Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

julek! 14.02.2006 01:13

Cytat:

Zapytam wprost: jaki bios polecicie do DW 1640 (czyt. jaki jest najstabilniejszy i jednocześnie najlepszy do palenia)??
moze i nie jestem zaawansowanym uzytkownikiem ;) ale polecam bios BSLB

KHR3b 14.02.2006 00:20

Zapytam wprost: jaki bios polecicie do DW 1640 (czyt. jaki jest najstabilniejszy i jednocześnie najlepszy do palenia)??

Tylko nie piszcie prosze "poczytaj fotum" bo już poczytałem 1000 postów (1/10 to jakieś przekomarzanki pomiędzy użytkownikami forum "coniektórymi" :)) i mnie czacha rozbolała, a są tu bardziej zaawansowani użytkownicy niż ja wiec mogą mi od razu doradzić..

Z góry dzięki
Pozdrawiam
:cool:

esem 13.02.2006 21:26

Cytat:

Napisany przez burner
Kilka przygód z życia mojego benqa 1640.

1. Nierzadko zdarza mi się że tuż po włożeniu płyty napęd wydaje krótki stuk. Też tak macie?
2. Ostatnio nagrywałem płyte cd w programie burn4free i napęd się zawiesił tzn płyta się kręciła długo bez przerwy z maksymalną prędkością (dość głośno) i skubana nie chciała przestać. Przy drugiej płycie było tak samo ale udało się ją odratować. Pomógł tylko restart kompa a pierwsza płyta do wyrzucenia. Ten program jest do d... nawiasem mówiąc bo następna płyta z tymi samymi danymi nagrana w ashampoo jest ok. Definitywna wina programu czy czasem benq nie lubi tego programu?
3. Benq ma dobrą korekcję błędów to wiemy. Ale jak wytłumaczycie fakt że ostatnio twierdził uparcie że w napędzie nie ma dwóch kolejnych płyt, co prawda bardzo starych i w nienajlepszej kondycji (jakieś esperanza chyba) ale te same płyty zobaczył mój stareńki teac 40 który po kilkudziesięcio minutowych bojach o mało by mi ich nie skopiował na dysk- płyty odmówiły posłuszeństwa po 90%.

Wytłumaczenie wydaje mi się być jedne:
jest to jednak przede wszystkim napęd DVD a CD jest jakimś tam tylko dodatkiem...
Nie ma broni na wszelką amunicję...

burner 13.02.2006 20:52

Kilka przygód z życia mojego benqa 1640.

1. Nierzadko zdarza mi się że tuż po włożeniu płyty napęd wydaje krótki stuk. Też tak macie?
2. Ostatnio nagrywałem płyte cd w programie burn4free i napęd się zawiesił tzn płyta się kręciła długo bez przerwy z maksymalną prędkością (dość głośno) i skubana nie chciała przestać. Przy drugiej płycie było tak samo ale udało się ją odratować. Pomógł tylko restart kompa a pierwsza płyta do wyrzucenia. Ten program jest do d... nawiasem mówiąc bo następna płyta z tymi samymi danymi nagrana w ashampoo jest ok. Definitywna wina programu czy czasem benq nie lubi tego programu?
3. Benq ma dobrą korekcję błędów to wiemy. Ale jak wytłumaczycie fakt że ostatnio twierdził uparcie że w napędzie nie ma dwóch kolejnych płyt, co prawda bardzo starych i w nienajlepszej kondycji (jakieś esperanza chyba) ale te same płyty zobaczył mój stareńki teac 40 który po kilkudziesięcio minutowych bojach o mało by mi ich nie skopiował na dysk- płyty odmówiły posłuszeństwa po 90%.

Don Laser 13.02.2006 15:01

Cytat:

Napisany przez Tomek
Chodzi mi tylko o własne wnioski i spostrzeżenia. O nic więcej... Żadnych poddekstów czy elaboratów

Czyli ma być ...nudno i i w stylu:" tak jest najlepiej, bo ja tak mam"?
No dobra.
Wypalać z małą prędkością to jest źle.
Wypalać z max też jest źle
Jak jest dobrze? Ano tak jak własnych doświadczeń sposobem dojdę jak ma być najlepiej na mojej nagrywarce dla:
audio, danych i filmów.
Kuniec kropka

Ps. :czytaj: naprawde sporo elaboratów o tym na forum :tak!:

Tomek 13.02.2006 14:29

Chciałbym teraz wywołać krótką dyskusję: jak nagrywać (szybko, wolno, inne przymiotniki...) tak aby nagrywać dobrze (bardzo dobrze itd).
Chodzi mi tylko o własne wnioski i spostrzeżenia. O nic więcej... Żadnych poddekstów czy elaboratów :piwo:[/QUOTE]

Ja natomiast wszystkie płyty palę x4. a kupuję płyty z indeksem x8. Ostatnio kupiłem większą ilość Pasteli +R x8, kilka płyt już wypaliłem oczywiście x4 i wynik za każdym razem taki sam czyli 98. W moim stacjonarnym soniaku S725D tak nagrane płyty chodzą aż miło bez żadnej czkawki, a jest to dosyć wybredna maszyna o czym się już parę razy przekonałem przynosząc płyty nagrane u szwagra na Litku.

joujoujou 12.02.2006 17:21

Cytat:

Napisany przez esem
[...] jak nagrywać (szybko, wolno, inne przymiotniki...) tak aby nagrywać dobrze (bardzo dobrze itd).
Chodzi mi tylko o własne wnioski i spostrzeżenia. O nic więcej... [...]

Z moich niezbyt długich, ale intensywnych doświadczeń z paleniem DVD niestety płynie wniosek, że wolniej, nie zawsze znaczy lepiej. :nie:

Przy korzystaniu z markowych płyt (Sony, Verb, TDK) nawet dwukrotny overspeed nie ma dużego znaczenia dla jakości zapisu, zobacz tutaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...648#post599648

Natomiast nagranie markowej płytki dwukrotnie wolniej czesto powodowało pogorszenie jakości zapisu (akurat nie mogę znaleźć przykładu, choć dawałem na forum). :smutny:

Zaś jeśli chodzi o wszelkie AML i temu podobne wynalazki to najczęściej najlepsze rezultaty dawało palenie na 50% prędkości nominalnej.

Generalnie - nic niestety nie zastąpi metody prób i błędów. :glaszcze:

Doświadczenia powyższe opieram na BenQ EW 162I z niewielkim wsparciem NECa 3520. :D

Smartek 12.02.2006 17:20

Cytat:

Napisany przez esem
Chciałbym teraz wywołać krótką dyskusję: jak nagrywać (szybko, wolno, inne przymiotniki...) tak aby nagrywać dobrze (bardzo dobrze itd).
Chodzi mi tylko o własne wnioski i spostrzeżenia. O nic więcej... Żadnych poddekstów czy elaboratów :piwo:

co do podtekstow - chyba tylko Ty potrafisz takie "sadzic" :)..
co do nagrywania - chcialem sie dowiedziec czy powinno sie wylaczac procesy w tle? ma to wplyw na jakosc nagrywania?
wkurza mnie jak musze wypalic plytke i odejsc na te kilka minut ^_^
pozdro ;)

edit
faktycznie co do szybkosci to niezawsze wolniej=lepiej..
mozna to zauwazyc po wypaleniu np. Sony (D11), gdzie przy nagraniu 4x mialem jakosc okolo 87%, a przy 8x - nawet do 95% :)
pozdro ;)

koalla145 12.02.2006 17:11

Wg. mnie wolniej nie zawsze znaczy lepiej, a przy obecnych nośnikach przystosowanych do palenia x16 szczególnie to widać.
Jak wypalać? Trzeba przetestować - TDK x8 paliłem x8 i było ładnie TDK x16 pale również x8 i jest jeszcze ładniej. Nie paliłem x12 bo qscan nie zalecał tego a x16 nie pale z zasady. Więc to jest naprawdę ciężko stwierdzić - pozostają tylko testy i mieć nadzieje że partia płytek była równej jakości.

esem 12.02.2006 17:07

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Może ktos ( :> ) dokona komentarza mając dwa wykresy nagrywania x8 i x4

Biorąc także pod uwagę zaistniały jitter :czytaj:

Zawsze jeszcze można zwalić na niejednorodność jakości kolejnych płytek

Ale w tym przypadku wolniej chyba nie znaczy lepiej, nie? :>

:mruga:

Wyniki są takie jakie są, chociaż są to dwa różne nagrania. Jedno spod Nero drugie spod DVDFab.
Długości filmów też są różne.
Zawsze uważałem, że wolniej znaczy dokładniej ???
Czyli nagrywałem o jeden stopień niżej niż pisze na płytce.

Chodzi mi tylko o własne wnioski i spostrzeżenia. O nic więcej... Żadnych poddekstów czy elaboratów :piwo:

VIZZARD 12.02.2006 16:25

Może ktos ( :> ) dokona komentarza mając dwa wykresy nagrywania x8 i x4

Biorąc także pod uwagę zaistniały jitter :czytaj:

Zawsze jeszcze można zwalić na niejednorodność jakości kolejnych płytek

Ale w tym przypadku wolniej chyba nie znaczy lepiej, nie? :>

:mruga:

esem 12.02.2006 16:13

Cytat:

Napisany przez koalla145
Jakieś nie specjalne te Titaniumy. Po ile wychodzą za sztuke?

0,90zł za sztukę. Są w Delfinie (Wrocław), schodzą jak ciepłe bułeczki.
Używam je już z 1 rok, mają tą zaletę, że 100/100 przechodzi weryfikację zapisu.
U mnie takiego wyniku nie mają ani Platinium ani Verbatim ani TDK ani Dysany ani Sony ani EMTEC ani Hawk (tych już 1/2 roku nie wypalałem).
Coś za coś jak widać na skanach.

koalla145 12.02.2006 15:52

Jakieś nie specjalne te Titaniumy. Po ile wychodzą za sztuke?

esem 12.02.2006 15:51

Ilość załączników: 1
Titanium -R palone x4

VIZZARD 12.02.2006 15:42

Cytat:

Napisany przez koalla145
Nie wygląda ten skanik za ładnie niestety.

Dokładnie!

Można by zmienić kolory na jakieś żywsze i usunąć tę czerń :>

||

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:56.