Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

mensir67pl 13.01.2006 23:36

Cytat:

Napisany przez Foldback
Dysan prędkość zapisu 8x
Hawk prędkość zapisu 4x
Verbatim prędkość zapisu 8x , 12x przy prędkosci 16x na płycie pojawiają sie bady.
Jakie płyty mozna stosować do szybkiego zapisu? Czy powodem błedów jest kiepska jakos nośników, czy może coś jest nie tak z moją nagrywarką ?

Benq nie przepada z DVD -R :) z maly wyjatkami ;)

Foldback 13.01.2006 23:20

Ilość załączników: 4
Dysan prędkość zapisu 8x
Hawk prędkość zapisu 4x
Verbatim prędkość zapisu 8x , 12x przy prędkosci 16x na płycie pojawiają sie bady.
Jakie płyty mozna stosować do szybkiego zapisu? Czy powodem błedów jest kiepska jakos nośników, czy może coś jest nie tak z moją nagrywarką ?

Zetoxa 13.01.2006 13:36

Cytat:

Napisany przez kowanski
Ze starych zapasów HAWK DVD+R 4x (niebieski przedruk)

... jestem pod wrażeniem :O :O , jak na Hawki to wręcz przepiękny zapis.

zomvik 13.01.2006 13:19

Cytat:

Napisany przez Oktawian_15
UDMA ?? powinno być DMA !! aspi ? jaki konfig jak podpieta nagrywarka itp...

Moze zle napisalem... Tak mam w Win2000 i zawsze wszystko chodzilo ok (nie wiem jak to w XP wyglada)
http://img204.imageshack.us/img204/1719/dma5tg.th.jpg

Benq(master) jest podpiety na jednej tasmie z Liteonem, reszta sprzetu to mobo=MSI K7N2(nforce2), atlon 2,4, 1gb ram.

Podkreslam ze wszystko chodzilo ok!!

Oktawian89 13.01.2006 13:06

UDMA ?? powinno być DMA !! aspi ? jaki konfig jak podpieta nagrywarka itp...

zomvik 13.01.2006 12:17

Hyh Panowie help!
Moj benq przestal nagle nagrywac plytki TDK i EMTEC :| Wszystko z jednej paczki, TDK (to te ktore nagrywa x2.4) mialem ich 10, 7 plytek wypalilo normalnie, tzn zakonczylo proces wypalania (i tak czesc do kosza) Teraz proces nagrywania wywala sie w pierwszysch 3%~5% (pytka jest czysta, tak jakby wcale nie zaczelo jej nagrywac) to samo tyczy sie EMTEC...
A... smieciowe plytki Havka nagrywa bez problemu :blee:

Teraz troszke danych:
- bios BSLB
- wlaczone UDMA

ps-wszelkie plytki cd-r nagrywa bez problemowo

Ma ktos jakies pomysly?

kowanski 13.01.2006 10:39

Ilość załączników: 2
Ze starych zapasów HAWK DVD+R 4x (niebieski przedruk)

bigbluee 13.01.2006 09:30

Po nagraniu, zróbcie skany za pomocą NERO CD/DVD Speed - Disc Quality i wklejcie je tutaj. Zobaczymy czy są będy, jakie i gdzie, przy danej prędkości, bo tak na oko to nie da sie nic powiedziec :)

Diabolique 13.01.2006 01:37

Powinienes zmienić bios conajmniej na BSLB lub nowszy oraz nagrywac z mniejsza predkoscia niz x16. jako ze mam ta nagrywarke kilka dni wiecej nie moge doradzic

Foldback 12.01.2006 23:49

Witam posiadam nagrywarkę Benq DW1640 nagrałem na niej kilka płytek(DVD) . Płytki z hipermarketu praktycznie, co druga się nie nagrała ***8211; zresztą mnie to nie dziwi, bo co można mieć za tą cenę. Z dwóch płyt TDK nagrała się tylko jedna , Dysan tych chyba nagrałem ok. 20 i wszystkie w 100% działają. Chciałem sprawdzić jak się będą nagrywać płytki z prędkością 16 i kupiłem Verbatimy 16x i przy tej prędkości występują błędy na powierzchni- przy 12 płytki nagrywają się normalnie. Czy takie dziwne anomalie zależą od jakości nośnika czy może z moją nagrywarką jest coś nie tak (fimware BSNB). Jakie polecacie dobre płyty DVD ? :idea:

bigbluee 12.01.2006 22:33

Cena średniawa. Dowiedzialem sie że jest ogromny problem ze sprowadzaniem Pasteli do kraju :) Przerzuciłem się na Platiniumy slim x8 CMC MAG (E01) 000. Qsuite x8 elegancki. Wypalenie x8 też dobre. Jakość 96, Jitter śr.9% a cena 1,45zł Więc narazie przy nich pozostane :) NIe wklejam screenów bo nei mam czasu ;) Płyta wypalkona do samiuśkiego końca ;)

melag 12.01.2006 12:48

Cytat:

Napisany przez bigbluee
Widze, że Verbatimy Pastele w Poznaniu znikneły z pułek :o Teraz nie wiem co kupić :P Przerzuce sie na Platiniumy tymczasowo. Tymczasem jak ktoś zna jakieś miejsce w Poznaniu z pastelami to niech da znać. W Proline nie ma towaru już od dawna ;)

Wg. tej informacji mają w "Starym Browarze" :
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19435

EDIT : aż 1szt :D

EDIT 2 : @Czechoj kiedyś wskazał sklepik na Wierzbięcicach przy kinie Wilda, kiedyś tam wpadłem zobaczyć co mają, były pastele tylko cena "średniawa" 2,99zł, ale może od tamtego czasu ceny się zmieniły.

bigbluee 12.01.2006 12:23

Widze, że Verbatimy Pastele w Poznaniu znikneły z pułek :o Teraz nie wiem co kupić :P Przerzuce sie na Platiniumy tymczasowo. Tymczasem jak ktoś zna jakieś miejsce w Poznaniu z pastelami to niech da znać. W Proline nie ma towaru już od dawna ;)

DreamCrusher 11.01.2006 23:21

hmm nagralem ostatnio 3 pyty z divixami i z jednej z nich nie moge skopiowac dwoch filmow(blad crc) a na lg kopiuja sie bez problemow

xux84 11.01.2006 12:20

Wrrr....

Juz mam dosc. Moj benek nie potrafi czytac ani zapisywac z maksymalna predkoscia na udma2. Jak zmienie bios na BEGB czyli UDMA4, wszystko jest ok i czyta 22MB/s na BSOB max to jakies 18MB/s. Myslalem ze mam zwalony kontroler, zmienilem plyte glowna i mam to samo:blee: . Co za syf... moze ten egzemplarz jest skopany, tylko dlaczego na udma4 dziala ok... Czy ktos kto ma 1640 na chipsecie i865 podlaczonego jako master na drugim kanale, z dyskiem ata100 na pierwszym kanale moglby zrzucic cos np. na full nagranego dvdr'a decrypterem na dysk i wkleic tu log z ripowania, chodzi mi o maksymalna predkosc jaka osiaga benek...

Dzieki z gory.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:24.