Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

Don Laser 04.02.2006 23:02

Cytat:

Napisany przez twinxx
Niechce byc zlosliwy ale moze ty masz proble z czytaniem ?? :P :)

Mi chodziło o nagrywanie płyt dwuwarstwoch minusow DVD-R DL
W tym tekscie jest tylko mowa o tym ze nagrywa DVD+R DL

:zawstydz:
Tak masz rację piszą tylko o "-" wszytko pewnie dlatego że nagrywam na + i o "-" nie myślałem 8 )

Conti 04.02.2006 21:37

Cytat:

Napisany przez twinxx
ja mam bios BSMB czyli mam rozumiec ze mam obsluge zapisu tego rodzaju plyt - Fajnie :D

Wynika wiec ze 1640 z pierwszym biosem BSGB - 2005/04/21 nie miala takiej mozliwosci a kazda nastepna juz ma

Dokładnie - bios BSGB nie umożliwiał zapisu DVD-R DL, stąd przy pierwszych specyfikacjach napędu nie jest wymieniony zapis -R DL. A że komuś nie chciało się potem uaktualnić danych na polskiej stronie benqa to tylko źle świadczy o przedstawicielstwie.

Co do biosu - zmień na "L" lub na najnowszy - "O". "M" zdaje się, że był problematyczny.

twinxx 04.02.2006 21:24

Cytat:

Napisany przez Conti
Dokładnie to wraz z biosem BSHB/GSHB zostało wprowadzone nagrywanie płyt DVD-R DL z prędkością 4x:
1. Improve the writing performance for cdr media .
2. Support DVD-R DL Recording
3. Enhance Qsuite 1.0 support

A polska strona Benq jest nieaktualizowana, specyfikacja ze strony angielskiej:

Writing Speed
16X +R
16X -R
8X +RW
6X -RW
8X +R DL
4X -R DL
48X CD-R
32X CDRW
http://www.benq.co.uk/products/stora...specifications

P.S.
Każdy, następny po "H" bios obsługuje nagrywanie DVD-R DL

ja mam bios BSMB czyli mam rozumiec ze mam obsluge zapisu tego rodzaju plyt - Fajnie :D

Wynika wiec ze 1640 z pierwszym biosem BSGB - 2005/04/21 nie miala takiej mozliwosci a kazda nastepna juz ma

twinxx 04.02.2006 21:17

Cytat:

Napisany przez Don Laser
Jakiś problem z czytaniem ? ;)
cytat ze strony BENQa:

"Zintegrowane Cyfrowe Rozwiazanie
Nagrywarka BenQ DW1640 to zintegrowane medialne cyfrowe rozwiązanie, umożliwiające zapis danych na dwuwarstwowych płytach DVD+R. Dzięki temu pojemność krążka zwiększa się do 8,5 GB. Na jednej płycie DVD można zapisać aż 4 godziny materiału filmowego w formacie DVD. DWD RW DW1640 zapewnia profesjonalne parametry nagrywania: 16x DVD+R/-R, 8x DVD+RW, 6x DVD-RW i 8x DVD+R Double Layer. Będąc kontynuatorką serii DW1620 o doskonałej reputacji, napęd DW1640 zapewnia nie tylko bardzo dobrą jakość zapisu, ale także umożliwia szybkie nagrywanie nośników o dużej pojemności, co pozwala wykonać błyskawiczny backup. Doborowy system chłodzenia DCS (Dual Cooling System) skutecznie zapobiega ewentualnemu przegrzaniu się napędu podczas zapisu czy odczytu danych z dużą prędkością. To wyjątkowe połączenie szybkości i jakości po raz kolejny pokazuje duże możliwości projektowe i produkcyjne firmy BenQ."
koniec cytatu

Niechce byc zlosliwy ale moze ty masz proble z czytaniem ?? :P :)

Mi chodziło o nagrywanie płyt dwuwarstwoch minusow DVD-R DL
W tym tekscie jest tylko mowa o tym ze nagrywa DVD+R DL

Kolega conti zrozumiał o co mi chodzilo i bardzo dziekuje za info

Conti 04.02.2006 20:10

Dokładnie to wraz z biosem BSHB/GSHB zostało wprowadzone nagrywanie płyt DVD-R DL z prędkością 4x:
1. Improve the writing performance for cdr media .
2. Support DVD-R DL Recording
3. Enhance Qsuite 1.0 support

A polska strona Benq jest nieaktualizowana, specyfikacja ze strony angielskiej:

Writing Speed
16X +R
16X -R
8X +RW
6X -RW
8X +R DL
4X -R DL
48X CD-R
32X CDRW
http://www.benq.co.uk/products/stora...specifications

P.S.
Każdy, następny po "H" bios obsługuje nagrywanie DVD-R DL

Don Laser 04.02.2006 19:39

Cytat:

Napisany przez twinxx
Na stornie benq jest napisane ze nie obsluguje tego formatu.

Jakiś problem z czytaniem ? ;)
cytat ze strony BENQa:

"Zintegrowane Cyfrowe Rozwiazanie
Nagrywarka BenQ DW1640 to zintegrowane medialne cyfrowe rozwiązanie, umożliwiające zapis danych na dwuwarstwowych płytach DVD+R. Dzięki temu pojemność krążka zwiększa się do 8,5 GB. Na jednej płycie DVD można zapisać aż 4 godziny materiału filmowego w formacie DVD. DWD RW DW1640 zapewnia profesjonalne parametry nagrywania: 16x DVD+R/-R, 8x DVD+RW, 6x DVD-RW i 8x DVD+R Double Layer. Będąc kontynuatorką serii DW1620 o doskonałej reputacji, napęd DW1640 zapewnia nie tylko bardzo dobrą jakość zapisu, ale także umożliwia szybkie nagrywanie nośników o dużej pojemności, co pozwala wykonać błyskawiczny backup. Doborowy system chłodzenia DCS (Dual Cooling System) skutecznie zapobiega ewentualnemu przegrzaniu się napędu podczas zapisu czy odczytu danych z dużą prędkością. To wyjątkowe połączenie szybkości i jakości po raz kolejny pokazuje duże możliwości projektowe i produkcyjne firmy BenQ."
koniec cytatu

twinxx 04.02.2006 19:29

Od biosu "K" ??

Ja mam BSMB a mimo to nero infotool pokazuje ze moj 1640 obsluguje zapis DVD-R DL

Na stornie benq jest napisane ze nie obsluguje tego formatu.

Powiedzcie mi jesli nero infotool pokazuje ze mozna to czy w praktyce tez tak jest??

Ktos juz moze probowal

Conti 04.02.2006 17:20

To:
Cytat:

Napisany przez twinxx
Dysk =Primery MAster
Dysk 2 = Primery Slave
CD-RW=Secondery Master
DVD= Secondery Slave

ewentualnie to:
Dysk =Primery MAster
Dysk 2 = Primery Slave
DVD=Secondery Master
CD-RW= Secondery Slave
to optymalne "kombinacje". Pamiętaj tylko, że "idąc" po taśmie mawsz po kolei:
1. płyta
- dłuższy odcinek taśmy
2. slave
- krrótszy odcinek taśmy
3. master
Niektóre płyty innych kombinacji nie tolerują.
Zawsze też zostaje możliwość uszkodzonej taśmy - sprawdź na innej, najlepiej 80-żyłowej.

I tak, nagrywa DVD-R DL, ale dopiero od biosu zdaje się że "K".

koalla145 04.02.2006 15:33

Witaj,
Wg. mnie sytuacja:

Dysk =Primery MAster
Dysk 2 = Primery Slave
CD-RW Secondery Master
DVD= Secondery Slave
DVD sie rypalo

była optymalna, ale jesli nie działa to spróbuj przełożyć dvd na primary slave ***8211; gdzieś czytałem na forum że pomaga***8230;

twinxx 04.02.2006 15:21

chodzi mi o to ze dysk i dvd mam pod IDE1:
Dysk =Primery MAster
DVD = Primery Slave
CD-RW Secondery Master
Dysk 2 = Secondery Slave

przy kombinacji :
Dysk =Primery MAster
Dysk 2 = Primery Slave
CD-RW Secondery Master
DVD= Secondery Slave
DVD sie rypalo

przy komboncaji:
DVD =Primery MAster
CD-RW = Primery Slave
Dysk Secondery Master
Dysk 2 = Secondery Slave
dvd tez sie rypalo

Acha dajcie znac czy 1640 pali DVD-R DL bo nero infotool pokazuje ze tak

wyrzyk13 04.02.2006 11:43

Cytat:

Napisany przez wyrzyk13
Moj BENQ 1640 nagrywa z błędami- pomocy!

no i sam sobie odpowiedzialem na pytanie- to wina podkręcenia komputera. Ale może ktos bedzie mial w przyszlosci podobne problemy, wiec pisze: pamiec 400Mhz podkrecona nieco bo na 423, a juz powodowala takie problemy! Memtest wywalal błedy.
Obnizenie przedkosci FSB rozwiazalo problem. :respect:

VIZZARD 04.02.2006 03:08

Cytat:

Napisany przez twinxx
acha jeszcze jedno:

mianowicie gdy podlaczylem nagrywarke pod druga tsme w kompie, wogole nie chciala nagrywac plyt dvd, czytac czytala plyty aczkolwiek DVD-video niechciala odtwarzac.
Po zamontowaniu nagrywarki pod pierwsza tasme problem znikl i nagrywarka sie spisuje jak nalezy.
Znajomy mi powiedzial ze spawarke DVD powinno sie montowac pod pierwsza tasme, ale czy po podlaczeniu pod druga maja prawo dziac sie takie rzeczy.

TRUST NO ONE!

Na pierwszy kanał IDE - czyli tu pierwszą taśmę - podłącza się HDD

A na drugi kanał IDE - napędy optyczne

Oczywiście nie jest powiedziane, że nie można inaczej :nie:

Ale trzeba liczyć się z anomaliami, spowalnianiem pracy HDD a co za tym idzie i całego systemu

Dzieje się tak między innymi dlatego, że pracując na jednej taśmie napędy optyczne mogą spowalniać pracę szybkich dysków :taktak:

I teraz jeszcze pytanie:
Co rozumiemy mówiąc: pierwszą taśmę? :idea:

Pierwszą od góry czy taśmę z numerkiem jeden? :>

:D

twinxx 04.02.2006 02:25

acha jeszcze jedno:
mianowicie gdy podlaczylem nagrywarke pod druga tsme w kompie, wogole nie chciala nagrywac plyt dvd, czytac czytala plyty aczkolwiek DVD-video niechciala odtwarzac.

Po zamontowaniu nagrywarki pod pierwsza tasme problem znikl i nagrywarka sie spisuje jak nalezy.

Znajomy mi powiedzial ze spawarke DVD powinno sie montowac pod pierwsza tasme, ale czy po podlaczeniu pod druga maja prawo dziac sie takie rzeczy.

twinxx 04.02.2006 00:17

Ostatnio zakupił 1640 i jestem ciekaw czy ktos jest wstanie mi powiedziec czy ta nagrywarka nagrywa plyty DVD-R DL

Tak jest "-"

Wiem ze w specyfiakcjach podawanych wszedzie jest napisane ze nieubsluguje dwuwarstwowych minusów ale jednak NERO INFOTOOL pokazuje ze nagrywarka wypala tego rodzaju nosniki.

Czy ktos juz moze to sprawdzal ?
czy moze to jest tylko blad programu?

Niech ktos da znac

wyrzyk13 03.02.2006 20:37

Moj BENQ 1640 nagrywa z błędami- pomocy!
Nero 6.0 i 6.3 po weryfikacji mam błędy w 90% nagranych plytek CD i DVD.

I tak na przyklad nagranie okolo 600 .jpg na CD daje 1-5 plikow z bledami, nieraz takimi, ze obraz nie otworzy sie do konca, ale zazwyczaj sa to błedy na pojedynczych bajtach, widziane po porownaniu plikow przez np Win Commandera,
DVD z kilkoma tysiacami plikow (wrzucone instalki) to za kazdym razem 5-15 bledow.
Uzywam dobrych plyt CD - Verbatim, DVD-R TDK.
Poza tym probowalem wiele razy na nosnikach RW i tez zawsze mam jakies bledy.

Aha, pewnie wazna sprawa: poprzedni oryginalny BIOS BSHB, obecny BSOB, ilosc błedow w obu przypadkach wystepuje rozwnie czesto.
Czy mam skopaną nagrywarke, czy moze taka ilosc błedow to normalne?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:44.