![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Dobry czy nie jakos mnie nie przekonuje. Mazy mi sie cos wszystko w jednym - wczytuje avi, wczytuje txt ustawiam odpowiedni bitrate i proporcje - zostawiam kompa na noc a rano mam gotowy obraz do nagrania :))) ehhh to by byl ideal. A nie 50 programow, kazdy etap autoringu w innym :((( Co do ripowania i autoringu to sie nie zgodze. Owszem na zachodzie tak ale u nas z tego co widze po znajomych to 90% DVD powstaje z kilku dyskowych divXow. Coz malo kto ma wiekszy zbior DVD za to divX jest powszechny :) Nie mowiac juz o nowosciach. Ciekawe ile osob na forum ma oryginalny DVD z np powrotem krola... |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Pomozcie bo zaraz chyba wyjde na ulice strzelac do ludzi ;) PS A nie ma jakiegos sensowniejszego programu? Najlepiej takiego co robi co mu sie kaze a nie to co mu sie zachciewa. Najwiecej progsow jest do zrzucania z DVD na DVDr - paranoja jakas, mam wrazenie ze i tak wiekszosc ludzi robi filmy z DivX jako najbardziej dostepnych. PS Przepraszam wszystkich urazonych tonem mojej wypowiedzi - krew mnie poprostu juz zalewa - cale kodowanie to pikus przy tych *.* napisach... OK, JUZ NIEAKTUALNE. Przeoczylem informacje o zwroceniu uwagi na czas przy napisach - standardowo Maestro ustawil start na 06 sekunde i to powodowalo wczytywanie napisow od polowy (Bog raczy wiedziec dlaczego tak). Cos mi mowi ze pozegnam ten program mozliwie szybko :) jakos wyjatkowo problematyczny. Pozdrawiam! |
do philipsa 737 nie dodają żadnego programu ;) Philips z dostępnym obecnie firmware'm (4.1.26) czyta napisy z plików w formacie SAMI (.smi) i SRT. Nie wyświetla polskich znaków diakrytycznych. Konwersji do formatu .srt można dokonać najnowszą wersją SubEdit Player'a bądź Subtitle Workshop'em.
|
A JAKI FORMAT NAPISÓW DAJESZ NA PŁYTKĘ Z divX???
mOŻLIWE ZE BEDZIE DZIAŁAŁO Z*.SRT!!! |
mam pytanko zakupiłem dvd philips 737 czy jest do tego jakis program który czyta napisy bez wklejania do filmu.używałem dvdrip ale wychodzi mi zbyt duzo plytek
|
Ludzie troszke pracy i wszystko sie znajdzie ja w ciągu 2 dni znalazłem wszystkie potrzebne programy do przerabiania Divx na DVD.
A dla leniwych link www.filemirrors.com/tops.src?perpage=50 A DVD Maestro mozna znaleźc na wszystkich programash typu p2p np. na mule Mam nadzieje że teraz juz wszyscy sobie poradza na forum zajmiemy sie wazniejszymi sprawami niz szukanie ogólniedostępnego softu :) Pozdrawiam |
A nie ma jakis programow co same przerabiaja? tyle trza sie nameczyc? :wow:
z gory thx pozdro ;) |
Sposób znalezienia DVDMaestro był opisany najdalej 3 strony forum do tyłu... należy przeczytać cały wątek a dopiero później zadawać pytania na które nie znalazło się odpowiedzi we wcześniejszych wiadomościach.
|
szukam dvd maestro w necie go nie znalazłem moze ma jakis tajemniczy skrót--pomózcie
|
dvdmaestro
nie mogę znależćtego programu w necie może on ma jakiś tajemnicy skrot---pomóżcie :nie:
|
Chyba masz racje :D zabieram sie do roboty... Do nastepnego :)
|
Cytat:
|
Probowalem tez tak zrobic, ale nie wyglada to zbyt ladnie... Nie chce by napisy nachodzily na obraz, czasem przy jasnym obrazie nie widac bialych napisow a z kolei przy ciemnym nie widac ciemnych. Czy nie ma innego wyjscia niz zripowanie np. do divx'a i ponowny resize w CCE??
|
podnieś poprostu napisy do góry, nie trzeba nic kombinować z obrazem...
|
Mam gotowy film na dvd, chcialem do niego dorobic napisy, wiec zdecryptowalem plytke dvd i wyciagnalem z vob'ów dwa pliczki, dodalem polskie napisy (i wszystko dziala), ale napisy nie mieszcza sie na ekranie telewizora tzn. ucieta jest druga ich linijka w polowie :( Pomyslalem zmniejsze czcionke... i tak zmniejszalem, az okazalo sie ze pasuja tylko takie ktorych prawie nie widac... (bo za mala jest czcionka). W zwiazku z tym moje skromne pytanie: Czy da sie majac plik <film>.m2v zmniejszyc jakos jego size w poziomie, albo dodac przynajmniej jakis czarny pasek na dole ekranu tak by napisy sie miescily?? Dzieki z gory za jakiekolwiek podpowiedzi... :)
|
a nie masz przypadkiej systemu plików FAT32 ?? zmień na NTFS...
|
ja mam taki problem uzywam cce2.67 i gdy robie film i przekroczy mi wartosc 3.99 GB wyskakuje mi błąd że niema miejsca na dysku (na dysku jest 10gb wolnego)i jest tylko do nacisniecia przycisk "OK" i gdy go nacisne znowu mi leci drugi "PASS ENCODING" Mam pytanko czy ten da sie to jakos zmienic zeby niewyskakiwał ten błąd bo to chyba jest związane z tym ze ustawiłem za dużą ilość bitrate a program automatycznie przerywa kompresje gdy plik *.mpv zajmuje więcej niż 3,99gb
|
Cytat:
Jak dokładam napisy to używam albo Ariala albo Trebucheta w wielkościach od 18 do 22. |
dk75 niestety wyłączyłem program od tunera zmieniłem kolor na 16 tak jak radził Cobra i nic.
Nie zawracam głowy bede musiał sobie jakos poradzic. Ale jakbyście coś wiedzieli w mojej sprawie to bardzo prosze o info. Pozdrawiam |
Nic takiego mi nie działa. Chociaz działa mi program od tunera telewizyjnego. Może i to jest przyczyna. Spróbuje dzisiaj wyłączyc i dam znac czy cos sie zmieniło.
Dziekuje za podpowiedz. Pozdrawiam |
A czy w miedzy czasie nie działa ci coś na overlay'u? Np. WinAMP z jak to sie nazywa, obrazowaniem, widmem czy jak? Może jakiś player video?
|
Problem Z Podgladem
Cobra mnie niestety nie pomogła taka zmiana.
Czy to oznacza że bede sie musiał obejśc bez podgladu ?? :buu: Pozdrawiam |
"Co za tym idzie..." czy sprawdzałeś? Bo jesli tylko taki wniosek wysnuwasz na podstawie długości w min to jeszcze nie podstawa.
Jeśli jednak spiąłeś dźwiek z obrazem i dźwiek się rozmijają to zamiast bezpośrednio mp3>ac3 najpierw przerób MP3 na WAV, sprawdź czy dalej jest synchro czy już się "rozlatuje", a jeśli dobrze to dopiero z tego WAV zrób AC3. |
Plik dźwiękowy jest krótszy od pliku video przerobionego z 23 na 25 a co za tym idzie pliki sa nie zsynchronizowane.
|
Cytat:
a). pliku MP3 wyciągniętego nanodubem b). filmu po przeróbce 23na25 A sprawdzałes czy dźwiek jest zsynchronizowany z obrazem? Raz tak miałem że dźwiek był dłuższy od obrazu ale tak miał i w pliku wejściowym i dźwięk był zsynchronizowany więc nie robiło mi to różnicy. |
Cytat:
|
Podgląd DVD Maestro
Witam.
Doszedłem do miejsca finałowego w DVD Maestro. Mam juz wszystko gotowe do skompilowania filmu ale nie działa mi podglad mimo ze mam wgrane pliki o których była mowa na forum. Po wcisnieciu play w oknie podgladu wyskakuje mi na czarno zóltym tle komunikat: "There is not enough video memory for dvd playback. Close dvd player and swith to lovwe resolution or color bit depth." Jeśli ktoś wie o co chodzi to prosze o pomoc. AAAAAAA nadmieniam ze ramu mam 512. Pozdrawiam |
Witam,
przy przerabianiu plików txt z napisami napotykam na pewną upierdliwość. Standardowo uzywam Subtitle Workshop, po weryfikacji zapisuję do formatu ssa ( dla SBT Maestro ). Po odpaleniu SBT informuje, ze format mu nie pasuje. Odpalam więc ssa w Subtitle Studio i nic nie robiąc zapisuję. po tej zabawie SBT przyjmuje plik bez zadnych kłopotów (?) O co tu chodzi? |
Film zrobiłem z 23 na 25 i to samo robię z dźwiękiem ale niestety plik z dźwiękiem mam krótszy o 3 min.
|
Generalnie, filmy wydawane najpierw w USA (NTSC) a potem w europie (PAL) są w europie krótsze/szybsze o ok. 5% dzieki przeróbce z 23,976/24fps na 25fps
Jeśli rzeczywiście masz film 23,976 to w takim razie w porządku. A przerobiłeś już obraz i sprawdzałeś już czy pasuje do niego dźwięk? Jeśli nie to czemu robisz zamieszanie? |
Cytat:
Generalnie film avi , który przerabiam ma 23,97 fps. więc powinno być to zaznaczone chyba. |
Bo może masz film w PAL i przerabiasz dźwięk z 23,97fps na 25fps mimo że już ma 25fps. Przeróbka 23,97na25 powoduje wieksze upakowanie "ramek" w sekundzie, czyli de fakto skraca czas trwania.
Tutorial jest napisany dla przeróbki filmów NTSC 23,97 na filmy PAL 25. Dla innych przypadków trzeba stosować go z głową a nie "na pałę". |
Dlaczego po oddzieleniu dźwięku w nandubie jako waw (dźwięk mp3) i przerobieniu go w AC3Machine na AC3 mam plik wynikowy zawsze mniejszy o 3-4 min niż plik z filmem ?
Pozdrawiam Rafał |
Ot pojawiła sie zagwozdka.
Przygotowując napisy do filmu przerabiam uzywając SBT Maestro i wybieram arial 20 normalny. coś mnie podkusiło, żeby to zmienić i wczoraj ustawiłem arial 20 ale pogrubioną kursywę. W odtwarzaczu w kompie napisy są, a w stacjonarnym nie ma. Wychodzi na to, że najkorzystniej ustawiać standard w rozmiarze 18-20 IMHO rzecz jasna. Czy ktoś ma lepsze doświadczenia (np. inna czcionka)? |
zajrzyj na www.cobraverde.net a znajdziesz pewnie zaktualizowane wersje :)
|
Probując rozpakować obydwa pliki poradnika dostaje komunikat:
Błąd w spakowanym pliku. Czy to ja mam cos źle, czy te pliki poradnika sa uwalone. |
Cytat:
Oki złośliwości na bok. Ścieżka wideo ma SMPTE ustawione na 1:00:00 na 6 lub 7 stronie tego tematu znajdziesz info (wraz ze screenshot'em) jak to zmienić w DVDMaestro. |
Cytat:
|
To ciekae skad mam sciagnac ten soft aby skorzystac z FAQ na 1 stronie... chyba ze mam uzywac srt2sup i IfoEdit ??
|
Nie ma nawet dema bo program już "nie istnieje" od paru lat... ostatnia strona z demem została zamknięta z pół roku temu.
|
heh... ciekawi mnie skad macie DVDMaestro - ten program jest tak komercyjny ze nie ma nawet dema :) .... warezy ???
|
po zaladowaniu napisow z *.son do DVDMaestro laduja mi sie tylko te zaczynajace sie po pierwszej godzinie, a wczesniejszych wogule nie laduje, tak wiec jak wlaczam film to wyswietlaja mi sie napisy z 1:00:00 co z tym zrobic??
|
Cobra pomóż...
wiem juz ze każdy filmi jaki zrobie fizycznie nie zmienia wielkosci, jedynie ifno o pliku i pikselach jest inne, np gdy mam film 640x480 to po CCE plaik mam dokladnie taki sam, ale w iffo jest napisane ze mam 720x480 AR4:3, sprawdzilem nakladajac jeden na 2 i fizycznie sa takiej samej wielkosc, czy mozna przeskalowac film, dodatkowo nieproporcjonalnie, chcialbym go powiekszyc w poziomie do 720 bez kadrowania wysokosci, czy sie da? moze zle skrypty robilem? |
[QUOTE=Robber]aspon i rulerz: a moze byscie troche poczytali wczesniejsze posty, wszystko jest opisane
aspon: wczytales juz film i audio? ja jak nie wczytalem filmu tez mialem ten problem QUOTE] teraz pytalem o ustawienia CCE, konkretnie o Quantization Matrices, a moj problem jest troszke wczesniej opisany, ja juz film wypalilem na dvd rw, tylko w stacjonarce tv przelacza sie w tryb 16:9 czyli sciska mi obraz w pionie, a wszyko mam niby ok, sam film rodzialaka 720x480 ar 4:3, NTSC 29.97 ramek na sekunde, w maestro tez ustawilem AR 4:3 i stad moj problem, nie wiem gdzie robie blad? |
Regnard: zobacz 24 strone tej dyskusji, kolega exbach
mial identyczny problem i po odpowiedzi naszego guru Cobry wszystko sie wyjasnilo /zreszta mialem ten sam problem/ |
podczas urochamniania DVDMaestro wyskauje mi komunikat
"Real Timer Preview functionality will not be available because no decoder have been detected. (0x410a0011)" Poznij nie moge wlaczyc podglądu filmu. Jak sobie z tym poradzic?? |
aspon i rulerz: a moze byscie troche poczytali wczesniejsze posty, wszystko jest opisane
aspon: wczytales juz film i audio? ja jak nie wczytalem filmu tez mialem ten problem rulerz: a ustawiles czas nad okienkiem z filmem na same zera?? |
Cytat:
|
Cytat:
czy oplaca sie to zrobi i stawic matryce na MPEG Standard do cce 2.50? i jeszcze kolejne pytanie o AR, film mialem zrobiony z AR4:3 jak otwieram plik w media player classic biore info mam tak 720x480 AR 4:3, w maestro tez tak zrobilem, i nadal sie tv przelaczal... czy dla NTSC to sa dobre wymiary filmu? |
nowsze wersje testowe z linii 2.6x są bardziej okrojone niż ver. 2.50 (np. uproszczona jakość). raczej nie oferują lepszej jakości i nie zawsze są szybsze. więcej z nimi problemów (trzeba stosować dodatki typu eCCl) i dlatego ja używam ver. 2.50 i jestem zadowolony...
|
CobraVerde, czy mógłbyś powiedzieć jakie są różnice miedzy CCE2.50 a ostatnią 2.67.00.23?
pomijając brak zapisu ecl i inne utrudnienia tralowej wersji. Chodzi o jakość, ustawienia, np w nowym nie widze opcji "Antinoise filter", nie mam DC precisiona na Auto. Nowy dziala u mnie szybciej, np film 30 min w NTSC liczy sie na 3passVBR, ok 1:40 a na wersji 2.50 ok 2:20, czy problemy z Aspect Ratio u mnie moga miec tez zwiazek z wersja CCE? |
Następne napisy .son Mój Brat Niedźwiedź
Jeżeli ktoś ma ochotę to pisać. Cobra Jesteś WIELKI!! |
Cytat:
|
Sorki za zasmiecanie moimi glupimi pytaniami
ale w koncu to zrobilem tzn mp3 44,1 na ac3 48,8 przy pomocy Mainconcept MPEG Encoder i AC3machine i jeszcze taka mała prosba do CobraVerde jak bys miał czas i ochote :) to zamiesc naswojej stronce opis jak skonfigurowac "Mainconcept ....." bo mi szlaczki wychodza na obrazie wychodza po konwersji avi >> mpg. Thx za pomoc |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
niestety, zrobiłem próbe, na kawałku NTSC, zródło ma takie wymiary. 640x480
skrybt taki AviSource("D:\Mastering\temp\test\test.avi") ConvertToYUY2() LanczosResize(704,480,0,1,640,478) AddBorders(8,0,8,0) w cce aspect ratio ustawilem na 4:3 tearz jescze wyjasnienie bo moze sie nie zrozumielismy. telewizor mam zwykly 4:3 sony vega 29cali, dvd yamaha podlaczone przez euro. na pilocie tv jest taki guziczek ze strzalkami i jak go sie nacisnie przelacza sie z 4:3 na 16:9 i na odwrot, wtedy obraz 4:3 sciska do 16:9 i tak wlasnie mi sie robi po wystartowaniu z tego dvd co robie. |
oka juz wiem w czym mam problem mp3 jest 44.1 jak prtzerobie na ac3 z zaznaczona opcja "Set Sampling Rate to 48000" to ac3 nie ma głosu a jak przerobie bez tej opcji zaznaczonej to wszystko jest oki. Sprawdzalem w Nero ShowTime. Jak przerobic mp3 na 48 ???? THX
|
już wszystko jasne - twój film ma proporcje obrazu 4:3 (czyli 1.333) więc nie ma sensu zmieniać na TV 16:9 ;) tylko filmy o AR 1.6 - 2.4 wyglądają naturalnie na ekranie panoramicznym (16:9)
i ja bym zrobił resize na maxa (720,576) o ile film jest w PAL-u i w CCE dał DAR 4:3 zamiast SAR 1:1... |
twoja szybkość mnie zadziwia, chwała Ci za to :)
skrypt: AviSource("D:\\film.avi") ConvertToYUY2() LanczosResize(688,560,0,2,512,380) AddBorders(16,8,16,8) #Trim(0,50247).FadeOut(150) w fit cd takie info o pliku źródłowym: 512x384 real aspect 1.3333 w cce ustawiam na SAR 1:1 tak jak piszesz w poradnikum pewnie tu jest błąd, nie miałem czasu na nowo liczyć. dodam że tv przełącza sie już na menu zanim zacznie się film, rozdziałka fotki do menu to 720x576 |
Cytat:
|
Cytat:
|
tak dvd-video, ale właśnie zmieniłem bios w nagrywarce i udało mi się w końcu odpalić płytkę w PowerDvd
Dzięki za odpowiedź, Jak ktoś ma ochotę to moę przesłać napisu .sup, Gothika.DVDSCR.XviD |
Wszysko pięknie mi się udało, film, dzwięk i napisy, nawet piękne menu, ale...
TV przełącza się w tryb 16:9 i obraz mam ściśnięty, oczywiśćie mogę wcisnąć na pilocie tv ten magiczny guziczek i przełączyć w 4:3, ale to nie jest rozwiązanie problemu. Co robię żle, czy to wina DVD Maestro? Dzieje się tak przy filmach PAL jak i NTSC. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Wielkie dzięki Cobra wszystko śmiga SUPER, Ale po nagraniu w nero 6 gdy wsadzam płytkę do napedu wyskakuje mi błąd że nie zna takiego formatu plików. Mam Wypalarkę lite-on 45
Dzięki za wszelkie odpowiedzi. |
mam problem z przerobienie dziwieku robi wszytsko jak jest napisane w poradniku i nic:
W Nandub zapisuj sciezke audio do *.wav nastpenie zmnianiam rozszerzenie na *.ac3 gdy chce sfixowac ten plik w BeSliced wywala mi jakis plik textowy w notaniku, co dalej?? Pomużcie |
Co do cichego AC3 - gdzieś w oprogramowaniu do kodowania/konwersji jest ustawione "Normalize" albo "HybridGain" lub "Gain". Wystarczy wyłączyć i nie będzie normalizowało głosności do standardu. Tylko wtedy trzeba na TV uważać i go ściszać przed włączaniem takiego filmu.
Co do "niemego" AC3 - a próbowałeś go odtworzyć pod WinDVD lub PowerDVD (lub innym playerem DVD)? Czasami z niewiadomych powodów plik AC3 nie chce się odtworzyć pod ac3DirectShow filter. Jeśli odtwarza się pod playerem DVD to jest dobrze - jeśli nie to źle. ;PPPp |
Hey kloncd1 Ty to masz szczeście bo ja to wcale dzwieku nie mam i tez wszystko wg. opisów i tutoriali robie :))) heh
|
Mam poważny problem z dzwiekiem mój divx ma parametry 44.1kHz i chce go normalnie przerobic według zalecen na surround albo na stereo.Gdy zrzuciłem plik *.wav nadubem wszystko było dobrze ale podczas konwersjio ac3machine zostaje zrobiony plik *.ac3 i gdy go wrzuce do DvdMaestro jest bardzo cichy dźwięk.Gdy zrobie kompilacje w dvdmaestro i odtwarzm film na PowerDVD problem jest taki sam dźwięk jest bardzo cicho w porównaniu do innych filmów (orginalnych) i wcześniej wspomnianej ścieżki *.wav. Czy może to byc winna jakiegoś kodera ac3 (jeśli tak to jakiego najlepiej zainstalować bo mam chyba zainstalowaną jakąś bete) albo wina że dzwięk jest w 44.1kHz i jest przerabiany w ac3 opcją SRCC na 48kHz .Jeśli tak to napiszcie czym najlepiej przerobic wave na 48khz(najlepiej krok po kroku bo próbowałem cooleditem ale niewiem czy dobrze).proszę was o pomoc dzięki z góry
|
Kloncd1 - to powinno rozwiązać twój problem z rozdzielczością http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=461
|
hmm dziwne... może CobraVerde będzie Ci mógł pomóc... AC3Machine nie wyrzucało żadnych błędów?
VirtualDubMod potrafi edytować m2v. Jest jeszcze MPEGSchnitt ale nie wiem czy nie ogranicza się tylko do plików MPEG. No i jeszcze opcja MPEG Tools w TMPGEnc. |
ideJ ... laduje plik *.ac3 do AC3Machine, naciskam "PLAY" i nic :( a plik jest napewno dobry, po po wczytaniu do DVDMaestro wszystko jest ok , co mam zrobic ??
a przy okazji inne pytanie, czy jest jakas mozliwosc edycji pliku *.m2v, tak jak pliki avi np w VirtualDubie. Chcialbym fragmenty tego pliku zapisac w nowym i dac jako tlo do menu ??? Z gory dzieki za wszelkie propozycje! |
AC3Machine ma między innymi przycisk Play ;)
Jak masz zainstalowane Nero Vision to NeroShowTime też potrafi odtworzyć. |
Hey moze ktos pomoze bo jum mnie krew zalewa :)
Mam film, Nundubem zapisuje video do jednego pliku, audio do drugiego dzwiek jest w mp3 wiec zmieniam rozszerzenie z na mp3 potem wrzucam go do BeSliced (wszystko oki) nastepnie wg. tutoriala do AC3Machine i wychodzi AC3 :) ale po zgraniu wszystkiego w całość w "Maestro" jest cisza. Mp3 sprawdzalem jest oki ale nie wiem jak ac3 sprawdzić. Thx za pomoc. |
dk75 ...
dzieki, wlasnie stworzylem fajne menu darkoss a ustaw w dvdmaestro czas startu filmu opozniony o 9 sekund, moze to pomoze, zreszta z tego co wiem to sam film mozna tez przesunac |
Menu, podświetlenia, kursor, szmery bajery...
Robber... cofnij się o parę wiadomości do tyłu do mojego msg w którym opisywałem metodę zrobienia menu.
Może trochę chaotycznie ale jak w tle będziesz miał DVDMaestro i jakiś program malarski to chyba kapniesz o co biega. |
słuchajcie jak mam ustawić rozdzielczoś FitCD zeby filmy wyglądaly dobrze na telewizorze i żeby były w obrazie panoramicznym mój xvid ma rozdzielczość 608x256 albo podajcie jakis arkusz do obliczania bo tamten mi niechodzi pod exela.Prose abyscie jeszcze raz wyjasnili jakie rozdzoelczosci mam ustaiwac aby ogladac filmy w panoramie
|
w samym DVDMaestro nie ma takiej możliwości. Skorzystaj z Subtitle Workoshop'a: wczytaj do niego napisy w formacie .SON i przesun o 9s (tylko, że to przesuniecie nijak się ma do komunikaty, który podałeś wcześniej....)
|
Cytat:
Czy jest jakaść możliwość przesunięcia tych napisków o 9sek do przodu czy może coś innego ?? Cały film mam prawie zrobiony tylko te cholerne spóźnione napisy :( |
@darkoss:
Na 6 czy 7 stronie tego wątku jest mój post dotyczący SMPTE. Istnieje spora szansa, że to rozwiąże Twój problem @splendid: konwersja FPS ? |
Cytat:
aha wiecie co moze być powodem, że film, który trwa 1:44min, wychodzi w DVD maestro na 1:36 :/ |
a mi udało się zgrać ładnie video i audio, ale mam problemy z napisami :(
mam problem z załadowaniem napisów do DVDMaestro. Wyskakuje mi komunikat: " No corresponding subtitles found! The video asset timecode may noy correspond to the timecode specified for the subtitles in iimport file" Plik txt załadowałem do Subtitle Workshop. Przerobiłem i zapisałem jako SSA Odpalilem MaestroSBT, wczytałem *.ssa ustawiełem opcje no i wygenerowałem. A potem chcem importować napisy w dvdmaestro to mi wywala ten komunikat. I co wy na to ?? |
Spleendid ja miełem identyczny problem i zainstalowlem nowsza wersje cce ty pewnie uzywasz wersji 2.50 (na tej mi się właśnie zawieszało)zainstaluj sobie 2.67 i bedzie wszystko ok:)
|
Wiele mozna sie dowiedziec z tego forum. Wielkie dzieki do cobry, poradnik extra, sam juz wykonalem pare filmow dzieki niemu. Ale przy robieniu menu do jednego z nich nasunelo mi sie takie oto pytanie:
Czy mozna zrobic takie menu do dvd, aby reagowalo na ruch myszki ?? NP aby po najechaniu myszka na jakis button ten sie podswietlal na inny kolor albo cokolwiek innego sie z nim dzialo ?? Wielkie dzieki za jakiekolwiek sugestie. Jeszcze raz pozdrawiam i oby tak dalej !!! DVD RULEZ !!! |
Za każdym razem gdy CCE próbuje mi KONWERTOWAĆ, zawiesza się. Najczęściej zaiwas występuje w czasie gdy tworzy plik mpv. CCE ustawiłem na multi(3), ale jak pierwszy pasek przeszedł, co trwało ok.godzine i powstał pliczek vaf. potem zaczął robic plik MPV i na 3% kapa :(. Czy musze robic wszystko od początku czy da sie coś zaradzić?
|
Cytat:
Ile potrzebuje miejsca CCE na swoją robote, bo nie bardzo mam miejsce :(. aha i co sądzicie o THE FILM MACHINE? |
AVISource("d:\Movies\Towarzysze Oni\Towarzysze Oni CD1.avi",FALSE)
dzięki za skrypt :) moim problemem prawdopodobnie był brak słówka false w orginalnym pliku AVS, uzyłem pliku z The FilmMachine i wszystko było w pożądku :) tzn CCE widział cały film a nie tylko 10s |
z 15 GB się przyda ale lepiej mieć więcej...
|
Ile trzeba mieć miejsca na dysku, żeby dało się wszystko poprawnie przeprowadzić
|
Cytat:
function AddAudio(clip v1) { v2 = Blankclip() v1 = AudioDub(v1,v2) return v1 } AVISource("d:\Movies\Towarzysze Oni\Towarzysze Oni CD1.avi",FALSE) + AVISource("d:\3\Towarzysze Oni\Towarzysze Oni CD2.avi",FALSE) wysokosc=((960*height)/width)-(((960*height)/width)%4) LanczosResize(720,wysokosc) AddBorders( 0, (576-wysokosc)/2 ,0,(576-wysokosc)/2) AssumeFPS(25) AddAudio() ConvertToYUY2() Wystarczy tylko podmienić ścieżki do filmów na prawidłowe. Nie trzeba nic wyliczać i wpisywać skrypt robi to sam!!! Nie trzena zmieniać frame ratu w nan/virtualdubie Jeżeli film ma stosunek 4/3 to 960 nalezy zamienić na 720. Jeżeli płyty zachodzą na siebie to należu użyć funkcji CUT zapraszam do lektury helpa avisyntha. :) Pozdrawiam Fafer PS. Najważniejsza rzecz zanim beztrosko odpalicie cce, odpalcie jakiegoś playera może być Windows Media i odtwórzcie w nim skrypt, w ten sposób można sprawdzić czy wszystko jest OK. |
Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź na temat chapterów i pozdrawiam.
Raulo |
wiem że robie błędy :) , jak masz na mysli to napisz :) a film ma 736 x 400
a takie coś wygenerował programik "The FilmMachine" plik avs Import("D:\KONWER~1\THEFIL~1\AviSynth\RESAMP~1.AVS ") LoadPlugin("D:\KONWER~1\THEFIL~1\MPEG2DEC\MPEG2D~1 .DLL") AVISource("H:\ROBOCZ~1\POROZM~3.AVI",False) ConvertToYUY2() BicubicResize(720,416,0.0,0.6) AddBorders(0,80,0,80) ResampleAudio(44100) |
procek ma sporo do rzeczy - CCE ma czasem problemy z pracą pod AMD i stąd np. linijka "ResampleAudio(44100)"
a pisząc "rozmiar" miałem na myśli rodzoelczość filmu... |
avs 2.5
film po połączeniu ma 1,465GB trwa 1h48min zapomniałem o procku ( chociaż nie wiem co ma procek do żeczy ) AthlonXP Thorton 1.667/2.133GHz |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:50. |