Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Przerabianie divx/xvid na DVD PAL (+ polskie napisy) - Poradnik (https://forum.cdrinfo.pl/f13/przerabianie-divx-xvid-dvd-pal-polskie-napisy-poradnik-21085/)

Sebixus 10.04.2004 11:35

Po przerobieniu na ac3 i po wlozeniu pliku do dvdmaestro program odczytuje go jakby w zwolnionym tempie. Glos postaci jest gruby, nienaturalny. Prawdopodobnie cos z FPS-em gdyz zrodlo jest w 29.971 i po przerobieniu tego na 25 dzieje sie wlasnie to co opisalem powyzej...

CobraVerde 10.04.2004 11:30

a jakieś szczegóły - w czym ten problem ?

Sebixus 10.04.2004 10:11

Mam problem z audio. :( Plik źrodłowy jest w mp3, FPS 29.971, Bitrate 128 kb/s, Fs 44100 Hz. Pomóżcie proszę...

pipo 09.04.2004 22:00

FilmMachine

Czy korzystał ktoś z programu FilmMachine? Trzeba tam podać sciezkę do napisów... jak je zrobić w Subtitle Workshop z pliku.txt żeby programik łyknął te napisy!?????
Pozdrawiam!

Metal_Azo 07.04.2004 11:20

Witam.
Cytat:

Napisany przez ideJ
Pamiętałeś o tym, żeby zmienić aspect ratio w DVDMaestro z 4:3 na 16:9? (zakładam, że Twój film ma AR w okolicach 16:9). To trochę strzał w ciemno ale....

Tak. Zrobiłem jak pisałeś czyli na 16:9
Cytat:

Napisany przez ideJ
Napisy na stacjonarnych DVD są wyświetlane jako overlay na obrazie video, który wcześniej został ew. dopasowany do AR telewizora... hmm właśnie się zastanawiam czy nie bredzę ale chyba nie. W sumie łatwo sprawdzić.. spróbuj w ustwieniach DVD zmienić typ TV na 16:9 albo wybierz odtwarzanie w trybie 4:3 Pan & Scan i zobacz jak to wpłynie na pozycję napisów

Kombinowałem, ale nic to nie daje. Napisy są jak poprzednio
Cytat:

Napisany przez CobraVerde
zrób to co proponuje IdeJ i dodatkowo je podnieś, żeby się mieściły w tzw. safe area - widać ją w oknie Subtile Editor w DVDMaestro. jak dasz napisy 720x550/540 powinno być OK

Popatrzę jak wrócę do domciu z pracy.
Narazie dzięki wam za podpowiedź.
Odezwę się później

CobraVerde 07.04.2004 09:54

Cytat:

Napisany przez Metal_Azo
Po złączeniu wszystkiego w DVDMaestro na monitorze komputerowym jest dobrze. Napisy ładnie wyglądają (pół pierwszej linii zachodzi na film).
Gdy wrzucą na stacjonarnr DVD to napisy są na dole ekranu TV ale tak że pół napisów nie widać.

zrób to co proponuje IdeJ i dodatkowo je podnieś, żeby się mieściły w tzw. safe area - widać ją w oknie Subtile Editor w DVDMaestro. jak dasz napisy 720x550/540 powinno być OK

ideJ 06.04.2004 23:26

Cytat:

Napisany przez Metal_Azo
Po złączeniu wszystkiego w DVDMaestro na monitorze komputerowym jest dobrze. Napisy ładnie wyglądają (pół pierwszej linii zachodzi na film).
Gdy wrzucą na stacjonarnr DVD to napisy są na dole ekranu TV ale tak że pół napisów nie widać.

Pamiętałeś o tym, żeby zmienić aspect ratio w DVDMaestro z 4:3 na 16:9? (zakładam, że Twój film ma AR w okolicach 16:9). To trochę strzał w ciemno ale....

Napisy na stacjonarnych DVD są wyświetlane jako overlay na obrazie video, który wcześniej został ew. dopasowany do AR telewizora... hmm właśnie się zastanawiam czy nie bredzę ale chyba nie. W sumie łatwo sprawdzić.. spróbuj w ustwieniach DVD zmienić typ TV na 16:9 albo wybierz odtwarzanie w trybie 4:3 Pan & Scan i zobacz jak to wpłynie na pozycję napisów.

dk75 06.04.2004 22:45

Zapomniałem dodać.
Skoro nie chcesz się bawic za bardzo w parę różnych programów to poszukaj jakiegoś AVI2DVD, wszystko za jednym zamachem - nie wiem tylko czy wypala ;PPPp

dk75 06.04.2004 22:42

Cytat:

Napisany przez jarz
Super sprawa dk75. Tylko ze cos qrde musze robic nie tak. Po uruchomieniu frameserwera, zgodnie z Twoimi zaleceniami, otwiera sie male okienko "Frameserver mode - VirtualDub" ponizej nazwa pliku avi, w trzech ponizszych linijkach same zera. Na HDD stworzyl sie plik bielkosci 84b a w nim:
RIFF" VDRMPAVDRMPATH [nazwa_komputera]/[nazwa_pliku.avi]
Czy chodzilo o ten maly 84 baitowy plik?

Tak.

Cytat:

Napisany przez jarz
Myslalem ze Nero potraktuje go jako sciezke do otwartego w VB pliku. Ten bedzie dodawal filtry i w locie przechwyci go Nero.

Taka jest idea frameserver. Po prostu jest to serwer ramek który je podaje na żądanie.

Cytat:

Napisany przez jarz
Nie wiem czy tak to mialo byc, ale qrde nic mi sie nie dzieje. Nero tego nie bierze. Co robie nie tak?

Nie widziałem na oczy Nero Vision... a ten 84 bajtowy plik ma rozszerzenie AVI? Z avików NV robił ci DVD?

No cóż... TMPGEnc działa z frameserverem, innych programów nie mam... być może NV polega na filtrach DirectShow a te nie obsługują frameserwerów, a np. taki TMPGEnc ma wbudowaną obsługę frameserwera i dlatego działa... ZoomPlayer i WMP też nie ruszają co by popierało teorię o filtrach DS. Ulead DVD Workshop również nie obsługuje frameserver... ale maniana. ;PPPp
Jak to dobrze że mam już to wyćwiczone wcześniej przy robieniu SVCD pod TMPGEnc ;PPPp

Metal_Azo 06.04.2004 21:16

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
tzn ? jako to wygląda ?

CobraVerde 06.04.2004 20:55

Cytat:

Napisany przez Metal_Azo
Ale po nagraniu na DVD-R i odtwarzaniu na stacjonarnym DVD napisy wychodzą poza ekran tv (4:3). W czym może być problem ??

tzn ? jako to wygląda ?

Metal_Azo 06.04.2004 18:26

Witam.
Mam taki problem. Może ktoś mi podpowie dlaczego tak się dzieje.
Otóż do filmu dvd dokładałem napisy wg instrukcji CobraVerde.
Wszystko poszło ok.
Na ekranie monitora po uruchomieniu również wsio OK.
Ale po nagraniu na DVD-R i odtwarzaniu na stacjonarnym DVD napisy wychodzą poza ekran tv (4:3).
W czym może być problem ??

doktor_emc2 04.04.2004 21:42

Walka kilkugodzinna i dzięki temu spłodziłem mój pierwszy film z napisami.
Ale i tak było warto...
CobraWerde... jesteś wielki....dzieki za pomoc.....!!!

CobraVerde 03.04.2004 20:07

Cytat:

Napisany przez Sebixus
Witam, mam maly problem, otoz po przerobieniu pliku z *.mp3 na *.ac3 w DVDMaestro wywala mi blad: "Unsupported Media: Invalid Sampling Rate (0xc10b00006)". Co z tym zrobic?? Dzieki za wszelka pomoc... :)

to zapewne oznacza, że miałeś Mp3 z sample rate 44.100 Hz i nie zmieniłeś go na wymagane przez standard DVD 48.000 Hz

Sebixus 03.04.2004 17:11

Witam, mam maly problem, otoz po przerobieniu pliku z *.mp3 na *.ac3 w DVDMaestro wywala mi blad: "Unsupported Media: Invalid Sampling Rate (0xc10b00006)". Co z tym zrobic?? Dzieki za wszelka pomoc... :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:43.