Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Przerabianie divx/xvid na DVD PAL (+ polskie napisy) - Poradnik (https://forum.cdrinfo.pl/f13/przerabianie-divx-xvid-dvd-pal-polskie-napisy-poradnik-21085/)

dk75 09.02.2004 18:11

Musisz zrobić dwa menu.
Pierwsze menu to będzie tytułowe z przyciskiem "Play" i "Chapter".
Birzesz np. tapetę z motywem z filmu rozmiaru 640x480 (menu bez animacji, bo jesli animacja to musisz mieć kawałek MPEGa), skalujesz ją do 576x432, malujesz swoim programem graficznym przyciski "Play" i "Chapter" (GIMP ma możliwość zrobienia ładnych przycisków, nawet zaokrąglonych), następnie zmieniasz rozmiar (bez skalowania) do 704x576 to dla PAL, dla NTSC 704x480), "warstwy/dopasuj warstwę do rozmiaru obrazka" (nadaje kolor przezroczystej warstwie) i zapisujesz do BMP.
Ale nie kończysz jeszcze z nim pracy. Teraz zapisujesz ten sam obrazek jako *nazwa-sub.bmp (gdzie *nazwa to nazwa twojego obrazka menu), czyścisz wszystko poza buttonami (właściwie w GIMPie mogłeś poprzednio buttony robic na osobnej warstwie i zapisać do pliku XCF czy jakoś tak - format GIMP'a; i teraz po prostu skasować warstwę z obrazkiem dzięki czemu zostają same buttony ;PPPp)
Zaznaczasz buttony (oba na raz) i dajesz "edit/wypełnij aktualnym kolorem". Na powiększeniu jeszcze robisz retusz tak aby wszystkie piksele były jednakowego koloru. Potem dajesz "warstwy/dopasuj rozmiary warstwy do obrazu" co wypełni ci przezroczyste tło kolorem tła. Nastepnie przerabiasz z "RGB" na "indexowany" 2 kolorowy i zapisujesz.

W DVDMaestro edytujesz każdy stowrzony chapter, ponieważ w oknie edycji na dole po prawej stronie jest przycisk do nagrania aktualnej klatki jako BMP. Masz obrazki z chapterów. Pomniejszasz je do np. 160x120.
Znowu program graficzny.
Znowu wybierasz sobie obrazek na tło, wklejasz w niego przygotowane wcześniej tumbnaile z chapterów, robisz wokół nich jaksrawe obwódki (najlepiej na nowej warstwie - znowu bedzie lepiej zrobić subpicture), dodajesz buttony "Play All", "powrót" (do menu tytułowego), "nastepne" (dla nastepnych plansz z chapterami, jeśli będzie ich więcej). Zapisujesz. Znowu robisz jednokolorowe cienie z buttonów i z obwódek dookoła tumbnaili z chapterów a tło pozostawiasz jednokolorowe (kolory są nie ważne, i tak w DVDMaestro musisz je ręcznie podać).

[nie zapomnij o skalowaniu, pierwsze z 640x480 do 576x432 - to po to aby część obrazka nie schowała się za brzegi ekranu; a póżniej do 704x576 - aby dopasować go do standardu;. Dzieki temu obrazek będzie cały widoczny w ekranie, nic nie będzie się chowało za brzegi i będzie miał dobry aspect ratio - proporcje;]

Mając obrazki menu i odpowidające im subpicture do zaznaczania buttonów rozpoczynasz edycję w DVDMaestro.

Musisz mieć jedno menu na "menu title" i tyle dodatkowych menu ile będzie plansz z chapterami (np. menu chapter #1).
Dwuklik na "menu title" i trafiasz do edycji. Zaznaczasz buttony na podglądzie i w zakładce "buttons" dla buttona "play" dajesz "name/play"<->"target/chapter 00:00:00:00" a dla buttona "chapter" "name/chapter"<->"target/menu2-(NoButtons)".
Przechodzisz do zakładki "Playback Control" gdzie ładujesz do "Still image/Video stream" "menu.bmp", do "Subpicture" ładujesz "menu-sub.bmp" a do "Audio stream" ładujesz "menu.ac3/wav" (oczywiście wszystkie te pliki musisz mieć w "Asset Bin" załadowane). Przechodzisz do "Advanced" i dajesz "Navigation/Auto assign".
Potem "Color Mapping".
Wszystkie suwaki przesuń na pozycję zero - "0".
Twój subpicture był w 2 kolorach - podłoże i cień buttonów. W grupie "Subpicture" zmieniasz kolor "Color Map: 2" na jakiś szary i ustawiasz wartość suwaka na ok. 5-8 dzięki czemu cień buttonów będzie je lekko ściemniał. Resztę zostawiasz nietkniętą. Dzięki temu tylko aktywny button będzie w pełnej krasie kolorów, a nieaktywne bedą zaciemniane przez subpicture. "Color Map: 1" jest do definicji tła ale przecież już masz ładne tło z obrazka więc go nie zasłaniaj.
Jeśli zrobiłeś subpicture nie poprzez cień buttonów tylko obwódkę lub napis na buttonie to zamiast w grupie kolorów "Subpicture" zmień kolory i suwaki w grupach "Button Selection" i "Button Action" dzięki czemu button nieaktywny nie będzie miał obwódki/napis na nim będzie taki jak na obrazku, button aktywny bedzie miał obwódkę/napis na nim w wybranym kolorze i tak samo button którego wybraliśmy podczas nawigacji będzie też miał obwódkę/napis w wybranym kolorze.

Menu chapter robisz podobnie do title z tym że tutaj busisz porobić buttony i z przycisków nawigacyjnych "Play All", "wróc", "nastepne" i z tumbnaili obrazków z chapterów.

Uff. Więcej nie che mi się pisać ;PPPp

Jak byś chciał animację w menu to musisz sobie powycinać odpowiednie kawałki z filmu, pozmieniać im rozmiary na malutkie okienka i powstawiac w tło pod jakimś programem do edycji nieliniowej video i zrobic z tego animecję którą wstawiasz w "Playback Control" w "Still image/Video Stream"

CobraVerde 09.02.2004 18:03

podaj jeszcze rozmiar oryginalnego filmu, swoją wersje AVS i jakiego procka używasz...

rork 09.02.2004 17:58

# -= AviSynth script by FitCD v1.1.2 =-
#LoadPlugin("D:\PathOf\AnyPlugin.dll")
AviSource("H:\roboczyDVD\Porozmawiaj.avi"nawias
LanczosResize(720,432,3,0,730,400)
AddBorders(0,72,0,72)
#Trim(0,162869).FadeOut(150)
ResampleAudio(44100) # also a CCE 2.5 'crashfix' for Athlons

to lekko editnięty orginalny avs

dane filmu:
kopresja video divix5.x 25 klatek/s bit rate 1400
kompresja audio tag 0x2000 AC3 5 kanałów 48000Hz

orginalnie był na 2 płyty połączony virtualdubem 1.5 cośtam, pojedyńcze płyty można konwertować a połączone w całość już nie ?!!

ideJ 09.02.2004 17:10

spróbuj obejrzeć plik w jakimś mplayerze
Którą wersję AviSynth'a masz zainstalowaną?
ResampleAudio jest potrzebne tylko dla 2.07 w wyższych wersjach lepiej korzystać z takiej funkcji:

function AddAudio(clip v1) {
v2 = Blankclip()
v1 = AudioDub(v1,v2)
return v1
}
(zakładam, że mowa o skrypcie z poprzedniego Twojego postu? spróbuj go jakoś podedytować tak żeby nie przeszkadzały smiley'e)

CobraVerde 09.02.2004 17:04

podaj dokładne dane pliku (kodek, audio, video) i treść skryptu AVS - wtedy postam się pomóc.

rork 09.02.2004 16:58

ponawiam prosbe o pomoc z posta wyżej i mały update danych:
film próbowałem łączyć w kilku wersjach nanduba i virtualduba i dalej lipa tzn po wygenerowaniu pliku avs w FITCD, CCE 2.67 widzi tylko 10 s filmu!!!!!
może to chodzi o wielkość pliku avi? ma 1,45G
juz nie mam pomysła jak to przeskoczyć
plis help :)

raulo 09.02.2004 03:38

Koledzy jak zrobić żeby na ekranie były widoczne chaptery (w formie wizualnej, takie niby screeny ) ?
Używam DVDMaestro.

Pozdrawiam
raulo

dk75 08.02.2004 21:31

Dzięki.
Mam AthlonXP 2000+ lekko podciągnięty (FSB ze 133 na 145)

A oto do czego sam doszedłem.

ad1.
DVDMaestro bardzo nie lubi gdy procesor jest zajęty... nawet SETI z priorytetem "Idle". Wyłączyłem SETI i w 1-2 min robi mi ten 10 min projekt testowy.

ad2.
No tak. Na to sam wpadłem, ale czy ten cień zrobiony na subpicture będzie się przesuwał za kursorem tak jak cień pola wybierania?
Muszę to sprawdzić...

ad3.
Tu było o jakości MPEG Still Picture - na podglądzie jest kiepska ale po compilacji jest dobra (tak samo jak napisy, na podglądzie są do kitu - oprócz podglądu samych napisów, mówię o podglądzie całego filmu)

Fafer 08.02.2004 21:02

Pozwole sobie odpowiedzieć pomimo że pytanie było do cobry :).
1. Na moim PIII 900 kompilacja płyty trwa jakieś 0,5 godziny. Nie napisałeś jaki masz procesor więc trudno coś poradzić.
2. Buttony mogą mieć dowolny charakter (rusunek napis koło kwadrat serce) jednak pole wyboru będzie zawsze prostokątne bo tak zapisuje to standard dvd (w formie 4 współrzędnych).
Subpicture może mieć do 4 kolorów z czego jeden to tło a pozostałe można dowolnie stosować np obwódka może mieć 3 kolory itp.
ćień można zrobić banalnie. Bierzesz rysunek oryginalnego menu.
Wczytujesz do jakiegoś programu graficznego np. Photoshop.
Mażesz wszystko poza buttonem, właściwie zostawiasz tylko "dolną" i "prawą" krawędź buttonu przesuwasz troszkę na dół i w prawo zmieniasz kolor na jeden z kolorów które maestro wykorzystuje w subpictureach (czerwony czarny biały niebieski).
Koniec.

rork 08.02.2004 10:35

mam problem z CCE, jakoś dziwnie wczytuje plik AVS tzn
po wczytaniu pokazuje że film ma długość 10s , 270kl i nic z tym nie moge zrobić, a skrypt wygląda tak:

AviSource("H:\roboczyDVD\Porozmawiaj.avi")
LanczosResize(720,432,3,0,730,400)
AddBorders(0,72,0,72)
#Trim(0,162869).FadeOut(150)
ResampleAudio(44100)

i nie wiem co żle robie - film był na dwie płyty, połączyłem w całość w nandubie dżwięk ac3 orginalnie
dzięki za pomoc

update:
sprawdziłem z filmem jedno płytowym i jest ok czyżby nandub żle połączyłavi w całość ?

dk75 08.02.2004 10:17

Pytania do CobraVerde

Cobra, mam do ciebie trzy pytania związane z DVDMaestro - może znasz odpowiedzi, a może nie ;PPPp

1.
Czy i u ciebie DVDMaestro chodzi tak wolno jak u mnie?
Już wyjaśniam o co chodzi.
Sam program ładuje mi sie ze 2-3 min. W tym czasie jest tylko ekran powitalny i kursor w stanie "busy". Dopiero po tych 2-3 min pojawia się ekran edytora.
Też tak masz?
Potem pracuje się szybko (tylko RealPreview mi się wiesza).
Nastepnę spowolnienie jest przy kompilacji.
Robię teraz testowy 10 min kawałek filmu żeby się przygotować do finalnej kompilacji. Materiał mam w 1/4 NTSC (VCD) i tak kiepskiej jakości że postanowiłem zamiast zrobić go po swojemu (reencoding w TMPGEnc z wkodowaniem napisów) to w DVDMaestro bez przeróbek.
Dorobiłem napisy, jedną planszę menu i dawaj "Compile".
Minęło już ok. 11 godzin i zrobił dopiero ok. 60% "movie" (menu robił jakieś 20 min a to tylko jedna plansza "still" z przyciskiem "play" i podkładem muzycznym w ac3).
Też tak masz?

2.
Pytanie drugie dotyczy "buttonów" w menu.
Czy da radę zrobić ten "cień" aktywnego przycisku w innym kształcie niż czworokąt? W takim kształcie jest zaznaczanie aktywnego przycisku w edytorze, a potem można sobie wybrać po 4 kolory na przycisk aktywny i użyty. Jeden kolor to tło (mam na "0" bo mam w tle obrazek), jeden kolor to ten cień - zostają dwa, do czego? Przestawiałem je na "15" i się nie ujawniły.
Wiem że można zrobić przyciski przez subpicture, czy w ten sposób można zrobić np. owalną obwódkę wokół przycisku? A co z kolorami aktynym i użytym? Czy któryś kolor z tych nieużywanych będzie barwił subpicture?

3.
Czy jest gdzieś możliwość ustawienia jakości przerabiania obrazków na mpeg still? W podglądzie menu wstawiony obrazek wyszedł dość kiepskiej jakości, nieostry, zwłaszcza napisy na przyciskach się porozlewały. W VCDEasy jest grupa narzędzi do MPEG Still i tam można sobie ustawić jakość ale DVDMaestro nie przyjmuje MPEG Still w "Insert media asset".
A może to tylko w podglądzie takie oblesne jest a po kompilacji będzie najwyższa możliwa jakość?
Ale żeby się przekonać muszę poczekać jeszcze 6-8 godzin aż skończy kompilację 10 minutowego materiału o objętości ok. 180MB m1v ;PPPp

tytusdezoo 08.02.2004 02:37

Zrobiłem sobie dzis płyty SVCD programem the film machine, z tego co zauważyłem ustawia on VBR proces trwał kilka godzin porem wypaliłem płytki na RW. Odpalam na PC w windvd5 i wszystko OK. Zdziwiłem się dopiero jak odpaliłem je w stacjonarnej AIWIE. Filmy były z polskim lektorem , a jego głos był taki jakby przechodził mutację.( Płyty były czytane bardzo dobrze, a PC normaly był głos ) . Wyciągam z tego wniosek ze to wina VBR, myślę ze powinno być stałe.

CZY SIĘ MYLĘ??? CZY TO TYLKO NA TYM SPRZĘCIE TAK JEST????

PS. Robiłem wcześniej troche juz płyt DVD i wszystko było OK.

ideJ 07.02.2004 14:04

Cytat:

Napisany przez dodo.
64 chyba milimetrów.

pixeli dodo pixeli ^_^ (ale poza tym wszystko ok :) )

dodo. 07.02.2004 00:16

Addborders (0,64,0,64) - to oznacza, że pasy(panorama) u góry i na dole mają po 64 chyba milimetrów. Jeżeli obliczyłeś, że wysokość ma 420, to te pasy muszą mieć (w PAL) 576-420=156. I teraz tą liczbę 156 dzielisz na 2 co równa się 78, co oznacza,że twoje pasy muszą mieć po 78 milimetrów. A wyglądac to będzie tak:

(720, 420)
Addborders (0,78,0,78 )

Czyli 2 x 78 = 156 + 420 = 576 - wysokość obrazu w standardzie PAL.

W NTSC pasy miały by po 480 - 420 = 60 : 2 = 30

(720, 480)
Addborders (0,30,0,30)

Czyli 2 x 30 = 60 + 420 = 480 - wysokość obrazu w standarcie NTSC.

Pozdrawiam i powodzenia.

raulo 06.02.2004 23:49

Wyliczyłem te dane według tego wzoru:
TV 4:3 - 720*(wys/szer) czyli 720*336/576 = 420
To są orginalne parametry mojego divx-a 576x336
Tak więc TMPGEnc z ustawieniami 720x420 wywalał błąd więc zmieniłem na 720x432 i ruszyło ale niestety przeróbka trwa 5 godz. ale film skończył sie po 2,5 godz. a reszta to czarny obraz :(
kurcze nigdzie nie ustawiałem 532 ....?

-----------
Pozdrawiam
Raulo

CobraVerde 06.02.2004 22:47

kłaniają się podstawy ;) proponuję czytać uważniej poradniki...
normalne DVD Video musi mieć rozdzielczość pionową 576 (PAL) albo 480 (NTSC) a ty ustawiłeś 532...

raulo 06.02.2004 22:23

Ilość załączników: 1
Oto ten skrypt http://www.tbs.one.pl/AVS.JPG

CobraVerde 06.02.2004 22:17

1. pokaż swój skrypt AVS to będzie wiadomo co to za błąd...
2. tak samo

raulo 06.02.2004 20:59

Wiesz może co to za błąd ? http://www.tbs.one.pl/TMPGEnc.JPG
Pokazuje się to za każdym razem jak nacisnę START, obojętnie jaki to film :(
Rozumiem, że sktypt AVS ładuje się tak samo jak plik video tak ? w tym samym miejscu.

Pozdrawiam
Raulo

CobraVerde 06.02.2004 11:20

nie ładuj AC3 do TMPGEnc - zrób w nim samo video. poważniejsze programy do authoringu DVD i tak zazwyczaj wymagają oddzielnego audio i video. a zmianę FPS audio możesz oczywiście zrobić za pomocą BeeSweet/AC3Machine.

raulo 06.02.2004 10:56

Jeszcze jedno
W TMPGEnc załadowałem osobno avi i osobno AC3 ale po przeróbkach wychodzi zwykłe stereo 2 ch.
w zakładce mam tylko Layer I i II a ac3 nie ma.

Pozdrawiam
Raulo

CobraVerde 06.02.2004 10:40

bo trzeba zrobić prawidłowe resize - obliczamy nową wielkość obrazu, zapisujemy to w skrypcie AVS i za jego pomocą wczytujemy video do TMPGEnc. jak zrobić prawidłowe resize jest opisane na mojej stronie w poradniku Divx->DVD.

raulo 06.02.2004 10:11

Cześć Cobraverde
Proszę podpowiedz mi jaki parametr jest odpowiedzialny za wielkość obrazu na ekranie TV podczas przerabiania pliku dvix=>dvd.
Pracuję na programie TMPGEnc według Twojego opisu na stronie i nigdy nie mogę trafić w dokładną wielkośc obrazu tzn. raz mam rozciągniętyw pionie a raz za mały :(.
Pozdrawiam
Raulo

ideJ 03.02.2004 22:53

w obu przypadkach czytałeś bezpośrednio z płytki? Może w którymś miejscu CSS nie jest do końca zdjęty? Płytka porysowana? Naprawić się chyba nie da.. trzeba próbować

tytusdezoo 03.02.2004 22:26

robiłem to Vobeditem i DoItFast4U v1.4.0.0 i pzry ładowaniu w maetsro 26% wyskakuje ten błąd. Czy da sie to jakoś naprawić i jakim programem???

ideJ 03.02.2004 22:16

@tomcioro:
nietak dawno gdzies wyczytałem, że opcja DVD compliant w CCE (tylko nie wiem czy dotyczy to wszystkich wersji) ustawia w nagłówku mpv bitrate zawsze na 9800 (niezależnie od faktycznego bitrate'u). Efekt uboczny może być taki, że w którymś punkcie materiału suma bitrateów video, audio i napisów przekracza maksymalną wartość dla DVD (10.8Mbps). Jeśli to nie problem to przepuść przez CCE jeszcze raz z wyłączoną tą opcją. Możesz jeszcze spróbować ReStream'em (nie wiem czy akurat ten parametr się daje zmienić)
@tytusdezoo
czym wyciągałeś strumień video? spróbuj DVDDecrypterem albo VobEditem (to wygląda na błąd w strumieniu)

tytusdezoo 03.02.2004 21:45

Ilość załączników: 1
Pytanie do Cobry.
Dodaje do filmu DVD z Niemiec(PAL) polskie napisy i mam problem z załadowaniem video do Maestro. Co to jest??? Jak to naprawic???

ideJ 03.02.2004 21:36

D.I.K.O. (DivX In KDVD Out) 0.2

Na forum.doom9.org niejaki vmesquita ogłosił, wydanie wersji 0.2 programiku dokonującego konwersji z DivX/XviD do DVD. Oto co potrafi zgodnie z opisem autora: konwersja PAL <-> NTSC (uwzględniając audio i napisy), One Pass VBR size prediction (CCE 2.66, CCE 2.67), konwersja do 48kHz, wbudowany mechanizm authoringu (w oparciu o dvdauthor) film (sam authoring można przeprowadzić też w DVDMaestro albo Scenariscie), wybieralne napisy itp.
Więcej można poczytać albo pod url'em na początku albo na kvcd.net. Samą aplikację można sciągnąć tu

Cobra mam nadzieję, że się nie obrazisz za reklamę 'obcego' softu :)

Tharkan 03.02.2004 14:40

Do Krecika

W poradniku Cobry jest opis, po "wyekstrahowaniu" ;-))) pliku wav nalezy zmienić rozszerzenie i wtedy potraktować go "facetem z bródką".

tomcioro 03.02.2004 10:30

Cytat:

Napisany przez tomcioro
Witam. Pojawil mi sie jakis problem z plikami wynikowymi (.mpv). Po operacji kodowania obraz w pliku .mpv jest podzielony w poziomie na 2 czesci (pol klatki lewej strony widac po prawej i odwrotnie). Nic nie bylo doinstalowywane i to jest nie pierwszy przerabiany film (problem pojawil sie pierwszy raz). Co sie moglo stac?
Pzdr!

Dodatkowo zauwazylem, ze po wylaczeniu opcji DVD Compliant plik wynikowy jest OK, ale SPRUCE krzyczy o nieprawidlowym pliku (i ma racje :) ). Czy ktos ma jakis pomysl co sie moze dziac? Dodam ze taki problem pojawia sie nie ze wszystkimi filmami.
Pzdr!

Krecik108 02.02.2004 15:48

Cze
MAm mały problem w nanubie zapisałem audio w wavie. W BeSplit przerobiłem to na ac3 (Taki dzwięk był w filmie) Ustawiam wszystko tak jak w poradniku Kobry. Przyciskam na "GIVE ME AC3" i nic się nie dzieje :(
Dlaczego ???

Czy po przerobieniu na *.wav (ten z nanuba) nalezy zmienić na ac3
rozszeżenie????

THX za odpowiedz

POzdrO dla całego forum!!

PS. Jeszcze podczas generowania napisów zawiesza mi się MaestroSBT??
Wie moze ktoś od czego ???

mariusz.b12 02.02.2004 14:43

mam pytanko do tutejszego guru , skąd mogę sciągnąc program do robienia czapterów . podawłeś jakiegoś dvd maestro (bodajże) ale skąd go można ściągnąć?

Tharkan 02.02.2004 11:07

Witam,
no to kolejne podziękowanka dla kolegi Cobry.
Właśnie zrobiłem pierwszy film korzystając z poradnika.
I drobna uwaga dla takich jak ja nowicjuszy:
poradnik nie zwalnia od myślenia, miałem kilka drobnych kłopotów i dopóki ślepo robiłem tylko to co napisał Cobra w poradniku to ....(ocenzurowano). Przy kolejnych filmach postaram się opisać pułapki na jakie natrafiłem :-).

[Ignas] 02.02.2004 08:46

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
podaj więcej danych - jakie ścieżki, jakie parametry, jak je zrobiłeś itd.

Typ: 2x AC3
1. Przerabiane - RIP z DIVX -> BeSliced -> AC3Machine (23 -> 25) Bitrate 384 (5.1)
2. Przerabiane - RIP z DIVX -> BeSliced -> AC3Machine (23 -> 25) Bitrate 192 (stereo)

goni 30.01.2004 23:39

SON nie dzialaja mi w maesto

witam
tylko ze gdy konwertuje je do formatu SON programem maestroSTB to jak je wgrywam do dvdmaestro to wyskakujke mi blad "No corresponding subtitles found...." a jak je konwertuje progr SUB2STL to napisy da sie wgrac do dvdmaestro i sie tam dobrze wyswietlaja tylko nie ma ich po kompilacja..aha tesh mam powerdvd 4. Jeszcze wypale na RW moze faktycznie powerdvd ih nie umie wyswietlic..
pozdr

CobraVerde 30.01.2004 16:42

Cytat:

Napisany przez Czarli12
Wydaje mi się że przy podglądzie kompilacji DVD z dysku nie można w PowerDVD włączyć napisów ani zmienić strumienia dźwiękowego na inny niż domyślny. Można spróbować wypalić na RW, wydaje mi się że wszystko będzie OK.

no to tylko ci się tak wydaje ;) bo ja nie mam z tym problemu na PowerDVD 4...

Czarli12 30.01.2004 16:39

Cytat:

Napisany przez goni
witam
widze ze temat bardzo goracy :) wiec moze sie zalapie na jakas odp.
tak wiec: mam wszystkie pliki potrzebne do authoring dvd-video, audio no i napisy w formacie STl. wrzucam wszystko do maesto i jest OK wszysko jest tam gdzie ma byc itd napisy tesh sa dobrze wyswietlane, ale problem mam nastepujacy: po kompilacji nie mam napisow :( robie wszystko wg cobry, po kompilacji nie wyskakuje zaden blad, a gdy sprawdzam powerdvd to napisow wogole nie idzie wlaczyc...
pomozecie jak umiecie :)
pozdr GONi

Wydaje mi się że przy podglądzie kompilacji DVD z dysku nie można w PowerDVD włączyć napisów ani zmienić strumienia dźwiękowego na inny niż domyślny. Można spróbować wypalić na RW, wydaje mi się że wszystko będzie OK.

CobraVerde 30.01.2004 12:37

Cytat:

Napisany przez [Ignas]
ehhhh... moze ktoś mnie oświeci bo już jest mnie dwóch (wyszedłem z siebie i drugi stoi obok ;)

Mam 2 ścieżki dźwiękowe na kompie słychac je idealnie głośno i wyraźnie po wrzuceniu w DVDMaestro i przerobieniu na DVD to co słychac to raczej pierdnięcie kompara a nie ściezka dźwiękowa, przy rozwaleniu głośników na full ledwo słychać jakies szmery :(

P O M O C Y

podaj więcej danych - jakie ścieżki, jakie parametry, jak je zrobiłeś itd.

CobraVerde 30.01.2004 12:34

przyczyn może być wiele ;) ale poprostu proponuję zrobić napisy w formacie *son i powinno być OK

goni 30.01.2004 12:27

witam
widze ze temat bardzo goracy :) wiec moze sie zalapie na jakas odp.
tak wiec: mam wszystkie pliki potrzebne do authoring dvd-video, audio no i napisy w formacie STl. wrzucam wszystko do maesto i jest OK wszysko jest tam gdzie ma byc itd napisy tesh sa dobrze wyswietlane, ale problem mam nastepujacy: po kompilacji nie mam napisow :( robie wszystko wg cobry, po kompilacji nie wyskakuje zaden blad, a gdy sprawdzam powerdvd to napisow wogole nie idzie wlaczyc...
pomozecie jak umiecie :)
pozdr GONi

tomcioro 27.01.2004 09:03

Problem z CCE.

Witam. Pojawil mi sie jakis problem z plikami wynikowymi (.mpv). Po operacji kodowania obraz w pliku .mpv jest podzielony w poziomie na 2 czesci (pol klatki lewej strony widac po prawej i odwrotnie). Nic nie bylo doinstalowywane i to jest nie pierwszy przerabiany film (problem pojawil sie pierwszy raz). Co sie moglo stac?
Pzdr!

[Ignas] 27.01.2004 00:56

ehhhh... moze ktoś mnie oświeci bo już jest mnie dwóch (wyszedłem z siebie i drugi stoi obok ;)

Mam 2 ścieżki dźwiękowe na kompie słychac je idealnie głośno i wyraźnie po wrzuceniu w DVDMaestro i przerobieniu na DVD to co słychac to raczej pierdnięcie kompara a nie ściezka dźwiękowa, przy rozwaleniu głośników na full ledwo słychać jakies szmery :(

P O M O C Y

stiepa 27.01.2004 00:00

teraz zostało zrobić dobre menu do filmu

stiepa 26.01.2004 23:59

wielkie dzięki, już jest dobrze,

CobraVerde 26.01.2004 23:47

nie musisz nic zaznaczać - ustawia się to w menu Edycja->Czas->Ustaw limity wyświetlania

stiepa 26.01.2004 23:41

ok sprubuje, mam zaznaczyć wszystkie napisy i ustawić, a tak pozatym problemem wszystko działa jak należy, wychodzą bardzo eleganckie DVD

CobraVerde 26.01.2004 23:36

w SubtitleWorkshop musisz ustawić max. czas wyświetlania np. 4000 ms.

stiepa 26.01.2004 23:22

Czemu napisy na gotowym DVD nie znikają gdy niema dialogu,tylko
czekają aż pojawi sie następny napis?

gdzie i jak to się ustawia?

gosiunia2004 26.01.2004 17:30

ACP..niech ktoś pomoże, jak to ugryźć??

Witam..chcę przekonwertować plik avi do kvcd za pomocą ACP..część rozumiem, część nie bardzo, orłem w angielskim czysto technicznym nigdy nie byłam..może mi ktoś pomóc i wytłumaczyć mi, co z czym tam się je??..proszę..i pozdrawiam

[Ignas] 26.01.2004 17:01

Jeżeli ktos ma większe lub mniejsze kopoty z podglądem z DVDMaestro polecam zainstalowanie Matrox DVD Player lub samych kodeków z tego pakietu. Nie wiem dlaczego ale, po zainstalowaniu samych tylko kodeków z tego programu nie działa podgląd w wersji 2.5 natomiast w wersji 2.9 jest idealnie, by podgląd działał w wersji 2.5 należy zainstalować program do odtwarzanie DVD wraz z kodekami.

Nie wiem czy sie to komuś przyda ale... ;)

[Ignas] 26.01.2004 00:09

Numer z \N przeszedłem już dawno podczas robienia VCD z naspisami także nie tutaj jest ból, niestety czasem mimo tego i tak szmaci napisy.
Większy problem to brak jakiejkolwiek synchronizacji obrazu z dźwiękiem mimo tego, że oba pliki mają identyczną długość :(

ideJ 25.01.2004 23:32

Doh! To akurat nie jest wina MaestroSBT tylko programu ktorym konwertowałeś napisy do SSA (niech zgadnę SubEdit Player?) :) Jak masz jeszcze mDVD/TMPlayer to przed konwersją zamień "|" na "\N" i będzie ok. Ewentualnie skorzystaj z Subtitle Workshop'a (choc tam tez sa jakies hocki-klocki o ile pamietam)

[Ignas] 25.01.2004 23:24

U mnie STL wygląda przepiękinie :) jakoś nie mogłem się przekonac do faktu że w M-SBT było w jednej linii:
-cośtam -cośtam
zamiast:
-cośtam
-cośtam
:( strasznie mnie to irytowało dlatego kombinuje z STL

Film z którym walczę to KillBill 2CD (672x288 25fps)

ideJ 25.01.2004 21:23

Cytat:

Napisany przez [Ignas]
Zauwazyłem że ogólnie DVDMaestro mimo full opcji jest jakieś "inne" mam film 25 fps, dzwięk 25 fps, napisy 25 fps i każde sobie ;) żadna z tych rzeczy po wrzuceniu do DVDMaestro nie jest ze sobą zsynchronizowana :( jak sprawdzam plik mpv + napisy to wyświetlają się idealnie a w DM masakra, to samo z dźwiękiem... wszystkie pliki w orginale miały 25 fps i nie były zmieniane (oczywiście w DM ustawienie PAL 25 fps)

Jeszcze jedna sprawa...
Po co używacie Maestro SBT ? skoro program Subtitle Workshop tworzy napisy dla DVDMaestro i chyba nawet lepiej od M-SBT bo przynajmniej całe się ładują i nie trzeba kombinowac z kolorystyką.

To fakt, że kombinacji z kolorystyką nie ma ale DVD Maestro nie zawija automatycznie długich linii. Jeden jedyny raz skorzystałem z formatu STL i do tej pory śni mi się to po nocach ;)

Cytat:

(ps. napisy mi się rozsypują w w/w przypadku bez względu na to jakim programem sa zrobione)
Tak mi właśnie wpadło do głowy. Może to rozsypywanie się to kwestia SMPTE?
(co to za film?)

kilgur 25.01.2004 17:09

Wiec doszedlem juz do podgladu :) poprostu mialem zle skonfigurowany windowsserwer2003 :) nie wlaczylem sobie akceleracji i mialem directx wylaczony :)
Mam dalej problem z odtwazaniem w stacjonarnym DVD neiwiem dlaczego ale DVDMaestro zle konfiguruje pliki ifo mam tam straszne rzeczy po odpaleniu w sonic cineplayer mam np do wyboru 15 napisow :P wszystkie takie same to sam jest z wyborem sciezki dzwiekowej poprostu masakra.
Mam wiec pytanie czy ktos wie gdzie jest jakis opis tworzenia plikow ifo ?

[Ignas] 25.01.2004 16:13

Zauwazyłem że ogólnie DVDMaestro mimo full opcji jest jakieś "inne" mam film 25 fps, dzwięk 25 fps, napisy 25 fps i każde sobie ;) żadna z tych rzeczy po wrzuceniu do DVDMaestro nie jest ze sobą zsynchronizowana :( jak sprawdzam plik mpv + napisy to wyświetlają się idealnie a w DM masakra, to samo z dźwiękiem... wszystkie pliki w orginale miały 25 fps i nie były zmieniane (oczywiście w DM ustawienie PAL 25 fps)

Jeszcze jedna sprawa...
Po co używacie Maestro SBT ? skoro program Subtitle Workshop tworzy napisy dla DVDMaestro i chyba nawet lepiej od M-SBT bo przynajmniej całe się ładują i nie trzeba kombinowac z kolorystyką.

(ps. napisy mi się rozsypują w w/w przypadku bez względu na to jakim programem sa zrobione)

[Ignas] 25.01.2004 03:43

Ja mam identyczny komunikat w XP i 98, takze nie jest to wina systemu.

kilgur 24.01.2004 14:41

Wlasnie po trzech dniach walk nagralem wkoncu DVD z menu itd. :) mialem problem z napisami chociaz w pliku *.ssa mialem zaznaczona wielkosc na 28 to w MaestroSTB w teori tez taka byla ale po compilacji DVD i odtworzeniu w PowerDVD napisy byly malutkie jakies 11 zamiast 28, ale odszedlem jak to zmienic poprostu trzeba w MaestroSTB trzeba zrobicwejsc do Styles i zaznaczyc styl, pozniej Edit styles i tam ustawic wielkosc czcionki bo z pliku *.ssa jakos zle sie wgrywa :)
Mam za to problem z DVDMaestro chociaz wgralem odpowiednie pliki do podgladu przy probie podgladu wyskakuje magiczny komunikat "message -2147303414 Not Found (0x8002c00a)" hmm niewiem moze to wina tego ze mam windowsserwer2003 :) mial moze ktos taki komunikat ? a moze zna ktos rozwiazanie tego problemu ?
problem nr dwa nie moge odtwarzac w stacjonarnym dvd, w powerdvd chodzi ladnie

raulo 23.01.2004 19:46

Cytat:

a jakie masz FPS i rozdzielczość video? pewnie się nie zgadza...

Zanim przerobiłem plik programem DoPulldown to miał on takie właściwości http://www.tbs.one.pl/mpv.JPG a po przerobieniu nie mogę go niczym otworzyć :(

Sopel2 22.01.2004 21:11

subtitles

Witam
ja tez mam problemy z napisami:
im dluzej film trwa, tym wczesniej wyswietla napisy (z dropem jest nieco lepiej), do tego wydluza czas wyswietlania wybranych napisow, to znaczy, niektore sa dobrze, a inne zamiast wyswietlac 2 sekundy, to wyswietla 40 sekund.
Jakies nowe pomysly?

CobraVerde 22.01.2004 21:05

a jakie masz FPS i rozdzielczość video? pewnie się nie zgadza...

raulo 22.01.2004 20:10

Cytat:

Napisany przez ideJ
Najprawdopodobniej chodzi o DROP-Frame. Zerknij tu. Może pomoże choć trochę.

Zrobiłem taj jak powiedziałeś ale nadal mam problem :(
Przerobiony plik programem DoPulldown jest coś skopany tzn.
DVDMaestro nie chce go załadować :( wyświetla coś takiego :
http://www.tbs.one.pl/DVDM.JPG

Pozdrawiam
Raulo

Czarli12 22.01.2004 11:44

Linki już były podawane kilkakrotnie, wystarczy przejrzeć kilka postów wcześniej, pełno jest tego np. na www.filemirrors.com

Czarli12 22.01.2004 11:40

Trial oprócz tego że pojawiają się, wcześniej prze Ciebie opisane, napisy na niebieskim (chyba) tle, to pozwala na skompresowanie tylko, nie pamiętam dokładnie, kilku minut.

kloncd1 21.01.2004 16:37

ale czy wersja cce trial moze niekompresować całego filmu ??ponieważ zajmuje on 430mb

Podaj mi jak możesz linka do tego programu i odpowiedniej witaminki.Dzięki z góry

Czarli12 21.01.2004 16:11

Posiadasz CCE w wersji trialowej. Trzeba ściągnąć odpowiednią witaminkę i ją zaaplikować

kloncd1 21.01.2004 12:15

panowie pomóżcie mi przerabiam film pod tytułem Underworld dvdrip xvid-deity.Wszystko robie według zaleceń.I jest problem gdy włanczam program Cinema Craft Encoder i klikam na edit.Ustawiam Bitrate na AVG:4000, Min 3000, Max 7000. Daje na encode i powstaje mi pliki Underworld.avi.mpv (430mb) ,Underworld.mpv.PRV (30mb), Underworld.avi.vaf (30mb). Dlaczego film który trwa tyle czasu zajmuje tylko 430mb!!!Czy coś źle jest ustawione.Aha i jeszcze jeden problem z Maestro DVD.Gdy właduje film underworld.avi.mpv do dvdmaestro na screnie niewidać nic tylko czarny ekran i w prawym dolnym rogu napis Cinema Craft Encode na niebieskim tle.Gdy dam kompresji i powstaną mi pliki *.vod również jest czarny ekran(tylko napis w prawym dolnym rogu) a dźwięk leci.Proszę was o pomoc.Może to jest wersja demo tego programu dajcie znać

raulo 20.01.2004 06:36

Cytat:

Napisany przez kloncd1
skąd można pociągnąc program dvd maestro podajcie mi jakiś link bo niemoge go znaleźć

Najlepsza jest sieć P2P - na emule jest tego pełno.

Pozdrawiam
Raulo

kloncd1 19.01.2004 20:54

dvd maestro

skąd można pociągnąc program dvd maestro podajcie mi jakiś link bo niemoge go znaleźć

Fafer 19.01.2004 20:24

no to nie przerabiaj fps w dzwięku (odchacz w ac3machine opcje Change frame rate from....)

raulo 19.01.2004 16:52

Cytat:

Napisany przez Fafer
A jaki masz fps w tych filmach?

Film mam 25 i napisy również 25.

Pozdrawiam
Raulo

Fafer 19.01.2004 10:04

A jaki masz fps w tych filmach?
Wszystko wskazuje na to ze przerabiasz fps audio z 24 na 25 a video nie.

ideJ 18.01.2004 22:37

Najprawdopodobniej chodzi o DROP-Frame. Zerknij tu. Może pomoże choć trochę.

raulo 18.01.2004 19:50

rozciągające się napisy

Czy ktoś wie z kolegów jak zrobić w DVDMaestro żeby napisy się nie rozciągały ? Im dalej leci film tym napisy bardziej się spóźniają z wyświetlaniem.

Pozdrawiam
Raulo

exbach 17.01.2004 08:31

Cytat:

Napisany przez ideJ
Sprawdź końcówkę pliku przed obróbką - może jest tam cisza?

Sprawdziłem końcówka pliku to tekst dialogowy z podkładem muzycznym ( a więc nie cisza) :(
Henryk
Zrobiłem próbę z innym polskim filmem i :
po zrzucie miał czas 1:37:16 (tyle co video)
po BeSliced miał czas 1:37:02
po obróbce przez AC3 i wgraniu do DVD Maestro miał czas 1:33:11
Robię dokładnie jak w instrukcji. Być może powinienem zmienić gdzieś, któryś parametr aby rozciągnąć dzwięk, ale nie wiem który
Czy ktoś zna lekarstwo ?

ideJ 16.01.2004 23:41

Sprawdź końcówkę pliku przed obróbką - może jest tam cisza?

exbach 16.01.2004 19:00

Witam
Być moze ktoś potrafi mi doradzić. Plik video ma czas 1.25.32. Plik audio przed obróbką w AC3 Machine ma tyle samo tzn.1.25.32 ale po konwersji w AC3 ma tylko 1.21.57. Wszystkie ustawienia mam jak w instrukcji Cobry

dk75 15.01.2004 21:22

oczywiście... taki problem to dla mnie nie problem... nie mam takich problemów... co chciałbyś wiedzieć? 8)

Koris 15.01.2004 20:48

czy udało ci się rozwiązać problem cce z avisynth mówię o "program wygenerował błąd.....

dk75 15.01.2004 15:13

a na przykład mój Pioneer DV-525 jest taki wybredny że nie ruszy ac3 zrobionego pod BeSweet/AC3Machine ani pod FFMpeg (mimo że BeSweet korzysta z ac3enc.dll wyripowanego z FFMpeg to jednak to nie to samo) tylko skubany łyka ac3 zrobione pod Sonic Foundry Soft Encode 5.1 i zfiksowane pod BeSliced. Bez tego również ani rusz.

CobraVerde 15.01.2004 00:57

jasne że ci przerobi ale mi się zdażyły błędy (przy audio mp3 i ac3) więc wolę poświęcić kilkanaście sekund na poprawienie nagłowka, szczególnie, że raczej nie używam AC3Machine tylko encoder z Vegas Video, a ten program analizuje plik zanim go łyknie...

Fafer 15.01.2004 00:13

No tak ale ja później puszczam ac3 do ac3machine a tam sie nic nie pluje ze mam zły nagłówek tylko mi grzecznie przerabia.

CobraVerde 14.01.2004 19:49

jak wyciągasz audio z divxa za pomocą Nanduba to zapisujesz go jako *wav, niezależnie od jego formatu. sama ręczna zmiana rozszerzenia na prawidłowe nie nie załatwia sprawy. wychodzi ci np. plik AC3 i nagłówkiem (header) pliku *wav. BeeSliced poprawia to zapisując właściwy nagłówek co pomaga w dalszej edycji/konwersji audio. sposób ten znalazłem na Doom9 a że jest bezproblemowy i trwa kilkanaście sekund więc go stosuję i polecam. oczywiście w zależności od tego jak robisz konwersję divx-dvd nie zawsze może to być niezbędne - ja też tego na początku nie robiłem ale parę razy miałem problem z audio i wtedy znalazłem ten sposób na fixowanie pliku.

Fafer 14.01.2004 18:58

Hmm to ciekawe ale po co właśćiwie ten Beesliced przerobiłem już kilkadziesiąt filmów na DVD i ani razu nie korzystałem z tego programu.

Dalton22 14.01.2004 06:56

Jak ominąć AC3machine :

Cytat:

ale namieszałeś ;) widzę jedno - zapomniałeś zmienić rozszerzenie pliku otrzymanego przez Nandub na prawidłowe czyli takie jakie ma format audio w twoim Divx (czyli *mp3). tok postępowania jest prosty:
Nandub-> zapis audio jako *wav->zmiana rozszerzenia pliku->BeeSliced (fix)->AC3Machine->utworzenie AC3 (i ew. zmiana FPS)
jest to w poradniku więc nie wiem po co to znowu tłumaczę... umiejętność czytania ze zrozumieniem każdy powinien wynieść z podstawówki ;)

Tak było:
Nandub-> zapis audio jako *wav->zmiana rozszerzenia pliku->BeeSliced (fix)(tu wyskakuje powiadomienie i jest error od 00:00:00:000)->AC3Machine->utworzenie AC3 (i ew. zmiana FPS)(jak się uda bo czasami nie chce) stworzony dźwięk miał super TRZASKI ... mało mi bembenki nie popękały ...

Tak zrobiłem
Ponieważ musiałem przerobic go na 48000Hz skorzystałem z usług Winampa (tak winampa) - wrzuciłem plik do niego i w opcjach ustawiłem "Output->DiskWriter plugin" i tam w "Configure jest opcja przerobienia do 48000Hz na 2ch Stereo. Plik finalny jest w formacie WAV. Już więcej nie kobinowałem i tego wav'a zaimportowałem bezpośrednio do DVD Maestro (już go nie konwertowałem w żadny inny format ac3 czy mp3) i wynik jest super.

pozdrowionka
Dalton

CobraVerde 13.01.2004 22:35

ale namieszałeś ;) widzę jedno - zapomniałeś zmienić rozszerzenie pliku otrzymanego przez Nandub na prawidłowe czyli takie jakie ma format audio w twoim Divx (czyli *mp3). tok postępowania jest prosty:
Nandub-> zapis audio jako *wav->zmiana rozszerzenia pliku->BeeSliced (fix)->AC3Machine->utworzenie AC3 (i ew. zmiana FPS)
jest to w poradniku więc nie wiem po co to znowu tłumaczę... umiejętność czytania ze zrozumieniem każdy powinien wynieść z podstawówki ;)

exbach 13.01.2004 19:15

Ilość załączników: 5
Cytat:

- gdzie skopiowałeś te pliki decodera ? zgodnie z instrukcją ?
- czasy audio i video się różnią bo pewnie masz audio w NTSC a video w PAL
- robiłeś może zmianę FPS ?
- jeżeli to polski film "Reich" to pewnie nie jest potrzebna bo on jest w PAL-u (25 FPS)

Witam.
A.
Ponieważ nie pamiętałem jak zrobiłem ten plik dźwiękowy który czasem się różnił od czasu pliku video powtórzyłem operację wczesniej kasując stare pliki audio.
1. zrzuciłem programem Nandub plikaudio i nazwałem audio2
2. otwarłem BeSweet GUI i wyznaczyłem ścieżkę dostępu (rys.1) OK
3 ponieważ mimo zaznaczenia że ścieżka zrzutu ma powstać automatycznie w pasku Output pozostał stary adres więc otwarłem i zaznaczajęc mp3 wwybrałem nową (rys2) OK
4 otwarłem folder gdzie jest stary plik audio2.wav
5 otwarłem BeSliced i przeciągnołem prawym klawiszem myszy plik audio2.wav na ikonkę ze starszym panem. Pokazała się pionowa lista (rys3) kliknołem na MP3
6 zamiast konwersji pokazał się stary raport (rys4)
próbowałem innych kombinacji ale bez skutku. Operacje robiłem zestawem twoich plików audio
CO robię źle? Próbowałem usunąć wyswietlane pliki przy innych rozszerzeniach w dolnym oknie ( na rys2)ale nie dało się.
B jeżeli chodzi o Cinemaster to przeniosłem pliki z folderu System do folderu System w Windows na dysku systemowym oraz z folderu System 32 do folderu System32 na dysku systemowym (razem z niezmienionym folderem Drivers).
Dzisiaj za pierszym razem DVDMaestro uruchomił się bez komunikatu błędu a po zamknięciu i uruchomieniu po jakimś czasie otworzył się z komunikatem błędem. (rys5)
Po kliknięciu OK na komunikacie okno Maestro pozostało aktywne.
Dalszych prób nie robiłem bo nie mam teraz pliku dźwiekowego.

pozdrawiam Henryk

CobraVerde 12.01.2004 22:10

- gdzie skopiowałeś te pliki decodera ? zgodnie z instrukcją ?
- czasy audio i video się różnią bo pewnie masz audio w NTSC a video w PAL
- robiłeś może zmianę FPS ?
- jeżeli to polski film "Reich" to pewnie nie jest potrzebna bo on jest w PAL-u (25 FPS)

exbach 12.01.2004 20:46

Ilość załączników: 3
dla "dk75" - dziękuję za podpowiedź
dla "CobraVerde"- również dziękuję . wcześniej próbowałem na innym zestawie AC3M i BeSweet i nie chodziło. No twoim poszło od razu. Jako guru musisz uzbroić się w wyrosumiałość dla swoich uczniów :)
mamdwa putania:
1. do czego słuzy program aac z twojej kolekcji?
2. gdy odpaliłem DVD Maestro z twojego zbioru pojawił się komunikat jak w załączniku "maestro". Wstawiłem więc codeki z CINEMASTER-a z twojej kolekcji i raz odpalił DVD Master'a bez tego komunikatu. Ale gdy zamknołem DVDMastera i uruchomiłem powtórnie komunikat pojawił się znowu. Nie pomogło ponowne wklejenie plików z CINEMASTERa. Gdy zignorowałem ten komunikat i zainportowałem plik video i audio , DVD Maestro przyjoł je lecz: czasy plików różnią się , plików nie widać w oknie podglądu . Czy coś schrzaniłem ?

dk75 12.01.2004 17:20

Do działania ac3machine potrzebuje programu BeSweet oraz biblioteki ac3enc.dll
BeSweet oraz ac3enc.dll dostępne są na stronie domowej projektu czyli http://dspguru.doom9.net oraz na stronie stworzonej z myślą a takich pytających, przez CobraVerde - adres w jego podpisach.

Aby dołączyć .jpg do dyskusji należy:
a) być zarejestrowanym na forum
b) wybrać albo przycisk "odp. z cytatem" znajdujący się po prawej stronie każdej wiadomości albo wybrać przycisk "Zaawansowane" tuż pod okienkiem "Szybka odpowiedź"
c) na nowej stronie pojawią się nowe opcje i nowy sposób edycji wiadomości a obrazek można wstawić na różne sposoby:
I. - nad polem edycji znajduje się toolbar w którym jest parę ikon edycji, m.in. pocztówka po najechaniu na którą ukazuje się opis "insert image". Po nacisnięciu pojawia się znacznik "[IMG]" za którym należy wpisać adres obrazka do wstawienia i zakończyć go znacznikiem "[/IMG]" - jednak aby taki obrazek był widoczny musi być wstawiony gdzieś w sieci tak aby był cały czas do pobrania/downloadu

II. - pod polem edycji znajdują się "Options:", "Thread Subscriptions:" oraz najbardziej interesujące cię "Załączniki:". Kliknij na tekst "Kliknij tutaj aby dodać poprawne załączniki: "[..]
Pojawi się requester w którym wybierasz plik jaki ma być dołączony z twojego dysku (np. jpeg) do twojej wiadomości. Plik ten będzie załadowany na forum fizycznie więc nie musisz być cały czas on-line żeby był widoczny.
Dołączane obrazki jako załączniki mają pewne ograniczenia. O ile pamiętam jest to 50KB i rozmiar 580x435. Ale nie martw się. Jeśli nie będzie spełniał ograniczeń to zostanie wyświetlone odpowiednie pouczenie z podanymi obowiązującymi ograniczeniami.

Na drugi raz proponuję poczytać FAQ oraz pierwszy temat na forum "Jak pisać" czy jakoś tak...

CobraVerde 12.01.2004 17:18

Cytat:

Napisany przez exbach
Witam . Doszedłem szczęśliwie do momentu gdy plik audio *.mp3 chcę przekonwertować na *.ac3 ustawienia jak na załączonym obrazie , klikam Give me AC3! i ... na sekundę miga czarny ekranik i nic się nie dzieje. nowy plik też nie powstaje.
1.Czy ktoś wie gdzie robię błąd?
2. jak wstawić plik z obrazkiem *.jpg do dyskusji ?

to stały problem, jeżeli się nie ma wszystkich plików z rodziny BeeSweet albo używa się jego najnowszej wersji (beta 25).
powtórzę po raz 28 i ostatni: niezbędny komplet plików jest w paczce Audio na mojej stronie - działa na 100 %

exbach 12.01.2004 16:29

Witam . Doszedłem szczęśliwie do momentu gdy plik audio *.mp3 chcę przekonwertować na *.ac3 ustawienia jak na załączonym obrazie , klikam Give me AC3! i ... na sekundę miga czarny ekranik i nic się nie dzieje. nowy plik też nie powstaje.
1.Czy ktoś wie gdzie robię błąd?
2. jak wstawić plik z obrazkiem *.jpg do dyskusji ?

CobraVerde 11.01.2004 18:10

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo
WSZYSTKO SUPER, OPISY BARDZO PRZYDATNE, ALE PROSIŁBYM O WIEKSZĄ DOKŁADNOŚĆ.
NP: 1. ZAMIESZCZONE NAPISY DO DVD SA ZROBIONE NA FILM Z JAKĄ ILOŚCIĄ KLATEK???????????????????????

skoro poradnik mówi o przerabianiu na PAL, więc wszystkie moje napisy mają 25 FPS

Tharkan 10.01.2004 15:46

Witanko,
po wielu próbach udało mi się (wielkie podziekowania dla Cobraverde ;-)) przygotować odpowiednią porcję materiału dla Maestro. Niestety po wrzuceniu plików, przy próbie podglądu w2k grzecznie informuje mnie o wygenerowaniu błędu i wyłączeniu programu.
Na razie nie mam pomysłu jak to rozwiązać i jestem w kropce,
mój sprzęcik:
Athlon 1600XP,
256 RAM
w2k prof
HDD 60GB

tytusdezoo 10.01.2004 14:44

Cytat:

w dwóch poradnikach na mojej stronie jest to omówiona kwestia napisów do DVD - wystarczy trochę uwagi i cierpliwości a na pewno się uda ;)

a to na zachęte - wprowadznie:

przede wszystkim: najpierw przygotuj film (odzielnie audio i video) a potem dopiero bierz się za napisy

1. sprawdź jakie FPS ma film który przerabiasz
2. znajdź napisy dokładnie do niego (najlepiej w formacie MicroDVD)
3. ustaw w SubtitleWorkshop (pustym) Wejściowe FPS na takie, jakie mają twoje napisy
4. wczytaj je do SW
5. włącz sprawdzanie błędów (opis jest na stronie)
6. zrób inne konieczne poprawki (np. skracanie linii)
7. jeżeli napisy mają 23.9 FPS to zmień je na 25 (jak nie umiesz to jest pomoc do programu)
8. zapisz jako SSA
9. PODGLĄD: oczywiście w SW jest: Film->Otwórz->Podgląd filmu
10. ale najlepiej odpalić DVDMaestro wczytać przygotowane wcześniej video i audio i korzystając jednocześnie z SW i podglądu filmu sprawdzić synchronizację, porównując dialogi i napisy w paru miejscach (początek, środek i koniec)
11. jak zmienisz prawidłowo FPS i napisy były dobrze dobrane to powinno wszystko być OK
12. jakby co to można napisy poprawić np. cofnąć itd. (Edycja->Czas albo Synchronizacja)
13. plik wczytaj do MasestroSBT i zrób napisy w formacie *son + bitmapy

szczegóły i reszta na stronie...

WSZYSTKO SUPER, OPISY BARDZO PRZYDATNE, ALE PROSIŁBYM O WIEKSZĄ DOKŁADNOŚĆ.
NP: 1. ZAMIESZCZONE NAPISY DO DVD SA ZROBIONE NA FILM Z JAKĄ ILOŚCIĄ KLATEK???????????????????????

CobraVerde 07.01.2004 20:17

ehhh - nazywa się Cinemaster Decoder i dla jasności jest dopisane: Podgląd dla...

exbach 07.01.2004 19:31

Cytat:

dekoder do podglądu (Real Time Preview) jest na mojej stronie...

witam
Szukałem na Twojej stronie tego dekodera ale nie znalazłem. Może występuje pod inną nazwą ?

harmoniusz 06.01.2004 06:50

Cytat:

Napisany przez kloncd1
...Aha program AC3MAchine juz chodzi ściągłem ze strony http://www.cobraverde.net/ cały pakiet "audio" i teraz już mi nic niemiga a program ac3machine przerobił mi plik z którym miał wcześniej problem.

Nio widzisz klon...:) Problem nie był w tym,że Ci BeSplit źle przerabiał plik...tylko w tym, że nowsze wersje BeSweet (czytaj: od wersji 1.5 zwyż) nie radzą sobie z przeróbką ac3...Czyli miga tzw. okinko (dosowe).
Harmoniusz

CobraVerde 06.01.2004 00:36

w dwóch poradnikach na mojej stronie jest to omówiona kwestia napisów do DVD - wystarczy trochę uwagi i cierpliwości a na pewno się uda ;)

a to na zachęte - wprowadznie:

przede wszystkim: najpierw przygotuj film (odzielnie audio i video) a potem dopiero bierz się za napisy

1. sprawdź jakie FPS ma film który przerabiasz
2. znajdź napisy dokładnie do niego (najlepiej w formacie MicroDVD)
3. ustaw w SubtitleWorkshop (pustym) Wejściowe FPS na takie, jakie mają twoje napisy
4. wczytaj je do SW
5. włącz sprawdzanie błędów (opis jest na stronie)
6. zrób inne konieczne poprawki (np. skracanie linii)
7. jeżeli napisy mają 23.9 FPS to zmień je na 25 (jak nie umiesz to jest pomoc do programu)
8. zapisz jako SSA
9. PODGLĄD: oczywiście w SW jest: Film->Otwórz->Podgląd filmu
10. ale najlepiej odpalić DVDMaestro wczytać przygotowane wcześniej video i audio i korzystając jednocześnie z SW i podglądu filmu sprawdzić synchronizację, porównując dialogi i napisy w paru miejscach (początek, środek i koniec)
11. jak zmienisz prawidłowo FPS i napisy były dobrze dobrane to powinno wszystko być OK
12. jakby co to można napisy poprawić np. cofnąć itd. (Edycja->Czas albo Synchronizacja)
13. plik wczytaj do MasestroSBT i zrób napisy w formacie *son + bitmapy

szczegóły i reszta na stronie...

kloncd1 06.01.2004 00:27

czy ma moze ktoś napisy do filmu Underworld dvdrip xvid-deity w formacie *.ssa bo niemoge sobie poradzić z tym jak mam zrobić te napisy.Jeśli można prosić to niech ktoś wytłumaczy krok po kroku co trzeba zrobić aby przerobć napisy z *.txt na *.ssa i jakie co trzeba sprawdzić zeby ten tekst był dobry.Prosze o dokłądny opis.Aha program AC3MAchine juz chodzi ściągłem ze strony http://www.cobraverde.net/ cały pakiet "audio" i teraz już mi nic niemiga a program ac3machine przerobił mi plik z którym miał wcześniej problem.Aha jak ktoś zna dobrą stronę z tekstami *.ssa to też proszę o namiar
thx:-)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:18.