![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Moderator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.12.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
moja kolekcja przepadła po przeprowadzce... takie czasy życie
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
PlexDisc MEDICAL DISC DVD-R Printable OptoDisc Tajwan MID: OPTODISCR016
BenQ DW1650 fw BCIC ImgBurn 2.5.8.0 x8 Płyta dosyć mocno porysowana w transporcie. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 05.02.2017
![]() |
No to lipa. Skanowanie błędów DVD jakoś działa przy niskiej prędkości choć i wtedy napęd zwalnia punktówo do zera, za to o CD można zapomnieć, bo przy zatrzymaniu i rozpędzaniu sypie błędami. Teraz już wiem, dlaczego "wszyscy" preferują 1640.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zamaskowany
Jak masz jakieś stare obudowy ATA\IDE - USB to możesz przetestować go na nich.
BenQ DW1640 to najwredniejszy napęd do adapterów\obudów USB jaki znam ...
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wymiatacz
![]() |
Może warto dodać ostrzeżenia w "stare ale jare" przy problematycznych napędach? :-)
W ODC TRT wygląda prawie dobrze, ale CD podobna kaszana. Jak czas pozwoli to podejmę następujące kroki: 1) najnowszy BIOS (bo nie widzę możliwości zrzutu oryginalnego), 2) adapter IDE->SATA+SATA->USB, 3) obudowa od GSA-5163D 4) śmietnik ;-) |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zamaskowany
Cytat:
Spytam się chłopaków z "Ekipy" jak oni się na to zapatrują ![]() 1- aktualizuj soft do najnowszego -nowsze softy lepiej pracują z USB 2- Tu raczej małe szanse na poprawną pracę -powinien być wykryty napęd i może działać w jakiś podstawowych funkcjach . 3- powinien działać 4. najpewniej napęd jest sprawny ale potrzebuje " muzealnego " sprzętu z kontrolerem ATA |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wymiatacz
![]() |
1 - zrobione - bez zmian,
2 - gdzieś posiałem przejściówkę przy porządkach, ale szanse małe, 1620 w takiej kombinacji miał problemy, 3 - jest jeszcze gorzej - TRT od razu się wysypuje zarówno w Nero jak i ODC, 4 - spróbuję zrobić parę wypałów, jak na razie DVD-RW bez problemu wypalił w Nero CD-DVD Speed. Mam nadzieję, że to już ostatni napęd PATA jaki mam (chyba że jakiś BD wpadnie zabytkowy ).
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Moderator
![]() Data rejestracji: 21.02.2014
zenonz, nie ma najmniejszego sensu dodawać takowych informacji, dlatego, że dogadanie się poszczególnego napędu z danym kontrolerem pod USB czy nawet PCI/PCIe bywa wielce losowe. Poza drobnymi wyjątkami (wersje External, np. BENQ czy Liteon) nie były one w żaden sposób przewidziane do pracy z jakimkolwiek kontrolerem, zwłaszcza wyprodukowanym w obecnych czasach. Tak jak Czary2mary pisał, takie sprzęty najlepiej sprawdzać na Mobo z IDE, bądź sprawdzonych kontrolerach/kieszeniach.
Przykład z brzegu: Używam iHAP 122 W w obudowie od Plextor PX-755UF; wszystko działa wyśmienicie, testowanie, zapis, odczyt, natomiast podczas zapisu w ImgBurn licznik zapisów na każdą zapisaną płytę, zamiast jednej dodaje 5 z tego co pamiętam (w każdym razie liczbę większą niż 1). |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Wymiatacz
![]() |
Leman39, chodziło mi o jakąś generalną formułkę, że napędy IDE/PATA to tylko na własną odpowiedzialność, bo znane są problemy z kompatybilnością
No ale ja już się przekonałem w praktyce, taka tylko luźna sugestia z mojej strony.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zamaskowany
Zdarza się że nawet SATA napędy na kontrolerach SATA w określonych konfiguracjach pracują z kłopotami i problemami ...( sam mam kilka takich problemów )
Boję się że jak zaczniemy tę wyliczankę ...to nigdy nie skończymy ... |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Moderator
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Wymiatacz
![]() |
Przetestowana kolejna alternatywa
![]() 5 - adapter IDE -> SATA, kabel SATA -> eSATA do laptopa Wynik - TRT DVD praktycznie gładki, CD idealny, przy próbie uruchomienia disc quality napęd się zawiesza. Tym sposobem daję sobie siana, z ciekawości wypalę na nim kilka płytek, może choć do tego się nadaje Być może mój adapter IDE -> SATA ma inny chip niż te najbardziej kompatybilne.Z ciekawości podłączyłem tym kablem napęd przechrzczony na PX-LB950SA i PlexUTILITIES pięknie go rozpoznaje, więc wydaje się OK. EDIT: dołączam foto adaptera
Ostatnio zmieniany przez zenonz : 22.12.2017 o godz. 17:30 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Moderator
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
![]() |
BENQ DVD DD DW1650 BCDC
Witam jestem tutaj nowy i chcialbym zaczerpnąć opini kolegow w sprawiem mojej nagrywarki.Mam problem z moją nagrywarka BENQ DVD DD DW1650 BCDC,do tej pory spisywała się super,ale od jakiegoś czasu pod czas nagrywania wystepuje błąd jak na zdjęciu.
![]() dodam że bardzo mi zależy na tym żeby ja przywrócić z powrotem do stanu z przed wystąpienia błędu. Wczoraj rozebralem napęd wyczyscilem laser,ale niestety efekt jest jeszcze gorszy,pod czas nagrywania wyrzuca mnóstwo błędów, dodam jeszcze że ostatnio bardzo ciężko wysuwala się szuflada tak że pomagałem jej paznokcie z boku albo z góry.Prosze o poradę co mogę jeszcze zrobić? Ostatnio zmieniany przez misiozol : 28.11.2018 o godz. 13:26 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() |
Rozebralem jeszcze raz nagrywarke,ściągnąłem pasek z silnika,poczestowalem go kąpielą w gotującej wodzie,tak jak jeden z kolegów proponuje na forum i bingo jedna usterka usunięta, szuflada wysówa sie i wsówa znowu bez problemu.Przy tej okazji wyczyscilem laser jeszcze raz przy użyciu wacikow do uszu i preparatu Kontakt Ipa Plus, ale niestety nie ma poprawy.Mam pytanie czy mogę przy użyciu jakiegoś programu przetestować tą nagrywarke? bo płyty Verbatin DVD+R DL są dość drogie.
|
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| benq 1650 - nie nagrywa DVD | czeplin | Napędy optyczne DVD | 22 | 08.09.2007 17:48 |
| Samsung SE-S184M Ext. oraz LiteOn 8801 (niby Benq 1650) | LCS | Napędy optyczne DVD | 5 | 13.04.2007 23:46 |
| Czy 880I to Benq 1650? | LCS | Napędy optyczne DVD | 7 | 13.04.2007 09:00 |
| Komu wierzyć? LiteON 832S czy BenQ 1650?? | lukk21 | Napędy optyczne DVD | 1 | 02.03.2006 00:43 |