![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1456 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 17.12.2002
![]() |
Do zapisu i przenoszenia danych się nadaje, do przechowywania nie bardzo.
Po prostu to miałem pod ręką i jest nowy. Ale używam paru innych, które litek nagrywa znacznie lepiej a Benq porownywalnie albo jeszcze gorzej. Sęk w tym, że popularne nośniki powinny być obsługiwane. Zmieniłem bios w benq na BSJB - jeszcze gorzej, a dziwne - skoro nie ma wpisu w biosie to nie powinno się nic zmienić.....
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#1457 | |
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1458 |
Wymiatacz
![]() |
I tak to nic nie zmieni. Szkoda, że nie można dodać nowych nośników do bazy biosu, moze nowy bios coś wniesie, ale wątpie. Nic to na razie trzeba iść spac, jutro do roboty.... Miło sie dyskutowało
![]()
![]() |
#1459 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
W zasadzie nie ma sie co dalej nad tym rozwodzic. Chyba kazdy uzytkownik potrafi odpowiedziec sobie na pytanie czy niepoprawna obsluga plyty DVDRW Verbatima z indeksem 4x (wciaz najpopularniejszym) to wada czy zaleta. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1460 | |
Życie to nie je-bajka
Data rejestracji: 29.03.2003
![]() |
Cytat:
Chętnie pokazałbym wam co sie dzieje z moim kompem przy próbie nagrania wspomnianej płyty.Przeszkadza mi w tym tylko fakt ze komputer całkowicie się wtedy wiesza i nie bardzo mam jak zrobić zrzut ![]() ![]() A co do pomyłek to : dwie pod rząd wzięte z jednego szpindla platinum.Interpretacje skąd tak drastycznie różne wyniki pozostawiam wam.
![]() |
![]() |
#1461 |
Życie to nie je-bajka
![]() |
czas na słynne qsuit:
Jak widać w/g programu płyta nieciekawa i raczej do nagrania x4.Ale co mi tam.Jedna płyta w te czy w te strone.Palimy jednak x8 i pierwszy skan na benq Jak zwykle u mnie skan x4.Uwazam że jest dokładniejszy.: i ta sama płytka na liteonie,skan x4: Wyniki jak najbardziej zadawalające.Na wielki + dla benq.No to czego sie czepiam ![]() C.D.N. Następne skany sa jeszcze lepsze ![]()
Życie to nie je bajka a rowerzysta to nie człowiek ![]() Ostatnio zmieniany przez Daniel290 : 10.10.2005 o godz. 02:19 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1462 |
Życie to nie je-bajka
![]() |
kolejne qusuite na tym samym nośniku,tej samej (kolejnej) płycie z tego samego szpindla:
Upsss.I znowu płyta nieciekawa choc wyniki Całkowicie inne niz ta wyzej.Czy to mozliwe żeby płytki z tej samej partii tak mocno sie różniły ?? Przeież nawet jak maja jakies błędy to powtarzają się zwykle na całym szpindlu (co obrazuje ten wątek bogaty w takie przemyslenia).Benq i jego qsuite twierdzi że to nieciekawa płyta wiec nie bede ryzykował.Nagne troszke zasady (właściwie to juz je chyba złamałem krytyka napędu w wątku o jedynej obecnie słusznej nagrywarce ![]() Skan x4 litek Jak widać płyta świetnie wypalona Skan na benq x4 I tu właśnie zgłupiałem.Wsadziłem dlatego tę płyte do najmniej pewnego pod względem skanowania neca 3520.Czemu najmniej.Skanowanie błędów pi/pif została w necu niejako wymuszona przez urzytkowników i dołożona tam niejako "na siłe" Po za tym ta słabsza korekcja w necu....ale czy napewno słabsza ?? Tak jest słabsza.Potwierdzają to próby zczytania starych lub uszkodzonych płyt.Skąd wiec taki wynik na jednej,tej samej płycie ?? Nec,w dodatku na usb więc to tez troszke dyskryminacja a benq.A litek?,ponoc bardzo kiepski naped.A no z przekłamań.Włóżmy qsuite pomiedzy bajeczki jakie nam opowiada z błędami te/tf,przyznajmy że benq 1640 to w miare dobry acz przeciętny napęd w swojej klasie cenowej i szukajmy dalej idealnego rozwiazania. Przedewszystkim przestańmy jednak jednogłośnie namawiać w takich wątkach jak ten do kupna danego napdu.Nie kazdego stać na kupno dwóch czy trzech i wiecej nagrywarek.Czasami ktoś te 170 zeta ciuła i ciuła.Kupi takie cos i co ??.Tanich minusów niechce toto palić(skany jutro),na przykładzie dvd-rw verbatima mamy nastepny minusowy przykład.A później bedzie "Kupiłem bo polecaliście i teraz co..... ??" Duuuuuużo wiecej obiektywizmu i mniej podniety coraz to nowszymi bajerami ,które niekoniecznie musza coś dawać.(przykład zamknietego wylotu powietrza np : ![]() Dobranoc ![]()
![]() |
#1463 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 08.06.2005
![]() |
Ciekawe te skany, tylko trzeba pamiętać, że Benq, Litek i Nec mają różne
ustawienia ECC, stąd trudno jednoznacznie przełożyć wyniki. Na Litku ocena gorsza niż na Benq i Nec, a wykres wygląda ładniej bo inna skala (PIF max 4). Płytka wypalona została słabo, tak jak pokazał QSuite, choć też uważam, że narzędzie to - jak i Solid Burn - nie są jeszcze dopracowane ![]() Najbardziej ciekawy jest dla mnie wynik PIE, gorszy przy teście na Benq niż na Litku czy Necu, przy teoretycznie tej samej skali ![]()
![]() |
#1464 | |
Guru
![]() ![]() |
Piszemy.... piszemy.... czytamy... i tak w kółko
![]() Różne napędy, różne prędkości i ECC. Takie porównania są nic nie warte. ![]() Już wiele razy pisałem. ![]() QScan, plik testowy Nero, prędkość skanowania 8x na BenQ i tylko BenQ. Prośba o takie testy i porównanie. Cytat:
Na LiteOn'ie z Jitter max 14.8 % (BenQ 9.5 %) płytka nadaje się do kosza. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1465 |
Bywalec
Data rejestracji: 07.10.2005
![]() |
Witam wszystkich.
Nie będę dalej molestował o możliwość zapisu CD-R, (nagrywanie powyżej nominalnej pojemności, możliwość obsługi płytek 90 i 99 min) bo widzę, że możliwości Benka w tej kwestii nie zostały przebadane. Interesuje mnie inna sprawa, a mianowicie. Wywnioskowaliście że najlepsze płyty to Verbatim Azo i TDK, ale pociągnę pytanko, że tak powiem głębiej ![]() ![]() Ponad 1000 płyt to sporo zabawy i jak rozumiecie przy trwałości 50 lat to można spać spokojnie, poniżej trochę ....... ![]() I małe pytanko do slawekj, gdzie znaleźć plik testowy NERO? bo chyba mam coś z oczami. Mam po dwie sztuki egzotycznych płytek DVD i może jakieś wiarygodne testy przy odrobinie wolnego czasu zrobię. I jeszcze jedno do wszystkich, dlaczego NERO zapamiętuje zawartość płytki, jak włożę do napędu czystą to pokazuje jakby miała zawartość poprzednio włożonej. Wirusów, ani błedów systemu nie znalazłem. Pozdrowienia dla wszystkich. Ostatnio zmieniany przez Takaszi : 10.10.2005 o godz. 14:12 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1466 | |
Wymiatacz
![]() |
Troszke jeszcze przynudze.
Wróce do nieszczęsnego Verbatima DVD+RW 4x. Proponuje zobaczyć sobie to: ftp://213.61.96.30/dvd-rw/firmware/d...edia_list_.pdf http://www.benq.pl/serviceandsupport...uct=750&type=B dw1640_supported_dvd_media_list Cytat:
Według Benq JEST on OBSŁUGIWANY W PEŁNI. Takaszi TDK sobie odpuść, można trafić na kiepskie. Mogę polecić Verbatimki zarówno DVD+R jak i DVD-R kolorowe (colour lub pastel) z indexem 8x. Sporo ich wypaliłem z różnych źródeł i jeszcze nie natrafiłem na kiepską sztukę. Czy "+" czy "-" wszystko jedno. Pewnie znajdą się osoby z innym zdaniem, ale ja nie widzę większych różnic.
Mozilla Firefox + The Bat! ![]() ![]() Benq sobie radzi ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Conti : 10.10.2005 o godz. 16:12 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1467 |
BenQ 1640
Data rejestracji: 15.07.2004
![]() |
Czy podpięcie BenQ do kontrolera za pomocą przewodu 80-żyłowego da jakąś różnicę w porównaniu do przewodu 40-żyłowego?
![]() |
#1468 | ||
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1469 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.01.2003
![]() |
Cytat:
![]() Apropo - mam nowe PLATINUM x4 z kodem KMK A02, czyzby Verbatimki ? Wlasnie je testuje na BenQ Pozdr.
![]() |
![]() |
#1470 | |
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[Muzeum] BENQ DVD DD EW164B 2006r. | seku | Napędy optyczne DVD | 16 | 23.05.2019 02:51 |
BenQ DW 1640 Refurbished \wymiana OPU Philipsa | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 2 | 28.01.2018 22:02 |
BenQ DW 1640 nie nagrywa plyt - popsuty czy nie ??? | twinxx | Napędy optyczne DVD | 16 | 26.03.2006 01:12 |
Przeróbka BenQ 1640 na EW164B | Zetoxa | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 1 | 22.01.2006 17:55 |
BENQ DW 1640 (SławekJ pomóż mi !!!) | dragan19 | Napędy optyczne DVD | 14 | 01.08.2005 19:44 |