Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Przerabianie divx/xvid na DVD PAL (+ polskie napisy) - Poradnik (https://forum.cdrinfo.pl/f13/przerabianie-divx-xvid-dvd-pal-polskie-napisy-poradnik-21085/)

CobraVerde 05.01.2004 22:22

dekoder do podglądu (Real Time Preview) jest na mojej stronie...

exbach 05.01.2004 22:16

Udało mi sie wreszcie pobrać program DVD Maestro ale w trakcie uruchamiania pojawia się komunikat
"Error Message - Real Time Preview functionality will not be available because no decoders have been detected (0x410a0011)
czy ktoś wie jak temu zaradzić ?

exbach 05.01.2004 19:07

Cytat:

Napisany przez ideJ
O tym gdzie i jak znaleźć DVD Maestro było wielokrotnie i po prostu nie wierzę, że nie mogłeś znaleźć. O TA może nie było pisane ale... wlazłem na http://www.google.pl, wpisałem time adjuster i zobaczyłem tą stronę. Jakim cudem Tobie nie udało się znaleźć to naprawdę wykracza poza moje możliwości zrozumienia :(
Mam ochotę komuś nawtykać i to zdrowo

Nie będę komentował twoich "możliwości zrozumienia" ani ochoty do "nawtykania" . Znalazłem w paru miejscach program Spruce DVD M. ale albo nie dało się go ściągnąć albo w trakcie zciągania przerywał się.
Bardzo CI jednak dziękuję za adres do TA . Już go zciągnołem i jest OK
POZDRAWIAM

ideJ 05.01.2004 18:29

O tym gdzie i jak znaleźć DVD Maestro było wielokrotnie i po prostu nie wierzę, że nie mogłeś znaleźć. O TA może nie było pisane ale... wlazłem na http://www.google.pl, wpisałem time adjuster i zobaczyłem tą stronę. Jakim cudem Tobie nie udało się znaleźć to naprawdę wykracza poza moje możliwości zrozumienia :(
Mam ochotę komuś nawtykać i to zdrowo

exbach 05.01.2004 18:15

KOLEDZY
po pierwsze to życzę wszystkim pomyślności w nowym roku
po drugie
Mam gorącą prośbę . mimo wielu godzin poszukiwań nie udało mi się zciągnąć dwóch programów niezbędnych do tej zabawy. Brakuje mi:
- Spruce DVD Maestro 2.9
- Time Adjuster 2.9
Jeżeli ktoś może pomóc i podrzucić to z góry dziękuję
Henryk
exbach@op.pl

CobraVerde 05.01.2004 17:47

ENCODERY

ciekawą alternatywą dla CCE są:
- Mainconcept MEPG Encoder 1.4
- Canopus Procoder 1.5
- i oczywiście TMPGEnc 2.5x

wszystkie dają dobrą jakość obrazu (ale CCE jest The Best), obsługują skrypty AVS :D co ułatwia tworzenie plików MPEG2 (prawidłowe resize) a dwa pierwsze doskonale sobie radzą z konwersją NTSC (23,9 FPS) na PAL kompletnego pliku czyli obrazu i dźwięku co ułatwia transfer Divx=>DVD.

...jeżeli ktoś jest zainteresowany szczegółami, to może wkrótce coś więcej napiszę na temat ich użycia, ustawień itd.

dodo. 05.01.2004 11:35

Miałem podobny problem co Klon(pisałem kilka postów prędzej) i doszłem do wniosku, że plik audio jest uszkodzony, a co za tym idzie program BeSliced nie zrobi ci pliku ac3(Harmoniusz, po takim komunikacie nie zobaczysz pliku wynikowego-ja tak miałem). Udało mi się ten plik audio przekonwertować do ac3 programem BeSweet GUI v0.6, ale po nagraniu słyszałem trzaski(to pewnie ten bład) i w domowym kinie nie da sie tego słuchać(wrażenie jakby charczały głośniki), no ale w samym telewizorze by było chyba nie zauważalne(bo głównie było słychać w centralnym i tylnich głośnikah). Powodzenia.

harmoniusz 05.01.2004 10:13

Klon a co ty chcesz do tego komunuikaty????? Program zakończył pracę i pokazał ci co zrobił...czyli naprawił plik, usunał błędu w dwóch miejscach...Teraz mozesz sie cieszyc "prawdziwym" ac 3...:)
Wszystko jest oki...
Harmoniusz

ideJ 05.01.2004 10:05

Subtitle Workshop 2.03 nie ma już tego błędu i zapisane przez niego pliki ssa można spokojnie wczytać do MaestroSBT. Na stronie CobraVerde jest też opis co trzeba zmienić w tym 'błędnym' pliku SSA, żeby było dobrze.
Gdyby nie to, że napisałeś, że napisy są nie po koleji to bym powiedział, że problemem jest SMPTE ustawione na 01:00:00:00 (może jednak są po koleji tylko są to napisy z ostatnich 30 minut filmu? zmiana SMPTE w DVDMaestro powinna na to pomóc).
Subtitle Workshop źle zapisuje format STL (ostatnie liczba w kodzie czasu to powinien być numer klatki a nie setna część sekundy). Zdaje się, że SubMax zapisuje poprawnie w tym formacie.
Można użyć dowolnego enkodera MPEG2. W przypadku DVD nie porównywałem, w przypadku SVCD jak dla mnie to z obu enkoderów wychodziło równie dobrze. Każdy z nich ma swoich zwolenników i przeciwników :)
(a na znaczek to trzeba szczepionki poszukać :) )

Dalton22 05.01.2004 09:40

Super robota, ale ...

Kawał dobrej roboty.
Opierając się na Twoim poradniku i na pytaniach / odpowiedziach z tego forum stworzyłem już trzeci filmik.
miałem spore problemy przedewszystkim z napisami, ale nie jak większość z ich ułożeniem itd, ale z konwersją:
wczytuję napisy.txt do programu subtitleworkschop, ustawiam jak się należy i zapisuję do formatu napisy.ssa i chcę je wczytać do programu MaestroSBT a tu niespodzianka - wyskuje komunikat, że ten format *.ssa vv2 jest nie obsługiwany przez ...tralalalala ... musisz sobie ściągnąć ze strony .... tralalalala ... i przekonwertować na format *.ssa vv4, a że nie mam netu w domku troszkę mnie to zmartwiło. Zapaliłem jednak fajeczka i przypomniałem sobie o moich walkach z napisami w VCD, tam jest program o nazwie "SubtitleToolen" czy jakoś tak (w każdym razie nie trzeba go instalować!!!) który zapisuje również do formatu *.ssa, i taki plik MaestroSBT już połknął.

Mam jeszcze określony problem - jak już stworzę format *.son dla Spruce'a i chcę go zainportować wszystko jest git, tylko że nie importuje wszystkich napisów (plików tiff/bmp) np. z 1225 zainportował 369 i z zadowoleniem stwierdził że jest wszystko cacy, ale napisy są do 30 minuty filmu i to nawet NIE PO KOLEI !!! ale trudno, trzeba znaleźć nowe ... (nie z każdym filmem tak było).

Udało mi się przeciągnąc napisy nie w formacie *.son tylko *.stl - opcję tą umożliwia "SubtitleWorkschop" ale występuje problemik z długością wyświetlania, jak sobie z tym poradzę- dam znać.

Jestem zaskoczony jakością audio ... myślę że dla przeciętnego uzytkownika jest nawet za dobre po takiej konwersji w AC3machine.

I jeszcze jedno - zamiast CCE 2.5 można użyć TMPGEncoder'a ? jak z jakością ?? strasznie wkurza mnie ten znaczek ;o)

Całość zabawy prowadziłem na sprzęcie:
Athlon 1700+ (1467@1750), 256 DDR, Asus A7V266-C, radeon 9000 64MB, DVD-RW liteon 451S, CDRW 40125S, Asus 52x, hdd samsung 40GB, WinXp pro, przeciętnie przy JEDNOOBIEGOWEJ konwersji avi czas ok 2,5 godziny na wszystko, włącznie z nagraniem.

pozdr
miłego dnia
Dalton

kloncd1 04.01.2004 15:25

ej chłopaki mam duży problem z dźwiekiem. Poradcie mi co mam zrobić wladowalem plik z filmem do programu Nandub. Zaznaczylem wszystko tak jak powinno byc i zrzucilem dzwięk do pliku *.wav i zmieniłem mu nazwe na *.ac3 (ponieważ jest to film w dzwięku ac3).Nastepnie ten plik przekonwertowalem w programie BeSliced kommendą Fix file i powstał mi nowy plik xxxx_Fixed.ac3 lecz na końcu wyskoczył taki komunikat

BeSplit v0.9b4 by DSPguru.
--------------------------

Logging start : 01/04/04 , 00:44:16.

[00:00:00:000] +------- BeSplit -----
[00:00:00:000] | Input : E:\xxx.ac3
[00:00:00:032] Stream error : Sync found after 46 bytes
[00:00:00:000] | Source Sample-Rate: 48.0KHz
[00:00:00:000] | Channels Count: 5, Bitrate: 448kbps
[00:00:00:000] | Output : E:\xxx_Fixed.ac3
[00:00:00:000] +---------------------
[00:00:00:032] Stream error : Sync found after 46 bytes
[00:59:12:416] Stream error : Sync found after 1806 bytes
[02:01:12:032] | Writing E:\xxx_Fixed.ac3
[02:01:12:032] +---------------------
[02:01:12:032] Operation Completed !
[00:03:00:000] <-- Process Duration
Logging ends : 01/04/04 , 00:47:16.

Do tego momentu jest wszystko wporzadku.Gdy wlanczam program AC3Machine w pierwszym oknie LOCATIONS podaje plik gdzie znajduje się program BeeSweet.exe w oknie na dole podaje ten plik xxxx_Fixed.ac3 a w ostatnim podaje nazwe pliku jaki ma mi stworzyc.Ustawiam wszystko tak jak na rysunku i klikam na GIVE ME AC3! i wyskakuje na sekunde czarne okno msdosa i nis sie niedzieje.Gdy robie to samo na windowsie 98 efekt jet podobny tylko w oknie msdosa szybko miga komunikat ze jest jakis error.

raulo 04.01.2004 00:32

Ok dziękuję już sobie poradziłem.

Pozdrawiam
Raulo

dk75 04.01.2004 00:10

A czy offsety Horizontal i Vertical nie powinny być na zero?

raulo 02.01.2004 19:34

Niestety nie pomogło :( nadal mam napisy na środku.
A co do wielkości to już jakoś udało mi się ją zmienić :)

Pozdrawiam
Raulo

ideJ 02.01.2004 18:49

W MaestroSBT w sekcji Styles / Edit style w lewym górnym rogu wybierz 'Subtitle' zamiast 'Mid title' i powinno być ok (nie uważasz, że ta czcionka jest ciut za mała? ;)

raulo 02.01.2004 17:19

Proszę powiedzcie koledzy co źle zrobiłem z napisami.
Tutaj jest screen do mojego efektu końcowego :(
http://www.tbs.one.pl/napisy.JPG

Pozdrawiam
Raulo

ideJ 02.01.2004 16:28

@woser:
DVDMaestro oferuje tylko jedną paletę dla napisów. Jeśli chcesz mieć oryginalne napisy i polskie to wszystkie muszą mieć tą samą paletę. Zakładam, że oryginalne napisy masz w postaci pliku SON i serii bitmap. Podejrzyj jakie kolory ma tło, obwódka i same litery w jednej z tych bitmap. Trzeba w MaestroSBT ustawić takie same. Można to zrobić zmieniająć klucze kolorów w Rendering/Color keys. Wygeneruj wszystkie potrzebne pliki. Wczytaj do Notatnika wygenerowany przed chwilą plik SON i do drugiego Notatnika plik SON z jednego z oryginalnych napisów (to są zwykłe pliki tekstowe). W tym oryginalnym poniżej linijki SP_NUMBER będzie linijka np taka:
Color ( 0 2 3 1)
W wygenerowanym pliku SON powinna być analogiczna linijka tylko z innymi parametrami. Podmień ją na tą z oryginalnego SON. Teraz po zaimportowaniu napisów do DVD Maestro i wczytaniu pliku SPF wszystkie napisy powinny mieć ten sam kolor. (Plik palety SPF można wczytać w okienku, które sie pokaże po dwu-kliku na dowolnym napisie). Powodzenia.

Tharkan 02.01.2004 12:30

Właśnie odpalam FilmMachine i pojawił się kłopot. Mam CCE w wersji 2.6 a FM potrzebuje 2.5. Czy ktoś posiada wersję cce 2.5? W sieci nie mogłem się doszukać ?

woser 02.01.2004 09:23

Mam pewien problem z napisami zrobilem caly film w DVDMaestro dodam ze dodawalem napisy polskie do filmu DVD wyszlo super tzn. tylko napisy Polskie jednak gdy dodam inne napisy albo przekopiuje same voby do reszty plikow tzn. orginalne menu to po wybraniu napisow sa one na czarno i wlasnie mam problem co z tym zrobic :(((

Posejdonn 31.12.2003 09:39

witam mi tez migalo ac3machine, jak prubowalem zrobic *.ac3 z *.mp3. Ale sciagnalem caly ten pack z progrmamami do obrubki dzwieku ze strony CobraVerde, i all dziala.
Dzieki CobraVerde;)

raulo 29.12.2003 15:45

Cześć CobraVerde
Robię tak jak napisałeś w poradniku ale mam problem
W żaden sposób z żadnego pliku AVI nie mogę wyodrębnić dźwięku.
Zaczyna operację i wywala błąd : http://www.tbs.one.pl/Audio.JPG
Czy wiesz wie jak temu zaradzić ?
Pozdrawiam
Raulo

dodo. 29.12.2003 05:55

Witam wszystkich.

Mam oto taki problem:

Wyciągam Audio z filmu (Underworld, format ac3), ale narazie jest w wav., więc zmieniam programem BeSliced, według instrukcji, rozszeżenie do ac3 i pojawia się przy próbie załadowania do BeSliced owego Audio oto taki komunikat:

BeSplit v0.9b6 by DSPguru.
--------------------------

Logging start : 12/26/03 , 03:33:50.

C:\Documents and Settings\dodo\Pulpit\PROGRAMY DO DVD-R\BeSplitv0.9b6\BeSplit.exe -core( -input E:\PIRACI\BB.wav -fix -logfile C:\DOCUME~1\dodo\USTAWI~1\Temp\BeSliced.txt -type ac3 -output E:\PIRACI\BB_Fixed.ac3 ) -profile( BeSliced v0.3 )

[00:00:00:000] +------- BeSplit -----
[00:00:00:000] | Input : E:\PIRACI\BB.wav
[00:00:00:032] Stream error : Sync found after 58 bytes
[00:00:00:000] | Source Sample-Rate: 48.0KHz
[00:00:00:000] | Channels Count: 5, Bitrate: 448kbps
[00:00:00:000] | Output : E:\PIRACI\BB_Fixed.ac3
[00:00:00:000] +---------------------
[00:00:00:032] Stream error : Sync found after 58 bytes
[01:09:06:464] Stream error : Sync found after 1764 bytes
[02:16:09:184] | Writing E:\PIRACI\BB_Fixed.ac3
[02:16:09:184] +---------------------
[02:16:09:184] Operation Completed !
[00:01:26:000] <-- Process Duration
Logging ends : 12/26/03 , 03:35:16.

Ostatnio robiłem kilka filmów i wszystko było ok. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

CobraVerde 28.12.2003 23:23

muszisz to zrobić wcześniej w MaestroSBT->Rendering: ustaw wielkość na 720x550 i będzie OK

R@dy 28.12.2003 22:38

Zrobiłem wszystko według opisu i udało się ,wszyskto działa bez zarzutu.
Niestety mój stacjonarny odtwarzacz dvd obcina napisy(połowę linni).
Więc moję pytanie w jaki sposób podnieśc trochę napisy do góry ,udało mi się w DVDMaestro podnieść tylko pojedyńcze dialogi ale jak zrobić żeby dało się wszytkie napisy podnieść naraz?
Z góry dziękuję za wszystkie rady.

pozdro,
R@dy

dk75 28.12.2003 11:11

Nie znam programu Sonic Foundry Sound Forge, nawet na oczy nie widziałem - mnie się nie pytaj.
Skoro nie masz SoftEncode (najlepszy, można surround dodać) to możesz bezpośredni z mp3 przerobić przy pomocy ffmpeg:

ffmpeg -hq -i plik.mp3 -ab 192 -ar 48000 -ac 2 -acodec ac3 plik.ac3

wyjasnienie:
ffmpeg - plik exe ffmpeg ;PPPp
-hq - ustawia wysoką jakość ustawień (nie wiem czy to coś daje ale...);
-i plik.mp3 - plik wejściowy który chcesz przerobić. Nie musi to być mp3, ffmpeg obsługuje duża ilośc formatów;
-ab 192 - bitrate pliku wyjściowego. Dla stereo nie ma sensu ustawiać więcej niż 192 gdyż nie powiększy to pasma przenoszenia i tylko miejsce marnuje;
-ar 48000 - częstotliwość pliku wyjściowego;
-ac 2 - ilość kanałów pliku wyjściowego;
-acodec ac3 - wymuszenie użycia kodeka ac3;
plik.ac3 - plik do którego będzie nagrany zakodowany strumień. Rozszerzenie może być dowolne bo format strumienia zosatł wymuszony poleceniem '-acodec ac3' ale jeśli nie poda się rodzaju kodeka to ffmpeg rzopoznaje go po rozszerzeniu nazwy pliku wyjściowego.

Elendir123 27.12.2003 22:26

dobra przerobilem to na wav pcm i co teraz ma program sonic foundry sound forge 6.0 i co mam w nim zrobic w nim chyba sie nie da przerobic na ac3 ..

dk75 27.12.2003 22:12

Okienko DOSa i "ffmpeg <enter>" i masz instrukcję obsługi.
Ale do kodowania ac3 istnieje GUI. Nazywa się - co jest bardzo oryginalne; ffmpegGUI ;PPPp

Elendir123 27.12.2003 21:20

hmm fajnie by bylo jakbym wiedzial jak tego ffmpeg uzywac :)

dk75 27.12.2003 19:12

Cytat:

Napisany przez Elendir123
nie wiesz gdzie tego SonicSoftEncode mozna sciagnac ?:)

Poszukaj na FileMirrors, ale może być taki sam problem jak z DVDMaestro, tzn. nie działające linki.

Ale o ile pamiętam pisałeś, że i na komputerze ci ac3 nie chciało działać. Mi na komputerze bardzo dobrze chodziło ac3 z ffmpeg a z BeSweet nie chciało, co jest dziwne bo dodatkowa biblioteka do kodowania ac3 pod BeSweet jest wycięta z ffmpeg właśnie.
Tylko Pioneer DV-525 nie odtwarzał tak nagranych płytek. Ale potem taki sam problem miałem jak mi się zdefragmentował dysk i zapisywałem płytki na 401S w locie. Po zrobieniu image'u problemy ustał więc to może nie była wina ffmpeg tylko 401S. Jak nie znajdziesz Sonic Foundry Soft Encode to spróbuj ffmpeg i najpierw rób testy na RW - trochę oszczędności zrobisz; i na małym kawałku, np. 5-15min - tu na czasie zaoszczędzisz ;PPPp

Elendir123 27.12.2003 18:12

nie wiesz gdzie tego SonicSoftEncode mozna sciagnac ?:)

dk75 27.12.2003 16:53

Cytat:

Dodam ze audio virtual dumb pokazuje mi jako : FraunHofer IIS MPEG Layer-Codec Layont : 4 chunks data rate 96 kbps

ac3machine to jest GUI do BeSweet którego trzeba mieć zainstalowanego. Dodatkowo BeSweet w pakiecie ma dekoder ac3 ale nie ma kodeka ac3 (przerabia ac3 na inne formaty ale nie koduje do niego). Trzeba sciągnąć kodek ac3 ze strony BeSweet'a.
To raz. (a propo mignięcia ekranem przez ac3machine i nie działanie)

Jakby mimo wszystko ac3machine nie dało pozytywnych rezulataów na playerze stacjonarnym (ja tak miałem na Pioneer DV-525 ale jak tak myslę teraz to wina tego że nagrywałem w locie) to przerób tego mp3 do wave i zakoduj pod SonicSoftEncode a potem napraw przy pomocy BeSliced.
A wave pod BeSweetGUI czy pod ffmpeg ładnie przekonwertujesz z jednego FPS na drugi. Tylko 1GB miejsca potrzeba, albo i czasami więcej (no i NTFS).

Elendir123 27.12.2003 16:04

Dodam ze audio virtual dumb pokazuje mi jako : FraunHofer IIS MPEG Layer-Codec Layont : 4 chunks data rate 96 kbps

Elendir123 27.12.2003 15:46

heh i dalej mam ten problem z dzwiekiem nie moge mp3 przerobic na ac3 - brak dzwieku juz probowalem wieloma sposobami i dalej nic to co kolega wczesniaj jakis wspomnial tez nie poskutkowalo :(
naprawde nie wiem co moge jeszcze zrobic ...

CobraVerde 27.12.2003 13:20

zajrzyj tu: http://www.cobraverde.net/pliki/index_d.htm
znajdziesz tam decoder do podglądu i paczkę "audio" z programami do obróbki dźwięku i zmiany FPS...

Posejdonn 26.12.2003 11:40

Mam jeszcze dwa pytanka, nie dziala mi podglad w spruce maestroDVD, jaka jest tego przyczyna? ewentualnie co trzeba zrobic aby all bylo ok?, a 2 pytanko to czy jest inny program ktory znieni mi frame rate na 25 klatek w pliku dzwiekowym??, bo ac3machine mi nie dziala, mignie raz ekran i to wszystko, a w sonic foundry soft encode chyba nie ma tej opcji, bardzo prosze o pomoc.

Fafer 25.12.2003 23:50

Działa tylko na 2k i xp
Na 98se nie działa chyba że jest jakaś sztuczka której nie znam

Tharkan 25.12.2003 23:41

Witam wszystkich,
jedno krótkie pytanko:
czy DVDMaestro hula tylko od 2k?
Pytam gdyż jestem conieco przywiązany do 98SE i z uwagi na sporą jeszcze niekompatybilność części oprogramowania nie przesiadłem się jeszcze na 2000

Posejdonn 25.12.2003 21:56

dziekuje bardzo bardzo, moze wkoncu dokoncze film:)

dk75 25.12.2003 21:33

DVD.Maestro.2.9.rar na users.pandora.be znalezione na FileMirrors - ściąganie działa...

Posejdonn 25.12.2003 20:54

Cytat:

Napisany przez dk75
Bo pewnie źle szukasz...
Google jest do szuakania informacji, stron www, w news/usenet
Do szukania plików służa przeszukiwarki plików. W Polsce jest to plikoskop a jesli chodzi o adresy na całym świecie to jest najlepszy www.filemirrors.com od GetRighta.
Sprawdzałem przed chwilą i jest tam plik Spruce.DVDMaestro.v2.9.2915a.WinNT2k.zip na serwerze download.cdrsoft.cc

wiem o tym i szukalem ale linki ktore wyszukuje filemirrors nie dzialaja sprawdz sam, no chyba ze u mnie cos jest nie tak, wiec musze szukac dalej, a na google to nic nie ma.

dk75 25.12.2003 20:48

Bo pewnie źle szukasz...
Google jest do szuakania informacji, stron www, w news/usenet
Do szukania plików służa przeszukiwarki plików. W Polsce jest to plikoskop.pl, a jeśli chodzi o adresy na całym świecie to najlepszy jest www.filemirrors.com od GetRighta.
Sprawdzałem przed chwilą i jest tam plik Spruce.DVDMaestro.v2.9.2915a.WinNT2k.zip na serwerze download.cdrsoft.cc

Posejdonn 25.12.2003 19:46

sorki ze zawracam wam glowe ale prosze o jakis link do sciagniecia DVDMaestro, bo juz sil nie mam:/ naprawde trudno jest go znalezc.

Fafer 23.12.2003 18:00

Cytat:

jakrobie : wyodrebniam wava z avi pozniej zamieniam na mp3 i w besclied daje na fix file pozniej w ac3machine przerabiam to na ac3 , proboowalem z framerate zamieniac innym programem niz ac3machine ale to tez nic nie dalo zreszta jakis dzwiek chyba powinien byc wogole jesli by chodzilo o zamiane 44000 na 48000

Save wav w virtual dubie jest mylące. Virtualdub poprostu zapisuje dzwięk do osobnego pliku zakodowany w taki sam sposób jak był w oryginale (jesli mamy w dubie zaznaczoną opcje Audio -> direct stream copy).
Więc robimy tak:
Otwieramy File -> Save wav...
Wybieramy typ pliku Zapisz jako typ -> All Files ( *.* )
Wpisujemy nazwę pliku np Swat.mp3
Odpalamy ac3 machine
Otwieramy nasz Swat.mp3
Ustalamy parametry i plik wynikowy np Swat.ac3
i po paru minutach mamy gotowy pliczek
Wesołych Świąt

Elendir123 23.12.2003 00:09

no dobra to jeszcze sie zapytam o dziwek nie wiem chyba o tym pisalem ale .. moze bylo nie zauwazone :)
Chodzi o to jak mam w filmi dzwiek w mp3 to pozniej jak to przerobie na ac3 to wogole dzwieku nie ma ani w maestro ani w dvdlab..
Przerabiam dokladnie tak jak napisal w swoim artykule cobra-verde kiedys , robilem to juz tysiac chyba razy i zawsze ten sam efekt zero dzwieku...
jakrobie : wyodrebniam wava z avi pozniej zamieniam na mp3 i w besclied daje na fix file pozniej w ac3machine przerabiam to na ac3 , proboowalem z framerate zamieniac innym programem niz ac3machine ale to tez nic nie dalo zreszta jakis dzwiek chyba powinien byc wogole jesli by chodzilo o zamiane 44000 na 48000 ...
mysle ze to ac3machine moze miec jakis zly kodec czy moze sam program jest walniety nie wiem , acha i jak przerobionego ac3 uruchomie w windows media player albo winampie to dzwiek jest tylko nie ma go wlasnie w dvdlab i maestro (codeci do maetro tez wgralem) ..... :)

ideJ 22.12.2003 22:51

geee.. ludzie.. proszę... nie załamujcie mnie.... a zresztą święta idą...
mamy dwa pliki cd1.txt i cd2.txt
ostatnia linijka pliku cd1.txt :
{89151}{89187}Masz rację.
pierwsza linijka cd2.txt:
{10}{148}Zapamiętam was!
(to jest format mDVD więc liczby w {} są numerem klatki). Zakładam, że oba teksty następują po sobie bez żadnej przerwy. Więc tekst w drugim pliku trzeba przesunąć o 89187. No to matematykę mamy za sobą. Uruchamiamy teraz SubEdit'a i wczytujemy plik cd2.txt. Z menu Napisy wybieramy Przesuń czas napisów. Podajemy poprawne fps i w części Przesunięcie w pole "Klatek" wpisujemy wyliczoną wcześniej liczbę. No i to by było na tyle...
(połączenie plików w jeden też opisać? czy dacie sobie radę? ;) W Subtitle Workshopie będzie podobnie....

Wesołych Świąt życzę!

dk75 22.12.2003 22:38

heh... to na szczęście nie do mnie...
Subtitle workshop nie używałem, nie używam... a czy będę? to jedynie Phytong wie... ;PPPp
Napisy obrabiam w innych programach.

Elendir123 22.12.2003 21:10

No wlasnie jakbys byl tak wpaniałomyslny to wytłumacz nam na przykladzie subtine workshop :)

dk75 22.12.2003 17:45

ideJ, skoro już się wziąłeś za posadę encyklopedii to teraz wytłumacz kolegom o co chodzi z "przesunięciem" i czy robi się to przed czy po połączeniu plików

Bo ja bym nie miał siły ;PPPp

ideJ 22.12.2003 16:51

@Elendir123:
Czas w tym drugim pliku musisz przesunąć o (co najmniej) czas ostatniego napisu z pierwszego pliku (można to zrobić SubEdit'em albo Subtitle Workshop'em, pewnie jeszcze parę innych programów się znajdzie)
Jeślli masz np angielskie napisy i choć trochę znasz ten język to spróbuj znaleźć pierwszy napis z drugiego pliku w oryginalnych napisach i w ten sposób będziesz miał dokładną wartość przesunięcia.

Elendir123 21.12.2003 17:06

jeszcze sie zapytam tylko - nie raz mam taki mały problem jak divix jest w mp3 to jak przerabiam go na ac3 nie ma gdzwieku pozniej zupelna cisza .. nawet filmmaker jak mi to przerabia to tez jest cisza ...

qdlaty7 21.12.2003 00:26

Jedno pytanie jakie kodeki najlepiej wrzucic zeby nie miec problemow w nandubie przy konwersji ? jakis kodek pack jakbyscie polecili :)

Elendir123 20.12.2003 18:57

a ma ktos moze napisy do Kill bila (tej wersji 2cd) i gangi nowego yorku (tez 2cd) przerobione do tej wersji dvd ?

Elendir123 20.12.2003 18:53

No chodzi mi np jak mam divixa na 2 cd to napisy sa tez 2 czesciowe i zazwyczej ta druga czesc leci od nowa - tzn nie jest to nastepny czas czyli .1.20.00 tylko 00.00.05 czy jakos tak i jak to poalczyc zeby bylo w jednej calosci - nie wiem jak ci to opisac:)

ideJ 20.12.2003 14:22

@tytusdezoo:
Zajrzyj na stronę z mojego sig'a. Na ostatniej stronie teksty o dokładaniu napisów masz rozwiązanie (hint: IfoUpdate)

@Elendir123:
a coś bliżej? Tekst, który wziąłeś był w dwóch plikach? Jeśli tak to po prostu musisz znaleźć odpowiednie przesunięcie dla drugiego pliku (np porównując czasy z tymi z angielskich napisów). Jeśli napisy były w jednym pliku to musisz podać trochę informacji o tym co i jak robiłeś... Zerknij na stronę z mojego sig'a może tam znajdziesz jakąś podpowiedź.

Elendir123 20.12.2003 14:04

..

Mam problem z laczeniem napisow moze ktos mi pomoc ?
Tzn. nie wiem jak je polaczyc tak zeby po polowie filmu sie nie rozlazily - mozna jakos to tak zrobic ?

tytusdezoo 20.12.2003 12:46

mam pytanie : jeżeli dodałem do filmu DVD polskie napisy, a chciałbym ten film z menu które było wczesniej, jak to zrobic???

marcin2500 18.12.2003 17:04

skad wziasc spruce dvd maestro 2.9
nigdzie nie moge go znalezc podajci mi dokladny adres strony z ktorej mozna go sciagnac lub przeslijcie mi na poczte marcin2500@op.pl

CobraVerde 18.12.2003 15:47

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo
Jeżeli to możliwe prosiłbym o dokładniejszy opis (jaki program,ustawienia,itp.)

wszystko jest na forum i w poradniku divx->dvd, wystarczy odrobina wysiłku i sobie poradzisz...

tytusdezoo 18.12.2003 15:34

Jeżeli to możliwe prosiłbym o dokładniejszy opis (jaki program,ustawienia,itp.)

CobraVerde 18.12.2003 14:19

Cytat:

Ponawiam swoją prośbę w sprawie dodawania napisów do filmu dvd ( czyli plików vob , nie *.mpv). Oraz zmianę systemu kodowania ( gdyż mój telewizor JVC w NTSC ma 50Hz , a PAL 100Hz)

musisz rozbić voby na audio i video, przygotować napisy i wszystko połączyć w pogramie do authoringu w nowe DVD (np. DVDMaestro).
o konwersji NTSC na PAL poczytaj sobie na forum Doom9.org ale tak jak pwiedziałem wcześniej nie jest to prosta sprawa bo oprócz zmiany rodzielczości obrazu trzeba zmienić FPS z 29.9 na 25 a to stwarza wiele problemów...

tytusdezoo 18.12.2003 14:11

Ponawiam swoją prośbę w sprawie dodawania napisów do filmu dvd ( czyli plików vob , nie *.mpv). Oraz zmianę systemu kodowania ( gdyż mój telewizor JVC w NTSC ma 50Hz , a PAL 100Hz)

CobraVerde 18.12.2003 10:01

Cytat:

Mam dwa pytania i proszę o odpowiedź:
1.Jak dodac napisy do płyty do gotowego filmu dvd???
2.Jak zmienić system kodowania istniejącej już płyty DVD np.NTSC->PAL

1. tak samo jak do filmu przerobionego z divx
2. a po co ?

CobraVerde 18.12.2003 09:31

Cytat:

Napisany przez neko1
ps. Czy mógłby ktoś w końcu zamieścić ten plik do dvdmastera, aby można go było sobie ściągnąć, a nie ciągle komuś zawracać głowę? Sam ściągnąłem wszystkie możliwe programy, ale tego dodatku, aby mieć podgląd, nie mogłem znaleźć...
Proszę więc o zamieszczenie go w załączniku, prawdopodobnie to mały pliczek i nie będzie zaśmiecania i tak bardzo długiego postu, ciągłymi prośbami o ten plik.

tu są pliki: http://www.cobraverde.net/pliki/index_d.htm
postaram się tam umieścić więcej potrzebnych plików - narazie jestem w trakcie budowania strony...

tytusdezoo 18.12.2003 08:57

Mam dwa pytania i proszę o odpowiedź:
1.Jak dodac napisy do płyty do gotowego filmu dvd???
2.Jak zmienić system kodowania istniejącej już płyty DVD np.NTSC->PAL

neko1 15.12.2003 13:00

Cytat:

Napisany przez Fafer
Zmień w skrypcie avs
linijke
AviSource("c:\film.avi" )
na
AviSource("c:\film.avi",FALSE)
i dodaj przed ConvertToYuy2()
taką linijke AddAudio()

Otworz skrypt W np Windows playerze i zonacz czy jest ok

Dzwięk przerób Ac3Machine i Besweetem

O to chodzi, że dźwięk dał się normalnie odtwarzać i nie widziałem żadnych problemów. Przerabiałem go cooleditem, Ac3Machine i Besweetem, w różnych kolejnościach i na różne sposoby. Próbowałem kilku innych programów.
Wczoraj udało się przy pomocy Super DVD Creatora 5.05 po prostu przerobić go bez żadnego problemu...

EDIT: za bardzo się pospieszyłem. Film co prawda przerobił, ale dźwięk jest nie do zniesienia, charczy itd.
Próbowałem zrobić to Twoją metodą, ale po zmianie tych skryptów, w ogóle nie chce mi go wczytać.
Powoli się załamuję, bo próba rozgryzienia tego filmu, to kilka dni po kilka godzin czytania, kombinowania... dlaczego akurat tak pechowo trafiłem z pierwszym filmem? Mam nadzieję, że z innymi pójdzie łatwo, ale i tak nie ruszę żadnego, dopóki nie przejdę przez tego...

ps. Czy błąd może powodować to, że avika puszczam ciągle z dźwiękiem, choć w opisie jest, aby zapisać go bez dźwięku? (Nandub)
ps. Czy mógłby ktoś w końcu zamieścić ten plik do dvdmastera, aby można go było sobie ściągnąć, a nie ciągle komuś zawracać głowę? Sam ściągnąłem wszystkie możliwe programy, ale tego dodatku, aby mieć podgląd, nie mogłem znaleźć...
Proszę więc o zamieszczenie go w załączniku, prawdopodobnie to mały pliczek i nie będzie zaśmiecania i tak bardzo długiego postu, ciągłymi prośbami o ten plik.

jezak 15.12.2003 08:32

Cytat:

Napisany przez Fafer
Co do Film Machine to mam kilka pytań:
1. Czy przerobi film który był na więcej niż jednej płycie?
2. Jesli tak to jak wtedy radzi sobie z napisami? Czy je połączy właściwie.
3. Czy sam zmieni FPS napisów z 23.976 na 25.
4. Co gdy film na 2 płytach ma zakładki (część filmu jest na jednej i drugiej płycie).?
5. Czy poprawia za długie linie napisów? Jak?

Przy przerabianiu filmu divx na DVD najtrudniejsza i najpracowitsza rzeczą jest połączenie napisów zmienienie ich FPS i poprawienie ew błędów reszta w zasadzie idzie automatycznie i nie nastręcza wielkich problemów.

1.2.4 Ponieważ Film Machine z założenia jest maksymalnie prosty, więc wczytać można tylko konkretny plik wideo. Dlatego myślę, że w przypadku filmów dwupłytowych trzeba najpierw połączyć pliki.

3. Po otwarciu pliku wideo Film Machine wyświetla szczegółową informacją na temat kodeków, bitrate oraz FPS (coś ala File Information w VirtualDub). Przerabiając napisy w Subripperze wystarczy wybrać wymagany FPS i po temacie, faktem jest jednak że trzeba zwrócić na to uwagę.

5. Jeśli chodzi o za długie napisy, to w filmie który przerabiałem nie było tego problemu. Muszę na próbę odpalić coś w tym temacie do przetestowania.

Fafer 15.12.2003 05:52

Zmień w skrypcie avs
linijke
AviSource("c:\film.avi" )
na
AviSource("c:\film.avi",FALSE)
i dodaj przed ConvertToYuy2()
taką linijke AddAudio()

Otworz skrypt W np Windows playerze i zonacz czy jest ok

Dzwięk przerób Ac3Machine i Besweetem

neko1 15.12.2003 00:43

Próbuję przerobić z divixa Sami Swoi na dvd. Wszystko byłoby ok, ale mam problem z dźwiękiem i nie mogę za nic tego rozgryźć. Próbowałem już każdego z wyżej wymienionych programów i efekt jest ciągle ten sam.
Mp3 jest 25/s i 48000, czyli niby nie trzeba niczego konwertować.
Efekt jest taki, że po kilku minutach wywala mi taki komunikat w TMGEncoder DVD Author:
Kilka minut filmu jest z obrazem i dźwiękiem, a potem mam już tylko czarny obraz na którym właśnie jest ten komunikat:
ACM reported error on audio decompress (200)
Próbuję to rozgryźć od kilku dni i dalej nic... może ktoś z fachowców to rozgryzie...

Fafer 15.12.2003 00:40

Co do Film Machine to mam kilka pytań:
1. Czy przerobi film który był na więcej niż jednej płycie?
2. Jesli tak to jak wtedy radzi sobie z napisami? Czy je połączy właściwie.
3. Czy sam zmieni FPS napisów z 23.976 na 25.
4. Co gdy film na 2 płytach ma zakładki (część filmu jest na jednej i drugiej płycie).?
5. Czy poprawia za długie linie napisów? Jak?

Przy przerabianiu filmu divx na DVD najtrudniejsza i najpracowitsza rzeczą jest połączenie napisów zmienienie ich FPS i poprawienie ew błędów reszta w zasadzie idzie automatycznie i nie nastręcza wielkich problemów.

Koris 14.12.2003 23:47

mam problem z cce. Wersja 2.50 avisynth 2.07 - i oczywiście komunikat "program wygenerował błąd i zostanie zamknięty...". Ok przeżyłem to , użyłem tmpgenc, poszło wrzuciłem wszystko do maestro uruchamiam podgląd i... "program wygenerował błąd i zostanie zamknięty...". Co jest grane???

jezak 13.12.2003 22:44

Metoda przedstawiona przez CobraVerde jest w porządku, wymaga jednak sporo pracy dla osiągnięcia efektu końcowego - to jakby nie patrzyć niewielki skrypt, używając terminologii akademickiej.
Plik wynikowy jest bardzo dobrej jakości, jednak przy jego generowaniu trzeba ominąć sporo ukrytych pułapek.
W sierpniu Jabba the Hutt pisał o programie FilmMachine:

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt
Program, który ma prosto zamieniać DIVX na DVD, ma chyba dopiero powstać. Ma to być Film Machine (kolejna jego wersja, obecnie zamienia Divx na SVCD).
Jabba

Aktualnie dostępna wersja FilmMachine o numerze 0.9.9.0 + update 0.9.9.2 zamienia DIVX na DVD po kliku kliknięciach myszką :)
Jakość przykładowego przerobionego filmu jest bardzo dobra (FilmMachine używa CinemaCraftEncoder), ponadto obsługuje on napisy w formatach *.srt, *.ssa, *.smi i *.sub.
W programie instalacyjnym nie ma jedynie CinemaCraftEncoder. Ponadto można się dodatkowo zaopatrzyć np. w Subrippera do przerobienia napisów z formatu MicroDVD.
Jednym z nielicznych ustawień jest format obrazu.
Odpalenie konwersji zajmuje dosłownie minutę, później to już oczywiście kwestia sprzętu :) . Program robi wszystko "jednym tchem" bez jakichkolwiek zwiech.

Niestety jak w każdym automacie jest kilka minusów:
- nie ma wpływu na napisy (standardowo są białe, wystarczającej wielkości),
- stworzony film nie ma menu, jadnak co istotne nadaje się bezpośrednio do wysmażenia (nad menu zawsze można popracować),
- automatycznie dobierana jest liczba chapterów - w moim testowanym filmie zostały utworzone 33,
- przeróbka filmu wymaga min. 10 GB na dysku

Uważam, że dla bardziej dociekliwych metoda przedstawiona przez CobraVerde jest lepsza, jednak dla szukających prostego programu, który wszystko zrobi automatycznie i z dobrą jakościa program na pewno mogę polecić.

Fafer 11.12.2003 22:33

Tak "StarGate.avi.avs" ale nie lepiej bylo sprawdzic zamias pisaćnowego posta :)

Metal_Azo 11.12.2003 22:17

Cytat:

Napisany przez Fafer
Najpierw sprawdz czy masz dobry skrypt otworz go w np Windows Playerze

Nie rozumiem. Co mam odtworzyć w media playrze?
Chodzi o plik "StarGate.avi.avs"
Może coś bliżej?

Fafer 11.12.2003 20:12

Najpierw sprawdz czy masz dobry skrypt otworz go w np Windows Playerze

Metal_Azo 11.12.2003 08:18

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
a jaki masz system operacyjny ?

Działam na windzie XP.

CobraVerde 10.12.2003 21:58

a jaki masz system operacyjny ?

donvit 10.12.2003 11:14

Cytat:

Napisany przez Metal_Azo
Właśnie te wersje mam zainstalowane.

Hmm...

Metal_Azo 10.12.2003 06:28

Cytat:

Napisany przez namor
prawdopodobnie masz złą wersje AviSynth lub CCE spróbuj takiego połączenia CCE2.50 i AviSynth2.07 powinno zadziałać

Właśnie te wersje mam zainstalowane.

namor 09.12.2003 22:44

prawdopodobnie masz złą wersje AviSynth lub CCE spróbuj takiego połączenia CCE2.50 i AviSynth2.07 powinno zadziałać

Metal_Azo 09.12.2003 21:29

Witam wszystkich.
Po paru dniach czytania forum i szukania potrzebnego softu, który oczywiście znalazłem na stronach oraz dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów, dziś właśnie zasiadłem do tworzenia mojego pierwszego filmu.
Zacząłem to o godzi 16 no i teraz mam dość. Już mnie oczy bolą od czytania i szukania odpowiedzi. Więc postanowiłem poprosić kogoś życzliwego, może mi pomoże.
Otóz - walczę z filmikiem, StarGate DC.
Zgodnie z instrukcja CobraVerde (Chawała mu za to) zacząłem dziś działać.
Najpierw Nandub - tu nie było problemu
Później FitCD - tu też bezproblemowo
I zaczęło się Kodowanie mpeg2
Odpaliłem Cinema Craft Encoder i wczytałem mój skrypt StarGate.avi.avs
Były problemy z wczytaniem, ale posty na pierwszych stronach pomogły mi.
Więc załadowałem, ustawiłem jak bozia przykazała(prawa mysz na pliku - Edit, Video itd zgodnie z instrukcja.
I nadszedł czas prawdy.
Wciskam Encode i cóż CCE rozpoczyna Transcoding. I po paru minutach:
Wystąpił problem z aplikacją C.C.E. SP i zostanie ona zamknieta, blablabla i tak dalej i na tym koniec kodowania.
Kombinowałem na wiele sposobów, odinstalowałem, zainstalowałem bez rezultatu.
Pomóżcie biednemu.

donvit 08.12.2003 20:39

Cytat:

właśnie - i dlatego to kiepska alternatywa dla DVDMaestro...

O kurde !! Faktycznie zapomniałem o tym. Podszedłem do sprawy nieco egoistycznie, bo ja niestety nie robię napisów (nie są mi poprostu potrzebne) i dlatego tak wyszło. Przepraszam. Faktycznie nie jest to do końca dobra alternatywa, ale program jest świetny.
Pozdro.

CobraVerde 08.12.2003 19:05

Cytat:

Napisany przez ideJ
Jeśli się nie mylę to DVDLab nie obsługuje napisów.

właśnie - i dlatego to kiepska alternatywa dla DVDMaestro...

ideJ 08.12.2003 18:34

Jeśli się nie mylę to DVDLab nie obsługuje napisów.

donvit 08.12.2003 18:05

Cytat:

Napisany przez Czarli12
Muszę przyznać że ze znalezieniem DVD Maestro w necie miałem sporo kłopotu, ale bezproblemowo można go znaleźć (zresztą chyba wszystko co jest potrzebne do przeróbki DivX na DVD) np. na "Osiołku".

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i chylę czoła przed autorem tutoriala.

DVD Maestro cięzko znaleźć, bo firma Spruce wycofała się z jego aktualizacji kosztem tego samego programu ale na platformę Mac`a. DVD Maestro z powodzeniem zastąpił DVD Lab w wersji 1.3 w tej chwili.
Pozdro.

Czarli12 08.12.2003 16:30

Muszę przyznać że ze znalezieniem DVD Maestro w necie miałem sporo kłopotu, ale bezproblemowo można go znaleźć (zresztą chyba wszystko co jest potrzebne do przeróbki DivX na DVD) np. na "Osiołku".

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i chylę czoła przed autorem tutoriala.

donvit 07.12.2003 17:03

Nie no !!!. Całkiem niedawno dziwiłem się pewnym reakcjom na tym cudownym Forum. Ale teraz to i ja nie mogę. Słuchaj chłopie -->slawo59: niecałe trzy tygodnie mialem ten sam problem co Ty i znalazłem każdy program, o którym wspomniano w tym jakże pomocnym tutorialu. Powtarzam: KAŻDY !. I wcale nie jestem alfą i omegą w posługiwaniu się Google. Wykorzytaj rozum, bo głową ściany nie rozwalisz. Nie cuduj, tylko weź się za szukanie. A na przyszłość jak chcesz coś wiedzieć, to zapytaj, poproś, a nie wal z grubej rury, bo na chamstwo odpowiada się chamstwem. Nikt tu drugiego policzka nie nastawia, jak jedna z poczytniejszych książek uczy. Jesteśmy tu po to, by pomagać. Jak tego nie rozumiesz to znajdź sobie inny trawnik. I choć wielu tutaj fajnych ludzi będzie mi się dziwić, to chętnie Ci pomogę znaleźć to czego potrzebujesz. Na dole masz moje GG.
Zdrówka dla wszystkich.

slawo59 07.12.2003 12:56

Cytat:

i to jest to 50% ??? i dlatego się awanturujesz ???
nie jesteś ślepy tylko arogancki i leniwy... wystarczyło zapytać , przejrzeć Doom9, skorzystać z Googla itd[/B]

Nie to nie. Dzięki za info.
Arogancki i leniwy to ja nie jestem.
A co do zapytania - to pytałem. Przejrzałem post po poście i nie znalazłem.
Przejrzałem Doom9 oraz Filemirrors oraz inne wyszukiwarki.
Google - wiem co to jest wyobraź sobie. Tam też szukałem i nie znalazłem.

Cytat:

proszę, żeby nikt nie pomagał slawo59 w znalezieniu DVDMaestro - może go to czegoś nauczy...

Ale skoro tak piszesz - to niech tak będzie.

Powiem tak - przepraszam wszystkich których w jakiś sposób uraziłem.

A nawiasem mówiąc to chyba nie jest forum dla osób które nie wiedzą jak to zrobić, tylko forum dla wyrozumialców, którzy wiedzą już wszystko, i chcą pokazać jacy to są mądrzy.

Niech wam tak będzie. Sam dojdę do tego, bez waszej pomocy. Są jeszcze inne fora z tym związane.
Pozdrawiam wszystkich

dk75 07.12.2003 12:29

A ja myślę Cobra że jesteś za dużym optymistą i za bardzo wierzysz w ludzi... ;PPPp

CobraVerde 07.12.2003 11:12

Cytat:

Napisany przez slawo59
Tak się składa że nie mogę nigdzie namierzyć Spruce DVDMaestro 2.9.,
Może ja qwa ślepy jestem ale nie mogę tego znaleźć.

i to jest to 50% ??? i dlatego się awanturujesz ???
nie jesteś ślepy tylko arogancki i leniwy... wystarczyło zapytać , przejrzeć Doom9, skorzystać z Googla itd.

proszę, żeby nikt nie pomagał slawo59 w znalezieniu DVDMaestro - może go to czegoś nauczy...

tomek__w 06.12.2003 23:19

50 % programów o których piszecie nie można znaleźć ...

a tak sie glupio sklada ze z tej strony mam 100% wszystkich programow potrzebnych do przerobki divx na dvd wedlug poradnika.

CobraVerde 06.12.2003 22:36

Cytat:

Napisany przez slawo59
Jak nie masz nic do powiedzenia to lepiej nic nie mów.
Wejdź sobie na tę stronkę i popatrz.
Czy ty myslisz że tam nie szukałem?. Szkoda gadać.
I nie obrażaj psiego zycia bo Ci pieski krzywdę zrobią.

zamiast marudzić powiedz czego nie możesz znaleźć...

tomek__w 06.12.2003 20:58

skad ty jestes ???
kompletny brak slow na takich "krytykow" psia mac
http://www.doom9.org/software2.htm

donvit 02.12.2003 21:51

Pomogło. Zmieniłem SR za pomocą Cool Edit Pro. AC3Machine połknął tym samym przynętę i wypluł długo oczekiwane AC3. Po raz kolejny wielkie dzięki za pomysł :)

CobraVerde 30.11.2003 16:34

Cytat:

Napisany przez donvit
Tak przy pierwszym filmie nie miałem z nim problemów. A Sampling Rate na 48 000 Hz zmieniam dopiero przy AC3Machine.

zmień SR przed wrzuceniem do AC3Machine, za pomocą jakiegoś dobrego programu np. GoldWave albo CoolEdit Pro. może pomoże... i na pewno jakość dzwięku będzie lepsza, bo BeeSweet raczej kiepsko robi resampling...

donvit 30.11.2003 16:00

Cytat:

a wcześniej AC3Machine działało ci dobrze ? i zmieniasz wcześniej Sampling Rate na 48000 Hz ?
poza tym AC3Machine jest dosyć kiepski szczególnie jeżeli chodzi o jakość dżwięku - o niebo lepsze efekty daje użycie zawodowego programu Sonic Foundry Vegas Video 4 +DVD, ma on za***isty encoder Dolby Digital...

oczywiście nie musi być AC3 - ja czasem wrzucam do DVDMaestro nieskompresowany dzwięk w formacie *wav (PCM) czyli potem mam na DVD audio LPCM jak najbardziej zgodne ze standardem i pod względem jakości nie gorsze od AC3 - tyle że taki plik zajmuje sporo miejsca...

p.s. na DVD audio może być jeszcze w formacie Mpeg (mp1 i mp2) ale nie mp3...

Tak przy pierwszym filmie nie miałem z nim problemów. A Sampling Rate na 48 000 Hz zmieniam dopiero przy AC3Machine. A co do Sonic Foundry, to nie mam tego softu (narazie). Z formatów dzwięku akceptowalny jest jeszcze AAC mackintosha.

CobraVerde 30.11.2003 15:31

Cytat:

Napisany przez donvit
He, a ja mam z kolei inny problem. Z pierwszym filmem było wszystko OK. Ale przy drugim stanąłem w miejscu. Wyekstrachowałem mianowicie ścieżkę audio z divx`a, zmieniłem jej rozszerzenie na *.mp3 i przeciągnąłem do BeSliced klikając "fix". W rezultacie mam fixed *.mp3 file, ale jak go wczytuję do AC3Machine, ustawiam wszystkie parametry tak jak w tutorialu i klikam na "Give Me AC3" to okienko BeSweet wyskakuje dosłownie na ułamek sekundy i zaraz samo się zamyka i nie daje mi żadnego pliku AC3. Dodam tylko,że pierwotna ścieżka dżwiękowa to Frauhofer IIS MPEG Layer3 Codec o Sampling Rate 44100 Hz. I jeszcze jedno pytanie do p. Cobra [:)]: Czy to koniecznie musi być AC3 ? Czy nie może zostać MP3 lub np. AAC ?
Pozdro

a wcześniej AC3Machine działało ci dobrze ? i zmieniasz wcześniej Sampling Rate na 48000 Hz ?
poza tym AC3Machine jest dosyć kiepski szczególnie jeżeli chodzi o jakość dżwięku - o niebo lepsze efekty daje użycie zawodowego programu Sonic Foundry Vegas Video 4 +DVD, ma on za***isty encoder Dolby Digital...

oczywiście nie musi być AC3 - ja czasem wrzucam do DVDMaestro nieskompresowany dzwięk w formacie *wav (PCM) czyli potem mam na DVD audio LPCM jak najbardziej zgodne ze standardem i pod względem jakości nie gorsze od AC3 - tyle że taki plik zajmuje sporo miejsca...

p.s. na DVD audio może być jeszcze w formacie Mpeg (mp1 i mp2) ale nie mp3...

donvit 30.11.2003 14:48

He, a ja mam z kolei inny problem. Z pierwszym filmem było wszystko OK. Ale przy drugim stanąłem w miejscu. Wyekstrachowałem mianowicie ścieżkę audio z divx`a, zmieniłem jej rozszerzenie na *.mp3 i przeciągnąłem do BeSliced klikając "fix". W rezultacie mam fixed *.mp3 file, ale jak go wczytuję do AC3Machine, ustawiam wszystkie parametry tak jak w tutorialu i klikam na "Give Me AC3" to okienko BeSweet wyskakuje dosłownie na ułamek sekundy i zaraz samo się zamyka i nie daje mi żadnego pliku AC3. Dodam tylko,że pierwotna ścieżka dżwiękowa to Frauhofer IIS MPEG Layer3 Codec o Sampling Rate 44100 Hz. I jeszcze jedno pytanie do p. Cobra [:)]: Czy to koniecznie musi być AC3 ? Czy nie może zostać MP3 lub np. AAC ?
Pozdro

CobraVerde 30.11.2003 00:03

Cytat:

Napisany przez Ryek
Panowie, panowie po co jakies kombinacje z rodzielczoscia dla TV 16:9 i 4:3
Nie lepiej zakodowac film jako anamorficzny jako 16:9 - wtedy na 4:3 TV i na 16:9 TV jest wpozatku nie trzeba sie martwic o znieksztalcony obraz.
Ok wiec do rzeczy. Dla filmow 4:3 (pelnoekranowe) oczywiscie kodujemy MPEG2 4:3, ale dla pozostalych tzn 1.85:1 oraz 2.35:1 juz jako MPEG2 16:9 z tym ze ustawiamy taka rozdzielczosc w skrypcie:

dla 2.35:1 - bez czarnych pasow bedzie to 720x436 - teraz tylko dadac pasy z gory i z dolu po 70 pikseli i bedziemy mieli 2.35:1 anamorficzne

dla 1.85:1 - bez czarnych pasow bedzie to 720x576 - nie dokladany nic pasow i mamy anamorficzne 1.85:1

Prawda ze proste i bez znieksztalcen?
Wystarczy se popatrzec w WinDVD oraz na stacjonarnych odtwarzaczach.
Oczywiscie nie zapominac ustawic przy kodowaniu w CCE na DAR 16:9 (hehe powtazam sie )

Pozdro,
RyEk

hehehe :D świetny pomysł ale miało by to sens jakby wszystkie divxy miały standardowe AR czyli dokładnie 1.85 albo 2.35. ale niestety tak nie jest bo większość (szczególnie DVD Screenery) jest w czasie kodowania poddawana różnemu croppingowi, więc w zależności od "wydania" mamy filmy z AR w przedziale od 1.6 do 2.5.
jak masz np. film 544x304 (AR 1.789) to zastosowanie twojej metody spowoduje, że będzie on zbyt rozciągnięty - o 40 pix. a to już widać na ekranie... próbowałem już robić filmy z anamorficznym AR (FitCD ma taką opcję) ale ze względu na bardzo różne wymiary obrazu w divxach dałem sobie siana bo wyliczenie "ręcznie" rozmiaru trwa tylko chwilę i daje najlepsze efekty...

Ryek 29.11.2003 23:28

Panowie, panowie po co jakies kombinacje z rodzielczoscia dla TV 16:9 i 4:3
Nie lepiej zakodowac film jako anamorficzny jako 16:9 - wtedy na 4:3 TV i na 16:9 TV jest wpozatku nie trzeba sie martwic o znieksztalcony obraz.
Ok wiec do rzeczy. Dla filmow 4:3 (pelnoekranowe) oczywiscie kodujemy MPEG2 4:3, ale dla pozostalych tzn 1.85:1 oraz 2.35:1 juz jako MPEG2 16:9 z tym ze ustawiamy taka rozdzielczosc w skrypcie:

dla 2.35:1 - bez czarnych pasow bedzie to 720x436 - teraz tylko dadac pasy z gory i z dolu po 70 pikseli i bedziemy mieli 2.35:1 anamorficzne

dla 1.85:1 - bez czarnych pasow bedzie to 720x576 - nie dokladany nic pasow i mamy anamorficzne 1.85:1

Prawda ze proste i bez znieksztalcen?
Wystarczy se popatrzec w WinDVD oraz na stacjonarnych odtwarzaczach.
Oczywiscie nie zapominac ustawic przy kodowaniu w CCE na DAR 16:9 (hehe powtazam sie )

Pozdro,
RyEk

gevrey 28.11.2003 08:48

dziekuje bardzo juz mam (cholera wczesniej nemoglem z tamtad sciagnoc a teraz poszlo)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:37.