Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1620 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1620-a-43421/)

Willi 09.12.2004 21:11

Cytat:

Napisany przez Fantomas
Willi, na obudowie powinno być napisane jaki bios jest oryginalnie wgrany do napędu - sprawdź i podaj na forum info. Dostałeś w pudełku z kablem IDE i oprogramowaniem? Coś mi wygląda na to że to jednak OEM :(

Dostałem wersję OEM, z tego co sie pytałem dystrybutora to różni się ona od wersji BOX, tylko i wyłącznie dodanymii kabelkami (płaski kabel IDE+kabelek audio)-soft jest ten sam, oraz dodaną jedną płytką +R.Reasumując-nie opłaca się polować na wersję box.
Jeżeli chodzi o wersje firmware, niestety nie spojrzałem na napisy na napędzie.I nie spojrzę poniewarz mam rozbudowane mocno chłodzenie i ewentualny demontaz, z wiadomych (chyba) względów nie wchodzi w rachubę.

Fantomas 09.12.2004 21:13

Willi, a podmieniałeś już BIOS? JEśli nie, to sprawdź jaki masz obecnie.

Willi 09.12.2004 21:26

Na początek muszę stwierdzić, że jeżeli ktoś ma sterowniki nForce 5.10 to musi spodziewać się kłopotów.Wprowadza on sterowniki ATA v 2.7, które coś nie bardzo.U mnie pomogło zainstalowanie strowników ATA 2v 2.5 z pakietu nForce 4.27.Najnowsze sterowniki nForce 614 beta, też nie bardzo(nie chce mi sie opisywać -co to znaczy "nie bardzo").
Druga sprawa dla początkujących-Przy wgrywaniu firmware przy pomocy WinDWFlash, nie ma paska postępu i w pewnym momencie system sprawia wrażenie nieżywego (przestaje np. działac myszka)-nie przejmuj się-czekaj.Program sam da ci zwrotną informację, że to koniec.Przy wgrywaniu oryginalnego plika *.exe z firmware, jest pasek postepu, i łatwo nad tym zapanować.

Willi 09.12.2004 21:34

Cytat:

Napisany przez slawekj
Witam w klubie. :spoko:

Tak masz taką samą wersję czyli Bulk. Wyglądem przypomina Nec'a a od wewnętrznej strony tacka ma płaską uszczelkę i czarną tackę.
Bios wgraj jak opisałem.
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=115

Powodzenia.
Opisz pierwsze wrażenia. :taktak:
Na początku potestuj bios B7P9.

:)

Pierwsze wrazenia są takie (bios wg Twojego opisu już wgrałem), że płytki CD, których za nic nie mogłem odczytać (korzystałem nawet z programów odzyskujących dane z Cd), że mimo, że mam w domu 3 komputery i kazdy ma jakiś tam napęd, lub nagrywarke(Nagrywarka DVD-BenQ-pierwsza),to dopiero BenQ mi je odczytał-Bezproblemowo!!!!!!!

Willi 09.12.2004 21:43

Na razie testów nie robiłem bo po prostu nie mam ani jednej czystej płytki(zabrakło kasy).Prawdopodobnie jutro kupię płytki.Na pewno będą to Platinum X 8.Na razie zrobiłem test na nagranej DVD z Gazety wyborzej.Jej jakość Cd Speed ocenił na 95%.
Tak na marginesie: jak dodać bezproblemowo plik graficzny na forum.Jesze tego nie robiłem a nie chcę dać plamy.Chodzi mi o to, żeby ów plik, był widoczny od razu, a nie,żeby była to tylko ścieżka dostępu.

slawekj 09.12.2004 21:56

Cytat:

Napisany przez Willi
Pierwsze wrazenia są takie (bios wg Twojego opisu już wgrałem), że płytki CD, których za nic nie mogłem odczytać (korzystałem nawet z programów odzyskujących dane z Cd), że mimo, że mam w domu 3 komputery i kazdy ma jakiś tam napęd, lub nagrywarke(Nagrywarka DVD-BenQ-pierwsza),to dopiero BenQ mi je odczytał-Bezproblemowo!!!!!!!

To ważna informacja. :taktak:
Prośba o test pierwszej i nie tylko wypalonej płytki DVD.
Polecam DVD -Decryptera.
I nie zapomnij o ustawieniu:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=151

Cytat:

Napisany przez Willi
Tak na marginesie: jak dodać bezproblemowo plik graficzny na forum.Jesze tego nie robiłem a nie chcę dać plamy.Chodzi mi o to, żeby ów plik, był widoczny od razu, a nie,żeby była to tylko ścieżka dostępu.

Zapisujesz wynik testu naciskając ikonkę dyskietki.
Następnie plik trzeba zmniejszyć np. Jasc Paint Shop Pro do rozmiaru 640x480 (max dopuszczalny) i zapisać.
Klikając na "zarządzanie załącznikami" dołączyć do posta.
W jednym postcie można zapisać pięć załączników.
Stosując skróty od załączników wstawiamy klikając na ikonę " wstaw obrazek".

mensir67pl 09.12.2004 22:27

Cytat:

Napisany przez Willi
Dostałem wersję OEM, z tego co sie pytałem dystrybutora to różni się ona od wersji BOX, tylko i wyłącznie dodanymii kabelkami (płaski kabel IDE+kabelek audio)-soft jest ten sam, oraz dodaną jedną płytką +R.Reasumując-nie opłaca się polować na wersję box.
Jeżeli chodzi o wersje firmware, niestety nie spojrzałem na napisy na napędzie.I nie spojrzę poniewarz mam rozbudowane mocno chłodzenie i ewentualny demontaz, z wiadomych (chyba) względów nie wchodzi w rachubę.

mam pytanko kazdy z was do OME dostal czysty nosnik DVD+R

jak dostalem tylko jakies 2 z softem jakim tam i gwarancje

nie chodzi o ten nosnik tylko o zasade jak sie nalezy to ma byc a nie chlopcy ze sklepu sobie biora

slawekj 09.12.2004 22:49

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
jak dostalem tylko jakies 2 z softem jakim tam i gwarancje

Dostałem tylko dwie płytki z softem. :taktak:

Turboni 09.12.2004 22:55

i nic w gratisie :>

tytusdezoo 10.12.2004 00:50

Dobra panowie wiecie co wam powiem???

Czyta juz płyty CD-R , które nagram na BENQ. Jest jednak jedno ale, nie czyta płyt które były nagrane programem alkohol w trybie DAO RAW. Taka płyta widoczna jest jako czysta i ma system plików RAw. Za bardzo mi się to nie podoba bo mam wiele płyt nagranych w tym systemie, co dziwne inne napędy czytają te płyty bez problemu. To chyba jakiś błąd w firmware i myślę że BENQ powinien go naprawić.

Może by ktoś z was zredagował to po angielsku i wysłał to do serwisu BENQ?

slawekj 10.12.2004 09:05

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo

Czyta juz płyty CD-R , które nagram na BENQ. Jest jednak jedno ale, nie czyta płyt które były nagrane programem alkohol w trybie DAO RAW. Taka płyta widoczna jest jako czysta i ma system plików RAw. Za bardzo mi się to nie podoba bo mam wiele płyt nagranych w tym systemie, co dziwne inne napędy czytają te płyty bez problemu. To chyba jakiś błąd w firmware i myślę że BENQ powinien go naprawić.

BenQ 1620 nagrywa i obsługuje następujące formaty.
Pytanie jakie RAW DAO ?
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...59&postcount=5

Nie można wstawiać zalączników. Awaria na forum !

Willi 10.12.2004 12:05

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo

Może by ktoś z was zredagował to po angielsku i wysłał to do serwisu BENQ?

Podobnie jest z płytkami CD-RW.Nero kasuje je w formacie RAW.Płytka jest nie do odczytu w tym napędzie.Idiotyczne jest to, że potrafi w tym formacie nagrać, ale odtworzyć, już nie.Jak dla mnie to dyskwalifikacja tego napędu.Żeby korzystać z bardzo wielu płytek, które mam w tym formacie, muszę mieć dodatkowy, inny napęd.To idiotyczne

mensir67pl 10.12.2004 12:24

Cytat:

Napisany przez Willi
Podobnie jest z płytkami CD-RW.Nero kasuje je w formacie RAW.Płytka jest nie do odczytu w tym napędzie.Idiotyczne jest to, że potrafi w tym formacie nagrać, ale odtworzyć, już nie.Jak dla mnie to dyskwalifikacja tego napędu.Żeby korzystać z bardzo wielu płytek, które mam w tym formacie, muszę mieć dodatkowy, inny napęd.To idiotyczne

co do rw akurat malych 8 cm o ktorych pisalem wczesnie nie kasuje i nie nagrywa nosnikow ktore widzi jako nie znany producent .ale ten sam nosnik przeloznony do 832 juz pokazuje producenta - oki.-i dziala na 832

ale jesli Benq widzi mi np.8cm cd-rw Prodisca i pali kasuje i czyta

z 12cm rw tez narazie nie mialem problemow

byc moze ma uboga baze nosnikow w biosie dopisna odnosnie cd-r ,rw

ALE moze sie myle albo tylko tak mi sie wydaje nie mam czasu sie dokladnie pobawic w tym temacie

POZdrawiam

tytusdezoo 10.12.2004 12:54

Czyli jednak nie myliłem sie bardzo dziwny to jest napęd, zapisuje w tym formacie ale nie czyta.

Jeszcze raz podkreślam że to wina firmware, trzeba to jakoś zgłoscić do BENQ.

slawekj 10.12.2004 13:04

Skasowałem TDK CD-RW i nagrałem. Wszystko jest czytane. :taktak:

Co do plików RAW. Czekać spokojnie na nowy bios.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:23.