Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Przerabianie divx/xvid na DVD PAL (+ polskie napisy) - Poradnik (https://forum.cdrinfo.pl/f13/przerabianie-divx-xvid-dvd-pal-polskie-napisy-poradnik-21085/)

DiMENTiON 14.05.2004 12:02

Konwersja AVI [MPEG-4] do formatu DVD z włączanymi/wyłączanymi napisami

Ilość załączników: 1
Kontynuując temat w załączniku artykuł: Konwersja AVI [MPEG-4] do formatu DVD z włączanymi/wyłączanymi napisami, który powstał kilkanaście dni temu. Byc może komuś się przyda.
Plik spakowany WinRar 3.20

Riddick2 13.05.2004 16:42

no niestety nie widać
czyli mam skopana kompresją filmu??
jeszcze raz musze robić?

ideJ 13.05.2004 13:40

źle ustawiony SMPTE Timecode na filmie (było o tym parę razy w tym wątku) (yoda jest down więc moje obrazki mogą być nie widoczne -- trzeba szukać napisu 01:00:00:00 pod Wall Clock;iem, kliknąć na to i ustawić je na same zera)

Riddick2 13.05.2004 00:56

swimnow@go2.pl

ale teraz mam niezły proble niby wszystko działa mam przygotowane napisy (z dwóch plików) w SubtiltleWorkshop połaczyłem je i nyby wszytko działa pokazuje że napisy maja 2h no i sprawdzałem je z filmem, zapisałem ten plik i po otwarciu ma 2h tylko ze po przerobieniu MaestroSBT i właczeniu podglądu w DVDMaestro 2.9 jak to robie napisy na filmie są jak z 2CD napisów nie połączone nie 1CD tylko 2CD a według SubtiltleWorkshop były połaczone CD1 i 2 i miało działac co robię źle??

namor 13.05.2004 00:11

Cytat:

Napisany przez Riddick2
co mam zrobić DVD maestro nie chce mi pokazać podglądu bo nie mam żadnych kodekow co robic?? gdzie ściągnąć!!??

podaj e-mail to ci wyśle tak jak kiedyś ktoś mi wysłał

Riddick2 12.05.2004 23:48

co mam zrobić DVD maestro nie chce mi pokazać podglądu bo nie mam żadnych kodekow co robic?? gdzie ściągnąć!!??

ideJ 12.05.2004 14:25

Używasz CCE 2.50 i masz Athlon'a? Albo poszukaj CRC patch'a (chyba tak się nazywał). Ewentualnie przejdź na 2.67.0.27 (w tej wersji usnięto w końcu błąd wymuszający dołączenie pustej ścieżki audio w przypadku używania Athlonów).

CobraVerde 12.05.2004 14:23

Cytat:

Napisany przez Riddick2
mam problem z cce
pokazuje mi taki bajer
cce encoding failed error video check sum is diffrent from that of previous pass source video data or time code may be diffrent please chceck video tape or information file:

information:
current: check sum=00000000
previous: check sum=00654000

co mam zrobić robiłem dokadnie tak jak jest w tej instrukcji!!

jak to wersja ? jak 2.50 to trzeba zastosować patcha, który wyłącza sprawdzanie CRC w kodowaniu VBR. patcha można znaleźć w sieci - słowa kluczowe: CRC CCE 2.50 error ;)

Riddick2 12.05.2004 14:03

mam problem z cce
pokazuje mi taki bajer
cce encoding failed error video check sum is diffrent from that of previous pass source video data or time code may be diffrent please chceck video tape or information file:

information:
current: check sum=00000000
previous: check sum=00654000

co mam zrobić robiłem dokadnie tak jak jest w tej instrukcji!!

dk75 08.05.2004 07:59

Arkusz powiekszania DivX do DVD

No to zrobione. Przy okazji trochę pozmieniałem i wyszła z tego wersja V2.
Overscan ustawiony jest na 5% ale jakby komuś to było za dużo i widział czarne pasy po bokach to mozna to zmienić - jest to wpisane stronę niżej w arkuszu.

dk75 08.05.2004 07:59

No dobra.
Idealna panorama dla tv panoramicznych, 640x360 (640/16*9=360), wypełniająca ich kineskop po brzegi bez żadnych pasów - wyszło 720x540 + 18pix pasów na górze i 18pix pasów na dole... coś i do panoramy również nie najlepszy ten arkusz wyszedł.

No cóż, do swojego arkusza doszedłem empirycznie gdyż teoretycznie zacząłem się gubić ;PPPp Ale popisałem sobie z jakiej rozdzielczości na jaką muszę powiększyć, sprowadziłem do jednej podstawy (szerokość 720) i wyszło mi jaoś jak to trzeba zrobić choć nie wiem dlaczego i nawet nie chce mi się o tym myśleć ;PPPp

Stay tuned - myślę o tym żeby lekko zmodyfikować arkusz i dodać również dodatkowe funkcje z 5% overscanem (to dla tych co nie chcą żeby im za dużo obrazu za ramki wychodziło ;PPPp)

CobraVerde 07.05.2004 23:14

racja bo arkusz był w zasadzie przeznaczony dla filmów 16:9 (większość divxów). dla filmów o proporcjach 4:3 (czyli np. 512x384) zawsze resize robi się do wymiaru 720x576 (PAL) więc nie ma czego obliczać ;)

dk75 07.05.2004 21:45

Powiększanie DivX do DVD

Znalazłem błąd i to poważny w arkuszu wykonanym prze Ninja i CobraVerde służącym do obliczania powiększenia DivX'a do DVD.
I to przez przypadek.
Mam DivX'a 512x384 do konwersji. Przy odtwarzaniu zajmuje cały ekran komputera bez ramek na górze i dole. Obraz ma te same proporcje co 640x480 i dlatego wydało mi się dziwne że arkusz proponuje powiekszenie go do rozdzielczości 720x540 + 18pix ramek na górze i dole.
To nie miało sensu, bo powinno być 720x576. FitCD za to pokazywał... 704x576 - mistrzostwo świata ;PPPp
Zacząłem przekładać moje przemyślenia na jakiś wzór zachowania aby można było to zastosować nie tylko do łatwych rozdzielczości w których od razu widać jaki powinien być wynik, ale żeby też można było wbudować to w arkusz kalkulacyjny i obliczać rozdzielczość filmu typu 640x262.

Tak więc udało mi się, na typowej rozdzielczości 640x480 pokazuje dobre wyniki zarówno dla PAL jak i NTSC (tak, jest i funkcja dla NTSC) oraz jest dobrze przy 640x360 (panorama 16:9) zarówno w letterboxie jak i anamorfic (letterbox będzie przy wprasowaniu w 4:3 a anamorfic przy obliczeniach dla 16:9)

W załączniku jest paczka z arkuszem w dwóch wersjach: Excel 97/2000/XP (zapisany przez OpenOffice) i OpenOffice 1.0
Arkusz jest zabezpieczony hasłem przed przypadkowymi zmianami komórek z funkcjami i stałymi - można zmieniać tylko rozdzielczość źródłową DivX'a do konwersji. Działa to dobrze pod OO ale nie mam Excela żeby sprawdzić.

Enjoy.

luc 27.04.2004 01:40

W takim razie nie pozostaje nic innego jak czekać przypomnijmy sobie jakie byly niegdys programy do zwyklych CD nagrywarek a co te programy potrafia teraz. :zeby:

Miejmy nadzieje ze niedlugo sie ukażą, apropos wyszla juz nowa wersja EASY CD CREATORA z nr 7 ale nie udalo mi sie uruchomic DVD CREATORA.
Wchodzil wchodzil i wychodzil, myślalem że nie wykrył nagrywarki i to dlatego więc sprawdziłem na kompie z nagrywarka DVD i to samo.

CobraVerde 26.04.2004 17:15

Cytat:

Napisany przez luc
Ech przydalby sie program w ktorym zaznaczylbym film stworzyl menu (tak jak w EASY CD CREATOR 6) i dolozyl napisy w TXT a program odrazu konvertowalby, z mozliwoscia oczywiscie korekty.

jest taki program: Ulead DVD Workshop 2, ale:
1. jakość kodowania video jest dosyć słaba
2. program zazwyczaj źle powiększa obraz do rozmiarów DVD (złe Aspect Ratio)
3. są problemy z napisami - nie problem je stworzyć (Subtitle Workshop) i importować ale mi się nie udało osiągnąć dobrego efektu - czcionki wyszły za małe, ciężko je potem zmienić itd.

luc 26.04.2004 03:16

Przeczytalem wszystko i nadal nie wiem jak to zrobic.
Nie meczylem sie nie probowalem tylko przeczytalem ale bardziej pokretnej metody dawno nie uzywalem. :zeby:

Ech przydalby sie program w ktorym zaznaczylbym film stworzyl menu (tak jak w EASY CD CREATOR 6) i dolozyl napisy w TXT a program odrazu konvertowalby, z mozliwoscia oczywiscie korekty.

No coz z czasem napewno powstanie.
Narazie nie bede nagrywal DVD z napisami, zreszta i tak nie mam nagrywarki DVD :spoko:

Falco 21.04.2004 17:44

dzienki za odpowiedz zara zassam

Gli2du$ 20.04.2004 12:17

Cytat:

Napisany przez Falco
nigdzie nie moge znajsc dvdmaestro prosze o linka

Niestety jak tu nie raz bylo powiedziane. DVD Maestro nie można nigdzie znaleźć na stronach WWW. Pozostaje ci tylko sieć p2p ;) a znajac to co na tej sieci jest to od razu zaciągnij od CobraVerde pliki dzięki którym będziesz miał REAL TIME VIEW.

Pozdrawiam

Falco 19.04.2004 16:37

nigdzie nie moge znajsc dvdmaestro prosze o linka

CobraVerde 19.04.2004 13:46

Cytat:

Napisany przez Gli2du$
Odkryłem ostatnio taki sofcik co się zowie Cucusoft AVI to VCD DVD SVCD Converter którym bezproblemowo można konwertować avi na wymienione w tytule formaty video. Bardzo ciekawy program. Jedyne co jest wymagane od użytkownika to tylko wczytanie źródłowego avi, wybranie formatu konwersji video i wystarczy tylko czekać :)

znam i nie polecam bo jakość jest kiepska w porównaniu do CCE/TMPGEnc a źródłowy film divx jest "rozciągany" do rozmiarów DVD bez wnikania w Aspect Ratio a to sprawia, że zazwyczaj obraz będzie miał zniekształcone proporcje...

Cytat:

Napisany przez Gli2du$
Właśnie tak przerobiłem jeden z filmów ponieważ kożystając z poradnika kolegi Cobry po konwersji w CCE pliki mpeg-2 miał aż 5,5GB!!

poprostu źle obliczyłeś średnie bitrate video :P od tego jest Bitrate Calculator...

Gli2du$ 19.04.2004 13:24

Odkryłem ostatnio taki sofcik co się zowie Cucusoft AVI to VCD DVD SVCD Converter którym bezproblemowo można konwertować avi na wymienione w tytule formaty video. Bardzo ciekawy program. Jedyne co jest wymagane od użytkownika to tylko wczytanie źródłowego avi, wybranie formatu konwersji video i wystarczy tylko czekać :) Właśnie tak przerobiłem jeden z filmów ponieważ kożystając z poradnika kolegi Cobry po konwersji w CCE pliki mpeg-2 miał aż 5,5GB!!. Jakość obrazu w Cucusoft jest jak na mój gust zadowalająca, choć mogłaby być lepsza. Zainterosowanych wysyłam do ściągniecią na p2p ponieważ wersja trial ze strony producenta obrabia tylko pierwszą minutę materiału.

CobraVerde 19.04.2004 00:08

o jakie programy ci chodzi? bo troche mam na mojej stronie...

DNBass 18.04.2004 19:49

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
te programy ważą trochę ale jak ktoś udostępni miejsce na FTP albo WWW to nie ma problemu...
chociaż wystarczy poszukać tu:
http://www.filemirrors.com
http://www.doom9.org/software.htm
i może czasem użyć Googla albo eMule ;) i wszystko można znaleźć...

moze poprostu dac tobie stałe linki do programów których nie masz u siebie ?(tylko bym musiał je wrzucic na ftp )

Yacho 15.04.2004 19:21

Cytat:

Napisany przez ideJ
Najprawdopodobniej masz problem z SMPTE. Zerknij na 6 czy 7 strone tego watku a znajdziesz rozwiazanie :zeby:

zmieniilem SMPTE i format obrazkow na TIFF i dziala....

Mam teraz pytanie :

http://yoda.plukwa.net/DVD/

Tu pisze ze demuxing przeprowadzamy tylko na VOBACH z film,em potem podmieniamy VOBY na swierze i dajemy ifoupdate

ja mam takie pytanie

Mam film ktorego pierwsza sciezka napisow jest english jaka druga dam polskie.... czy po odpaleniu ifoupdate wg tego sposobu menu zostanei neizmienione a suby bedzie mozna wybrac z poziomu odtwarzacza ?

ideJ 15.04.2004 17:01

Cytat:

Napisany przez Yacho
Maestro SBT tworzy mi odpowiednie pliki..... i okolo 830 bitmapek
Niestety DVDMaestro po zaimportowaniu pokazuje tylko 216 zaimportowanych napisów.... oczywiscie z synchrem sa problemy..... czy ktos wie o co chodzi ? ja rozumiem ze pojedyncze napisy mogly sie wykrzaczyc albo cos... ale zeby tak drastycznie ?

Najprawdopodobniej masz problem z SMPTE. Zerknij na 6 czy 7 strone tego watku a znajdziesz rozwiazanie :zeby:

Yacho 14.04.2004 22:30

ok nastepne pytanie :

Wiec tak :
mam 2 pliki m2v - reklamowka kolo 30 sek i film wlasciwy - to samo tyczy sie audio z tym ze 2 pliki ac3

Czy starczy ze :

a) opoznie napisy o czes twania czolowki-reklamowki (trzeba to robic ? czy dvdmaestro bedzie wiedziec ze napisy odnosza sie do 2giego "filmu" ?
b) przeciagne najpierw sciezki do reklamowki potem do reszty ?

Jak to ogolnie robic ?
Moze stworzyc osobny movie ?

Musze kombinowac z SMTPE time offset cos ?

Yacho 13.04.2004 02:34

Wiec jest taki problem.....
Mam napiski w ktorych faktycznych napisow jest ok 830 sztuk

SWorkshopem wchodze i konwertuje na .SSA
Spoko

Maestro SBT tworzy mi odpowiednie pliki..... i okolo 830 bitmapek
Niestety DVDMaestro po zaimportowaniu pokazuje tylko 216 zaimportowanych napisów.... oczywiscie z synchrem sa problemy..... czy ktos wie o co chodzi ? ja rozumiem ze pojedyncze napisy mogly sie wykrzaczyc albo cos... ale zeby tak drastycznie ?

Moze ktos pomoc ?

CobraVerde 12.04.2004 21:14

Cytat:

Napisany przez Yacho
ja mam takie pytanie....
Mam DVD ktore juz jest przygotowane do wypalenia na DVDR - jedyna rzecza jaka chce zrobic jest dorzucenie napisow - przy czym chce absolutnie wszystko inne zostawic w spokoju (menu extrasy ipt..... jak to zrobic ?

obawiam się, że w tak prosty spsób nie da się dorzucić napisów do gotowego DVD. trzeba je wmuxować w voby, zmienić/dodać połączenia itd. nie słyszałem o takim sposobie ale nie wykluczone, że istnieje ;) może ideJ coś będzie wiedział...

Cytat:

Napisany przez Yacho
a kwestia menu niemalze pominieta

bo w konwersji Divx->DVD menu jest raczej zbędne: jeden film/utwór, jedno audio, jedne napisy a nawet przy większej ilości takich ścieżek można je zmienić z pilota. to dodatkowe utrudnienie a dla mnie liczy się prostota i jakość samego filmu :)
poza tym o tworzeniu/edycji menu jest napisane na Forum...

Cytat:

Napisany przez Yacho
dodatkowo - video chce zostawic untouched.....

jeżeli oryginalne video/audio + planowane napisy zmieszczą się na DVDR to nie trzeba nic "dotykać". niestety filmy z płyt dwuwarstwowych trzeba przekodować i skompresować... ale nie traćmy nadziei - nowe nagrywarki DL są już w drodze :jupi:

Yacho 12.04.2004 18:52

ja mam takie pytanie....
Mam DVD ktore juz jest przygotowane do wypalenia na DVDR - jedyna rzecza jaka chce zrobic jest dorzucenie napisow - przy czym chce absolutnie wszystko inne zostawic w spokoju (menu extrasy ipt..... jak to zrobic ?

Rozwalanie i skladanie wszystkiego w tym tourialu jest hym... ciezkie.... a kwestia menu niemalze pominieta - dodatkowo - video chce zostawic untouched.....

CobraVerde 10.04.2004 13:08

niedawno tym pisałem bo kolega Bravo miał identyczny problem - poszukaj...

Sebixus 10.04.2004 11:35

Po przerobieniu na ac3 i po wlozeniu pliku do dvdmaestro program odczytuje go jakby w zwolnionym tempie. Glos postaci jest gruby, nienaturalny. Prawdopodobnie cos z FPS-em gdyz zrodlo jest w 29.971 i po przerobieniu tego na 25 dzieje sie wlasnie to co opisalem powyzej...

CobraVerde 10.04.2004 11:30

a jakieś szczegóły - w czym ten problem ?

Sebixus 10.04.2004 10:11

Mam problem z audio. :( Plik źrodłowy jest w mp3, FPS 29.971, Bitrate 128 kb/s, Fs 44100 Hz. Pomóżcie proszę...

pipo 09.04.2004 22:00

FilmMachine

Czy korzystał ktoś z programu FilmMachine? Trzeba tam podać sciezkę do napisów... jak je zrobić w Subtitle Workshop z pliku.txt żeby programik łyknął te napisy!?????
Pozdrawiam!

Metal_Azo 07.04.2004 11:20

Witam.
Cytat:

Napisany przez ideJ
Pamiętałeś o tym, żeby zmienić aspect ratio w DVDMaestro z 4:3 na 16:9? (zakładam, że Twój film ma AR w okolicach 16:9). To trochę strzał w ciemno ale....

Tak. Zrobiłem jak pisałeś czyli na 16:9
Cytat:

Napisany przez ideJ
Napisy na stacjonarnych DVD są wyświetlane jako overlay na obrazie video, który wcześniej został ew. dopasowany do AR telewizora... hmm właśnie się zastanawiam czy nie bredzę ale chyba nie. W sumie łatwo sprawdzić.. spróbuj w ustwieniach DVD zmienić typ TV na 16:9 albo wybierz odtwarzanie w trybie 4:3 Pan & Scan i zobacz jak to wpłynie na pozycję napisów

Kombinowałem, ale nic to nie daje. Napisy są jak poprzednio
Cytat:

zrób to co proponuje IdeJ i dodatkowo je podnieś, żeby się mieściły w tzw. safe area - widać ją w oknie Subtile Editor w DVDMaestro. jak dasz napisy 720x550/540 powinno być OK

Popatrzę jak wrócę do domciu z pracy.
Narazie dzięki wam za podpowiedź.
Odezwę się później

CobraVerde 07.04.2004 09:54

Cytat:

Napisany przez Metal_Azo
Po złączeniu wszystkiego w DVDMaestro na monitorze komputerowym jest dobrze. Napisy ładnie wyglądają (pół pierwszej linii zachodzi na film).
Gdy wrzucą na stacjonarnr DVD to napisy są na dole ekranu TV ale tak że pół napisów nie widać.

zrób to co proponuje IdeJ i dodatkowo je podnieś, żeby się mieściły w tzw. safe area - widać ją w oknie Subtile Editor w DVDMaestro. jak dasz napisy 720x550/540 powinno być OK

ideJ 06.04.2004 23:26

Cytat:

Napisany przez Metal_Azo
Po złączeniu wszystkiego w DVDMaestro na monitorze komputerowym jest dobrze. Napisy ładnie wyglądają (pół pierwszej linii zachodzi na film).
Gdy wrzucą na stacjonarnr DVD to napisy są na dole ekranu TV ale tak że pół napisów nie widać.

Pamiętałeś o tym, żeby zmienić aspect ratio w DVDMaestro z 4:3 na 16:9? (zakładam, że Twój film ma AR w okolicach 16:9). To trochę strzał w ciemno ale....

Napisy na stacjonarnych DVD są wyświetlane jako overlay na obrazie video, który wcześniej został ew. dopasowany do AR telewizora... hmm właśnie się zastanawiam czy nie bredzę ale chyba nie. W sumie łatwo sprawdzić.. spróbuj w ustwieniach DVD zmienić typ TV na 16:9 albo wybierz odtwarzanie w trybie 4:3 Pan & Scan i zobacz jak to wpłynie na pozycję napisów.

dk75 06.04.2004 22:45

Zapomniałem dodać.
Skoro nie chcesz się bawic za bardzo w parę różnych programów to poszukaj jakiegoś AVI2DVD, wszystko za jednym zamachem - nie wiem tylko czy wypala ;PPPp

dk75 06.04.2004 22:42

Cytat:

Napisany przez jarz
Super sprawa dk75. Tylko ze cos qrde musze robic nie tak. Po uruchomieniu frameserwera, zgodnie z Twoimi zaleceniami, otwiera sie male okienko "Frameserver mode - VirtualDub" ponizej nazwa pliku avi, w trzech ponizszych linijkach same zera. Na HDD stworzyl sie plik bielkosci 84b a w nim:
RIFF" VDRMPAVDRMPATH [nazwa_komputera]/[nazwa_pliku.avi]
Czy chodzilo o ten maly 84 baitowy plik?

Tak.

Cytat:

Napisany przez jarz
Myslalem ze Nero potraktuje go jako sciezke do otwartego w VB pliku. Ten bedzie dodawal filtry i w locie przechwyci go Nero.

Taka jest idea frameserver. Po prostu jest to serwer ramek który je podaje na żądanie.

Cytat:

Napisany przez jarz
Nie wiem czy tak to mialo byc, ale qrde nic mi sie nie dzieje. Nero tego nie bierze. Co robie nie tak?

Nie widziałem na oczy Nero Vision... a ten 84 bajtowy plik ma rozszerzenie AVI? Z avików NV robił ci DVD?

No cóż... TMPGEnc działa z frameserverem, innych programów nie mam... być może NV polega na filtrach DirectShow a te nie obsługują frameserwerów, a np. taki TMPGEnc ma wbudowaną obsługę frameserwera i dlatego działa... ZoomPlayer i WMP też nie ruszają co by popierało teorię o filtrach DS. Ulead DVD Workshop również nie obsługuje frameserver... ale maniana. ;PPPp
Jak to dobrze że mam już to wyćwiczone wcześniej przy robieniu SVCD pod TMPGEnc ;PPPp

Metal_Azo 06.04.2004 21:16

Cytat:

tzn ? jako to wygląda ?

CobraVerde 06.04.2004 20:55

Cytat:

Napisany przez Metal_Azo
Ale po nagraniu na DVD-R i odtwarzaniu na stacjonarnym DVD napisy wychodzą poza ekran tv (4:3). W czym może być problem ??

tzn ? jako to wygląda ?

Metal_Azo 06.04.2004 18:26

Witam.
Mam taki problem. Może ktoś mi podpowie dlaczego tak się dzieje.
Otóż do filmu dvd dokładałem napisy wg instrukcji CobraVerde.
Wszystko poszło ok.
Na ekranie monitora po uruchomieniu również wsio OK.
Ale po nagraniu na DVD-R i odtwarzaniu na stacjonarnym DVD napisy wychodzą poza ekran tv (4:3).
W czym może być problem ??

doktor_emc2 04.04.2004 21:42

Walka kilkugodzinna i dzięki temu spłodziłem mój pierwszy film z napisami.
Ale i tak było warto...
CobraWerde... jesteś wielki....dzieki za pomoc.....!!!

CobraVerde 03.04.2004 20:07

Cytat:

Napisany przez Sebixus
Witam, mam maly problem, otoz po przerobieniu pliku z *.mp3 na *.ac3 w DVDMaestro wywala mi blad: "Unsupported Media: Invalid Sampling Rate (0xc10b00006)". Co z tym zrobic?? Dzieki za wszelka pomoc... :)

to zapewne oznacza, że miałeś Mp3 z sample rate 44.100 Hz i nie zmieniłeś go na wymagane przez standard DVD 48.000 Hz

Sebixus 03.04.2004 17:11

Witam, mam maly problem, otoz po przerobieniu pliku z *.mp3 na *.ac3 w DVDMaestro wywala mi blad: "Unsupported Media: Invalid Sampling Rate (0xc10b00006)". Co z tym zrobic?? Dzieki za wszelka pomoc... :)

CobraVerde 02.04.2004 13:52

Cytat:

Napisany przez martin122
ew. jaki inny dobry i szybki program polecilibyscie do nagrania avi (ktorego mam juz przygotowanego z napisami) na dvd??

wypróbuj Ulead DVD Workshop, to fajny soft ale nie spodziewaj się zbyt dobrej jakości...

martin122 02.04.2004 13:12

a bawił sie kto Nero Vision??
chce nim sobie wypalic film ktory wczesniej przygotowalem w VD.
Film trwa 2godzinki i zajmuje 1GB
Nero wszystko łądnie bierze ale pod samym końcem kompresji strasznie zabiera zasoby dyskowe, tzn. jak miałem wolne 25GB dysku to podczas kompresji wszystko ladnie ubywało, przy 90% kompresji było 23GB wolnego i potem strasznie szybko maleje miejsce na dysku i ok. 97% wywala errora ze nie mooze zakonczyc kompresji
spotkał sie ktos z tym???
ew. jaki inny dobry i szybki program polecilibyscie do nagrania avi (ktorego mam juz przygotowanego z napisami) na dvd??

CobraVerde 01.04.2004 12:46

Cytat:

Napisany przez martin122
oki, video tu mozna zmienic, ale gdzie zmienic audio???

w VD zmianiaj tylko FPS video (w Audio daj: No audio), FPS audio zmienia się w BeeSweet/AC3Machine albo np. w Adobe Audiotion...

martin122 01.04.2004 12:11

oki, video tu mozna zmienic, ale gdzie zmienic audio???

ideJ 31.03.2004 13:36

Menu Video i pozycja Frame Rate.

martin122 31.03.2004 01:13

oki, juz sobie z tym poradziłem :)
a moze mi ktos jeszcze wyjaśnic jak w VD zmienic zeby audio i video było25 fps?

martin122 30.03.2004 22:32

hi, a ja w VD dodasz filrt z napisamy, wczytasz plik z tekstem to teks naklada sie na video i widzisz efekt w oknie preview???

jarz 30.03.2004 20:01

Cytat:

Napisany przez dk75
Skoro już używasz VirtualDub to podam ci metodę która skróci ci przeróbkę filmu o kompresję pośrednią do XviD.

W katalogu VD jest taki niepozorny plik "AuxSetup.exe" - uruchom go.
Trzeci button od góry instaluje biblioteki dll dla frameservera. Nacisnij go. Może zamknąć teraz "AuxSetup".

Masz już zainstalowanego frameserwera VD w systemie. Poszukaj plugina do napisów dla VD, jednak jedyna jego wada to ta że obsługuje napisy tylko w SSA, ale konwerterów jest od groma. Jak już będziesz miał to w filtrach ustwiaqsz subtitle po resize.
Teraz mając avika w VD z dodanymi filtrami resize i subtitle zamiast zapisywać go na dysk wybierasz "File/Start frame server...". W pojawiajacym się okienku z wyborem nazwy frameservera dajesz tyko "START" a dopiero w następnym okienku dotyczącym nazwy pliku który będzie punktem zaczepienia dla innych programów wpisujesz jako nazwę do nagrania "nazwa filmu.vdr.avi". To ważne żeby na końcu było AVI bo inaczej niektóre programy (np. TMPGEnc który daje mozliwość wyboru tylko plików video które zna, a więc AVI, MPEG, M2V i takie tam, ale VDR tam nie ma) mogą nie widzieć pliku.

Teraz ładujesz ten "nazwa filmu.vdr.avi" plik to NeroVisionExpress który traktuje go jak nagrany na dysku plik AVI i przerabiasz dalej jak normalnie.

Jednym słowem odpada kompresja do XviD i związane z tym pogorszenie jakości gdyż frameserver VD podaje dane rozkompresowane tak jak idą z fitrów VD.

Super sprawa dk75. Tylko ze cos qrde musze robic nie tak. Po uruchomieniu frameserwera, zgodnie z Twoimi zaleceniami, otwiera sie male okienko "Frameserver mode - VirtualDub" ponizej nazwa pliku avi, w trzech ponizszych linijkach same zera. Na HDD stworzyl sie plik bielkosci 84b a w nim:
RIFF" VDRMPAVDRMPATH [nazwa_komputera]/[nazwa_pliku.avi]
Czy chodzilo o ten maly 84 baitowy plik? Myslalem ze Nero potraktuje go jako sciezke do otwartego w VB pliku. Ten bedzie dodawal filtry i w locie przechwyci go Nero. Nie wiem czy tak to mialo byc, ale qrde nic mi sie nie dzieje. Nero tego nie bierze. Co robie nie tak?

martin122 30.03.2004 19:38

plissss, prosze , niech ktos mi przysle na e-maila martin122@go2.pl DVDMaestro, chcialbym sie pobawic zgraniem divix'a na dvd, a utknałęm juz na końcówce gdyz nie mam tego programu
dzięki z góry

martin122 30.03.2004 18:22

aaa, i jeszcze jedno : skad wziaźć DVDMaestro??? bo na kazie nie moge znaleźć

martin122 30.03.2004 17:49

czy ktos mógłby mi podesłac sprawną wersje VirtualVob'a z działającymi filtrami do napisów?
bo to co ja mam to cos nie działa, tzn. w "preview" nie widac napisów
martin122@go2.pl

z góry dzięki
Pozdrawiam

kolczan_ 30.03.2004 16:51

Dlaczego nie 23,976

Cytat:

Napisany przez Fafer
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale po grzyba przerabiasz 23,976 na 29,97. Pulldown nigdy nie osiągnie lepszego efektu od przyspieszenia do 25 klatek zresztą od lat wszyscy w telewizorze oglądamy przyspieszone filmy. Ale jesli zeczywiście chcesz przerabiać na 29,97 w CCE to musisz pokąbinować z funkcjami PullDown i ChangeFPS z Avisyntha.

Sprawa jest prosta :).
Po prostu 23,976 nie da się wypalić (ja nie wiem jak) jako DVD Video - standardy to 25 kl/s w PAL i 29,97 dla NTSC.
Świadomość przyspieszenia o około 4% zamiast jak przy przeróbce do 29,97 zaledwie o około 0,1% :), kiedy mam już nad tym kontrolę powoduje że robię tak jak robię :).
To prawda, że potem trzeba chwilkę więcej podłubać przy napisach, ale mam to opanowane i za pomocą SubtitleTool'a robię to w zasadzie od pierwszego podejścia :)

Jakieś podpowiedzi co ustawić:
http://www.ptaki.wilgnet.gliwice.pl/pulldown.jpg

Pozdrawiam - Mirek

jarz 30.03.2004 15:24

Cytat:

czyli powiększasz bez względu na proporcje obrazu, a te w divxach bywają różne - ciekawie to musi wyglądać ;) jedynym wyjściem, żeby było OK jest robienie prawidłowego resize w VD - tam można zmienić rozmiar klatki i dać "borders"... a sposób obliczenia jest taki sam jak w mojej metodzie.

Telewizor mam od niedawna panoramiczny, wiec w Nero ustawiam 16:9. Telewizor natomiast ma opcje automatycznego dopasowywania obrazu. W tym momencie nie wiem czy to Nero, czy telewizor to robi, ale zauwazylem ze obraz bywa czasami obciety po bokach. Czasami przy dlugich linijkach tekstu nie widze pierwszej i ostatniej litery.

Nie mowilem, ze moj sposob jest idealny, ale mysle, ze przy opcji "zobacz-skasuj" te lekkie obciecia nie sa az tak duzym mankamentem jezeli, tak jak w moim przypadku, nie ma sie duzych wymagan. Zreszta, nie mozna ich miec bedac poczatkujacym he he. CobraVerde, dziekuje ze zechciales odpowiedziec na moje wypociny. Nasza dyskusja napewno przelozy sie na ulepszenie mojego sposobu na nagranie plty DVD, za co jestem wdzieczny.

A tak na marginesie, wiesz moze czym zrobic plyte DVD tak, by stacjonarny odtwarzacz nie odczytal jej bez wczesniejszego podania hasla? Chodzi mi o blokade w stacjonarnym. Dzieci maja swoje bajki, moze i ja moglbym miec swoje he he, ale bez blokady takich "bajek" zrobic nie moge.

================

Cytat:

Napisany przez dk75
To się zmienia programem edycyjnym dla SSA - czyli powinien na to pozwalać konwerter. Jeśli nie, to słaby konwerter.
Możesz otworzyć plik .SSA w Notatniku i poszukać linijki z ciągiem znaków "Style:". W tej linijce jest definiowana czcionka i na końcu tej linijki powinna być liczba "238" jako 18 pozycja po "Style:". To oznacza kodowanie polskich liter.

dk75, dzieki ci za powyzsza zacytowana uwage. Wczesniej nie mialem do czynienia z SSA, zanim nie kupilem nagrywarki DVD. Jest to dla mnie, poznajacego dopiero tajniki zgrywania na DVD, cenna uwaga, za ktora jeszcze raz skladam dzieki :)

dk75 30.03.2004 14:56

Może podam dla przykładu:

Cytat:

Style: Default,Arial,24,65535,51400,0,3289650,-1,0,1,3,0,2,30,30,50,0,238

dk75 30.03.2004 14:53

Cytat:

Napisany przez jarz
Co do VirtualDub'a. Gdzies kiedys zassalem jakis codek ktory w tym programie naklada napisy (format *.ssa), ale nie obsluguje polskich znakow mimo zaznaczenia w opcjach czcionki "Europa Środkowa". Mimo wszystko dk75 dzieki za info. Teraz jest 6.27 i szykuje sie do pracy, ale jak wroce przyjrze sie dokladnie co napisales i napewno wyprobuje.

Ja używam Subtitler'a Avery Lee (autora VirtualDub) v2.3 (stara) i nigdzie nie widziałem opcji wyboru czcionki dla SSA, bo to bezcelowe. Czcionka jest podana wewnątrz skryptu SSA, jej rozmiar, kolor, atrybuty i kodowanie znaków diaktrycznych. To się zmienia programem edycyjnym dla SSA - czyli powinien na to pozwalać konwerter. Jeśli nie, to słaby konwerter.
Możesz otworzyć plik .SSA w Notatniku i poszukać linijki z ciągiem znaków "Style:". W tej linijce jest definiowana czcionka i na końcu tej linijki powinna być liczba "238" jako 18 pozycja po "Style:". To oznacza kodowanie polskich liter.

CobraVerde 30.03.2004 09:48

Cytat:

Napisany przez jarz
Resize robi NVE. Sa trzy mozliwosci 720x576 (CCIR-601), 704x576 (D1) i 352x576 (Half D1). Pierwsza jest domyslna i tak zostawiam, chyba ze plik zrodlowy jest malej rozdzielczosci to przestawiam na opcje trzecia.

czyli powiększasz bez względu na proporcje obrazu, a te w divxach bywają różne - ciekawie to musi wyglądać ;) jedynym wyjściem, żeby było OK jest robienie prawidłowego resize w VD - tam można zmienić rozmiar klatki i dać "borders"... a sposób obliczenia jest taki sam jak w mojej metodzie.

jarz 30.03.2004 06:33

Resize robi NVE. Sa trzy mozliwosci 720x576 (CCIR-601), 704x576 (D1) i 352x576 (Half D1). Pierwsza jest domyslna i tak zostawiam, chyba ze plik zrodlowy jest malej rozdzielczosci to przestawiam na opcje trzecia.
Czas pracy? Mysle ze zarabiam na Xvid'zie, Divx robi to nawet 3x dluzej, no a Nero juz nie przeskocze. Dla przejrzystosci podam ze robie to na Athlonie 2+ 512 MB RAM Win XP Prof.

Co do VirtualDub'a. Gdzies kiedys zassalem jakis codek ktory w tym programie naklada napisy (format *.ssa), ale nie obsluguje polskich znakow mimo zaznaczenia w opcjach czcionki "Europa Środkowa". Mimo wszystko dk75 dzieki za info. Teraz jest 6.27 i szykuje sie do pracy, ale jak wroce przyjrze sie dokladnie co napisales i napewno wyprobuje.

dk75 29.03.2004 18:15

Cytat:

Napisany przez jarz

Ad.2
VirtualDub'em otwieram film ktory ma byc przerobiony. Jezeli audio jest VBR program powiadamia zaraz po zaczytaniu avi'ka. Jest to wazne, gdyz moga byc pozniej problemy z AVISubtitler'em. Aby ich nie bylo rozkompresowuje audio. Taki plik z rozkompresowanym audio otwieram w:

Skoro już używasz VirtualDub to podam ci metodę która skróci ci przeróbkę filmu o kompresję pośrednią do XviD.

W katalogu VD jest taki niepozorny plik "AuxSetup.exe" - uruchom go.
Trzeci button od góry instaluje biblioteki dll dla frameservera. Nacisnij go. Może zamknąć teraz "AuxSetup".

Masz już zainstalowanego frameserwera VD w systemie. Poszukaj plugina do napisów dla VD, jednak jedyna jego wada to ta że obsługuje napisy tylko w SSA, ale konwerterów jest od groma. Jak już będziesz miał to w filtrach ustwiaqsz subtitle po resize.
Teraz mając avika w VD z dodanymi filtrami resize i subtitle zamiast zapisywać go na dysk wybierasz "File/Start frame server...". W pojawiajacym się okienku z wyborem nazwy frameservera dajesz tyko "START" a dopiero w następnym okienku dotyczącym nazwy pliku który będzie punktem zaczepienia dla innych programów wpisujesz jako nazwę do nagrania "nazwa filmu.vdr.avi". To ważne żeby na końcu było AVI bo inaczej niektóre programy (np. TMPGEnc który daje mozliwość wyboru tylko plików video które zna, a więc AVI, MPEG, M2V i takie tam, ale VDR tam nie ma) mogą nie widzieć pliku.

Teraz ładujesz ten "nazwa filmu.vdr.avi" plik to NeroVisionExpress który traktuje go jak nagrany na dysku plik AVI i przerabiasz dalej jak normalnie.

Jednym słowem odpada kompresja do XviD i związane z tym pogorszenie jakości gdyż frameserver VD podaje dane rozkompresowane tak jak idą z fitrów VD.

CobraVerde 29.03.2004 17:25

fajnie, dzięki za opis - na pewno komuś się przyda :) mam tylko pytanie techniczne:
a jak robisz resize ? wszystkie filmy są poprostu powiększane do 720x576 przez NVE ?
jest może prościej ale ten czas pracy - u mnie CCE pracuje krócej ;)

jarz 29.03.2004 15:58

Witam.
Duzo tutaj informacji na temat przerobek divx'ow do DVD. Od niedawna jestem posiadaczem komputerowej nagrywarki DVD, a od jakiegos juz czasu odtwarzaczki stacjonarnej. Chcialbym nastukac tu kilka slow na temat jak ja radze sobie z przerabianiem. Oczywiscie bedzie sie to mialo nijak do tego co pisze Cobra, gdyz jego sposob sprowadza efekt koncowy do prawie profesjonalnego materialu, ja natomiast wychodze z zalozenia ze przerobiony film jest tylko na jeden raz. Obejrzec na stacjonarnym DVD i skasowac. Koncowy efekt moze byc zadawalajacy pod warunkiem ze film ktory przerabiam jest dobrej jakosci.
Potrzebuje nastepujace programy:
1. SUBMax v.5.4
2. VirtualDub 1.5.8
2. AVISubtitler v 0.25
3. NeroVision Express 2.

Ad.1
SUBMax'em sprawdzam napisy, dobry program do ich edycji. Zapisuje w formacie *.srt
Ad.2
VirtualDub'em otwieram film ktory ma byc przerobiony. Jezeli audio jest VBR program powiadamia zaraz po zaczytaniu avi'ka. Jest to wazne, gdyz moga byc pozniej problemy z AVISubtitler'em. Aby ich nie bylo rozkompresowuje audio. Taki plik z rozkompresowanym audio otwieram w:
Ad.3
AVISubtitler - ustawiam tam czcionke dla liter ich wielkosc oraz jakim codekiem bede przerabial film. Wybieram xvid gdzyz jest szybki, ok 50min - 1h30min na film. Oczywiscie wiadomo ze podczas takiej operacji mozna duzo stracic na jakosci. Stopien kompresji ustawiam na max, plik jest duzy, ale niewiele trace na jakosci. Tak przerobiony film ma juz w sobie litery.
Ad4.
Nastepny krok to odpalenie NeroVision Express 2. Tam jest kreator i poza wskazaniem pliku do konwresji nic mnie juz prawie nie obchodzi. Reszta robi sie sama. Po ok. 3-4h pracy Nero..... mam nagrany na DVD-RW film, ktory moge obejrzec na stacjonarnym odtwarzaczu.

Mysle, ze moja metoda jest prosciejsza i moze zadowolic poczatkujacych. Przy dobrym pliku zrodlowym avi, naprawde straty na jakosci sa niezauwazalne. Mniej trzeba wiedziec, nie trzeba zachodzic w glowe co i jak. Polecam moja metode.
Pozdrawiam
jeszcze zielony w tym temacie ;)
jarz

Fafer 29.03.2004 06:05

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale po grzyba przerabiasz 23,976 na 29,97. Pulldown nigdy nie osiągnie lepszego efektu od przyspieszenia do 25 klatek zresztą od lat wszyscy w telewizorze oglądamy przyspieszone filmy. Ale jesli zeczywiście chcesz przerabiać na 29,97 w CCE to musisz pokąbinować z funkcjami PullDown i ChangeFPS z Avisyntha.

CobraVerde 28.03.2004 22:34

w CCE 2.50 robi się to za pomocą skryptu AVS - więcej znajdziesz tutaj: http://forum.doom9.org/search.php?ac...der=descending
w CCE 2.6x można to chyba zrobić z poziomu programu (opcja) ale nie pamiętam szczegółów... a potem mogą wyniknąć problemy z synchronizacją audio/video/napisy, dlatego ja wolę konwersję do PAL... poza tym zmiana FPS i interpolacja dodatkowych klatek też wydłuży kodowanie, więc nie liczyłbym na duże przyśpeiszenie "produkcji" filmu...
....
aha, jest jeszcze programik Pulldown do przerabiania gotowego video - wchodzi w skład pakietu DVD2SVCD i jest też do ściągnięcia (z GUI) na www.doom9.org

kolczan_ 28.03.2004 19:03

Czołem!

Zaczynałem moje przygody z DivX --> DVD z pomocą poradnika CobraVerde i fajnie to wszystko wychodzi :). Od początku jednak miałem opory przed nienaturalnym przerabianiem filmów NTSC na PAL i robię tak, że pozostawiam oryginalny format filmu.
Jednak z racji, że większość divx jest kodowana z 23,976 to konieczna jest ich konwersja do 29,97 poprzez 3:2 pull down (sporo krwi mi napsuło dochodzenie do tego :) ). Sztukę tę opanowałem w TMPEGEncoderze, jednak mimo dobrej jakości jest to troszkę powolne oprogramowanie.
Pytanie: czy i jak można to samo zrobić w CCE?

Pozdrawiam - Mirek

mjq666 23.03.2004 23:46

Mysle ze tutaj znajdziesz odpowiedz: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=31393

mjq

CobraVerde 23.03.2004 23:22

Cytat:

Napisany przez leniorx
Podkreslam ze robilem wszystko zgodnie z opisem

obawiam się, że nie ;) zajrzyj na moją stronę i spróbuj jeszcze raz...

leniorx 21.03.2004 19:44

Panowie mam pytanie. przerobilem plik divix na dvd wszystko dokladnie jak w opisie CobraVerde po zlepieniu wszystkiego programem maestro i wypaleniu plytki mam nastepujace objawy
1. przy odtwarzaniu w komputerze niema dzwieku
2.przy odtwarzaniu w stacjonarnym playerze dzwiek jest ale opozniony a napisy wyswietla mi na srodku ekranu
Podkreslam ze robilem wszystko zgodnie z opisem
Gdzie popelnilem blad
Jest to francuski divix i dodalem do niego angielskie napisy
Dzieki za pomoc
Pozdrawiam

Ghat 16.03.2004 14:40

Witam
Mam "mały" problem z DVD Maetro. Wie ze problem byl juz tu poruszany ale wszelki moje próby z programami Subbtitle Workshop ii podobnymi konczyly sie tym ze dvd maestro wyswietla komunikat "No corespondoing subbtitle found! The video asset timecode may not corespond to the time code specified for th subbtitles in the import file" I co bym nie robil zawsze DVD tak mnie powiadmoi z plikiem z napisami. Na to pytanie odopowedziano mi ze mam "zle ustawienia napisów" lub "cos zle z napisami" ... to to widze ale jak zrobic by bylo dobrze??? Pomocy Ze wzgledu ze zadko jestem obecny na forum pomoc prosze kierowac na mojego emila ghat1@poczta.onet.pl
Dziekuje

varl 16.03.2004 13:53

Mam jeszcze jedno pytanko, sorki za zawracanie głowy, dlaczego przy zmianie fps z 29.7 na 25 nie słychać wogóle dzwięku.A zaznaczę że wcześniej zmieniłeł dzwięk z 441 na 48.
Wielka prośba o pomoc. :)

ideJ 16.03.2004 13:51

@Macque:
na yoda.plukwa.net/DVD znajdziesz opis na temat Menu i DVDMaestro autorstwa Palacza.

Czarli12 16.03.2004 12:37

Sorrki, muszę sprostować, coś mi się pokręciło, no więc SVCD to MPEG2 z rozdzielczością 480x576 i bitratem max 2,6 Mbps.
Przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd, no i dziękuję GURU CobraVerde że czujnym okiem spogląda na to co się tutaj dzieje i wyłapał mój błąd.
Pozdrówka

CobraVerde 15.03.2004 16:24

Cytat:

Napisany przez Czarli12
Dla uzupełnienia dodam że MPEG2 to jeszcze SVCD (470x576/CBR-2787 kbps)

a ja dla ścisłości dodam, że SVCD ma trochę inną rozdzielczość i bitrate ;)

Cytat:

Napisany przez pipo
Witam wszystkich! Mam pytanko czytałem te wszystkie wypowiedzi na forum wraz z poradnikiem, który był napisany blisko rok temu i mam pytanko czy jest jakis programik (na dzień dzisiejszy) który przerabia divixa z napisami na DVDr. Jestem poczatkujący i chciałem rozpocząć zabawę. czy może mi ktos pomóc?

jest FilmMachine ale to według mnie niedoróbka... "ręcznie" osiąga się znacznie lepsze efekty :)

dk75 15.03.2004 16:19

Poczytaj pare stron do tyłu, ile to nie wiem, ale pisałem o MENU w DVD Maestro.
Albo jest coś takiego jak "wyszukaj w aktualnej dyskusji" i tam po moim nicku daj przeszukiwanie. Dużo nie napisałem w tym temacie, tylko jakieś 60 postów ;PPPp

Macque 15.03.2004 14:46

Czy ktoś mógłby umieścić turtorial do tworzenia menu w DVDMaestro. Możebyć jakiś inny program z opisem. 8) 8) 8) . Dotąd używałem Nero Vision Express 2, ale nie dekoduje AC3 5.1. Teraz robię sam DVD dzięki turtorialowi CobraVerde. Co jeśli chcę 3 różne filmy DIVX chcę zmieścić na jednym DVD. Wtedy potrzebna jest MENU. Czy ktoś może pomóc z góry thx. :piwo: :piwo:

pipo 14.03.2004 18:04

Programy

Witam wszystkich! Mam pytanko czytałem te wszystkie wypowiedzi na forum wraz z poradnikiem, który był napisany blisko rok temu i mam pytanko czy jest jakis programik (na dzień dzisiejszy) który przerabia divixa z napisami na DVDr. Jestem poczatkujący i chciałem rozpocząć zabawę. czy może mi ktos pomóc!????
Stawiam! :piwo:

Mix 13.03.2004 15:20

Dziekuje za szybka odpowiedz.
Wlasnie pospisywalem sobie te formaty. A ten temat to pamietam ze go przegladalem ale umknelo mi z pamieci i pozniej jakos go przeoczylem. Zaczne od proby w Nero, a kolejnym etapem bedzie pewnie jakis soft do authoringu. Oj duzo nauki przede mna :) . Pozdrawiam.

Czarli12 13.03.2004 10:47

Dla uzupełnienia dodam że MPEG2 to jeszcze SVCD (470x576/CBR-2787 kbps)

dk75 13.03.2004 09:23

Ale np. mój Pioneer DV-525 sobie nie radzi z VCDonDVD. Albo można było oglądać tylko z głównego menu (z podmenu z chapterami wychodziła sieczka) albo płytka "this DVD cannot be played". Zależy jakie ciśnienie chwilowe akurat było, od fazy księżyca i czy jakaś dziewica się czasami nie kąpała w tej samej chwili ;PPPp
Przerobiłem na 720x480 i żadnych problemów. Tak więc warto spróbować kawałek np. 15min zrobić na RW.

Co do VCD (352x288/CBR1150kbps)... to MPEG1 jest. MPEG2 to XVCD (352x288/CBR-VBR ile chcesz kbps) i XSVCD (720x576/CBR-VBR ile chcesz kbps) oraz CVD (352x576/CBR-VBR ile chcesz kbps).

mjq666 13.03.2004 08:31

Cytat:

mam na mysli konwersje mpeg4 na mpeg2 (chyba ze cos pokrecilem)
Oj pokreciles, VCD to mpeg2 a nie mpeg4 wiec nie ma tego sensu konwertowac. Bylo to juz poruszane na forum, poszukaj tematu: "Kilka VCD na jednym DVD"

mjq

Mix 13.03.2004 02:00

Witam!
Od jakiegos czasu przegladam to forum ale w dziedzinie filmow i DVD jestem raczej niedoswiadczony. Ale do rzeczy.... Posiadam troche bajek dla dzieci na CD formacie VCD (glownie z jakich tam gazet). Dzici jak to dzici juz same szperaj i zagluja plyami w DVD wiec plyty sa w opakanym stanie. Czy konwerujac je na DVD-Video (a moze jakis inny format) moge wypalic na DVD+R kilka takich bajek w rozsadnej jakosci [- mam na mysli konwersje mpeg4 na mpeg2 (chyba ze cos pokrecilem)] tak zeby sie zmiescily na 1 plyte DVD akceptowalna przez stacjonarny DVD player (pomijam juz sposob wykonania). Po prostu - nie wiem czy po konwersji taki film okolo 700mB VCD bedzie mial 700mB czy tez 1,4GB...? Czy jest sens takiego przerabuania? Dodam ze moj stacjonarny DVD akceptuje tylko tloczone plyty DVD-ROM, (S)VCD i(!) DVD+R (reszty formatow nie widzi- sprawdzilem). Pomijam tutaj takie rzeczy jak dorobienie menu i subtitles (bajki z lektorem) bo to dopiero przedemna. A moze jest jakis sofcik ktory wiekszosc tych funkcji zalatwi automatycznie?
Pozdrawiam! :papa:

ideJ 12.03.2004 12:24

Swego czasu po Usenecie krążył identyczny patent na łączenie mpegów. Podobnie jak ten Twój - działał. Tyle, że później mógł się zemścić kłopotami z obróbką. Być może fix z BeSliced poprawił wszelkie niespójności w pliku ac3 i wszystko będzie ok (ac3 i mpeg i avi i ... - wszystkie mają określoną strukturę wewnętrzną, mają nagłówek -- który zawiera różne informacje na temat tego co jest w dalszej części, mają część przeznaczoną na dane; łączac pliki w taki sposób jak opisałeś czynisz te informacje bezużytecznymi bo nijak nie odzwierciedlają tego co jest w środku).

Czemu nie spróbowałeś nacisnąć ok? Nie wiesz czy ta opcja zadziała w sposób pożądany w tej sytuacji ale potępiasz mnie. Na pewno można w ten sposób dodać kolejne pliki ac3 i dosunąć je do wcześniej wrzuconych w daną scieżkę audio (sprawdziłem to opisując gdzieś na tym forum jak można zrobić pseudo dvd audio). DVDMaestro to nie Scenarist. Dopóki nie zapiszesz projektu na dysk zawsze możesz się cofnąć. Bardzo chętnie bym sprawdził czy to zadziała tak jak tego oczekiwał pytający ale po prostu nie mam pod ręką odpowiednich plików.

dk75 11.03.2004 14:52

ideJ... może sprawdzisz zanim zaczniesz radzić?

Cytat:

Napisany przez ideJ
@dk75:
Skąd wytrzasnąłeś taką metodę???????????? Coś jak 'patent' na łączenie mpeg-ów? (zresztą równie chybiony)

Z jakiegoś formu. Nie pamiętam czy zagraniczne, czy polskie czy z CDRInfo ;PPPp

Miałem film 3:16:00 w trzech kawałkach z dźwiękiem 44100 i z jakimiś "pypciami" na początku i końcu każdej ścieżki.
Zatrudniłem CoolEditPro1.2a do pracy i mozolnie wgrałem trzy ok. 1GB pliki do niego tworząc jeden. W opcjach wybrałem przekształcenie na 32bit/48kHz i poszedłem spać. Rano z pliku 3:16:00 z dźwiekiem z filmu otrzymałem 0:06:00 ciszy.
Ściągnąłem więc CoolEditPro2.0 i to samo zrobiłem. Na koniec otrzymałem plik 3:09:00 - z uciętymi ok. 6 minutami na końcu.
Dałem spokój z dużym plikiem i obrobiłem każdy z trzech plików osobno wyciszając "pypcie" na końcówkach i odszumiając wbudowanym filtrem. Po skończonych przekształceniach mając trzy pliki 16bit/48kHz połączyłem je pod CEP2.0 w jeden plik. Jakie było moje zdziwienie gdy Sonic Foundry Soft Encode 1.0b19 DD5.1 nie reagował wogóle na podawany mu ponad trzygodzinny plik WAV - tak jakbym nie podał żadnego pliku do załadowania. Przeprosiłem się z trzema mniejszymi kawałkami i zakodowałm je oddzielnie.
Nastepnie w okienku DOS wpisałem:
"F:\film\>copy /B plik01.ac3-fixed01.ac3 + plik02.ac3-fixed01.ac3 + plik03.ac3-fixed01.ac3 plik.ac3"
Wygenerowany plik "plik.ac3" potraktowałem BeSliced z opcją fix i otrzymałem plik "plik.ac3-fixed01.ac3" który użyłem do złożenia płyty z filmem, kórą wypaliłem i obejrzałem na swoim Pioneer DV-525.

Czy pomysł z "copy" w takim razie jest chybiony drogi "ideJ"?

Cytat:

Napisany przez ideJ
@darekq:
Kliknij na ścieżce audio do której chcesz dorzucić kolejne ac3 i z menu pod prawym klawiszkiem myszy wybierz Create Sync Audio Track (powinno zadziałać choć pewności nie mam)

Skoro nie masz pewności to nie wydawaj osądów. Jak ja wybrałem tą opcję to nie pokazał się żaden requester dodawania pliku tylko ostrzerzenie "czy chcę na pewno kontynuować" i dałem "Cancel" więc nie wiem czy to to. Z nazwy wydaje mi się że do zsynchronizowania ścieżki audio ze ścieżką video przed authoringiem jeszcze, przez co mogą się zmienić parametry obu ścieżek - ale tak na prawdę nie wiem i głowy za moje rewelacje wyssane z palca nie dam.

varl 11.03.2004 11:07

przerobiłem ten dzwięk tak jak mi radziliści z 441 na 48 GoldWawem.
DvDMaestro go przyjął, ale cóż z tego jak go w ogłe nie słychać tak jakby go nie było.

Jak byście mogli mi jeszcze coś doradzić to byłbym wdzięczny.
THX

ideJ 11.03.2004 00:50

@dk75:
Skąd wytrzasnąłeś taką metodę???????????? Coś jak 'patent' na łączenie mpeg-ów? (zresztą równie chybiony)

@darekq:
Kliknij na ścieżce audio do której chcesz dorzucić kolejne ac3 i z menu pod prawym klawiszkiem myszy wybierz Create Sync Audio Track (powinno zadziałać choć pewności nie mam)

dk75 10.03.2004 16:32

C:\ copy /b track01.ac3 + track02.ac3 track-full.ac3

darekq 10.03.2004 12:26

Problem z dzwiekiem

Witam wszystkich.

Mam problem z dzwiekiem w DVDMaestro, moze o tym bylo ale nie znalazlem.
Dwa pliki z dzwiekiem ac3 chcem wrzucic w jedna sciezke w dvdmaestro, niestety kiedy zaznaczm drugi plik i chce wrzucic go na koniec pierwszego w 1 sciezce dzwiekowej wywala mi informacje czy chcem zamienic istniejacy plik,jesli zaznacze tak zamienia mi 1 plik na 2, probowalem juz wielu sposobow ale nie moge sobie z tym poradzic. Moze rozwiazanie jest prostrze niz mysle. Jak polaczyc dwa pliki dzwiekowe ac3 w jeden? Czekam na pomoc.

Pozdrawiam
DQ.

CobraVerde 10.03.2004 09:58

Cytat:

Napisany przez ideJ
BeSweetem zmień częstotliwość na 48kHz i ewentualnie przekonwertuj do AC3.

BeeSweet kiepsko to robi - do zmiany częstoliwości najlepiej użyć CoolEdit Pro/Adobe Audition albo GoldWave a potem z otrzymanego pliku *wav można zrobić AC3.

ideJ 09.03.2004 23:37

BeSweetem zmień częstotliwość na 48kHz i ewentualnie przekonwertuj do AC3.

varl 09.03.2004 20:34

Wielka Prośba mam dzwięk 44100, kodek Layer-3, 8000samples.
jJak to zrobić by w DVDMaestro, to przyjął.
Próbowałem juz zrobić tak jak GURU Cobra mówił w winampie ale nadal nic.
Możecie mi pomóc?

ideJ 08.03.2004 17:22

ewentualnie dosuń je do siebie w programie do authoringu (DVDMaestro na pewno na to pozwala)

mjq666 07.03.2004 11:38

Cytat:

A sie spytam tylko czy mozna w jakims programie polaczyc ze soba pliki mpv?
TMPGEncoder powinien sobie poradzic

Elendir123 07.03.2004 01:13

A sie spytam tylko czy mozna w jakims programie polaczyc ze soba pliki mpv?

Fafer 07.03.2004 00:22

Spróboj poprawić aviki programem np avifix

Elendir123 06.03.2004 10:14

Mam mały problem z przeróbka filmu Lord of the rings return king dvdrip BRUTUS , nie moge tego przerobic na dvd uzywam cinema craft encoder 2.5 i 262, avisynch 2.7 i 2.8 , we wszytkich wypadkach jak wgrywam przerobiony film do maestro mam kawalek filmu a pozniej czarny ekran i taki czerwony napis :Avisynth:caught and access violation at 0x0c577ad2 atepting to write to 0x0000004
Prosze o pomoc :)

michaeel 05.03.2004 08:59

Tak sobie czytam caly watek i najbardziej interesuja mnie napisy :) Poniewaz nie znalazlem w sieci (jeszcze) Maestro to powiem jak ja to robielm...moze napisze wlasny FAQ :D

1. Wzialem film - 2CD - Lzy Slonca
2. Zgralem obie plyty na HDD (bez napisow)
3. Napisy sciagnalem z napisy.info do wersji 1CD
4. W nanbudzie polaczylem video i dalem na 25fps (bez audio)
5. Wyjalem sobie audio (ac3)
6. Wykasowalem 2 CD z filmem w XVIDzie
7. Uzywajac besweeta i besileced zrobilem fixa ac3 (dzwiek juz gotowy)
8. Zrobilem skrypt avs
9. Zgralem plugin z MaestrSTB do VirtualDub
10. Odplailem STB, wczytalem napisy, zmienilem na 25fps i dalem preview
11. Otwarlem skrypt avs w Virtual Dub, i dodalem 2 filtry (resize i napisy z STB)
12. w STBMaestro klikam ikonke VDuba i w Vdubie podgladam sobie obraz, napisy sa wrenderowane w obraz i bardzo ladnie sie prezentuja !!!
13. Tworze frameserver i odpalam CCE, teraz koduje sobie obraz i robie authoring - TMPGenc Authoring lub Ulead Movie Factory2 (ewentualnie DVDShrink jak zle sobie obliczyem video :))
14. Wypalam

Tak w skorcie moge to opisac..
podobnie tworzylem VCD tylko ze napisy byly zripowane z DVD i potem do SSA. Zrobilem tak ok 60-70 filmow VCD z DVD, napisy sa naprawde eleganckie :) Wiec polecam wrenderowanie napisow do divx2dvd !!!

Plemnik 04.03.2004 20:20

Cytat:

Napisany przez ideJ
Załadował tylko te, które startowały powyżej pierwszej godziny (czyli te nie pominięte :) )
Którą masz wersję? Ja mam 2.9 i zawsze wczytuję do niej nieskompresowane bitmapy.
Chyba dvd2dvd robi większość rzeczy za Ciebie (to jest tylko nakładka na CCE, Avisynth'a i pewnie jeszcze coś). Generuje chyba nawet skrypt dla Scenarista i w Scenariscie trzeba wygenerować vob'y.
No powiedzmy, że rzecz jest dyskusyjna. Moim zdaniem cena odtwarzaczy wspierających divx'y jest w tej chwili na tyle niska, że osoby z dużą kolekcją divxów lepiej by zrobiły po prostu nabywając jeden z nich. Na pewno nie chciałbym trzymać na półce obok innych płyt DVD produktu takiej konwersji... Jednorazowe obejrzenie? hmm no może ale musiałbym być zdrowo zdesperowany. Zerknij sobie czasem na stronki związane z sieciami P2P.
Liczba osób, które mają oryginalny DVD z Powrotem Króla równa jest zeru. I to nie tylko na tym forum. To DVD się jeszcze w ogóle nie pojawiło ^_^ Jeśli nawiązujesz do tego co krąży po sieciach P2P to jest to zgrywane z kina (tylko w trochę specjalny sposób -- nasi sąsiedzi ze wschodu wpadli na ten sposób nagrywania).

A pewnie, ja tez bym tego nie nagrywal dla siebie - ot takie zamowienie kolegi. Chociaz nie wyglada to zle, to telecine wiec cyfrowo zgrywane klatka po klatce plus AC3 (aczkolwiek cos z nim jest nie tak).

Co do odtwarzaczy to nie masz racji - jakby nie patrzec niezle odtwarzacze dvd (mam porownanie bo dla siebie kupilem Ronina za 300zl a staruszek wydal ciezkie pieniazki na odtwarzacz dobrej klasy i o ile z dzwiekiem sie nie wypowiem, dla mnie jest porownywalny ale mam taki sobie sluch; to obraz jest lepszy na roninie) mozna na allegro kupic za okolo 300zl, odtwarzacz sredniej klasy do divX kosztuja 600-700 wiec to zawsze 2 razy tyle. Wszystko to oczywiscie jest wzgledne bo to kwestia zasobnosci portfela i tego jak bardzo komus na tych filmach zalezy (ja bez narzekania wiekszosc filmow ogladam na monitorze).

BTW Zdziwilem sie po obejrzeniu efektu tej konwersji, mozesz mi wierzyc lub nie ale wyglada to lepiej od wielu tak zwanych gazetowek :)

PS Teraz zauwazylem ze poprzednio napisalem 'marzy' przez 'z'... to literowka. W kazdym razie, niech mi Bog wybaczy... ;-)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:50.