![]() |
|
poszukuje programu BeeSweet 1.5 + dodatki: BeSliced, AC3Machine, BeSweetGUI bo mam problem ze znalezieniem, jakby ktos mogl i mial ochote
prosze mi go podeslac z gory dziekuje... gevrey@wp.pl |
Część odtwarzaczy ma kłopoty z płytkami nagranymi przy pomocy Nero (fakt, że problem dotyczył głownie starszych wersji). DVD Decrypter z koleji ma opinię wypalacza najbardziej zgodnego z stacjonarnymi odtwarzaczami.
|
Cytat:
|
Jeśli mogę coś zasugerować: do nagrywania najlepiej chyba używać zestawu ImgTool + DVD Decrypter. Za Nero ciągnie się dość zła fama (ja akurat nie miałem problemu ale też przy pomocy Nero wypaliłem ze 2 płytki raptem). Zerknij zresztą do przyklejonego wątka na temat metod nagrywania.
Pozdrowienia :) |
Cytat:
|
Well Done !!
Well done !!. Właśnie skończyłem swój pierwszy film. Zajęło mi to 3,5 godziny. Wszystko zgodnie z instrukcjami Pana CobraVerde, którego od dziś wynoszę do rangi GURU avi_to_dvd. Nagrane Nero 6.0.0.23 na DVD+RW. Chodzi w stacjnarnym DVD. Kodowanie trójprzebiegowe, 95 minut. Jakość określę jednym słowem: ŻYLETA !! Teraz czas na eksperymenty z parametrami i kolejne filmy z mojej kolekcji. Jestem wdzięczny za tą wyśmienitą instrukcję i czas poświęcony na jej napisanie.
Pozdrawiam wszystkich. |
Górne menu: "View/Movie" - tu dodajesz Media Asset do ścieżek video, audio - Timeline;
"View/Menu" - tu tworzysz graficzny wygląd menu |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Zacznę od tego, że również potrzebuję tych pliczków do Spruse`a. Jeśli możesz to prześlij mi je na maila: Cytat:
|
Aha, to chyba jednak pozostane przy dobrej jakosci :) Ostatni film jaki zrobilem metoda Multipass VBR byl rewelacyjnej jakosci i niech juz tak bedzie...
|
Cytat:
|
Co to za plik <nazwa_filmu>.vaf, ktory zaczyna sie tworzyc jako pierwszy przed plikiem <nazwa_filmu>.mpv podczas procesu "encoding" w programie CCE?? Mozna jakos to ominac?? Jego utworzenie zajmuje troche czasu, a nie wydaje mi sie zeby byl potrzebny... a moze sie myle heh...
|
Witam
Prosba do Forumowiczów - czy mozliwym jest podeslanie przez któregoś z Was plikow do DVDMaestro wspomnianych na forum wczesniej pare razy (pojawia mi sie komunikat: "Real Time Preview funcionality will not be avaliable because no decoders have been detected (0x410a0011)" zgóry wielkie dzięki a to moj adres rom.rusz@wp.pl dzięki już waszq podesłał mi pliki a więc temat nieaktualny |
mam cyba wszystkie potrzebne pliki do podgladu filmu w dvdmaestro ale po nacisnieciu play na dole pokazuje mi na czarno zóltym tle komunikat:
There is not enough video memory for dvd playback. Close dvd player and swith to lovwe resolution or color bit depth. |
Nie wiem jak moglo sie to stac, ze przedladajac tysiace razy ten tutorial umknelo to mojej uwadze... ;) Dzieki wielkie za podpowiedz... :D
|
Cytat:
|
spokojnie ;) pewnie o czymś zapomniałeś albo coś źle zrobiłeś i dlatego masz problemy:
- czy masz aktywny podgląd w DVDMaestro ? - czy zaznaczyłeś ścieżki (audio i napisy) żeby były odtwarzane w programie ? - czy plik AC3 odtwarza się w innych programach np. WMP ? proponuję dokładnie prześledzić instrukcję i to co robiłeś - metoda jest sprawdzona, trzeba tylko unikać błędów i czytać forum -Jezeli chodzi o podglad w DVDMaestro to jest aktywny - sciagalem dodatkowo do niego Cinemaster 2000 Dvd Player!!! -Jezeli natomiast chodzi o zaznaczenie sciezek do odtwarzania to nie mam ajmniejszego pojecia jak to zrobic - i w tym chyba sedno sprawy jest. Jesli mialbys chwilke to bardzo prosze o jakas wskazowke... -Plik AC3 odtwarzalem w Winamp'ie i jest... Z gory dzieki... :P |
Cytat:
- czy masz aktywny podgląd w DVDMaestro ? - czy zaznaczyłeś ścieżki (audio i napisy) żeby były odtwarzane w programie ? - czy plik AC3 odtwarza się w innych programach np. WMP ? proponuję dokładnie prześledzić instrukcję i to co robiłeś - metoda jest sprawdzona, trzeba tylko unikać błędów i czytać forum :czytaj::czytaj::czytaj::czytaj: |
POMOCY!!!
Nie mam ani dzwieku audio ani napisow po konwersji divx->dvd. DvdMaestro nie wyswietla zadnych bledow a i po drodze nie mialem znaczacych problemow. Po prostu Maestro nie odtwarza dzwieku i nie wyslwietla napisow :( Nie wiem zatem co mam robic... Please help!!! |
Cobra dzieki za przesłanie pliku! Obraz przerobiony, dzwiek tez jeszcze napisy i jak znam zycie tez będa z nimi problemy.
|
Cytat:
poza tym od dawna boję się ;) odpalać GG bo codziennie jestem zasypywany pytaniami na które są odpowiedzi na forum i w tym poradniku - więcej samodzielności, inicjatywy i myślenia moi mili :P |
heh... wszyscy tylko "daj", "podeślij" a samemu to nie łaska... :/
Jeśli chodzi o BeSweet i komponenty do niego to wszystko jest na jego stronie domowej. :P |
ac3enc.dll tylko tego pliku nie mam, mozesz mi go podesłac ??
|
Cytat:
|
mam problemy z programem ac3machine, nie moge przekonwerterowac dzwieku na 25 klatek, po nacisnieciu Give me ac3 wyskakuje na ułamek sekundy czarne okienko w ktorym jak dobrze zobaczyłem jest cos takiego "error creating logfile"
|
ja poprosze o to samo co kolega sławekb kisiel.art@interia.pl
|
Witam wszystkich
Właśnie zaczynam swoje boje z przerabianiem divx-ów na dvd i bardzo prosze o przeslanie na mój e-mail plikow do podglądu w DVDMaestro. Z góry dziekuje i pozdrawiam slawekb@medcom.com.pl |
Witam szanownych grupowiczów
Bardzo prosze o przeslanie mi na email plikow z CCE aby dzialal podglad w programie DVDMaestro albo o umieszczenie ich wkoncu w zalaczniku ;) Z gory dziekuje i pozdrawiam wszytkich "przerabiaczy" :) |
Cytat:
jesteś pewien, że napisy są do dokładnie tej wersji filmu i mają ten sam współczynnik FPS ? |
Cytat:
|
mam problem z załadowaniem pliku z napisami do dvdmaestro wywala komunikat:No corresponding subtitles found!The video asset timecode may specified for the subtitles in the import file.
|
Mam problem z poprawną konwersją na MPEG2 przy pomocy Cinema Craft Encoder.
Problem polega na tym że film po konwersji praktycznie nie nadaje się do edycji w Adobe Encore:(( Objaw jest taki że jak włoże go na time line o prubuje ruszać suwakiem w prawo i w lewo to wyświetlają się złe fragmenty filmu w okienku podglądu. Oto ustawienia dla Cinema Craft: Add sequence end code DVD Video complian Intra block DC precision 10 Block Scaning order ZigZag Progressive frame flag Aspect Ratio na 16:9 MPEG-2(ES,Multipass VBR) Bitrate: AVG:4000 MIN:2000 Max:6000 TimeCode: 01:00:00:00 Próbowałem na kawałku filmu i jak dałem Takie parametry: AVG:6000 MIN:4000 MAX:8000 to było OK. Ale nie wiem dlaczego tak się dzieje!! Co robie źle. Może ktoś ma jakis pomysł Używam Cinema w wersji 2.67.0.11 Pozdrawiam Leszek |
znow mam problem :'(
po zamianie BeSweet na ac3 mialem buuuczenie poradzilem sobie jakoś czyli zamieniam na wav nastepnie BeSweet na mp2 czyli ok -jak na początek. Niestety nastepny problem: nagrany dvd ma dzwięk ok. 16 sek wtył przez caly czas filmu. Pomyslalem że coś skopalem ... ,;wiec dodalem dzwięk (frame 25) do filmu o (frame 25)w Nandub i sie okazalo ze dzwiek jest ok ... Czyli albo kopie DVDmaestro albo co? ??? Dlatego chcialbym prosić pliki do- "Real Time Preview funcionality will not be avaliable because no decoders have been detected (0x410a0011)" boruta@go2.pl Pozdrawiam :) |
BeeSweet 1.5 + dodatki: BeSliced, AC3Machine, BeSweetGUI
czy moze mi to ktos podesłac bo za nic w swiecie nie moge tego sciągnac z netu kisiel.art@interia.pl |
uakualniona całość jest na jednej z poprzednich stron a także na forum Divx.pl
|
mam problem z otwarciem z archiwum drugiego zipa [divx2dvd_b],
wyrzuca mi "nieoczekiwany koniec pliku". Prubowałem sciagac kilka razy, myslałem ze może sie rozjechal przy sciaganiu, ale nie pomaga . |
ad.1 Racja. Ale kto powiedział że napisy samoróbki znajdowane na sieci są dobre? :P
Co do playera to tak się składa że ostatnio oglądam głównie na komputerze... problemy lokalowe (dostęp do TV ;PPPp) Żeby jeszcze coś do tego dodać to powiem, że jak robiłem przeróbkę z divx to przy 2700kbps bitrate'u na komputerze widać błędy kompresji w postaci odcinających się od tła plam jaśniejszego koloru (zwłaszcza na ciemnym tle, nocne niebo itd) oraz "szum" w pobliżu kontrastowych krawędzi. Dodatkowo obraz jest lekko nieostry przez co trzeba zrobić podczas kodowania "sharpen edge" ale nadal to nie jest ta ostrość co trzeba. Na TV obraz jest za to żyleta i nie widać tych błędów kompresji związanych z jaśniejszymi plamami na ciemnym tle. ^_^ |
ad 1. Jak źródłowe napisy masz w MicroDVD to pojawienie się następnej linijki napisu zanim zniknie poprzednia świadczy o tym, że napisy są uwalone. Takie coś jest na porządku dziennym gdy źródłowym formatem jest TMPlayer (i dlatego go po prostu nienawidzę! (*) )
@dk75: Masz stacjonarne DVD? Czy oglądasz je na monitorze? Odnoszę wrażenie, że głównie na komputerze i monitorze. Wtedy faktycznie schodki w napisach itp itd będą widoczne. Na TV tego po prostu nie widać. Tak zupełnie na marginesie CinePlayer 1.5 napisy wyświetla koszmarnie, WinDVD pokazuje napisy bardzo ładnie. Nie wiem czym to jest spowodowane ale to uzmysłowiło mi dość dobrze, że DVD najlepiej oglądać na TV. A i jeszcze jedno: w życiu nie przerobiłem divx'a do DVD. Po prostu mam płytki z R1 pozbawione polskich napisów a nie wszyscy znają angielski w stopniu wystarczającym do obejrzenia filmu. |
ad1. Jak widzię nawzajem się nie rozumiemy :P
Ale właśnie mnie olśniło. Dla ciebie nie ma znaczenia to że domowej roboty tłumaczenia są duże objętościowo. Robisz napisy MSBT i kiedy nowy napis się pojawia zanim skonczy sie stary to poprostu nowy zastepuje stary bo jest wyświetlany nowy still picture na overlayu. Natomiast ja robię napisy na module VobSub pod VDubMod i kiedy pojawiają sie nowe napisy zanim zgasną stare to nowe są wyświetlane tam gdzie jest miejsce, czyli najczęściej na górze i zasłaniają mi coraz wiecej obrazu i dlatego font 22 to dla mnie dużo za duża wielkośc ^_^ ad.3 i bardzo estetyczny oraz świetny jakościowo i pod względem widoczności. Po prostu midzio. Gdybyś był na jakimś fansuberskim forum gdzie udzielają się zaprawieni fansuberzy robiący napisy od paru lat to otrzymał byś tylko jedną odpowiedź w sprawie koloru napisów - ŻÓŁTY RZĄDZI, ŻÓŁTY RADZI, ŻÓŁTY NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI!!! Zresztą sam zobacz... |
Cytat:
ad.2 jak wyżej - a oglądanie filmów DVD na komputerowym monitorze to tortura. a te detale na TV, o których piszesz to zobaczyłbyś co najwyżej z lornetką, oglądając tak jak większość ludzi TV z 2 - 3 m. :jezyk: ad.3 żółte napisy na kolorowym filmie ??? ciekawy pomysł :blee: |
Cytat:
Na DVD się zgodzę. Napisy są tak zrobione że przekazują treść filmu jednak nie jest ich za dużo. W przypadku filmów na dvix/xvid są to najczęście domowe samoróbki w których nadmiar tekstu niejednokortnie zajmuje 1/3 ekranu przy foncie 16 :P To gdzie tu 22... ad2. Na komputerze czy TV. Na komputerze zauważyłem nie ruszając się z miejsca że coś z nimi nie tak. Zgrałem na dysk i powiększyłem podgląd żeby się upewnić że rzeczywiście nie ma anti-aliasingu. A na TV... pewnie za bardzo by się ta biel odcinała od czerni outuline :P ad3. Nie pamietam, ale znasz ten kawał o muchach i g...? Standard zółtych napisów ukształtował się erze VHS gdyż jak myślę: - są wystarczająco ostre i kontrastowe aby były widoczne - są jednocześnie mniej męczące niż czerwone czy białe - widać na nich mniej zakłóceń niż na czerwonym Teraz nadeszła era DVD i połączeń po RGB lub Component. Jakość obrazu dzięki temu znaaacznie skoczyła do góry ale mimo to na jednolitym czerwonym tle otoczonym jakimś jasnym tłem nadal są lekko widoczne skośne paski. Kolor biały jest zbyt "oczo***ny" i męczy. Kolor czerwony za bardzo zbiera zakłocenia i jest za ciemny. Kolor zielony za bardzo uspokaja i się zlewa. Odcienie szarości za bardzo się zlewają. ZÓŁTY IS DA KING, that is. :jezyk: Niestety ku mojemu rozczarowaniu producenci stosują w większości wypadków "oczo***ny" biały. |
Cytat:
1. może nie wiesz, ale na oryginalnych DVD ta wielkość to standard a czasami font jest jeszcze większy. wiem to od magika, który się tym zajmuje zawodowo. font 14-18 jest za mały - widać to na oko :P 2. chyba żartujesz - z jakiej odłegłości jesteś w stanie to dostrzec ??? 3. to wada ?? widziałeś gdzieś żółte napisy na DVD :P ale nie ma przecież problemu, żeby w MSTB dodać trochę szarości, skoro ktoś woli mniej "lśniące" napisy... |
Cytat:
A co do twojej próbki... co można jej zarzucić? : - za duży rozmiar - brak anti-aliasingu pomiędzy fontem a outuline - biały kolor :jezyk: |
Cytat:
A właściwie to nic. Napisy robione przez miksowanie w streamie pozostaną takie jakie są bo to jest bitmapa nakładana w overlayu a więc tak jak jest, bez anti-aliasingu. A napisy wkodowywane w obraz mają robiony anti-alising w palecie kolorów filmu - 24bit; wiec i tu się nic nie zmieni, tylko tło będzie inne. Jedyne co się zmieni to to że napisy wkodowane w obraz zostana poddane obróbce kodowania MPEG2 tak jak cały obraz (a napisy w streamie zostaną oddzielnie skompresowane jako bodajże MPEG picture, ale to jest tylko moje domniemanie) i w związku z tym mogą nabyc błędów kompresji i przekłamania kolorów, ale to mi się zdarzyło w widoczny sposób tylko gdy kodowałem VCD przy 1000kbps bitrate'u w MPEG1. Po przełączeniu kodowania na MPEG2 kolory już się nie wylewały z krawędzi napisów (i wyszedł XVCD) :P |
moje napisy wyglądają tak:
Arial, 22 pkt (MSTB scale), bold co można im zarzucić ? chyba, że się ogląda film z odległości 10 cm :P |
powolutku :P z czego są te zrzuty ? bo nie wyglądają jak z DVD a tylko wtedy można je porównywać jak mamy do czynienia z finalnym wyglądem na ekranie a nie z wersją "przedpremierową"...
|
Cytat:
CobraVerde... i co? są "schodki"? :jezyk: Cytat:
Cytat:
Tak więc wszystkie poprzednie przykłady zostały wygenerowane pod MaestroSBT wlasnie z ustawieniem "Only one set of text, antialis and outuline colors", a nawet zmieniłem domyślną paletę kolorów na "niebieski" = antialias, "czerwony" = text, "czarny" = outuline, "biały" = nieużywany, "szary" = tło :P Cytat:
Poza tym to raczej nie robi się takich przeróbek z paroma setami napisów... tak mi się wydaje... to nie wydanie komercyjne, ogólno-europejskie, gdzie trzeba mieć przynajmniej te 10-20 języków :P Więc po co się męczyć? :chytry: |
Cytat:
|
Pozgaduję sobie:
1 linijka to wkomponowane na stałe 2 linijka to MaestroSBT 3 linijka to srt2sup Zauważyłem, że MaestroSBT niektórych czcionek nie lubi. Ja na ogół używam Trebuchet MS (po prostu lubię tą czcionkę) choć przez cały czas szukam tej właściwej ;) Nie wiem w jaki sposób generujesz SSA ale np SubEdit domyślnie włącza pogrubienie (które ja wyłączam). Maestro SBT domyślnie używa dwóch kolorów dla tekstu, jednego dla obramówki i bez antyaliasingu. Spróbuj użyć "Only one set of text, antialias and outline colors". Osobiście jestem stanowczo przeciw napisom wkomponowanym na stałe w DVD. A jak mi coś strzeli do głowy i będę chciał poczytać w oryginale ? Napisy na napisach ? Ale.. De gustibus non disputandum est ^_^ Tak zupełnie przy okazji napisów, czy komuś działa Submax 6 na winxp? Chcialem sprawdzić jak on generuje bitmapy ale przy pierwszych próbach wywalał błąd I/O (sic!?!!?!!) a potem każda próba uruchomienia konczy się zillionem komunikatów o błędzie 0xblahbla pod adresem 0xblahblah :( Zna ktoś jeszcze jakieś narzędzia do generowania bitmap? |
jak bym wiedział jak przechwycić w PowerDVD obraz razem z napisami to bym ci pokazała jakie mam ładne "wybieralne" napisy :P
|
Porównanie napisów... cd.
OK. Poprzednio było na czarnym tle więc widać tylko jakość aliasingu. Teraz na jaśniejszym tle to będzie mozna porównać jeszcze otuline.
Tło ma kolor RGB $646464 ($hex, dec - 100,100,100), kolor fontu to $ffff00 (255,255,0), aliasing to $555555 (85,85,85) a otuline to $000000 (0,0,0) Font użyty w porównaniu to Arial bold. MaestroSBT - można włączyć rozmiary według SSA lub według MaestroSBT. Po włączeniu według MaestroSBT romiar fontu to 16, po przełączeniu przełącznika na SSA rozmiar pokazuje 40. srt2sup - rozmiar 16 SSA - rozmiar 40 Endżoj :P |
Porównanie napisów
Jak obiecałem porównanie napisów zrobionych pod MaestroSBT, srt2sup oraz pod VirtualDub+VobSub.
Porównujcie ze swoimi i typujcie które są które. :P |
problem z ac3
TMPGEnc skończył więc zabrałem się do testowania tych nieszczęsnych ac3 co mi nie chodziły na stacjonarce Pioneer DV-525.
Od razu powiem że BeSweet i ffmpeg mogę sobie... i tyle. Co do SoftEncode to jest trochę dziwne bo trzeba plik ac3 przez niego wyprodukowany "zafixować" pod BeSplit/BeSliced i jest ekstra. Fiksowanie ac3 z BeSweet i ffmpeg nie daje rezultatu. To tyle w sprawie ac3. PS: teraz zrobię następną sprawę... porównanie napisów :idea: |
Cytat:
Zrobię przykładowe napisy w MaestroSBT, srt2sup i wkodowywane w obraz pod VDub i zamieszczę kolaż na forum a wy mi powiecie czy macię jakość zbliżoną do któregoś z nich i zgadniecie który jest który. Na koniec podam który jest który. :P |
problemów ciąg dalszy :(
Witam :)
Robie zgodnie z intrukcja, poszlo do pewnego momentu ale wyniknal inny problem (pewnie znowu cos zkaszanilem ) Laduje skrypt do CCE i postepuje zgodnie z instrukcja (wszelkie ustawienia itp) Moj skrypt wyglada nastepujaco : AviSource("F:\Filmy2\XXX.avi") LanczosResize(672,544,0,3,640,474) AddBorders(24,16,24,16) #Trim(0,137747).FadeOut(150) ResampleAudio(44100) puszczam Encode ( ustawienia pliku: files:1, Frames: 137748, Duration: 01:31:49:24, Video: 6000 kbps) i trwa to troche powstaja pliki z rozszerzeniami miedzy innymi *.mpv (o wielkości zblizonej do oryginalu *.avi - 645 MB *.mpv - 697 MB) wczytuje to do DVDMaestro razem z plikiem dzwiekowym *.ac3 i tu zaczynaja sie klopoty, o ile sciezka audio ma czas (Duration) 01:31:49:21 to plik *.mpv ma (Duration) 00:23:14:00 po przeniesieniu tego zgodnie z intrukcja do movie nie da sie sprawdzic synchronizacji dzwieku z obrazem (wczesniej nie zauwazylem roznicy czasow pomiedzy plikami) wywala komunikat : " Message-2147303414 Not Found (ox8002c00a) " i tu sie konczy (mam nadzieje ze na razie tylko :) )moja przygoda ze zrobieniem DVD Dodam ze film nie ma napisow (a w zasadzie bajka) i wnioskuje ze nie udal sie Encoding za pomoca CCE. Moj system to win2000. Co dalej ?? |
Na temat srt2sup nie mogę się wypowiedzieć bo praktycznie nie używałem tego programu
Tak się tylko zastanawiam co Ty wyczyniasz z MaestroSBT, że Vi generuje obleśne napisy?? ;) Mam sporo płytek z dołożonymi przeze mnie napisami. Tylko jedna z nich ma napisy wygenerowane czymś innym niż MaestroSBT (tą jedną zrobiłem korzystając z formatu STL DVDMaestro). Napisy nie odbiegają jakością od oryginalnych. |
OK. Powałęsałem się trochę na doom9 znalazłem opis ripowania napisów z DVD do graficznych plków - i tam jest zrzucanie napisów do 720x576/480.
Ale niestety MaestroSBT i srt2sup robią tak obleśne napisy że mimo wykorzystania fontów wektorowych wygląda to jakby powiększyć mały font bitmapowy... błeeee :blee: |
Nie, nie jestem pewien... napisałem to trybie przypuszczającym :/
Ale niestety pikseloza obrazków z srt2sup oraz MaestroSBT tak mnie nastraja (nie robia pełnych klatek tylko ramkę z samym napisem więc po rozdzielczości pliku nie ma co zgadywać). :/ |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
bitrate - 192 audio encode - 2/0 LR częstotliwość - 48000 bitstream mode - main audio service:complete main dialog normalization - "-27dB" bitstream - copyright, oryginal, dolby sorround encode, info preprocessing - wszystko na standard time code - nie ustawiony, wyłączony (może to to?) Dodam tylko że na komputerze wszystko ładnie chodzi (oprócz ac3 z BeSweet co jest dziwne bo korzysta z mechanizmu ffmpeg którego ac3 na komputerze ładnie chodzi) i ac3 z SoftEncode które nie chciało się zmuksować pod IfoEditem - pod TMPGEnc DVDAuthor już nie pamietam czy próbowałem... jak skonczy mi TMPGEnc pracę to spróbuję (jeszcze 10godzin, czyli jutro po pracy :fiu: ) |
Cytat:
Cytat:
to napisy "wlane" w obraz zazwyczaj wyglądają kiepsko - widać np. pixelozę na ich krawędziach a co do problemów audio - to, że BeeSweet (i AC3Machine) robią gówniane pliki AC3 to wiadomo od dawna i może być z nimi problem ale SoftEncode i inne zawodowe encodery robią to bardzo ładnie i nigdy nie miałem problemów z muxowaniem takich plików - może coś jest nie tak z parametrami które dobierasz... |
Cytat:
Chociaż nie, jeden mam... Region4 (Australia) - "Galaxy Quest" ale nie mam do porównania wersji NTSC żeby się powkurzać jak kolega z koncertami ;PPPp Cytat:
Cytat:
IfoEdit - napisy bez menu TMPGEnc DVD Author - menu bez napisów Tylko że wkurzyła mnie trochę niska rozdzielczoś napisów i teraz je poprostu wkodowuję w obraz - w końcu i tak nie będę ich zmieniał więc żadna strata, a dzięki TMPGEnc DVD Author mam menu na dwa filmy na płycie i menu Chapterów. |
Cytat:
oczywiście "proste" przerobienie 29,9 na 25 FPS jest bez sensu (trzeba zostawić tak jak jest) ale praktycznie wszystkie divxy mają FPS 23,9 i wtedy zamiana na PAL przebiega szybko, bezboleśnie i nie trzeba kombinować z Pulldown... Cytat:
|
Cytat:
Przecież to zmienia prędkość wyświetlania (co jest jeszcze do zniesienia) oraz wysokość i prędkość dźwięku (co potrafi nieźle wkurzyć). Ktoś wczesniej napisał że zostawił w NTSC 23,976 i rwało - no i pewnie że rwało, przecież DVD NTSC to 29,970. Ja do kodowania używam TMPGEnc, ustawiony mam template na "29,970" a po wgraniu pod wizardem w 23,976 , zmienia na "23,976(internaly 29,970)" (ręcznie, bez wizarda tego ustawić nie można - próbowałem) a w "Encode mode" mam "non-interlaced" co zmienia się na "3:2 pulldown when playback" i filmy się nic a nic nie tną i nie trzeba zmieniać im frameratu ani nic z dźwiekiem robić. Tylko nie ustawiać w "Advanced" "3:2 pulldown" bo wtedy TMPGEnc sam doda tych parę klatek według jakiegoś tam algorytmu i wtedy będzie rwało - z takimi ustawieniami jak podałem film jest kodowany w 23,970 z dodanymi znacznikami "odtwarzać w 29,970 3:2 pulldown" z czym sobie odtwarzacze bardzo dobrze radzą. Jedyne co mi nie wyszło to ac3, bo żaden z moich programów do authoringu nie potrafił sobie poradzić z dźwiękiem stowrzonym ani pod BeSweet (cisza się odgrywa), ani pod ffmpeg (pauzuje film) ani pod SoftEncode (nie rozpoznaje strumienia ac3 i nie dodaje do VOBa). |
Re: DVDMaestro :(
Cytat:
Pozdrawiam |
DVDMaestro :(
Witam
Prosba do CobraVerde - czy mozliwym jest podeslanie przez Ciebie plikow do DVDMaestro wspomnianych na forum wczesniej pare razy (pojawia mi sie komunikat: "Real Time Preview funcionality will not be avaliable because no decoders have been detected (0x410a0011)"). Moj adres sza_dok@interia.pl |
Cytat:
a do ściągnięcia na jednej z poprzednich stron... |
Cytat:
|
:'( niestety wszystko ladnie i pieknie ale nie moge zamienic mp3 na ac3, po zamianie slychac tylko buuuuuczenie w glosnikach ,oczywiscie zamieniam to ac3machine - besweet. Konfiguracja kompa to win2000 na fat
Sprawdzalem to rowniez na laptopie i ten sam efekt tam winda 98 i ten sam efekt. Koledzy co moze byc przyczyna takiego stanu ....Pomozcie:idea: |
Witam!
Wszystko super przerabiam film za filmem. Ale natknąłem się na jeden problem. Mam koncert. I ten koncert jest w fps 29.970. Wspaniałomyślnie wymyśliłem, że przerobie fps z 29.970 na 25 i z filmem wszystko wporządku (nie widać różnicy). Dźwięk przerobiłem tak samo w AC3Machine no i po złączeniu wszystko pasuje jest idealnie od początku do końca. Ale ... dźwięk jest obniżony o parę tonów i oczywiście zwolniony tak że nie da się słuchać. Obraz oczywiście też jest wolniejszy. I tu moje pytanie co teraz zrobić. Przerabiać to bez zmiany fps i zostawić wszystko na 29.970 i czy wtedy DVD mi to będzie czytał. A jak nie to co z tym zrobić. Większość koncertów jakie mam w ac3 są 29.970 i chciałbym je bardzo przerobić. Pozdrawiam |
A plik SSA czym generowałeś? Subtitle Workshop? Zdaje się, że gdzieś w tym forum CobraVerde podawał co trzeba zrobić Subtitle Workshop'owi, żeby generowane przez niego SSA się do czegoś nadawało.
Jak nie znajdziesz to sprobuj wygenerować plik SSA przy pomocy mojego ulubionego SubEdit Player'a (po raz nie wiem który ostrzegam, że przy konwersji gubi on znaki podziału linii i trzeba przed konwersją ręcznie zamienić | na \N). |
niestety wszystko jest tam nieaktywne i nie moge niczego zrobic ;(
|
Cytat:
|
jak zwiekszyc wielkos napisow??
bo nigdzie tego nei znalalzlem w MaestroSBT. (tylko w edit ale trzeba by bylo recznie wszystkie napisy pojedynczo zmieniac a przy filmie 1,5 h to jest troche roboty da sie to zrobic jakos automatycznie??) moze jakis inny program? |
Witam was wszystkich
Przede wszystkim gratulacje i podziękowania za włożone starania ze strony CobraVerde i później innych do opracowania tej instrukcji. Wczoraj po weekendzie pracy obejrzałem gotowy efekt na DVD i jestem mile zaskoczony. Jakość super (na 29") dźwięk idealny. Z napisami trochę zabawy ale dla efektu końcowego warto. Pozdrowienia dla wszystkich "mózgów" na tym forum. |
Cytat:
Pzdr! |
Mysle ze wlasnie w tym miejscu nalezy szukac przyczyny - przy zgrywaniu Nandubem z oryginalnego DivXa.
Nie posiadam VirtualDubMod lecz probuje zrobic to CoolEditPro tzn - wyeksportowałem sicezke z filmu tym programem i wlasnie ja koduje AC3Machine do formatu Ac3 - zobacze jak bedzie... Ciekawostą jest fakt iż jest to moje 16 DVD z DivXa i pierwszy raz mam takie klocki z dziwekiem... zawsze napisy byly moją zmorą :) Cos ta pokojówka nie chce sie dac ^_^ Pozdrawiam: Dayhemous aka Arthur'o |
11 sekund różnicy - dużo, a w dodatku mówisz że do 45 minuty jest ok,
spróbowałbym zamiast Nanduba, VirtualDubModa i opcji Demux Audio (ma lepszy algorytm zgrywania audio od Nanduba). |
Cobra...
pomogło, ... zero błędów w czasie kodowania do Ac3. lecz to nie rozwiązało problemu :( Błędów przy kodowaniu do AC3 już nie ma (dzięki), ale synchronizacja sie dalej nie zgadza :( kurcze nie rozumie tego ... na pewno zmieniłem Framerate filmu - jest 25. długość filmu to 1:38:35:15 W Ac3 robie pliczek z dzwiękiem - zmieniam FPS na 25 a kocowy plik ma długość 1:38:14:08 spora różnica - co gorsza synchronizacja na początku jest OK - do około 45 minuty filmu - potem jest z każdą następną minutą gorzej - dzwięk sie spóźnia w stosunku do obrazu. Normalnie nie mam pomysłu jak to ugryźć - nawet próbowałem nie zmieniać FPS dzwięku - oczywiscie było fatalnie - plik miał dł. 1:48 około... do głowy mi przychodzi jeszcze jedna możliwość - plik się "chrzani" przy pierwszej obróbce - przy zgrywaniu go nandubem z oryginalnego avi'ka ... ale jak temu zaradzic ? normalnie nie wiem :P Może Wy coś wymyslicie ... PS. Dla osób, które kiedyś również spotkają sie z ww problemem informuję, iż konwersję poprawionego pliku mp3 do wav zrobilem programem CoolEditPro v.2 a następnie już normalnie za pomocą AC3Machine do ac3. Pozdrawiam: Dayhemous aka Arthur'o |
dziękuje za radę - już się za to biorę
dam znać co mi z tego wyjdzie :) Pozdrawiam Dayhemous aka Arthur'o |
spróbuj najpierw przekonwertować poprawione MP3 na WAV w jakimś dobrym edytorze audio a dopiero potem przerobić go na AC3 (zmieniająć FPS) - czasem taki zabieg pomaga...
|
oki, dziekuje za odpowiedz, teraz rozumie :)
ale, jeszcze jedna rzecz. Mianowicie dalej walcze z ta nieszczesna pokojowką :( Oto kroki jakie wykonuje oraz co sie dzieje: Zapisuje z oryginalnego avi, dzwiek jako wav, Zmieniam format na mp3 (taki byl oryginal) Naprawiam go poprzez Besliced Nastepnie konwertuje do formatu AC3 (oryginalnie mial 48kHz) programem AC3Machine (zmieniam framerate na 25) w czasie kodowania ww programem pojawia sie 2 razy info iz program "stracił" 800 i 220 bitow w czasie kodowania, lecz cala operacja przebiega pomyslnie (tzn leci do konca) i otrzymuje plik *.ac3 Jednakze, po wgraniu otrzymanej sciezki do DVDMaestro dzwiek nie jest zsynchronizowany z obrazem :( Jest przesuniecie - probowalem obie sicezki (video i dzwiek) zsynchronizowac w DVD Maestro takim narzedziem wbudowanym, jednak to nie pomaga. Wydaje mi sie iz przyczyną jest ta strata paru bitow w czasie kodowania do AC3... Pierwszy raz sie z takim czyms spotykam i nie wiem co na to poradzic ... czyzby oryginalny plik w DivXie byl skopany ? lecz jak ogladam go na kompie to wszystko jest ok i dzwiek jest taki jak byc powinnien ... Poradzcie cosik panowie galowie :) Pozdrawiam: Dayhemous aka Arthur'o |
Re: Dziwny Bitrate dzwieku...
Cytat:
co do zmiany częstotliwości z 44.1 na 48 kHz to najlepiej zrobić wcześniej zawodowym programem typu CoolEdit Pro (najpierw konwertując MP3 na WAV i zmieniając FPS w BeeSweet), bo darmowe narzędzia robią to kiepsko, psując jakość dźwięku. no i jeżeli faktycznie zależy nam na jakości dźwięku to warto użyć wspominianego Soft Encode albo jego ulepszonej wersji z programu Vegas Video +DVD. |
Re: Dziwny Bitrate dzwieku...
Cytat:
Oczywiście nie ma potrzeby wpisywania tej samej wartości do AC3Machine, za to proponowałbym tam ustawić 224kbps, nie zaszkodzi a napewno będzie ok. Nie zapomnij również o wymaganej czest. próbk. 48kHz. Po za tym proponowałbym uzyć jednak (w miarę możliwości oczywiście) zamiast AC3Machine programu Sonic Foundry Soft Encode, wczesniej doprowadzając mp3 do Wav. |
Dziwny Bitrate dzwieku...
Witam,
Ostatnimi czasy zauwazam coraz to dziwniejszy bitrate dzwieku w divx'ach ktore chcialbym przerobic na DVD, dla przykladu, wczoraj trafilem na "Pokojowke na Manhattanie" (zona sie uparla, a co !) :) gdzie bitrate dzwieku (format mp3) wynosil 147 kb/s I teraz pytanie: Jaki nalezy ustawic bitrate dzwieku w AC3Machine, przy dokonywaniu konwersji z mp3 na ac3. Sa tam opcje do wyboru - wielkosc bitrate, ale oczywiscie nie ma tam takich "dziwnych" wartosci... Jaki bitrate ustawiac ? nizszy, np 128 kb/s czy moze wiekszy 160 kb/s .. ma to znaczenie ? W poradniku Cobra pisze, ze nalezy popatrzec Gspotem, i taki sam bitrate ustawic w AC3Machine ... a nie daje sie ustawic takiego samego... Pozdrawiam: Dayhemous aka Arthur'o |
pare postów wcześniej jest dobra, uaktualniona paczka z poradnikiem
|
Wszystko fajnie ale częcś B nie chce sie rozpakować. Wywala mi że plik uszkodzony. Częśc A bomba!!!!^_^ Jeśli jest taka mozliwośc to prosze o część B na maila (bo ściągam juz chyba 10 raz i cały czas to samo)
megaboski@interia.pl |
Cytat:
zmienilem plik na czasowe 00:00:00 potem w workshopie Czas/ustaw limity wyswietlania iz now na microDVD potem w timeadjuster na SSA i pomoglo. |
nie ma chyba prostrzego sposobu. moża użyć jeszcze np. CoolEdit Pro do "rozciągnięcia" pliku ale musi on być w formacie WAV. szczegóły na forum www.doom9.org
|
Konwersja audio na 25 FPS
Mam pytanie, jakim programem (oprocz AC3Machine) mozna przekonwertowac audio na 25 FPS?
Pzdr! |
Znalazlem blad: Blocks TV-overscan mialem ustawiony na 2. Zrobilem jak na screenie zamieszczonym przez Ciebie (na 0) i wyliczenia wyszly OK, ale nadal CCE sie wyklada. Te ustawienia, ktore podales wczesniej wyprobowalem od razu i...kicha :( Caly czas ten sam efekt 'Program wykonal niedozwolona operacje...ble ble'. Qrde, wczytuje inny plik i jest OK. Cos chyba nie tak jest z tym .avi....
|
kurde odpowiedz na jedno pytanie które ci zadałem - próbowałeś wczytywać ten plik za pomocą skruptu który ci podałem ???
|
GSpot pokazuje 4CC:DX50/divx Name: DivX 5.0
x:y 720x304 (2.368:1) [~12:5] FPS: 23.976 Audio: AC3 Przerobilem na 25 FPS za pomoca NANDub'a, i plik wynikowy 'traktuje' FitCD a potem CCE. Dodam, ze testowalem to na kilku kompach (WinXP i Win 2003 Serwer), AthlonXP 2500, Pentium III 800, Celeron 2 GB. Zawsze to samo, albo CCE sie wyklada, albo 'mowi' o jakiejs dziwnej rozdzielczosci. Probowalem na tych samych konfiguracjach inne aviki i jest OK. Tak jak pisalem wczesniej, mozna wczytac do CCE ten plik (Divx 5) bez .avs'a i wtedy jest OK. |
a czym jest skompresowany ten avik ?
|
To chyba nie AviSynth. Sprobowalem na innym pliku .avi (FitCD -> .avs) i wszystko jest OK. Czy to mozliwe, zeby cos nie tak bylo z avikami? Oglada sie je dobrze...
|
coś pokręciłeś z ustaweiniami FitCD - jak ja wczytam taki plik do niego, to otrzymuje prawidłowe wyliczenia.
oczywiście wartość "336" jest za mała dla TV 16:9 i trzeba ją powiększyć do "406", odejmując to z borderów. piszę o tym w poradniku... popatrz na obrazek i sprawdź swoje ustawienia: |
przeinstaluj Avisynth - plecam wersje 2.07
i wypróbuj mój skrypt, powinien działać... |
W ogole cos chyba nie tak jest z tymi Divx'ami, bo wczytujac .avs'a CCE sie wyklada. Jak wczytam bezposrednio plik .avi jest OK??? Juz nie wiem co z tym zrobic :(
Pzdr! |
FitCD 'daje taki' .avs
# -= AviSynth script by FitCD v1.1.2 =- #LoadPlugin("D:\PathOf\AnyPlugin.dll") AviSource("D:\*\*\*.avi") LanczosResize(688,320,2,0,716,304) AddBorders(16,128,16,128) #Trim(0,72041).FadeOut(150) Jak wlacze dodatkowo ANAMORPHIC .avs wyglada tak # -= AviSynth script by FitCD v1.1.2 =- #LoadPlugin("D:\PathOf\AnyPlugin.dll") AviSource("D:\*\*\*.avi") LanczosResize(688,432,7,0,706,304) AddBorders(16,72,16,72) #Trim(0,72041).FadeOut(150) Czy cos jest nie w porzadku z tymi plikami? Pzdr! |
coś nie tak ci wyliczył FitCD - popatrz na wymiary które obliczył...
twój skrypt powinien wyglądać tak: AviSource("X:\xxx\xxx.avi") LanczosResize(720,406) AddBorders(0,85,0,85) ResampleAudio(44100) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:11. |