Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

matti155 23.10.2005 20:15

Nie żartuj się. Czy wszystki pali plusy i minusy TDK, Verbatim, Platinium. Hawk itp. W specyfikacji pisze, że tak ale jak jest w praktyce to nie wiem.

melag 23.10.2005 21:25

Ilość załączników: 2
Problem z dopisywaniem supportowanych nośników do bazy SB rozwiązany.
Pomógł następujący zabieg :
Flash na bios BSJB i ponowny na BSLB.
8 )

EDIT :
TDK+R 8x@4x :

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26586&stc=1

Nośnik jest supportowany w biosie na prędkości 8x i 4x, nie został dodany do SB :) :

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=26587&stc=1

slawekj 23.10.2005 21:25

Cytat:

Napisany przez matti155
Nie żartuj się. Czy wszystki pali plusy i minusy TDK, Verbatim, Platinium. Hawk itp. W specyfikacji pisze, że tak ale jak jest w praktyce to nie wiem.

Rozumiem, że Kolega ma na myśli czy wypali każdą dobrze płytkę. :idea:
Odpowiedż... z optymalną jakością SolidBurn. :spoko:
To nie oznacza zawsze niskie błędy PI/PIF. :nie:
Opisane wszystko w temacie. :czytaj:

:)

Takaszi 24.10.2005 07:27

Witam wszystkich doświadczonych, palaczy. 8 )
Wiem wiem, będę się powtarzał, ale mam pytanko w sprawie ASPI.
Otóż odczytałem w Moim XP jakie mam sterowniki. Wnioski są dziwne. Są cztery wymagane pliki i Nero ASPI. W związku z tym, mam wątpliwości czy wymienić je na pakiet ADAPTEC? Czy NERO będzie poprawnie współpracował z napędami po wy instalowaniu jego sterowników autorskich i czy w ogóle to robić. A pytanie stawiam z powodu nie satysfakcjonujących wyników pomiaru jakości wypalania.
Sterowniki jakie mam wgrać to aspi_471a2.exe, znalazłem je na naszej stronie. Co możecie doradzić?

matti155 24.10.2005 07:59

To może zapytam inaczej. Jakich płyt(marek) nagrywarka nie obsługuje lub ma z nimi problemy? Ja mam LG 4167B i ona np. nie widzi wogóle Esperanza DvD+R, a jak nagrywam na TDK DVD-R lub Esperanza DVD-R to gdzieś przy 8% wyskakuje błąd "Błędny adres bloku"

kowanski 24.10.2005 09:05

BENQ pali raczej wszystko :)

slawekj 24.10.2005 09:38

Cytat:

Napisany przez Takaszi
Otóż odczytałem w Moim XP jakie mam sterowniki. Wnioski są dziwne. Są cztery wymagane pliki i Nero ASPI. W związku z tym, mam wątpliwości czy wymienić je na pakiet ADAPTEC? Czy NERO będzie poprawnie współpracował z napędami po wy instalowaniu jego sterowników autorskich i czy w ogóle to robić. Co możecie doradzić?

Nie wgrywać jeżeli są w systemie.
Nero będzie poprawnie współpracować. ASPI Nero pozostawić. :taktak:
Ostatnia stabilna 6.6.0.16.

Cytat:

Napisany przez matti155
To może zapytam inaczej. Jakich płyt(marek) nagrywarka nie obsługuje lub ma z nimi problemy? Ja mam LG 4167B i ona np. nie widzi wogóle Esperanza DvD+R, a jak nagrywam na TDK DVD-R lub Esperanza DVD-R to gdzieś przy 8% wyskakuje błąd "Błędny adres bloku"

Dzięki technologii SolidBurn każda płytka -/+R jest rozpoznawana i nagrywana z optymalną jakością. :spoko:

KC42 24.10.2005 09:39

Czy wszyskie Benq 1640 jak kopiują na dysk DVDr strasznie głośno wyją, czy to mój jest uszkodzony

slawekj 24.10.2005 09:42

Cytat:

Napisany przez KC42
Czy wszyskie Benq 1640 jak kopiują na dysk DVDr strasznie głośno wyją, czy to mój jest uszkodzony

Nic nie wyje. ???
Jest głośniejszy przy odczycie 16x. To normalne przy tych obrotach. :spoko:

KC42 24.10.2005 09:54

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nic nie wyje. ???
Jest głośniejszy przy odczycie 16x. To normalne przy tych obrotach. :spoko:

U mnie wyje i wpada w wibracje cały komputer, teraz zauważyłem że nawet przy oglądaniu przez Power DVD to samo.
szybki to jest ładuje płytę w około 4:30.

slawekj 24.10.2005 09:58

Cytat:

Napisany przez KC42
U mnie wyje i wpada w wibracje cały komputer, teraz zauważyłem że nawet przy oglądaniu przez Power DVD to samo.
szybki to jest ładuje płytę w około 4:30.

Wibracje ???
Przy źle wyważonej to rozumiem. Przy dobrych spokojnie i bez nadmiernego hałasu.

Takaszi 24.10.2005 10:01

Dzięki za podpowiedź.
Po uzbieraniu materiału wypale płytkę z serii Verbatim +Rx8 i pokażę skan, to powiesz mi może co nie tak robię?
Czy norton Antivirus 2004 wyłączyć w czasie nagrywania? Gdzieś tak wyczytałem. Pozostałe rezydenty wyłączam.

Takaszi 24.10.2005 10:09

Cytat:

Napisany przez KC42

Warkot płytki, może mieć dwa źródła. ((
Pierwsze najbardziej prawdopodobne to źle wyważona płytka, zdarza się to i w najlepszych produktach. :klnie:
Druga to uszkodzony silniczek w napędzie. Ale to rzadkość. Natomiast głośniejszy szum faktycznie wzrasta znacząco przy wypalaniu / nagrywaniu z większymi prędkościami.

slawekj 24.10.2005 10:10

Cytat:

Napisany przez Takaszi
Czy norton Antivirus 2004 wyłączyć w czasie nagrywania? Gdzieś tak wyczytałem. Pozostałe rezydenty wyłączam.

Wszystko zależy od mocy i ilości pamięci.
U mnie w tle działa dużo.... programów, Norton Antivirus również.
Ważne, żeby nie włączył skanowania automatycznie. (ustawienia).

Takaszi 24.10.2005 10:13

Cytat:

Napisany przez kowanski
BENQ pali raczej wszystko :)

Raczej :nie: A sporo płytek marnej jakości powoduje "cuda wianki" ActiwJet nie jest widziany po nagraniu, a słowa jakość nie należy używać. :wsciekly:
Niektóre DVD RW +/- też nie chodzą itd. itp.
Będę się powtarzał, ale mam prośbę do zaawansowanych Forowiczów, może faktycznie zróbmy ranking jakościowo cenowy tych najmniej upierdliwych nośników?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:36.