Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Przerabianie divx/xvid na DVD PAL (+ polskie napisy) - Poradnik (https://forum.cdrinfo.pl/f13/przerabianie-divx-xvid-dvd-pal-polskie-napisy-poradnik-21085/)

luc 26.04.2004 03:16

Przeczytalem wszystko i nadal nie wiem jak to zrobic.
Nie meczylem sie nie probowalem tylko przeczytalem ale bardziej pokretnej metody dawno nie uzywalem. :zeby:

Ech przydalby sie program w ktorym zaznaczylbym film stworzyl menu (tak jak w EASY CD CREATOR 6) i dolozyl napisy w TXT a program odrazu konvertowalby, z mozliwoscia oczywiscie korekty.

No coz z czasem napewno powstanie.
Narazie nie bede nagrywal DVD z napisami, zreszta i tak nie mam nagrywarki DVD :spoko:

Falco 21.04.2004 17:44

dzienki za odpowiedz zara zassam

Gli2du$ 20.04.2004 12:17

Cytat:

Napisany przez Falco
nigdzie nie moge znajsc dvdmaestro prosze o linka

Niestety jak tu nie raz bylo powiedziane. DVD Maestro nie można nigdzie znaleźć na stronach WWW. Pozostaje ci tylko sieć p2p ;) a znajac to co na tej sieci jest to od razu zaciągnij od CobraVerde pliki dzięki którym będziesz miał REAL TIME VIEW.

Pozdrawiam

Falco 19.04.2004 16:37

nigdzie nie moge znajsc dvdmaestro prosze o linka

CobraVerde 19.04.2004 13:46

Cytat:

Napisany przez Gli2du$
Odkryłem ostatnio taki sofcik co się zowie Cucusoft AVI to VCD DVD SVCD Converter którym bezproblemowo można konwertować avi na wymienione w tytule formaty video. Bardzo ciekawy program. Jedyne co jest wymagane od użytkownika to tylko wczytanie źródłowego avi, wybranie formatu konwersji video i wystarczy tylko czekać :)

znam i nie polecam bo jakość jest kiepska w porównaniu do CCE/TMPGEnc a źródłowy film divx jest "rozciągany" do rozmiarów DVD bez wnikania w Aspect Ratio a to sprawia, że zazwyczaj obraz będzie miał zniekształcone proporcje...

Cytat:

Napisany przez Gli2du$
Właśnie tak przerobiłem jeden z filmów ponieważ kożystając z poradnika kolegi Cobry po konwersji w CCE pliki mpeg-2 miał aż 5,5GB!!

poprostu źle obliczyłeś średnie bitrate video :P od tego jest Bitrate Calculator...

Gli2du$ 19.04.2004 13:24

Odkryłem ostatnio taki sofcik co się zowie Cucusoft AVI to VCD DVD SVCD Converter którym bezproblemowo można konwertować avi na wymienione w tytule formaty video. Bardzo ciekawy program. Jedyne co jest wymagane od użytkownika to tylko wczytanie źródłowego avi, wybranie formatu konwersji video i wystarczy tylko czekać :) Właśnie tak przerobiłem jeden z filmów ponieważ kożystając z poradnika kolegi Cobry po konwersji w CCE pliki mpeg-2 miał aż 5,5GB!!. Jakość obrazu w Cucusoft jest jak na mój gust zadowalająca, choć mogłaby być lepsza. Zainterosowanych wysyłam do ściągniecią na p2p ponieważ wersja trial ze strony producenta obrabia tylko pierwszą minutę materiału.

CobraVerde 19.04.2004 00:08

o jakie programy ci chodzi? bo troche mam na mojej stronie...

DNBass 18.04.2004 19:49

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
te programy ważą trochę ale jak ktoś udostępni miejsce na FTP albo WWW to nie ma problemu...
chociaż wystarczy poszukać tu:
http://www.filemirrors.com
http://www.doom9.org/software.htm
i może czasem użyć Googla albo eMule ;) i wszystko można znaleźć...

moze poprostu dac tobie stałe linki do programów których nie masz u siebie ?(tylko bym musiał je wrzucic na ftp )

Yacho 15.04.2004 19:21

Cytat:

Napisany przez ideJ
Najprawdopodobniej masz problem z SMPTE. Zerknij na 6 czy 7 strone tego watku a znajdziesz rozwiazanie :zeby:

zmieniilem SMPTE i format obrazkow na TIFF i dziala....

Mam teraz pytanie :

http://yoda.plukwa.net/DVD/

Tu pisze ze demuxing przeprowadzamy tylko na VOBACH z film,em potem podmieniamy VOBY na swierze i dajemy ifoupdate

ja mam takie pytanie

Mam film ktorego pierwsza sciezka napisow jest english jaka druga dam polskie.... czy po odpaleniu ifoupdate wg tego sposobu menu zostanei neizmienione a suby bedzie mozna wybrac z poziomu odtwarzacza ?

ideJ 15.04.2004 17:01

Cytat:

Napisany przez Yacho
Maestro SBT tworzy mi odpowiednie pliki..... i okolo 830 bitmapek
Niestety DVDMaestro po zaimportowaniu pokazuje tylko 216 zaimportowanych napisów.... oczywiscie z synchrem sa problemy..... czy ktos wie o co chodzi ? ja rozumiem ze pojedyncze napisy mogly sie wykrzaczyc albo cos... ale zeby tak drastycznie ?

Najprawdopodobniej masz problem z SMPTE. Zerknij na 6 czy 7 strone tego watku a znajdziesz rozwiazanie :zeby:

Yacho 14.04.2004 22:30

ok nastepne pytanie :

Wiec tak :
mam 2 pliki m2v - reklamowka kolo 30 sek i film wlasciwy - to samo tyczy sie audio z tym ze 2 pliki ac3

Czy starczy ze :

a) opoznie napisy o czes twania czolowki-reklamowki (trzeba to robic ? czy dvdmaestro bedzie wiedziec ze napisy odnosza sie do 2giego "filmu" ?
b) przeciagne najpierw sciezki do reklamowki potem do reszty ?

Jak to ogolnie robic ?
Moze stworzyc osobny movie ?

Musze kombinowac z SMTPE time offset cos ?

Yacho 13.04.2004 02:34

Wiec jest taki problem.....
Mam napiski w ktorych faktycznych napisow jest ok 830 sztuk

SWorkshopem wchodze i konwertuje na .SSA
Spoko

Maestro SBT tworzy mi odpowiednie pliki..... i okolo 830 bitmapek
Niestety DVDMaestro po zaimportowaniu pokazuje tylko 216 zaimportowanych napisów.... oczywiscie z synchrem sa problemy..... czy ktos wie o co chodzi ? ja rozumiem ze pojedyncze napisy mogly sie wykrzaczyc albo cos... ale zeby tak drastycznie ?

Moze ktos pomoc ?

CobraVerde 12.04.2004 21:14

Cytat:

Napisany przez Yacho
ja mam takie pytanie....
Mam DVD ktore juz jest przygotowane do wypalenia na DVDR - jedyna rzecza jaka chce zrobic jest dorzucenie napisow - przy czym chce absolutnie wszystko inne zostawic w spokoju (menu extrasy ipt..... jak to zrobic ?

obawiam się, że w tak prosty spsób nie da się dorzucić napisów do gotowego DVD. trzeba je wmuxować w voby, zmienić/dodać połączenia itd. nie słyszałem o takim sposobie ale nie wykluczone, że istnieje ;) może ideJ coś będzie wiedział...

Cytat:

Napisany przez Yacho
a kwestia menu niemalze pominieta

bo w konwersji Divx->DVD menu jest raczej zbędne: jeden film/utwór, jedno audio, jedne napisy a nawet przy większej ilości takich ścieżek można je zmienić z pilota. to dodatkowe utrudnienie a dla mnie liczy się prostota i jakość samego filmu :)
poza tym o tworzeniu/edycji menu jest napisane na Forum...

Cytat:

Napisany przez Yacho
dodatkowo - video chce zostawic untouched.....

jeżeli oryginalne video/audio + planowane napisy zmieszczą się na DVDR to nie trzeba nic "dotykać". niestety filmy z płyt dwuwarstwowych trzeba przekodować i skompresować... ale nie traćmy nadziei - nowe nagrywarki DL są już w drodze :jupi:

Yacho 12.04.2004 18:52

ja mam takie pytanie....
Mam DVD ktore juz jest przygotowane do wypalenia na DVDR - jedyna rzecza jaka chce zrobic jest dorzucenie napisow - przy czym chce absolutnie wszystko inne zostawic w spokoju (menu extrasy ipt..... jak to zrobic ?

Rozwalanie i skladanie wszystkiego w tym tourialu jest hym... ciezkie.... a kwestia menu niemalze pominieta - dodatkowo - video chce zostawic untouched.....

CobraVerde 10.04.2004 13:08

niedawno tym pisałem bo kolega Bravo miał identyczny problem - poszukaj...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:43.