Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

melag 19.10.2005 14:26

Ciekawa teoria, zastanawia mnie to że przy prędkościach 8x i wyższych BenQ zachowuje się normalnie (nośniki które są w biosie nie dopisuje do bazy SolidBurn) więc dlaczego robi "wyjątek" dla prędkości 4x.
Oto jest pytanie ? ???

pawelblu 19.10.2005 16:04

Cytat:

Napisany przez Conti
Taka głupia teoria.
Najprawdopodobniej Beneq ma pewien podstawowy "default" tryb nagrywania. Oprócz tego ma baze nośników w biosie - nośniki te wymagają innego traktowania. Dodatkowo mamy SolidBurn.
I teraz wsadzamy sobie płytke X. Jeśli benek na podstawie SolidBurn (a nie oznaczenia płyty) stwierdzi, że płytka odpowiada wzorcowi default albo wzorcowi zapisanemu w biosie to nic nie dopisuje do bazy.
Jeśli jednak stwierdzi, że płytka wymaga innego potraktowania niż default i niż ma w biosie, wymaga "szczególnej troski" to nośnik taki dopisuje do bazy solidburn, mimo, że może być już w biosie.
Czyli inaczej - jak mu się płytka nie podoba to ją dopisuje.

Teoria nie jest glupia, tylko naciagana. Tzn po raz kolejny - fajnie by bylo, gdyby tak bylo, jednak nic nie wskazuje na to, ze tak jest (podobna hipoteze juz duzo wczesniej postawil slawek i nastepne przyklady ja obalaly - tylko jego mowila o tym ze strategie dla plyt odpowiadajacych zworcom sa zapisywane).

Poza tym, jednak jest tu pewien element nielogiczny: skoro strategia zapisuje sie w bazie, jezeli plytka nie pasuje do zapisanych norm, to po co taka strategia ?? Przeciez to ze jakas tam plytka odbiega od wzorca, to nie znaczy ze inna bedzie odbiegac w ten sam sposob, wiec taka strategia jest zbedna. Predzej oplacaloby sie pamietac strategie dla prawidlowych nosnikow.

abratek 19.10.2005 16:55

Witam wszystkich
Proszę o radę bo zgłupiałem od natłoku informacji,
pod wpływem wielu opini zamierzam zakupić B 1640 (do tej pory był w planach LG), staram się być optymistą i nie myśleć o awariach , ale życie...-w razie co nie serwis, a uprawnienia z tyt. niezgodności towaru z umową dlatego planuję zakup w komputroniku.pl (w pobliżu nie mam nic pod ręką) i tu pytanie (odwieczne) , czy kupić OEM czy BOX, skąd pytanie? a no :
1. czy w boxie jest kabel? (jakoś nie mogę doczytać) i tak muszę go kupić, więc już różnica w cenie spada
2. czytałem coś o problemach z aktualizacją biosów dla oem (od maja?)
3. czytałem że wersje oem są składane trochę po macoszemu

Kretek 19.10.2005 17:31

Cytat:

Napisany przez abratek
Witam wszystkich
Proszę o radę bo zgłupiałem od natłoku informacji,
pod wpływem wielu opini zamierzam zakupić B 1640 (do tej pory był w planach LG), staram się być optymistą i nie myśleć o awariach , ale życie...-w razie co nie serwis, a uprawnienia z tyt. niezgodności towaru z umową dlatego planuję zakup w komputroniku.pl (w pobliżu nie mam nic pod ręką) i tu pytanie (odwieczne) , czy kupić OEM czy BOX, skąd pytanie? a no :
1. czy w boxie jest kabel? (jakoś nie mogę doczytać) i tak muszę go kupić, więc już różnica w cenie spada
2. czytałem coś o problemach z aktualizacją biosów dla oem (od maja?)
3. czytałem że wersje oem są składane trochę po macoszemu

1. W wersji BOX nie dostałem kabla, są tylko śrubki, jakieś płyty, przedni panel jest inny.
2. W BOXie updatowalem biosy bez problemu do rożnych wersji i nie miałem problemu.

Swojego BOXa kupowałem tylko dla panelu przedniego i cene utargowałem tyle co za OEM.

slawekj 19.10.2005 18:01

SolidBurn działa wyłącznie i powinien zapisać strategię w dwóch przypadkach.
Brak nośnika w bazie biosu lub zawsze dopisuje każdy nośnik +/-R w pozycji włączonej.

Dlaczego bywa inaczej ?
I znów dwa możliwe przypadki.
Błąd oprogramowania i w szczególnych przypadkach lub konfiguracji występuje błąd (dopisanie nośnika).
Drugi to "błędy systemowe".
Niewłaściwe wpisy i skojarzenia w rejestrze, stare lub uszkodzone biblioteki i sterowniki.

Osobiście proponuję sprawdzić system następującymi programami:
Norton WinDoctor, jv16 PowerTools, Registry Repair 2006, TweakNow RegCleaner Pro oraz Registry Healer Expert Mode.
Przy okazji sprawdzić wszelkie robactwo.
Norton i Panda, Spyware Doctor, Spy Sweeper oraz Ad-Aware SE Professional.
Każdy z tych programów uzupełnia się.
Programy są bezpieczne, używam je na co dzień, nie sprawiają kłopotów w XP SP2. :spoko:
Przed zabiegiem zalecane zrobić kopię systemu.

:)

melag 19.10.2005 19:17

@slawekj
Dbam o system i skanuję go (rejestr, robaki itd) systematycznie.

Co do jednego jesteśmy pewni, SolidBurn działa u mnie niprawidłowo. :taktak:

Możnaby podejrzewać że to wina systemu i/lub oprogramowania typu spyware, "złe" sterowniki itp. też o tym myślałem, tylko dlaczego przy wyższych prędkościach jest O.K. , do tego nagrywarka mojego kolegi zachowuje się tak samo ???

Dlaczego nagrywarka nagrywając nośnik o indeksie 8x ze strategią zapisaną w biosie przy prędkości palenia 4x traktuje płytkę jako nieznaną, a tą samą płytkę nagrywaną 8x traktuję jako znaną ? Od czego to zależy ?

slawekj 19.10.2005 19:30

To zgaduj zgadula.
Jak widać po testach może być prawidłowo.
To na pewno nie wina napędu tylko systemu. Biosy, oprogramowanie i ustawienia są takie same. Ten sam problem występuje na napędzie Kolegi.
Pozostaje tylko system, sterowniki i wgrane programy.
Tu występuje konflikt.
Krok po kroku należy eliminować.

Co ja bym zrobił ?
Jeżeli Kolega zrobił i sprawdził wszystko pozostaje zrobić kopię systemu i zainstalować od nowa system lub zainstalować drugi.
I na goły system z SP2 wgrać QSuite i sprawdzić.

melag 19.10.2005 19:42

Cytat:

Napisany przez slawekj
To zgaduj zgadula.
To na pewno nie wina napędu tylko systemu. Biosy, oprogramowanie i ustawienia są takie same. Ten sam problem występuje na napędzie Kolegi.
Tu występuje konflikt.

Co ja bym zrobił ?
Jeżeli Kolega zrobił i sprawdził wszystko pozostaje zrobić kopię systemu i zainstalować od nowa system lub zainstalować drugi.
I na goły system z SP2 wgrać QSuite i sprawdzić.

Tak też zrobię, obraz systemu na drugą partycję, format, postawię system na nowo i na "gołym" zobaczę.

Conti 19.10.2005 20:15

Cytat:

Napisany przez slawekj
To zgaduj zgadula.
Tu występuje konflikt.

Tak jeszcze z ciekawości. Czy potrzeba wgrywać qsuite aby solidburn działał?? Jeśli tak - to istnieje pewna szansa, że jest to błąd gdzieś w systemie. ALE jeśli nie, a solidburn to kwestia biosu (a qsuite to tylko nakładka do zmian opcji i testów) - to system nie ma nic do rzeczy.
Poza tym co najmniej 4 osoby piszą o "dziwnym" nielogicznym wpisywaniu.

A ta "teoria" co ją napisałem to faktycznie była optymistyczna teza inteligencji sprzętu. Bo stwierdzenie, że "wpisuje przypadkowo" jakoś tak kiepsko wygląda.

slawekj 19.10.2005 21:27

Cytat:

Napisany przez Conti
Tak jeszcze z ciekawości. Czy potrzeba wgrywać qsuite aby solidburn działał?? Jeśli tak - to istnieje pewna szansa, że jest to błąd gdzieś w systemie. ALE jeśli nie, a solidburn to kwestia biosu (a qsuite to tylko nakładka do zmian opcji i testów) - to system nie ma nic do rzeczy.
Poza tym co najmniej 4 osoby piszą o "dziwnym" nielogicznym wpisywaniu.

A ta "teoria" co ją napisałem to faktycznie była optymistyczna teza inteligencji sprzętu. Bo stwierdzenie, że "wpisuje przypadkowo" jakoś tak kiepsko wygląda.

Nigdzie w systemie nie są zapisywane strategie nowych nośników tylko w eepromie.
Można więc sprawdzić.
Wyzerować bazę, odinstalować QSuite i wgrać bios BSJB. Zresetować.
Następnie wgrać bios BSLB i nagrać np. nośnik 4x (brak w biosie).
Po nagraniu wgrać QSuite 2.0 i jeżeli pojawi się nośnik to znaczy, że SolidBurn jest aktywny bez dodatkowego oprogramowania.
Ale pytanie po co stałe strategie w biosie ?
SolidBurn jest wyłączony. Dopiero po wgraniu QSuite 2.0 można korzystać z jego funkcji.

Można również zostawić włączony, zapisać parametry na stałe i odinstalować.
Wówczas będzie zawsze zapis SolidBurn. :spoko:

abratek 19.10.2005 21:33

noo...nie żebym był upierdliwy, ale czy mógłby ktoś z szanownych ekspertów skrobnąć słówko na moje pytania? ???

slawekj 19.10.2005 21:36

Cytat:

Napisany przez abratek
noo...nie żebym był upierdliwy, ale czy mógłby ktoś z szanownych ekspertów skrobnąć słówko na moje pytania? ???

:czytaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...65&postcount=1
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=340

kowanski 19.10.2005 21:47

Ilość załączników: 1
Verbatim DVD+R 16x palony x12 na BSJB cena 17,99 zł Cake 10szt w MM :)

I 21:42:01 Operation Successfully Completed! - Duration: 00:06:22
I 21:42:01 Average Write Rate: 12*951 KB/s (9.4x) - Maximum Write Rate: 16*118 KB/s (11.6x)

angolek 19.10.2005 22:14

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez kowanski
Verbatim DVD+R 16x palony x12 na BSJB ...

a mój Verbatim DVD+R 16x palony x12 na BSLB wyszedł tak:

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26476&stc=1

To mój najlepszy wynik. :spoko:
Płytki są z fabryki z Indii i wg pawelblu to nie mam się czym cieszyć. :kapkap:

slawekj 19.10.2005 22:19

Cytat:

Napisany przez angolek
a mój Verbatim DVD+R 16x palony x12 na BSLB wyszedł tak:

To mój najlepszy wynik. :spoko:

Do kompletu prośba o test QScan jeżeli są jeszcze z tego zakupu.
Prędkość 4-16x.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:15.