźć

martin122 30.03.2004 17:49

czy ktos mógłby mi podesłac sprawną wersje VirtualVob'a z działającymi filtrami do napisów?
bo to co ja mam to cos nie działa, tzn. w "preview" nie widac napisów
martin122@go2.pl

z góry dzięki
Pozdrawiam

kolczan_ 30.03.2004 16:51

Dlaczego nie 23,976

Cytat:

Napisany przez Fafer
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale po grzyba przerabiasz 23,976 na 29,97. Pulldown nigdy nie osiągnie lepszego efektu od przyspieszenia do 25 klatek zresztą od lat wszyscy w telewizorze oglądamy przyspieszone filmy. Ale jesli zeczywiście chcesz przerabiać na 29,97 w CCE to musisz pokąbinować z funkcjami PullDown i ChangeFPS z Avisyntha.

Sprawa jest prosta :).
Po prostu 23,976 nie da się wypalić (ja nie wiem jak) jako DVD Video - standardy to 25 kl/s w PAL i 29,97 dla NTSC.
Świadomość przyspieszenia o około 4% zamiast jak przy przeróbce do 29,97 zaledwie o około 0,1% :), kiedy mam już nad tym kontrolę powoduje że robię tak jak robię :).
To prawda, że potem trzeba chwilkę więcej podłubać przy napisach, ale mam to opanowane i za pomocą SubtitleTool'a robię to w zasadzie od pierwszego podejścia :)

Jakieś podpowiedzi co ustawić:
http://www.ptaki.wilgnet.gliwice.pl/pulldown.jpg

Pozdrawiam - Mirek

jarz 30.03.2004 15:24

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
czyli powiększasz bez względu na proporcje obrazu, a te w divxach bywają różne - ciekawie to musi wyglądać ;) jedynym wyjściem, żeby było OK jest robienie prawidłowego resize w VD - tam można zmienić rozmiar klatki i dać "borders"... a sposób obliczenia jest taki sam jak w mojej metodzie.

Telewizor mam od niedawna panoramiczny, wiec w Nero ustawiam 16:9. Telewizor natomiast ma opcje automatycznego dopasowywania obrazu. W tym momencie nie wiem czy to Nero, czy telewizor to robi, ale zauwazylem ze obraz bywa czasami obciety po bokach. Czasami przy dlugich linijkach tekstu nie widze pierwszej i ostatniej litery.

Nie mowilem, ze moj sposob jest idealny, ale mysle, ze przy opcji "zobacz-skasuj" te lekkie obciecia nie sa az tak duzym mankamentem jezeli, tak jak w moim przypadku, nie ma sie duzych wymagan. Zreszta, nie mozna ich miec bedac poczatkujacym he he. CobraVerde, dziekuje ze zechciales odpowiedziec na moje wypociny. Nasza dyskusja napewno przelozy sie na ulepszenie mojego sposobu na nagranie plty DVD, za co jestem wdzieczny.

A tak na marginesie, wiesz moze czym zrobic plyte DVD tak, by stacjonarny odtwarzacz nie odczytal jej bez wczesniejszego podania hasla? Chodzi mi o blokade w stacjonarnym. Dzieci maja swoje bajki, moze i ja moglbym miec swoje he he, ale bez blokady takich "bajek" zrobic nie moge.

================

Cytat:

Napisany przez dk75
To się zmienia programem edycyjnym dla SSA - czyli powinien na to pozwalać konwerter. Jeśli nie, to słaby konwerter.
Możesz otworzyć plik .SSA w Notatniku i poszukać linijki z ciągiem znaków "Style:". W tej linijce jest definiowana czcionka i na końcu tej linijki powinna być liczba "238" jako 18 pozycja po "Style:". To oznacza kodowanie polskich liter.

dk75, dzieki ci za powyzsza zacytowana uwage. Wczesniej nie mialem do czynienia z SSA, zanim nie kupilem nagrywarki DVD. Jest to dla mnie, poznajacego dopiero tajniki zgrywania na DVD, cenna uwaga, za ktora jeszcze raz skladam dzieki :)

dk75 30.03.2004 14:56

Może podam dla przykładu:

Cytat:

Style: Default,Arial,24,65535,51400,0,3289650,-1,0,1,3,0,2,30,30,50,0,238

dk75 30.03.2004 14:53

Cytat:

Napisany przez jarz
Co do VirtualDub'a. Gdzies kiedys zassalem jakis codek ktory w tym programie naklada napisy (format *.ssa), ale nie obsluguje polskich znakow mimo zaznaczenia w opcjach czcionki "Europa Środkowa". Mimo wszystko dk75 dzieki za info. Teraz jest 6.27 i szykuje sie do pracy, ale jak wroce przyjrze sie dokladnie co napisales i napewno wyprobuje.

Ja używam Subtitler'a Avery Lee (autora VirtualDub) v2.3 (stara) i nigdzie nie widziałem opcji wyboru czcionki dla SSA, bo to bezcelowe. Czcionka jest podana wewnątrz skryptu SSA, jej rozmiar, kolor, atrybuty i kodowanie znaków diaktrycznych. To się zmienia programem edycyjnym dla SSA - czyli powinien na to pozwalać konwerter. Jeśli nie, to słaby konwerter.
Możesz otworzyć plik .SSA w Notatniku i poszukać linijki z ciągiem znaków "Style:". W tej linijce jest definiowana czcionka i na końcu tej linijki powinna być liczba "238" jako 18 pozycja po "Style:". To oznacza kodowanie polskich liter.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:41.