![]() |
Cytat:
A jaka masz pewnosc, ze to sie nie dzieje dlatego ze jest zasmiecony, rozwalony Windows ? :) U mnie tak wlasnie bylo, przeinstalowalem Winde i BenQ zaczal nagrywac bez bledow ! Wczesniej 6 plytek mi popsul. |
Troche glupio sie tlumaczysz. Napisales:
Cytat:
Cytat:
Ja niedawno wymienilem w jednym kompie nagrywarke CD LiteOn na Benq 1620 i ... DZIALA ... choc slawek mowi zeby wymienic wogole kompa, bo nie jest kompatybilny z Benq :D |
Cytat:
A skad wiesz, ze kolega lordivanhoe nie ma w kompie burdelu ? On tego nie napisal. Poza tym mnie tez sie wydawalo, ze mam czysciutki system, ale widac cos bylo nie tak. Zreinstalowalem i BenQ zaczal dzialac OK. |
Ciekaw jestem czy będzie możliwy upgrade DW-1620@1640, mają ten sam chipset Philips Nexperia PNX7860E, a może DW-1620@1625 ?
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Błagam o pomoc. Mój benek kopie wszystkie płytki. Nawet sony i nenq. Tylko nie mam Verbów już wogóle żeby sprawdzić. Nie mogę go używać.
Moja konfiguracja: ABIT NF-7 (2.0) AMD Athlon XP-Mobile 2500+@2327MHz FSB 245MHz x 9.5 1,725V Hynix 512MB DDR400@490 2,6V Leadtek GForce 6600 300/550@380/672MHz Enermax EG365P-VE 365W Seagate Barccuda 7200.7 80 GB Benq 1620 (aktualnie B7U9) ......... itd............. Nie wiem co jest i dlaczego tak jest. Taśmy są sprawne. Sprawdzałem. Reinstalki systemu nie zrobię bo nie jest to konieczne. Nie ma znaczenie. System jest 100% stabilny bo jest często testowany. Przy nagrywaniu wyłączam wszystki ine programy, zostają tylko usługi w tle. Kopie płytki niezależnie od predkości nagrywania. Postaram się znaleźć chwilę czasu i sprawdzić czy na innym kompie też kopie płytki. To wykluczy wady komputera sprzetowe i programowe, jeżeli tam też będzie psuła płytki(wtedy gwarancja), jężeli będą się nagrywać dobrze to będę liczył na was i zrobię reinstalkę systemu. Ale nie wiem kiedy będę miał na to czas. Proszę pomóżcie.... Dziękuję:) |
Z opisu Twego kompa widzę że masz podkręconą szynę FSB. Niestety ten sposób podkręcania ma te wadę że podkręcasz wszystko min. szynę PCI a co za tym idzie kontroler IDE a jak mniemam do niego masz podłączoną nagrywarkę. Ustaw taktowanie nominalne i sprawdź wtedy. Druga sprawa to ta że Twoja płyta jest na chipsecie NVIDIA nForce2 i tu ważne jest aby nie instalować sterownika do IDE od nvidi tylko standartowy windowsa, choć nie jest to regułą. Daj znać czy coś pomogło.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Racja :taktak:
Ustaw wszystkie taktowania i napiecia na nominalne i sprobuj wtedy. Jesli nie pomoze to laduj palnik do innego kompa i sprobuj w nim - wtedy wszystko sie wyjasni:) |
Ja stawiam na IDE SW :taktak:
Bo w tym przypadku - faktycznie dla nForce2 - nie ma znaczenia częstotliwość FSB PCI idzie swoim mnożnikiem No! Chyba, że nie zostało to ustawione w biosie ... :> :mruga: BTW Może być też taśma IDE Nie znamy też dokładnego konfigu podłączeń IDE :idea: |
Jutro zobaczę w innym kompie tak ten benek działa, bo pozyczyłem sobie drugą maszynę.
Co do podkręcenia to nie ma to najmniejszego wpływu na inne podzespoły (tj. nagrywarka) IMHO :) Troszkę się natym znam. A pozatym po kilkunasto godzinnych testach obciążeniowych to nie ma ..... żeby nie działalo. Nagrywara jest na osobnej taśmie. Sama. Tak jak wcześnej mój Litek. Martwi mnie to. A napiszcie mi jaki bios jest najlepszy to odrazu wrzucę. Teraz mam B7U9. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam i czekam na dalesze podpowiedzi. |
Cytat:
I usuń stery IDE SW z systemu - jeżeli oczywiście takowe są :idea: Ale coś mi się wydaję, że są :taktak: :> |
Ciekawostka
Ilość załączników: 1
Zawsze myślałem że jeżeli napęd dopuszcza nagranie z prędkością 12x to inne prędkości tym bardziej a tu niespodzianka :)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:36. |