![]() |
Cytat:
|
Zapytam wprost: jaki bios polecicie do DW 1640 (czyt. jaki jest najstabilniejszy i jednocześnie najlepszy do palenia)??
Tylko nie piszcie prosze "poczytaj fotum" bo już poczytałem 1000 postów (1/10 to jakieś przekomarzanki pomiędzy użytkownikami forum "coniektórymi" :)) i mnie czacha rozbolała, a są tu bardziej zaawansowani użytkownicy niż ja wiec mogą mi od razu doradzić.. Z góry dzięki Pozdrawiam :cool: |
Cytat:
jest to jednak przede wszystkim napęd DVD a CD jest jakimś tam tylko dodatkiem... Nie ma broni na wszelką amunicję... |
Kilka przygód z życia mojego benqa 1640.
1. Nierzadko zdarza mi się że tuż po włożeniu płyty napęd wydaje krótki stuk. Też tak macie? 2. Ostatnio nagrywałem płyte cd w programie burn4free i napęd się zawiesił tzn płyta się kręciła długo bez przerwy z maksymalną prędkością (dość głośno) i skubana nie chciała przestać. Przy drugiej płycie było tak samo ale udało się ją odratować. Pomógł tylko restart kompa a pierwsza płyta do wyrzucenia. Ten program jest do d... nawiasem mówiąc bo następna płyta z tymi samymi danymi nagrana w ashampoo jest ok. Definitywna wina programu czy czasem benq nie lubi tego programu? 3. Benq ma dobrą korekcję błędów to wiemy. Ale jak wytłumaczycie fakt że ostatnio twierdził uparcie że w napędzie nie ma dwóch kolejnych płyt, co prawda bardzo starych i w nienajlepszej kondycji (jakieś esperanza chyba) ale te same płyty zobaczył mój stareńki teac 40 który po kilkudziesięcio minutowych bojach o mało by mi ich nie skopiował na dysk- płyty odmówiły posłuszeństwa po 90%. |
Cytat:
No dobra. Wypalać z małą prędkością to jest źle. Wypalać z max też jest źle Jak jest dobrze? Ano tak jak własnych doświadczeń sposobem dojdę jak ma być najlepiej na mojej nagrywarce dla: audio, danych i filmów. Kuniec kropka Ps. :czytaj: naprawde sporo elaboratów o tym na forum :tak!: |
Chciałbym teraz wywołać krótką dyskusję: jak nagrywać (szybko, wolno, inne przymiotniki...) tak aby nagrywać dobrze (bardzo dobrze itd).
Chodzi mi tylko o własne wnioski i spostrzeżenia. O nic więcej... Żadnych poddekstów czy elaboratów :piwo:[/QUOTE] Ja natomiast wszystkie płyty palę x4. a kupuję płyty z indeksem x8. Ostatnio kupiłem większą ilość Pasteli +R x8, kilka płyt już wypaliłem oczywiście x4 i wynik za każdym razem taki sam czyli 98. W moim stacjonarnym soniaku S725D tak nagrane płyty chodzą aż miło bez żadnej czkawki, a jest to dosyć wybredna maszyna o czym się już parę razy przekonałem przynosząc płyty nagrane u szwagra na Litku. |
Cytat:
Przy korzystaniu z markowych płyt (Sony, Verb, TDK) nawet dwukrotny overspeed nie ma dużego znaczenia dla jakości zapisu, zobacz tutaj: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...648#post599648 Natomiast nagranie markowej płytki dwukrotnie wolniej czesto powodowało pogorszenie jakości zapisu (akurat nie mogę znaleźć przykładu, choć dawałem na forum). :smutny: Zaś jeśli chodzi o wszelkie AML i temu podobne wynalazki to najczęściej najlepsze rezultaty dawało palenie na 50% prędkości nominalnej. Generalnie - nic niestety nie zastąpi metody prób i błędów. :glaszcze: Doświadczenia powyższe opieram na BenQ EW 162I z niewielkim wsparciem NECa 3520. :D |
Cytat:
co do nagrywania - chcialem sie dowiedziec czy powinno sie wylaczac procesy w tle? ma to wplyw na jakosc nagrywania? wkurza mnie jak musze wypalic plytke i odejsc na te kilka minut ^_^ pozdro ;) edit faktycznie co do szybkosci to niezawsze wolniej=lepiej.. mozna to zauwazyc po wypaleniu np. Sony (D11), gdzie przy nagraniu 4x mialem jakosc okolo 87%, a przy 8x - nawet do 95% :) pozdro ;) |
Wg. mnie wolniej nie zawsze znaczy lepiej, a przy obecnych nośnikach przystosowanych do palenia x16 szczególnie to widać.
Jak wypalać? Trzeba przetestować - TDK x8 paliłem x8 i było ładnie TDK x16 pale również x8 i jest jeszcze ładniej. Nie paliłem x12 bo qscan nie zalecał tego a x16 nie pale z zasady. Więc to jest naprawdę ciężko stwierdzić - pozostają tylko testy i mieć nadzieje że partia płytek była równej jakości. |
Cytat:
Długości filmów też są różne. Zawsze uważałem, że wolniej znaczy dokładniej ??? Czyli nagrywałem o jeden stopień niżej niż pisze na płytce. Chciałbym teraz wywołać krótką dyskusję: jak nagrywać (szybko, wolno, inne przymiotniki...) tak aby nagrywać dobrze (bardzo dobrze itd). Chodzi mi tylko o własne wnioski i spostrzeżenia. O nic więcej... Żadnych poddekstów czy elaboratów :piwo: |
Może ktos ( :> ) dokona komentarza mając dwa wykresy nagrywania x8 i x4
Biorąc także pod uwagę zaistniały jitter :czytaj: Zawsze jeszcze można zwalić na niejednorodność jakości kolejnych płytek Ale w tym przypadku wolniej chyba nie znaczy lepiej, nie? :> :mruga: |
Cytat:
Używam je już z 1 rok, mają tą zaletę, że 100/100 przechodzi weryfikację zapisu. U mnie takiego wyniku nie mają ani Platinium ani Verbatim ani TDK ani Dysany ani Sony ani EMTEC ani Hawk (tych już 1/2 roku nie wypalałem). Coś za coś jak widać na skanach. |
Jakieś nie specjalne te Titaniumy. Po ile wychodzą za sztuke?
|
Ilość załączników: 1
Titanium -R palone x4
|
Cytat:
Można by zmienić kolory na jakieś żywsze i usunąć tę czerń :> || |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:56. |